10.4.12

ΠΑΣΟΚ και ΘΡΑΚΗ;


Παιχνίδια παρέμβασης στο ελληνικό εκλογικό σκηνικό σχεδιάζει η Άγκυρα με όχημα τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και ακούσιο «συνέταιρο» το ΠΑΣΟΚ.

Η τουρκική ηγεσία, έχοντας αντιληφθεί τη δεινή εκλογική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πολιτικό σύστημα αλλά ιδιαιτέρως το  ΠΑΣΟΚ, το οποίο βάσει των δημοσκοπήσεων,  είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να φθάσει το 20%, ετοιμάζει ένα «δόλωμα» ελπίζοντας ότι η Ιπποκράτους, στην αγωνία της να μαζέψει ψήφους, θα «τσιμπήσει».

Η τουρκική κυβέρνηση έχει καλέσει τον διαγραμμένο από το ΠΑΣΟΚ βουλευτή Τσετίν Μάντατζη και τον έτερο μειονοτικό βουλευτή Αχμέτ Χατζοσμάν στην Τουρκία, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και άλλους αξιωματούχους μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης!




Θα συναντήσουν δηλαδή την ανωτάτη πολιτική ηγεσία, σαν να είναι… αρχηγοί κρατών.

Ο στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στη μειονότητα ότι αυτοί και κυρίως ο διαγραμμένος από το ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη είναι ευνοούμενοι της Αγκυρας, ώστε οι ψήφοι των ελεγχόμενων από το τουρκικό προξενείο μεινοτικών ομάδων στις εθνικές εκλογές να κατευθυνθούν σε αυτόν.

Με αυτό τον τρόπο η Αγκυρα ευελπιστεί ότι θα δελεάσει το ΠΑΣΟΚ το οποίο, στην προσπάθειά του να ανεβάσει τα ποσοστά του, μόλις αντιληφθεί ότι ο Μάντατζη έχει το «χρίσμα» θα τον επανεντάξει στα ψηφοδέλτια για να μαζέψει τις κατεθυνόμενες από την Αγκυρα ψήφους.

Το κόλπο είναι αριστοτεχνικά στημένο, με την Τουρκία να ποντάρει στη διάλυση του πολιτικού σκηνικού, ιδιαιτέρως όμως στη δημοσκοπική καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξάλλου έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τους μειονοτικούς ακόμα και αυτούς που έχουν ανοιχτά σχέσεις με τους τουρκικούς μηχανισμούς, όπως ο Μάντατζη, στον όποιον, σημειωτέον, ο Φώτης Κουβέλης αρνήθηκε στη συμμετοχή του στη ΔΗΜ.ΑΡ.

Ο σχεδιασμός της Αγκυρας, σύμφωνα με παράγοντες  οι οποίοι έχουν γνώση των παρασκηνίων, ενδέχεται να προβλέπει και δεύτερο βήμα, αν το πρώτο πετύχει και το ΠΑΣΟΚ δεχθεί και πάλι στους κόλπους του τον Μάντατζη.

Εφόσον επανεκλεγεί, στη συνέχεια να ανεξαρτητοποιηθεί και να δηλώσει ότι εκπροσωπεί την «τουρκική μειονότητα», όπως την αποκαλεί, και το μειονοτικό κόμμα DEB. Αυτό δηλαδή που δεν καταφέρνει η Αγκυρα λόγω του πλαφόν 3% για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή, να αποπειραθεί να το κάνει διά της πλαγίας μέσω του ΠΑΣΟΚ.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, πληροφορίες αναφέρουν ότι άνθρωποι του τουρκικού προξενείου, σε συναντήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, απέτρεψαν άλλους μειονοτικούς -που είχαν δηλώνει πρόθεση να είναι υποψήφιοι- από τη συμμετοχή τους στις εκλογές, ώστε να καταστεί αναγκαστική επιλογή ο Μάντατζη.

Ο Τσετίν Μάντατζη έχει επανειλημμένως προκαλέσει με τις δηλώσεις του περί «τουρκικής μειονότητας» ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στη Θράκη και όχι μόνο.

Πρόσφατα ο πρώην βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος γνωρίζει τη δράση της Τουρκίας στην περιοχή, δήλωσε ότι «δενμπορεί ο κύριος που φωτογραφίζεται κάτω από τη σημαία της ανεξάρτητης Θράκης να είναι υποψήφιος στο ίδιο ψηφοδέλτιο μαζί μου». Εκτός και αν έχει άλλη γνώμη ο Ευάγγελος Βενιζέλος…

Λάμπρος Καλαρρύτης στον “Τύπο της Κυριακής”


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More