10.4.12

Καλό χειμώνα!

Έκλεισαν οι στρόφιγγες πετρελαίου από το Ιράν για την Ελλάδα!


iran-oil
Το Ιράν δεν εξάγει πλέον πετρέλαιο προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Ροστάμ Γασεμί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Shana.
  «Αυτή τη στιγμή, το Ιράν δεν πωλεί πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα» δήλωσε ο Ροστάμ Γασέμι προσθέτοντας ωστόσο ότι «το Ιράν δεν συναντά κανένα πρόβλημα στην πώληση του πετρελαίου του και των πετρελαϊκών του προϊόντων».
Δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, το Ιράν παράγει 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει περί τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια. Το Ιράν εξήγαγε κατά μέσο όρο 100.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Ελλάδα το 2011, που αντιστοιχεί στο ένα-τρίτο (1/3) των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου.
Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι η Ελλάδα αναζητεί «εναλλακτικές πηγές» τροφοδοσίας μετά το εμπάργκο που επιβλήθηκε κατά της Τεχεράνης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.
Η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη, από όπου προμηθευόταν πετρέλαιο τον περασμένο χρόνο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το ιρανικό πετρέλαιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Ιταλία (180.000 βαρ./ημέρα) και η Ισπανία (160 βαρ./ημέρα) είναι επίσης μεγάλοι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου. Το 2011 εξήγε 450.000 βαρέλια ημερησίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τεχεράνη αποφάσισε στα μέσα Φεβρουαρίου να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου προς τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες εισήγαν μικρές ποσότητες πετρελαίου.


Να είναι ήσυχος θα έλθει και γι' αυτόν η ώρα που θα λογοδοτήσει.


papakonstantinoukali

 Αμετανόητος ο Παπακωνσταντίνου!

Στην αναγκαιότητα του πρώτου μνημονίου τη δεδομένη στιγμή για την επιβίωση της χώρας έδωσε έμφαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Δεν μετάνιωσα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Το μνημόνιο ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει για να συνεχίσει η χώρα να συνεχίσει να στέκεται όρθια στα πόδια της» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος. «Προδοσία θα ήταν η χώρα να επτώχευε» ανέφερε.
Δήλωσε ότι ως υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να πάρει αποφάσεις που δεν είχε δει ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και ο ίδιος προσωπικά, έκαναν αρκετά λάθη. «Ηθελα να αναμορφώσουμε πιο γρήγορα έναν προβληματικό, διεφθαρμένο φορολογικό μηχανισμό, είπε.
Για το ενδεχόμενο να «κοπεί» από τις εκλογικές λίστες, τόνισε ότι «έχω ζητήσει το αυτονόητο να κριθώ από τους πολίτες» σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που συγκεντρώνονται σε ένα - δύο άτομα, αλλά ήταν αποφάσεις συλλογικές. «Δεν υπάρχει πάγος στις σχέσεις μου με Βενιζέλο χθες είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση.» ανέφερε.
«Γιατί εγώ να φουσκώσω το έλλειμμα» διερωτήθηκε απαντώντας στις κατηγορίες σε διόγκωση του ελλείμματος του 2009;
«Έχω υποστεί τεράστιο προσωπικό και πολιτικό κόστος, δεν μπορώ να κυκλοφορήσω στον κόσμο να βγω έξω να πιω έναν καφέ με τη γυναίκα μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε από την κυβέρνηση της ΝΔ 36 δισ. ευρώ έλλειμμα και 300 δισ. ευρώ χρέος.
Ο διοικητής της ΤτΕ είπε πριν τις εκλογές (σ.σ του 2009) ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 10% και μετεκλογικά ότι θα φτάσει το 12% και έφτασε το 16% ακόμη και ο κ. Προβόπουλος το υποεκτίμησε τελικά, είπε.
«Από την ημέρα που έκανα τη δήλωση περί 'Τιτανικού' τα spreads δεν κουνήθηκαν για τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες» υποστήριξε.
Η επιστροφή στις αγορές το 2011 ήταν εκτίμηση της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ ανέφερε.
Σημείωσε ότι είτε θα αυξηθεί η παραγωγικότητα στη χώρα είτε θα μειωθούν οι μισθοί. «Χρειάζεται απελευθέρωση αγορών, διαρθρωτικές αλλαγές και προσέλκυση επενδύσεων για να μη μειωθούν οι μισθοί» παρατήρησε.
Κληθείς να κάνει έναν απολογισμό του έργου του κ. Παπανδρέου, είπε ότι έκανε και επιμέρους λανθασμένες επιλογές, αστοχίες ή καθυστερήσεις αλλά αντιμετώπισε ένα πολύπλευρο πρόβλημα πάλεψε ταξίδεψε στην Ευρώπη και κατάφερε να στηθεί ένας μηχανισμός βοήθειας εκ του μηδενός.
«Όταν μείωσα μίσθιους και συντάξεις αισθάνθηκα όπως αισθάνθηκε ο υπουργός Οικονομικών στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία που έκαναν το ίδιο» τόνισε.
«Ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός παίρνει χαμηλότερο μισθό από τους βουλευτές. Όλοι έχουμε οικογένειες (...)» σχολίασε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου.
 http://dailynews24.gr


Μεσολόγγι 1823 - 1824.

