13.11.10

Μέχρι πότε θα λέει ψέμματα;



Γ. Παπακωνσταντίνου: Tο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν έχει «πέσει καθόλου έξω»
Γ. Παπακωνσταντίνου: Tο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν έχει «πέσει καθόλου έξω»
Διέψευσε κατηγορηματικά ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Dow Jones, το οποίο επικαλείτο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ με τον Προϋπολογισμό του 2011.Διέψευσε κατηγορηματικά ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Dow Jones, το οποίο επικαλείτο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ με τον Προϋπολογισμό του 2011.
Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων του Mega, είπε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν έχει «πέσει καθόλου έξω» , όπως αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πλησιάσει φέτος το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό του 6% του ΑΕΠ και σε απόλυτα ποσά θα είναι μεγαλύτερη από 14 δισ. ευρώ. Η ΝΔ, είπε, είχε πει ότι το έλλειμμα το 2009 θα ήταν 10 δισ. ευρώ και τελικά ήταν 35 δισ. ευρώ, και εμείς το μειώνουμε στα 20 δισ. ευρώ. Κάναμε, είπε, περισσότερα από όσα είχαμε δεσμευτεί για τη μείωση του ελλείμματος.
Σε ερώτηση, αν θα ζητηθούν νέα μέτρα από την πλευρά των εκπροσώπων της Τρόικας -ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ - με τους οποίους θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, εν όψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πιστεύει πως αρκούν τα μέτρα συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, για τα οποία έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση με το Μνημόνιο. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συζήτηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας και ότι, σε περίπτωση που χρειασθούν να γίνουν κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις, αυτές θα αφορούν μόνο στο σκέλος της μείωσης των δημοσίων δαπανών και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη μείωση των δαπανών για επιχορηγήσεις στις Δημόσιες Επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ). «Μελετάμε», είπε, «μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις» , προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα όσα γράφονται για πρόσθετα μέτρα της τάξης των 4 δισ. ευρώ.
Στην ερώτηση, αν θα υπάρξουν περικοπές και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, ο Υπουργός ανέφερε ότι για κάθε Δημόσια Επιχείρηση θα υπάρξει σχέδιο αναδιάρθρωσής της, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε μια, ώστε να μη συνεχισθούν τα ελλείμματα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που έχουν. Ο στόχος είναι να μη θιγούν οι εργαζόμενοι και να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, είπε ο Υπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα υπάρξουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ, ο Υπουργός είπε ότι είναι φυσικό στο τέλος της διαδικασίας της αναδιάρθρωσής τους, οι ΔΕΚΟ να έχουν λιγότερο προσωπικό, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν θα γίνει με απολύσεις προσωπικού, αλλά με μετατάξεις, με τη συνταξιοδότηση προσωπικού και, ως τελευταία λύση, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας. Οσον αφορά τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, ο Υπουργός επανέλαβε ότι δεν θα εφαρμοστεί η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου για μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών του συντελεστή 11% στο συντελεστή 23%, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Σε ερώτηση, αν ισχύει η δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο - ότι αν χρειασθεί να ληφθούν νέα μέτρα δεν θα είναι αυτός ο Υπουργός που θα τα λάβει - ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι οι Έλληνες πολίτες και ο Πρωθυπουργός θα κρίνουν κατά πόσο η μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 14 δισ. ευρώ είναι μια επιτυχημένη πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More