13.11.10

Σαν ΣΗΜΕΡΑ...

13 Νοεμβρίου.




  • Γεγονότα.
1646: Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο από τους Ενετούς.
1887: «Ματωμένη Κυριακή» στο Λονδίνο. Τρεις διαδηλωτές νεκροί και 200 τραυματίες σε συγκρούσεις εργατών και αστυνομίας.
1930: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αρνείται την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα.
1963: Η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας σημειώνει το μεγαλύτερο σκορ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ποδοσφαίρου. Συντρίβει με 16-1 τον ΑΠΟΕΛ, σε αγώνα του δευτέρου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
1968: Η ταινία κινουμένων σχεδίων των Beatles «Yellow Submarine» κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ. Την ίδια μέρα, το τραγούδι τους «Hey Jude» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών.
2002: Το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ «Πρεστίζ» βυθίζεται στις ακτές της Γαλικίας, προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ισπανίας.
  • Γεννήσεις
354: Αυγουστίνος, επίσκοπος Ιππώνος και Άγιος της χριστιανικής εκκλησίας. Από τους σημαντικότερους θεολόγους του Χριστιανισμού. [θαν. 28/8/430]
1850: Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σκωτσέζος συγγραφέας. («Το Νησί των Θησαυρών», «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ») [θαν. 3/12/1894]
1888: Αντώνιος Σώχος, διακεκριμένος γλύπτης από την Τήνο. [θαν. 27/6/1975]
  • Θάνατοι
1868: Τζοακίνο Ροσίνι, ιταλός συνθέτης. («Ο Κουρέας της Σεβίλλης», «Γουλιέλμος Τέλλος») [γεν. 29/2/1792]
1979: Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας. [γεν. 1907]


Θα τον μαυρίσουμε!

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

 

 

Επειδή κάποιοι ίσως να μην έχουν καταλάβει τι γίνεται
εμείς απλά θα παραθέσουμε
πως τον κύριο Καμίνη τον στηρίζουν
η Δραγώνα (την προορίζει για θέση στον δήμο),
η Ρεπούση,
η Αλ Σαλεχ,
ο Θεοδωράκης,
ο Ψαριανός,
ο Κούλογλου,
ο Τσαγκαρουσιάνος,
ο Προβατάς (προορίζεται για πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου),
ο Μαργαρίτης (μεγάλες πιθανότητες να αναλάβει πόστο)
ο Χρυσόγελος,
ο Βαλλιανάτος,
ο Ι.Τζεν,
ο Κούρκουλας,
ο Χριστόπουλος,
ο Ανδρέας Τάκης,
ο Αλεβιζάτος,
ο Μουζέλης,
ο Τρεμόπουλος,
ο Μπουτάρης,
ο Μάνος,
η Σώτη Τριανταφύλλου,
ο Δήμαρχος του Παρισιού( της πόλης που εδώ και χρόνια οι μετανάστες έχουν βγει στους δρόμους)

Σήμερα ανακοινώσανε άλλοι 13 (προσωπικότητες τους ονομάζουν!!!)
μέσα σε αυτούς
ο Νίκος Δήμου,
ο Γκάσμεντ Καπλάνι,
ο Θάνος Βερεμής,
η Μελίτα Γκουρτσογιάννη ,
η Ρέα Γαλανάκη ,
ο Ριχάρδος Σωμερίτης ,
η Άννα Πατάκη

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ;
ΣΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΑΣΟΚ;
ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΟΚ
ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΩΣ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΞΕΛΕΓΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΕΗΣ!
ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ;
ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ (ΑΛΛΟ ΑΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ) ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΒΛΕΠΕ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΑΚΡΑΙΕΣ ΝΕΟΤΑΞΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.
ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΙΛΑΜΕ;
ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ, ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ, ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΜΜΕΣΑ Η ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...
ΡΙΞΤΕ ΕΝΑ ΨΑΞΙΜΟ ΣΤΟ GOOGLE KAI ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ;
Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΕΛΙΤ ΤΩΝ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΩΝ
ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ(ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ)
ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΑΝ ΤΟΥ ΒΓΕΙ...ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΤΑΞΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ.

ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Η ΝΔ;
ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΑ ΔΕΝΤΡΑΚΙΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ;
ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Η ΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ;

ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΌΤΕ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΣΑΣ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΝΑΠΕΔΙΑΣΗ.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΡΕΠΟΥΣΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

ΕΠΙΒΑΛΑΝΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
ΚΑΙ ΤΙ ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
...ΑΣ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ...


Μέχρι πότε θα λέει ψέμματα;



Γ. Παπακωνσταντίνου: Tο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν έχει «πέσει καθόλου έξω»
Γ. Παπακωνσταντίνου: Tο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν έχει «πέσει καθόλου έξω»
Διέψευσε κατηγορηματικά ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Dow Jones, το οποίο επικαλείτο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ με τον Προϋπολογισμό του 2011.Διέψευσε κατηγορηματικά ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Dow Jones, το οποίο επικαλείτο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ με τον Προϋπολογισμό του 2011.
Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων του Mega, είπε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν έχει «πέσει καθόλου έξω» , όπως αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πλησιάσει φέτος το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό του 6% του ΑΕΠ και σε απόλυτα ποσά θα είναι μεγαλύτερη από 14 δισ. ευρώ. Η ΝΔ, είπε, είχε πει ότι το έλλειμμα το 2009 θα ήταν 10 δισ. ευρώ και τελικά ήταν 35 δισ. ευρώ, και εμείς το μειώνουμε στα 20 δισ. ευρώ. Κάναμε, είπε, περισσότερα από όσα είχαμε δεσμευτεί για τη μείωση του ελλείμματος.
Σε ερώτηση, αν θα ζητηθούν νέα μέτρα από την πλευρά των εκπροσώπων της Τρόικας -ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ - με τους οποίους θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, εν όψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πιστεύει πως αρκούν τα μέτρα συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, για τα οποία έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση με το Μνημόνιο. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συζήτηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας και ότι, σε περίπτωση που χρειασθούν να γίνουν κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις, αυτές θα αφορούν μόνο στο σκέλος της μείωσης των δημοσίων δαπανών και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη μείωση των δαπανών για επιχορηγήσεις στις Δημόσιες Επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ). «Μελετάμε», είπε, «μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις» , προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα όσα γράφονται για πρόσθετα μέτρα της τάξης των 4 δισ. ευρώ.
Στην ερώτηση, αν θα υπάρξουν περικοπές και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, ο Υπουργός ανέφερε ότι για κάθε Δημόσια Επιχείρηση θα υπάρξει σχέδιο αναδιάρθρωσής της, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε μια, ώστε να μη συνεχισθούν τα ελλείμματα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που έχουν. Ο στόχος είναι να μη θιγούν οι εργαζόμενοι και να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, είπε ο Υπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα υπάρξουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ, ο Υπουργός είπε ότι είναι φυσικό στο τέλος της διαδικασίας της αναδιάρθρωσής τους, οι ΔΕΚΟ να έχουν λιγότερο προσωπικό, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν θα γίνει με απολύσεις προσωπικού, αλλά με μετατάξεις, με τη συνταξιοδότηση προσωπικού και, ως τελευταία λύση, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας. Οσον αφορά τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, ο Υπουργός επανέλαβε ότι δεν θα εφαρμοστεί η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου για μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών του συντελεστή 11% στο συντελεστή 23%, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Σε ερώτηση, αν ισχύει η δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο - ότι αν χρειασθεί να ληφθούν νέα μέτρα δεν θα είναι αυτός ο Υπουργός που θα τα λάβει - ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι οι Έλληνες πολίτες και ο Πρωθυπουργός θα κρίνουν κατά πόσο η μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 14 δισ. ευρώ είναι μια επιτυχημένη πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ


Προσέχετε τα ξενοδοχεία...