Ο μηχανικός Μιχαήλ Κοκκίνης και η οχύρωση του τείχους του Μεσολογγίου (1823-1824).

Ο Μιχαήλ Κοκκίνης είχε γεννηθεί στην Χίο. Kατά τον Π. Nτούλη, είχε σπουδάσει μηχανικός "κατά
πάσαν πιθανότητα εις την Γαλλίαν" (σύμφωνα με τον Βακαλόπουλο στην Βιέννη) κι εγνώριζε, εκτός των γαλλικών, ιταλικά, γερμανικά και πιθανώς ρουμάνικα. Πριν από την Eπανάσταση, από το 1810 κι έπειτα, δίδαξε μαθηματικά, γεωδαισία, σχέδιο και γερμανικά στην ανωτέρα ελληνική σχολή του
Σκίτσο του Κοκκίνη για την κατασκευή των οχυρώσεων
Bουκουρεστίου. Στη Pουμανία, ο Kοκκίνης φερόταν ως μυημένος στην Φιλική εταιρεία και αρχικά είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του και στην αποτυχούσα επανάσταση των Παραδουναβίων Xωρών υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Kατά τα μέσα του 1822 πήρε την απόφαση να κατέβει στην Eλλάδα, για να βοηθήσει τον Aγώνα.

Tον Φεβρουάριο του 1823 φθάνει στο Mεσολόγγι μέσω Iταλίας και αμέσως ο Aλέξανδρος Mαυροκορδάτος του αναθέτει την εκπόνηση μελέτης και τη διεύθυνση κατασκευής των οχυρωματικών έργων. O Kοκκίνης αρχίζει το έργο βοηθούμενος από τον αρχιτέκτονα μεσολογγίτη Σταύρο Kουτζούκη και το Kάστρο "Φράκτης" εφοδιάστηκε με 48 πυροβόλα και σ` αυτό ο Kοκκίνης εφάρμοσε συστήματα επιφανών Γάλλων στρατιωτικών μηχανικών. Tο Mεσολόγγι κατά το ήμισυ της περιμέτρου του, περιβάλλεται από τη Λιμνοθάλασσα και το υπόλοιπο ήμισυ αρχικά από ανάχωμα ύψους 1,20-1,50 μέτρων, με τάφρο που συγκοινωνούσε με τη Λιμνοθάλασσα. H έκταση της πόλεως ήταν μόλις 700 περίπου στρέμματα. "Aλωνάκι" το αποκαλεί ο Σολωμός στους στοχασμούς του.


O Kοκκίνης άρχισε την κατασκευή στις 7 Mαρτίου 1823 και ολοκλήρωσε τα έργα στα τέλη του 1824. Για τις δυνατότητες της εποχής και τα μέσα που υπήρχαν, ηταν ένας άθλος, κατά γενική ομολογία. Ο ζήλος η ευσυνειδησία και η δραστηριότητα του Κοκκίνη αντικαθρεφτίζονται μέσα στις στις σωζώμενες ως σήμερα εντολές και διαταγές του προς τους αρμόδιους αξιωματούχους του Μεσολογγίου, προς τον διευθυντή της Αστυνομίας, τον Λιμενάρχη προς τους επιστάτες των οχυρώσεων κτλ. Σε μια από αυτές τις "προσταγές" ο Κοκκίνης ονόμασε το οχύρωμα "Tο Eλληνικό Eπτάγωνο αριθ.1" και στους προμαχώνες (ντάπιες) δίνει ονόματα προς τιμήν των εθνικών ηρώων, των φιλελλήνων και επιφανών Eλλήνων και ξένων. Στο σχεδιάγραμμα του σημειώνει με αρίθμηση από ανατολάς προς δυσμάς 1-18 τους προμαχώνες με τα ονόματα: 1.Tου Δρακούλη, 2.Tου Kανάρη, 3.Tου Σκεντέρμπεη, 4.Tου Λόρδου Σέφερντ, 5.Tου Mονταλεμπέρ, 6.Tου Pήγα, 7.Tου Mακρή, 8.Tου Γουλιέλμου της Oράγγης,, 9.Tου A. Kοκκίνη, 10.H Kεραυνοβόλος, 11.Tου Mάρκου Mπότσαρη, 12.Tου Kοραή, 13.Tου Φραγκλίνου (Tερρίμπιλε), 14.Tου Γουλιέλμου Tέλλου, 15.Tου Kουτσιούκου, 16.Tου Λόρδου Bύρωνος, 17.Tου Mιαούλη, 18.Tου Σαχτούρη

Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος
Eκτός από τους προμαχώνες της οχυρώσεως, ο Kοκκίνης κατεσκεύασε και επάκτια πυροβολεία-Kανονοστάσια σε πέντε θέσεις : α) στο Λητροβιό, β) στον Aνεμόμυλο, γ) στο Mπούρμπαχη, δ) στη
Δουγάνα, ε) στου Γιαξίμη. Στην Προκοπάνιστο νησίδα δώδεκα χιλιόμετρα νοτίως της πόλεως και στην γραμμή διαχωρισμού της Λιμνοθάλασσας με τον Πατραϊκό Kόλπο, θέση με στρατηγική σημασία γιατί κυριαρχεί του διαύλου εις την Λιμνοθάλασσα, για να αποτρέψουν την είσοδο του Tουρκικού στόλου, ο Kοκκίνης με χρηματική ενίσχυση του Λόρδου Bύρωνος έκανε ανάλογα οχυρωματικά έργα και το ονόμασε "Φρούριο Bύρων".

Ο Κοκκίνης με το παράδειγμα του, τον ενθουσιασμό και την αυστηρότητα του, παρά τις μικροαντιδράσεις και τις κωλυσιεργίες ορισμένων προκρίτων, συνέγειρε τους Μεσολογγίτες και τους στράτευσε ολόψυχα στην κατασκευή του "ιερού έργου του Έθνους". Ο λαός του Μεσολογγίου αναξερτήτως ηλικίας, φύλου και οικονομικής τάξης εργάστηκε ολόψυχα χωρίς σταματημό μέρα-νύχτα επί επτά μήνες για να κατασκευάσει την επταγωνική προς την ξηρά οχυρωματική γραμμή. Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως ο Κοκκίνης διαμαρτυρήθηκε κατά ντόπιων προκρίτων που επέφεραν αλλάγές και έβλαψαν τα αρχικά του σχέδια. Πολλές φορές άλλαζε η χάραξη του τείχους για να συμπεριληφθεί εντός της περιμέτρου του κάποια άθλια καλύβα, η κάποιο άλλο κτίσμα.  

Το έργο διακόπηκε αρκετές φορές λόγω της έλλειψης χρημάτων, η οποία καλύφτηκε με πωλήσεις εθνικών γαιών, αλλά και χάρις την γενναία συνδρομή του λόρδου Μπάιρον που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις εγασίες και βοήθησε αποφασιστικά στην τελική αποπεράτωση τους.  Όταν τελείωσε το έργο, το αποτέλεσμα ήταν τόσο ικανοποιητικό, ώστε όλοι οι ξένοι που το επισκέφτηκαν (Άγγλος ναύαρχος Χάμιλτον), έμειναν εκστατικοί. Ο ίδιος ο Κοκκίνης σε επιστολή του στον Μαυροκορδάτο στις 14 Μαίου 1823 ανέφερε προφητικά ότι η νέα οχυρωματική γραμμή είναι "ικανή να αντέξει πάσα εχθρικήν προσβολήν", ότι είναι "θαυμαστόν αριστούργημα, άξιον του Ελληνικού Έθνους", και ότι σίγουρα θα αναδειχθεί "εν θαύμα στην Ιστορία της εθνικής μας επαναστάσεως". Σε έπαινο του για τους εργάτες και τους μηχανικούς ανέφερε πως"οι Νέοι Έλληνες δεν υπολοίπονται ούτε κατά την ανδρείαν ούτε κατά την δόξαν εις τους προγόνους των. Η επανάστασις ημών θέλει γεννήσει όχι μόνον προτερήματα συνήθη, αλλά πνεύματα εξαίσια εις παν είδος επιστημών και τεχνών". 

Tο έργο εγκαινιάσθηκε στις 16 Iουνίου του 1824 δύο μήνες μετά το θάνατο του Λόρδου Bύρωνος και καθαγιάστηκε από τον Eπίσκοπο Pωγών Iωσήφ παρουσία του Mαυροκορδάτου και των Φιλελλήνων Λόρδου Charles Murraiy και του Edward Blaqueure. O Kοκκίνης τους υπεδέχθη με τιμητικές βολές και ύστερα από μικρή ομιλία του Mαυροκορδάτου πήρε το λόγο και εξήρε την προσωπικότητα του Λόρδου Bύρωνος. "…Πρέπει αύθυς να ομολογήσωμεν ότι και ενταύθα συνετέλεσε τα μέγιστα ο Aθάνατος Λόρδος Bύρων του οποίου η ατελεύτητος των δι` αυτού εν γένει επιδιορθωθέντων οχυρωμάτων μας… Λάβατε την καλωσύνη να γνωστοποιήσετε προς την έκλαμπρον οικογένεια του αείμνηστου καθώς και προς πάντας τους λατρευτάς του τα εγκάρδια της ημών ευγνωμοσύνης αίσθηματα."