ΜΟΔΑ ΟΙ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ....ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ,ΘΑ ΤΟΝ ΠΟΥΝ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Πριν μερικές ημέρες ο ληστής μπήκε με... σύριγγα απειλώντας ότι έχει AIDS, ακολούθησε η ληστεία

στο ξενοδοχείο που έκανε... διάσημο η Τζούλια και χθες το βράδυ πήραν σειρά άλλα δύο. Λίγο μετά τις δέκα το βράδυ ένας ληστής μπήκε κρατώντας μαχαίρι σε ξενοδοχείο στο Μοσχάτο. Ο υπάλληλος αναγκάστηκε να δώσει τα χρήματα και ο δράστης έγινε καπνός.
Το ... σκηνικό επαναλήφθηκε τα χαράματα σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας. Η γυναίκα που ήταν στη ρεσεψιόν πάγωσε όταν είδε το μαχαίρι. Πριν προλάβει να καλέσει σε βοήθεια ο δράστης είχε αρπάξει τα χρήματα απ' το ταμείο και είχε εξαφανιστεί.

NEWSIT


Περιμένουν να γίνουν Έλληνες;

Οι παροικίες αλλοδαπών στην Αθήνα


Το κέντρο, λειτουργώντας σαν... ρεσεψιόν, διανέμει στις γειτονιές τους νεοφερμένους


Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, μόνιμοι και παράνομοι, από δεκάδες χώρες κατοικούν στο Λεκανοπέδιο συνδιαμορφώνοντας ένα πολύχρωμο όσο και πολύπλοκο μωσαϊκό. Το μεγαλύτερο αριθμητικά τμήμα των μεταναστών βρίσκεται στον δήμο των Αθηναίων (σχεδόν ένας στους δύο) ενώ παράλληλα, το κέντρο της πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια υποδέχεται και στη συνέχεια «διανέμει» στις γειτονιές τους περισσότερους νεοφερμένους μετανάστες, λειτουργώντας σαν... ρεσεψιόν.

Από τους Αλβανούς της δεκαετίας του '90 μέχρι τους Σουδανούς της τελευταίας δεκαετίας, οι περισσότερες «φυλές» μεταναστών πέρασαν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα από το κέντρο. Αργότερα, οι ίδιοι μετανάστες μετακινήθηκαν σε περιοχές όπως Πατήσια, Κυψέλη, Σεπόλια, «αφήνοντας χώρο» σε νεοεισερχόμενους μετανάστες. «Και σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών της Αθήνας μένει σε περιοχές γύρω από το κέντρο», σχολιάζει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, κ. Θωμάς Μαλούτας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η υποβάθμιση αυτών των περιοχών ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, από την εποχή της αντιπαροχής.

«Μετανάστες μένουν σε πολυκατοικίες εκείνης της περιόδου, τις οποίες εμείς απαξιώσαμε. Οι περιοχές ήταν ήδη υποβαθμισμένες. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο προσείλκυσαν τους μετανάστες, καθώς είχαν χαμηλά ενοίκια», εξηγεί ο ίδιος.

Οσο περισσότερα χρόνια μένουν οι μετανάστες στην Ελλάδα και εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό της χώρας, τόσο μετακινούνται ολοένα πιο μακριά από το κέντρο. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα, οι Αλβανοί και οι Αλβανίδες έχουν διασκορπιστεί σε πολλές γειτονιές και παρουσιάζουν μεγάλη διασπορά και τάση συγχώνευσης με τον ελληνικό πληθυσμό.
Από τη δεκαετία του '90 δημιουργήθηκαν μεταναστευτικές νησίδες κατοικίας μεταναστών, όπως η πολωνική γειτονιά μεταξύ Αχαρνών και Σταθμού Λαρίσης ή τα νέα στέκια των Πακιστανών στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. Υπάρχουν, ωστόσο, και παλαιότερες «παροικίες», οι οποίες λειτούργησαν σαν πόλοι έλξης. Στην πραγματικότητα, οι μετανάστες, ερχόμενοι στην Ελλάδα, ζουν αρχικά σε σπίτια συγγενών ή φίλων και στη συνέχεια σε κοντινή απόσταση προκειμένου να βοηθούν ο ένας τον άλλον, να εργάζονται ή να διασκεδάζουν μαζί. Ετσι εξηγείται και η ισχυρή παρουσία ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ στην Καλλιθέα.