Oι Mεσολογγίτες αναγνωρίζοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του, ανακήρυξαν τον Kοκκίνη επίτιμο πολίτη του Mεσολογγίου με ψήφισμα της 17ης Iανουαρίου 1825. Tο Yπουργείο Πολέμου, του απένειμε τον βαθμό του χιλιάρχου και τον διόρισε αρχηγό του φρουρίου του Mεσολογγίου στις 4 Mαρτίου 1825. Tελευταίο έργο του Kοκκίνη ήταν οι γέφυρες της Eξόδου της 10ης Aπριλίου 1826. Όταν πραγματοποιήθηκε η γεφύρωση της τάφρου, δόθηκε το σύνθημα για το άλμα προς τη ζωή ή τον θάνατο. O ήρωάς μας θα δώσει και τη ζωή του για την πατρίδα. O Kασομούλης θα γράψει αργότερα:
"Aπό τους σημαντικούς έμειναν και δεν εφάνησαν εκεί, φονευθέντες... ο Mιχ. Π. Kοκκίνης, τειχοποιός-αρχιτέκτων". (Nικ. Kασομούλη: "Eνθυμήματα Στρατιωτικά", τ. 2ος, σελ. 282). Kαι ο Παπαρρηγόπουλος αναφέρει ότι έπεσε στην Έξοδο "ο πλείστον συντελέσας εις την άμυναν μηχανικός Mιχαήλ Kοκκίνης" (Kων. Παπαρρηγόπουλου: "Iστορία του Eλληνικού Έθνους", τ. 5ος, σελ. 892).

Ι. Β. Δ.

Επίμετρον - Μια "καθημερινή προσταγή" και μια αναφορά του Μιχαήλ Κοκκίνη
Αναθηματική πλάκα στην μνήμη του Μ. Κοκκίνη
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η ψυχική δύναμη και το όραμα του Μιχαήλ Κοκκίνη παραθέτω  δημόσιες παραινέσεις του προς τον λαό του Μεσολογγίου και επιστολές του προς την Κεντρική Διοιίκηση.
Σε μια του "Kαθημερινή Προσταγή" γράφει:
"…επειδή η υποταγή εις τους πολιτικούς κι πολεμικούς νόμους είναι η μονη σωτηρία του Γένους μας και καθώς σας είναι γνωστό, μόνον με την ευταξίαν και υποταγήν ημπόρεσα με την βοήθειαν του Θεού να γίνη, το αδύνατο δυνατόν και να δείξω μίαν μικροτάτην δούλευσιν εις την Πατρίδα καθώς και η ευγένεια σας όπου δώσατε το παράδειγμα ότι όχι μόνον δουλεύετε την Πατρίδα με ζήλον και πίστη αλλά ακόμη εις όλα όπου επρόσταξα εις το όνομα του νόμου, τα εκτελέσατε αμέσως…"

Σε μία αναφορά του στις 6 Oκτωβρίου 1825 προς την Eξοχον Eπιτροπήν την διευθύνουσα τα της Δυτικής Eλλάδος μεταξύ των άλλων γράφει:
"…Aπό δε της Δυτικής πτέρυγος, όλα των εχθρών τα κινήματα διευθύνθησαν κατά του κανονοστασίου του Φραγκλίνου επονομαζομένου Tερρίμπιλε δια του κολοσαίου εκείνου έργου, του υψώματος της Eνώσεως, ομοίως και από της ανατολικής πλευράς η δίοδος της γενικής εφόδου κατεσκευάσθη διά του πληρώματος των τάφρων ενώπιον των κανονοστασίων Mακρή, Pήγα και Mονταλεμπέρτ."
και συνεχίζει πιο κάτω:
" …Aς θεωρήσωμεν δε και όποια είναι εν γένει των εχθρικών χαρακωμάτων η κατασκευή. Kαθ` όσον ημπορεί κάθε ειδήμων να παρατηρήσει, τα χαρακώματα αυτά δεν έχουν ουδεμίαν κανονικήν τάξιν. Eίναι αληθές ότι ο εχθρός μετεχειρίσθη τας ελικοειδείς γραμμάς, τας παραλλήλους, τας πλευρικάς των κανονοστασίων κ.τ.λ. αλλά τα πάντα είναι σχεδιασμένα χωρίς την παραμικράν αναλογίαν.
Δεν είναι άλλο τι το σύμπαν τούτων των γιγαντιαίων έργων, ειμή ένας λαβύρινθος Tουρκικός· εργασίαι πολυχρόνιοι, προσθήκαι και παραπροσθήκαι, προχαρκώματα και αντιχαρακώματα, πράξεις χωρίς αρμονίαν, κατασκευαί χωρίς λόγον και εν συντόμω τα πάντα είναι μία σύγχυσις και ένας κυκεών καθ` όλους του λόγους. Oσον περί του υψώματος της Eνώσεως (la digue d` union) βλέπει τις εκ των έσωθεν εφ` ενός μέρους τριών οργυών πλάτος και αφ` ετέρου τεσσάρων και πέντε ήμισυ…" και καταλήγει, "…Eίναι το όντι παράδοξο το έργο τούτο, είναι όμως τρόπος των Tούρκων των οποίων όλα τα πράγματα άλλο δεν είναι, παρά θεωρία επισκόπου και καρδία μυλωνά. Yποσημειούμαι με όλο το σέβας.
O Πατριώτης
M.Π. Kοκκίνης."

Πηγές
Απόστολος Βακαλόπουλος, Ιστορία του Νέου Ελληνισμού (τόμος Στ΄ "η εσωτερική κρίση 1822-1825"), εκδόσεις Αντ Σταμούλη
http://www.greenapple.gr/articlesdesc.php?id=434


Να την ξακάνει ο λαός υπουργό.

«Αυλή» με 30 υπαλλήλους στο γραφείο της Α. Διαμαντοπούλου .



Δεκάδες υπαλλήλους είχε στο γραφείο της στο Υπουργείο Παιδείας η Α. Διαμαντοπούλου, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιεύουμε. Υπηρετούσαν τουλάχιστον 30 ειδικοί σύμβουλοι – συνεργάτες, ειδικοί επιστήμονες, μετακλητοί και υπεύθυνοι για το....
Γραφείο Τύπου της Υπουργού, ενώ είναι άγνωστο αν υπήρχαν...
και αποσπασμένοι υπάλληλοι.

Ανάλογη ήταν και η κατάσταση στα άλλα υπουργικά γραφεία του Παιδείας, το οποίο είχε 1 Υπουργό, 1 Αναπληρωτή Υπουργό και 2 Υφυπουργούς. Στα 4 υπουργικά γραφεία προβλέπεται να υπηρετούν συνολικά 101 υπάλληλοι! Συγκεκριμένα μπορούν να έχουν 50 στο υπουργικό γραφείο, 21 στον Αναπληρωτή Υπουργό και από 15 σε κάθε γραφείο Υφυπουργού. Από την απάντηση της Α. Διαμαντοπούλου σε σχετική ερώτηση του Αλ. Τσίπρα προκύπτει ότι «στρατιά» από 55 συμβούλους, συνεργάτες και υπαλλήλους βρισκόταν στα υπουργικά γραφεία του Παιδείας.
 ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΟΥΤΡΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ


ΠΑΣΟΚ και ΘΡΑΚΗ;


Παιχνίδια παρέμβασης στο ελληνικό εκλογικό σκηνικό σχεδιάζει η Άγκυρα με όχημα τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και ακούσιο «συνέταιρο» το ΠΑΣΟΚ.

Η τουρκική ηγεσία, έχοντας αντιληφθεί τη δεινή εκλογική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πολιτικό σύστημα αλλά ιδιαιτέρως το  ΠΑΣΟΚ, το οποίο βάσει των δημοσκοπήσεων,  είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να φθάσει το 20%, ετοιμάζει ένα «δόλωμα» ελπίζοντας ότι η Ιπποκράτους, στην αγωνία της να μαζέψει ψήφους, θα «τσιμπήσει».

Η τουρκική κυβέρνηση έχει καλέσει τον διαγραμμένο από το ΠΑΣΟΚ βουλευτή Τσετίν Μάντατζη και τον έτερο μειονοτικό βουλευτή Αχμέτ Χατζοσμάν στην Τουρκία, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και άλλους αξιωματούχους μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης!




Θα συναντήσουν δηλαδή την ανωτάτη πολιτική ηγεσία, σαν να είναι… αρχηγοί κρατών.

Ο στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στη μειονότητα ότι αυτοί και κυρίως ο διαγραμμένος από το ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη είναι ευνοούμενοι της Αγκυρας, ώστε οι ψήφοι των ελεγχόμενων από το τουρκικό προξενείο μεινοτικών ομάδων στις εθνικές εκλογές να κατευθυνθούν σε αυτόν.

Με αυτό τον τρόπο η Αγκυρα ευελπιστεί ότι θα δελεάσει το ΠΑΣΟΚ το οποίο, στην προσπάθειά του να ανεβάσει τα ποσοστά του, μόλις αντιληφθεί ότι ο Μάντατζη έχει το «χρίσμα» θα τον επανεντάξει στα ψηφοδέλτια για να μαζέψει τις κατεθυνόμενες από την Αγκυρα ψήφους.

Το κόλπο είναι αριστοτεχνικά στημένο, με την Τουρκία να ποντάρει στη διάλυση του πολιτικού σκηνικού, ιδιαιτέρως όμως στη δημοσκοπική καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξάλλου έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τους μειονοτικούς ακόμα και αυτούς που έχουν ανοιχτά σχέσεις με τους τουρκικούς μηχανισμούς, όπως ο Μάντατζη, στον όποιον, σημειωτέον, ο Φώτης Κουβέλης αρνήθηκε στη συμμετοχή του στη ΔΗΜ.ΑΡ.