Πακιστανοί στη Νέα Ιωνία

Μια τέτοια μικρή κοινότητα είχαν οι Πακιστανοί στη Νέα Ιωνία, από τη δεκαετία του 1970 ακόμα. Τότε, η ζήτηση για φθηνότερα εργατικά χέρια σε εργοστάσια και βιοτεχνίες ιματισμού της περιοχής άνοιξε τις πύλες για μετανάστες από το Πακιστάν. Μελετητές ανέφεραν ότι υπήρχαν διακρατικές συμβάσεις για την εισδοχή τους, κάτι που ωστόσο φαίνεται να είναι αστικός μύθος. «Οταν ψάξαμε μέσα από τα επίσημα αρχεία προέκυψε ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία διακρατική συμφωνία, όπως πιστεύουν αρκετοί», αναφέρει στην «Κ» ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Θάνος Μαρούκης.
«Οι μετανάστες επιλέγουν περιοχές με φθηνό κτιριακό απόθεμα, με φθηνά ενοίκια. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Κυψέλη. Οι μεσοαστοί κάτοικοί της μετακινήθηκαν σταδιακά προς τα βόρεια, με αποτέλεσμα να εγκατασταθούν εκεί πολλοί μετανάστες από την Αλβανία», συμπληρώνει στην «Κ» ο κοινωνιολόγος κ. Δημήτρης Παρσάνογλου, ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αλλος σημαντικός παράγοντας επιλογής είναι η απόσταση ή η πρόσβαση που έχουν οι μετανάστες στις εργασίες τους. Χαρακτηριστικά, πολλές γυναίκες από τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα μένουν στους Αμπελοκήπους, καθώς η περιοχή έχει άμεση πρόσβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς στα βόρεια προάστια, όπου εργάζονται ως οικιακές βοηθοί. Στους Αμπελοκήπους επίσης ζουν πολλοί Αιθίοπες, καθώς στην περιοχή λειτουργεί Κοπτική εκκλησία.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλούτα, υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα, με κυρίαρχο παράδειγμα την πλατεία Ομονοίας, που ναι μεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ωστόσο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν γκέτο. «Είμαστε τυχεροί που τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξαν μεγάλα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας (εργατικές πολυκατοικίες), όπως σε άλλες χώρες, που στη συνέχεια υποβαθμίστηκαν και έγιναν σημείο συγκέντρωσης μεταναστευτικών ομάδων, με τη μικρότερη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιοπρεπή κατοικία», καταλήγει ο ίδιος.

Κάλυψαν ανάγκες σε πολλούς τομείς

Η μετανάστευση δεν είναι παιδί μόνο της ανάγκης στη χώρα προέλευσης, έρχεται να καλύψει και υπαρκτές ανάγκες στη χώρα εισαγωγής. Για παράδειγμα, τα μαζικά κύματα των Αλβανών που ήρθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του '90 στράφηκαν προς την ανθούσα τότε οικοδομή, προς τις εργασιοβόρες αγροτικές εργασίες, ενώ μεγάλο τμήμα των γυναικών αλβανικής καταγωγής απορροφήθηκαν σαν οικιακές βοηθοί. Αλλες στράφηκαν και προς τη «βιομηχανία της διασκέδασης», κυρίως ως σερβιτόρες, καθαρίστριες, εργαζόμενες στην κουζίνα κ.λπ. Οι εισροές που ακολούθησαν από άλλες βαλκανικές χώρες, την Ανατολική Ευρώπη και την πρώην ΕΣΣΔ έφεραν στη χώρα μας πιο ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, τα «μεγάλα έργα» της εποχής, απαίτησαν εκατοντάδες χιλιάδες φθηνά εργατικά χέρια, με αποτέλεσμα να απορροφηθούν οι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη. Πολλοί ανέπτυξαν περαιτέρω δεξιότητες, εξελίχθηκαν ως τεχνίτες στους τομείς της οικοδομής, της συντήρησης σπιτιών ή των μεγάλων τεχνικών έργων, βρήκαν εργασία τα επόμενα χρόνια, αλλά δοκιμάζονται τώρα από την οικονομική κρίση.

Τα μεταναστευτικά κύματα από την Ασία (Πακιστάν, Μπανγκλαντές κ.λπ.) οδηγήθηκαν είτε στα χωράφια είτε σε παραδοσιακές βιοτεχνίες. Παραδοσιακές ασχολίες, όπως η εργασία γυναικών από τις Φιλιππίνες ως οικιακές βοηθοί, διατηρήθηκαν. Στο εμπόριο, δυναμική είναι η ανάπτυξη καταστημάτων από Κινέζους, αλλά και Ινδούς, Πακιστανούς κ.λπ. Το εμπόριο του δρόμου κρατούν οι Αφρικανοί κυρίως.

Πάντως, όσοι μετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση, γεγονός που οδηγεί στην περιθωριοποίηση αλλά και στην παραβατικότητα.

kathimerini.gr


Αυτός αύριο θα ψηφίσει;

Αλλοδαπός χτύπησε ανελέητα γυναίκα για να της πάρει την αλυσίδα!

Χτύπησε πάλι ο «ληστής της λαϊκής».
Με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού η κ. Ελένη εξιστορεί τον τρόμο που έζησε στα χέρια ενός κακοποιού που δεν έδειξε κανένα έλεος και τη σάπισε στο ξύλο.
Η κ. Ελένη επέστρεφε από τη λαϊκή και μπήκε στο ασανσέρ για να ανέβει στο σπίτι της. Μαζί της μπήκε και ένας εύσωμος άντρας που δεν φαινόταν ότι θα της προκαλούσε τέτοιες σωματικές βλάβες.

Ο αλλοδαπός άντρας προκειμένου να τις αρπάξει δύο αλυσίδες τη χτύπησε βάναυσα και την πέταξε αιμόφυρτη έξω από το ασανσέρ. Η άτυχη γυναίκα έχει κάνει 6 ράμματα, ενώ συνεχίζει να ζει μέσα στον τρόμο και τον πανικό.
Σύμφωνα με την ίδια, ο άνανδρος κακοποιός έχει χτυπήσει και άλλες γυναίκες στην περιοχή, τις οποίες στοχεύει και τους επιτίθεται μέσα στο ασανσέρ όταν γυρνάνε από τη λαϊκή.


Για να μη χάσουν ευρώ οι τοκογλύφοι!

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα την οδηγούσε στην πτώχευση, λέει στέλεχος της ΕΚΤ.


Το πρόβλημα του υψηλού χρέους αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, είπε ο κ. Σμάγκι
Το πρόβλημα του υψηλού χρέους αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, είπε ο κ. Σμάγκι   (Φωτογραφία:  Associated Press)
Φρανκφούρτη, Γερμανία
Η Ελλάδα θα οδηγήσει σε πτώχευση εάν βγει από την ευρωζώνη, ενώ ακόμα και μια «ελεγχόμενη» αναδιάρθρωση χρέους θα μπορούσε να καταστρέψει μια οικονομία, είπε την Παρασκευή το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι.
Ο κ. Σμάγκι είπε ότι η ιδέα πως η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη είναι παράλογη, καθώς και ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το χρέος της αποτελούν έναν επιπλέον λόγο στο ευρώ.
«Εάν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη, μια υπόθεση [....] που την θεωρώ παράλογη, το βάρος των χρεών της de facto θα χειροτέρευε, δεδομένου ότι είναι διαμορφωμένο σε ευρώ, και μια μερική χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση (χρέους) θα ήταν αναπόφευκτη σε αυτή την περίπτωση», τόνισε, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίου.
«Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι αναλυτές ή μάλλον οι απαισιόδοξοι είναι ότι το πρόβλημα χρέους αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More