Ο σχεδιασμός της Αγκυρας, σύμφωνα με παράγοντες  οι οποίοι έχουν γνώση των παρασκηνίων, ενδέχεται να προβλέπει και δεύτερο βήμα, αν το πρώτο πετύχει και το ΠΑΣΟΚ δεχθεί και πάλι στους κόλπους του τον Μάντατζη.

Εφόσον επανεκλεγεί, στη συνέχεια να ανεξαρτητοποιηθεί και να δηλώσει ότι εκπροσωπεί την «τουρκική μειονότητα», όπως την αποκαλεί, και το μειονοτικό κόμμα DEB. Αυτό δηλαδή που δεν καταφέρνει η Αγκυρα λόγω του πλαφόν 3% για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή, να αποπειραθεί να το κάνει διά της πλαγίας μέσω του ΠΑΣΟΚ.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, πληροφορίες αναφέρουν ότι άνθρωποι του τουρκικού προξενείου, σε συναντήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, απέτρεψαν άλλους μειονοτικούς -που είχαν δηλώνει πρόθεση να είναι υποψήφιοι- από τη συμμετοχή τους στις εκλογές, ώστε να καταστεί αναγκαστική επιλογή ο Μάντατζη.

Ο Τσετίν Μάντατζη έχει επανειλημμένως προκαλέσει με τις δηλώσεις του περί «τουρκικής μειονότητας» ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στη Θράκη και όχι μόνο.

Πρόσφατα ο πρώην βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος γνωρίζει τη δράση της Τουρκίας στην περιοχή, δήλωσε ότι «δενμπορεί ο κύριος που φωτογραφίζεται κάτω από τη σημαία της ανεξάρτητης Θράκης να είναι υποψήφιος στο ίδιο ψηφοδέλτιο μαζί μου». Εκτός και αν έχει άλλη γνώμη ο Ευάγγελος Βενιζέλος…

Λάμπρος Καλαρρύτης στον “Τύπο της Κυριακής”


Η Μακεδονία είναι Ελληνική!


13Maced

Ο Γέροντας Παΐσιος στον τ. Υπουργό Νικόλαο Μάρτη.

 Για τον Γέροντα Παΐσιο και τα όσα προείδε, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, για τη σύγχρονη γεωπολιτική και τα εθνικά μας ζητήματα, αφιερώσαμε ολόκληρο το έργο μας, υπό τον τίτλο «Ο Γέροντας Παΐσιος για τα Μελλούμενα να συμβούν!»

Το έργο μας αυτό έτυχε εντυπωσιακής πράγματι υποδοχής, εφόσον ήταν η πρώτη φορά στα ελληνικά εκδοτικά χρονικά, που σε μία μελέτη ο ερευνητής επιχειρούσε συγκερασμό της γεροντικής μας παράδοσης με το απόκρυφο γεωπολιτικό παρασκήνιο.

Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός αποδείχτηκε τελικά 100% επιτυχημένος, τόσο ως περιεχόμενο της μελέτης μας, όσο και εμπορικά, μιας και η ως άνω εργασία εξαντλήθηκε μέσα σε… μία μόλις ημέρα!!!


Φυσικά, επειδή το θέμα της Μακεδονίας και της γεωπολιτικής της αξίας για τον ελληνισμό είναι τεράστιο και κεντρικό, είχαμε παραθέσει σ’ αυτή τη μελέτη μας ειδικό κεφάλαιο με τίτλο «Παΐσιος και Μακεδονία».

Εκεί κάναμε σαφή αναφορά στο εν λόγω θέμα και σε κάποιο σημείο (και αφού αναφερθήκαμε στη μεγάλη εθνική προσφορά του παλιού υπουργού Νικόλαου Μάρτη, με το βιβλίο του «Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας») γράφαμε τα εξής πολύ σημαντικά, που ειπώθηκαν από τον ίδιο τον κ. Μάρτη: «Μου είχε πει ο Παΐσιος: «Μάρτη έγινε ο Ευαγγελισμός, Μάρτη η επανάσταση του 1821, Μάρτης αγωνίζεται και για το θέμα της Μακεδονίας!»

Είχε μεγάλη αγάπη για τη Μακεδονία ο Γέροντας!

Και σε κάποιους προσκυνητές που διένειμαν δωρεάν χριστιανικά βιβλία, τους έλεγε να αγοράζουν και να διανέμουν και το δικό μου βιβλίο!

Όσο για την προπαγάνδα των Σκοπίων, ο Γέροντας Παΐσιος μου είχε πει ότι «οι κόποι σου δεν θα πάνε χαμένοι! Θα βρεθούν τίμιοι άνθρωποι, που θα αξιοποιήσουν και θα δικαιώσουν τον αγώνα σου για τη Μακεδονία»!…» Εδώ να σημειώσουμε ότι το παραπάνω κλασικό όντως έργο του Νικόλαου Μάρτη έχει μοναδική αξία και απέκτησε παγκόσμια φήμη, ακριβώς διότι ο τέως υπουργός έκανε την πολύ έξυπνη κίνηση να βασίσει τις πηγές του (που αποδεικνύουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας με αναμφισβήτητα στοιχεία) πάνω σε αναφορές που προέρχονται από την… εβραϊκή παράδοση!

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Μάρτης πέτυχε να πείσει πολλούς σε διάφορες χώρες του πλανήτη, ακόμα και σε κράτη όπως η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Αλβανία, όπου και αναδημοσιεύτηκε μεγάλο μέρος του έργου του Μάρτη και όπου οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι έχει δίκιο ο συγγραφέας και ότι η Μακεδονία ιστορικά συνδέεται με τον ελληνισμό και όχι με τον σλαβισμό… Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι ο μεγάλος κίνδυνος για τη Μακεδονία προέρχεται σήμερα (αλλά και ανέκαθεν) από τη Σερβία, πίσω από την οποία βρίσκεται βέβαια η σκιά της γιγάντιας ευρασιατικής υπερδύναμης της Ρωσίας, η οποία – μέσω του Βελιγραδίου – θέλει να βγει στο Αιγαίο (το ίδιο επιδιώκει και στην άλλη ζεστή θάλασσα, τον Ινδικό ωκεανό, για λόγους γεωπολιτικής της εξάπλωσης).

Γι’ αυτό και ο υπογράφων αυτό το κείμενο έχει εδώ και χρόνια στραφεί εναντίον της γεωπολιτικής προσέγγισης Ελλάδας-Σερβίας, αλλά υπέρ του σχηματισμού ελληνοαλβανικού γεωπολιτικού άξονα, ο οποίος θα στρέφεται κατά του πανσλαβισμού, όπως αυτός εκφράζεται με τη ρωσική διείσδυση στην περιοχή μας μέσω της Σερβίας και δευτερευόντως μέσω του κράτους-μαριονέτα των Σκοπίων.

Σημειώνουμε δε ότι ακόμα και ο θεωρούμενος ως Πατέρας του σύγχρονου ελληνικού εθνικισμού, ο Ίων Δραγούμης, είχε σαφώς προτείνει τη συμμαχία Ελλήνων-Αλβανών κατά των Σλάβων!

Πρέπει επίσης οπωσδήποτε να πούμε ότι ένας ακόμα στόχος της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής είναι η κατάκτηση του Αγίου Όρους, μέσω υπαγωγής του στη σλαβική Ορθοδοξία, η οποία και ΔΕΝ είναι βέβαια η Ελληνορθοδοξία!… Αναδημοσιεύουμε λοιπόν εδώ την πρόσφατη (22 Μαρτίου 2012) επιστολή του παλιού υπουργού κ. Μάρτη, που τιτλοφορείται «Ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης και το πρόβλημα της Μακεδονίας», η οποία θεωρούμε ότι έχει ιστορική αξία και δείχνει πάρα πολλά για τη σύγχρονη διάσταση του Μακεδονικού ζητήματος:
«Το έγκριτο εκκλησιαστικό περιοδικό της Μητροπόλεως Πειραιώς «Πειραϊκή Εκκλησία», που πολλά προσφέρει, τον Ιούνιο του 2010 είχε αφιέρωμα για τον Γέροντα Παϊσιο τον Αγιορείτη και ανέφερε το βιογραφικό του από της γεννήσεώς του μέχρι την κοίμησή του, τη σχέση του με τον Θεό, τον κόσμο και τους ανθρώπους, την αγιότητά του, την προσευχή, το προορατικό του χάρισμα, μέχρι τους λόγους και την φυσική διάκριση, που συνοψίζονται στην νουθεσία του «Αγάπη και πίστη στον Χριστό να ‘χεις παιδί μου».

Το περιοδικό έχει Συνέντευξη του Σεβασμιότατου Αρχιεπίσκοπου ΣΙΝΑ, ΦΑΡΑΝ και ΡΑΪΘΩ κ. Δαμιανού, καθώς και Άρθρα του Ιερομόναχου Χριστόδουλου Αγιορείτη, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου, που αναφέρονται στον Γέροντα Παϊσιο τον Αγιορείτη.

Εκκλησιάζομαι όταν είμαι σπίτι μου στους Αμπελόκηπους, στην εκκλησία στο Μετόχι του Σινά (οδός Δορυλαίου).

Μια Κυριακή όταν τελείωσε η λειτουργία και βγήκα έξω από την εκκλησία με περίμενε ο εκ Δράμας Αρεοπαγίτης του οποίου το όνομα δεν ενθυμούμαι.

Ο Αρεοπαγίτης μου είπε ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής των Δικαστών και Εισαγγελέων «Φίλων του Αγίου Όρους» επισκέφθηκε με τα άλλα μέλη του Προεδρείου τον Μοναχό Παϊσιο τον Αγιορείτη (για πρώτη φορά άκουγα το όνομα Παϊσιος) και του είπαν: «Άγιε Παϊσιε, δίνουμε από τους μισθούς και συντάξεις μας εισφορές και αγοράζουμε την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και τα μοιράζουμε στον κόσμο».

Ο Μοναχός Παϊσιος απάντησε: «Καλά κάνετε, αλλά να αγοράζετε το βιβλίο του τ. Υπουργού Νικολάου Μάρτη «Η Πλαστογράφηση της Ιστορίας της Μακεδονίας» για να σωθεί η Μακεδονία διότι εάν χαθεί η Μακεδονία, το Άγιο Όρος θα περιέλθει στους Σκοπιανούς και η Ελλάδα θα υποστεί πλήγμα». «Μου είπε ο Μοναχός Παϊσιος (προσέθεσε ο Αρεοπαγίτης) «Πες στον Μάρτη να έρθει στο Άγιο Όρος να με δει».

Το καλοκαίρι πήγαινα για διακοπές με την γυναίκα μου στο Πόρτο Καρράς στην Χαλκιδική. Μια μέρα θυμήθηκα την επιθυμία του Μοναχού Παϊσιου να τον επισκεφθώ και πήγα στην Ουρανούπολη και εν συνεχεία στη Δάφνη με το πλοίο.

Ο Υποδιοικητής του Αγίου Όρους (απουσίαζε ο Διοικητής) με περίμενε στη Δάφνη και πήγαμε στις Καρυές, όπου επισκέφθηκα την Διοίκηση και μου έδειξαν τον «ΤΡΑΓΟ», όπου σε δέρμα τράγου εγράφη το Σύνταγμα (Καταστατικό) του Αγίου Όρους. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι για τον ΤΡΑΓΟ ήλθαν Μοναχοί από 3 Μοναστήρια και είχαν κλειδιά για να ανοίξουν όπου εφυλάσσετο το Ιερό κειμήλιο.

Έπρεπε να πάμε στη Μονή ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ και από εκεί με τα πόδια να φτάσουμε στην καλύβα του Γέροντα Παίσιου. Στο άρθρο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου (σελίδα 28) παρουσιάζεται το καλυβάκι του Γέροντα Παϊσιου, που συγκινήθηκα να το ξαναδώ. Ο Γέρων Παϊσιος με δέχθηκε με χαρά και με κράτησε μια ώρα και με ρωτούσε για το θέμα της Μακεδονίας.

Όταν τελειώσαμε είπα: «Πάτερ Παϊσιε, ήταν μια μέρα που θα την θυμάμαι όσο ζω». Μου απάντησε: «Η συνάντησή μας ήταν για μένα  Πάσχα που ήλθες και με είδες.

Ένας τίμιος θα σε δικαιώσει στον αγώνα σου. Θεωρώ τίμια την απόφαση Κορυφής της Λισσαβόνας όπου κατόπιν της επιστολής του αειμνήστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή αποφάσισε ομόφωνα ότι θα αναγνωρίσει τα Σκόπια υπό τον όρο ότι δεν θα έχει η χώρα των Σκοπίων στο όνομά της την λέξη Μακεδονία.

Θεωρώ την απόφαση καταλυτική για την ιστορική αλήθεια και θα ασχοληθώ στο μέλλον με ό,τι  προσέφεραν οι Μακεδόνες στην Ιστορία και τον Πολιτισμό».

Σε μια επανέκδοση του βιβλίου μου «Η Πλαστογράφηση της Ιστορίας της Μακεδονίας», έδωσα ένα αντίτυπο σε κάποιον που πήγαινε στον Γέροντα Παϊσιο και το έδειξε στον Μοναχό Παίσιο, στον οποίο είχα αφιερώσει ένα άλλο αντίτυπο. Στο αντίτυπο το οποίο έδωσα, ο Γέροντας Παϊσιος έγραψε προς εμένα και το οποίο κατόπιν άδειάς του το δημοσίευσα.

“Στον κύριο Νικόλαο Μάρτη
Η λιακάδα σου Μάρτη, φώτισε την αλήθεια.
Η θερμή λιακάδα σου Μάρτη, θέρμανε την Ελλάδα.
Η θερμή λιακάδα σου Μάρτη, καίει τη Σλαβική ψευτιά, των ψευδομακεδόνων
«Ας είναι περήφανη η Μάννα-Ελλάδα,
που έκανε τέτοια παιδιά…
Να Αγιάσουν τα κόκκαλα και των Γονέων σου,
κύριε Νικόλαε Μάρτη
Με αγάπη Χριστού
Μοναχός Παϊσιος
Υποβάλλεται με σεβασμό στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Νίκος Μάρτης
Πρώην Υπουργός»

Δρ. Ησαΐας Κωνσταντινίδης

www.elora.gr


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More