13.1.11

Σαν ΣΗΜΕΡΑ...


13 Ιανουαρίου.




  • Γεγονότα.
1822: Η πρώτη εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων.
1883: Το θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν «Ο Εχθρός του Λαού» κάνει πρεμιέρα στο Όσλο.
1895: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, με πρόεδρο τον διάδοχο Κωνσταντίνο και αντιπρόεδρο τον Ιωάννη Φωκιανό. Βασικό θέμα της συνεδρίασης είναι η ανεύρεση πόρων για τη διεξαγωγή των αγώνων. Η μεγαλύτερη δωρεά έγινε από τον Γεώργιο Αβέρωφ, ο οποίος προσέφερε 920.000 χρυσές δραχμές για την αποπεράτωση και αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού σταδίου.
1898: Ο Εμίλ Ζολά γράφει και δημοσιεύει στην εφημερίδα «Ορόρ» το περίφημο «Κατηγορώ» σχετικά με την υπόθεση «Ντρέιφους».
1908: Συλλαλητήριο Κρητών της Αθήνας και του Πειραιά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Οι συγκεντρωθέντες, με ψήφισμά τους, διαμαρτύρονται για την έκφραση εισαγγελέα, ο οποίος χαρακτήρισε τους Κρητικούς «άγριους, εθισμένους εις τα κακουργήματα, όργανα των διαφόρων κομμάτων κι έχοντες συνηθίσει εις στυγερά εγκλήματα».
1930: Ο Μίκυ Μάους κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε κόμικς.
  • Γεννήσεις
1859: Κωστής Παλαμάς, ποιητής. [θαν. 27/2/1943]
1866: Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ (Γιώργος Γεωργιάδης), ελληνοαρμένιος μύστης και δάσκαλος. [θαν. 29/10/1949]
1909: Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε, ολλανδός αναρχοκομμουνιστής που καταδικάσθηκε για τη φωτιά στο Ράιχασταγκ. [θαν. 10/1/1934]
  • Θάνατοι
1853: Θεόφιλος Καΐρης, μεγάλος Δάσκαλος του Γένους. [γεν. 1784]
1941: Τζέιμς Τζόις, ιρλανδός συγγραφέας. («Οδυσσέας») [γεν. 2/2/1882]
1993: Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ζωγράφος και συγγραφέας. [γεν. 1908]


Τα καθημερινά μας νέα...

Τέσσερις προσαγωγές για τους «Πυρήνες» (2011-01-13) - Ναυτεμπορική
Στην προσαγωγή τεσσάρων ατομών προχώρησαν οι Αρχές στο πλαίσιο ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Κατ΄οίκον έρευνες σε ..(14 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Συλλαλητήριο εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη (2011-01-13) - Zougla.gr
Στο άγαλμα του Βενιζέλου, στην πλατεία Αριστοτέλους, συγκεντρώθηκαν οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα 20 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.Οι εκπαιδευτικοί επρόκειτο να πραγματ..(17 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Νέα επεισόδια στην Κερατέα (2011-01-13) - Kalimera.gr
Επεισόδια σημειώθηκαν και χθες το βράδυ στην Κερατέα, ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στην δημιουργία, ΧΥΤΥ και αστυνομικών. Ομάδα νεαρών επιτέθηκαν με πέτρες στις αστυνομικές δυνάμ..(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Θετικοί στην πρόταση Ρέππα για διάλογο, φέρονται οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (2011-01-13) - ERT3
Αποφασισμένοι να απαντήσουν θετικά στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας, φέρονται οι συνδικαλιστές των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ..(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Χωρίς δηλώσεις η συνάντηση Παπανδρέου-Λίμπερμαν (2011-01-13) - Eleutherotypia
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης, Άβιγκντορ Λίμπερμαν...(5 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Στροφή στα καθημερινά προβλήματα (2011-01-13) - City Press
Στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δέσμευση της κυβέρνησης για ταχεία απόδοση των συντάξεων στους συνταξιούχους, λέγοντας ότι «ήλθε η ώρα, έστω και με ελ.. (0 σχολια)
Μέχρι αύριο το αίτημα στη Χάγη για το Δίστομο (2011-01-13) - Zougla.gr
Θετική αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου η Ελλάδα να ασκήσει τελικά το δικαίωμα παρέμβασης τρίτου κράτους που προβλέπεται από το καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγ..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Γκαζάκια σε γραφείοβουλευτή του ΛΑΟΣ (2011-01-13) - Express.gr
 EKPHΞH μηχανισμού με γκαζάκιασημειώθηκε χθες στο γραφείο του βουλευτή του ΛΑΟΣ Aγγελου Κολοκοτρώνη στην οδό Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη, μεσυνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό δύο υπαλλήλων του γραφε..(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ανανέωση καρτών ελεύθερης διέλευσης των κατοίκωνστα διόδια της Πελασγίας από το Υπουργείο Υποδομών (2011-01-13) - Express.gr
 ΔIEΞOΔO εκτόνωσης επιχειρεί ναδώσει το Yπουργείο Υποδομών στην αναστάτωση που έχει προκληθεί στα διόδια τηςΠελασγίας στην εθνική οδό, ανακοινώνοντας συμφωνία με την κατασκευάστριακοινοπραξία για.. (0 σχολια)
Βυθίστηκε δεξαμενόπλοιο στο Ρήνο (2011-01-13) - Pathfinder.gr
Γερμανία  — Βυθίστηκε στο Ρήνο το δεξαμενόπλοιο που σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες είχε ανατραπεί από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και το οποίο μεταφέρει 2.400 τόνους θειικού οξέος...(11 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία (2011-01-13) - Kathimerini
Ο απολογισμός από τις καταρρακτώδεις βροχές έφτασε τους 335 νεκρούς στην ορεινή περιοχή κοντά στο Ρίο. Τουλάχιστον 335 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στην ορεινή περιοχή του Ρίο ντε Τζανέιρο μετά τις καταρ..(12 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Σαν Φρανσίσκο Μουσείο ομοφυλόφιλων, εμπνευσμένο από τον Χάρβεϊ Μιλκ (2011-01-13) - To Bima
Το πρώτο μουσείο ομοφυλόφιλων των ΗΠΑ εγκαινιάζεται την Πέμπτη -πού αλλού;- στο Σαν Φρανσίσκο. Το μουσείο βρίσκεται στην κοινότητα Κάστρο (περιοχή όπου κατά το παρελθόν έβρισκαν καταφύγιο οι ομοφυλόφι..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Φλεβάρη τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Σουδάν (2011-01-13) - Pathfinder.gr
Σουδάν  — Με τη συμμετοχή των πολιτών να συνεχίζεται σε υψηλά επίπεδα στο Νότιο Σουδάν, τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία αναμένονται στις 2 Φεβρουαρίου, με δ..(5 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Στο 13,5% η ανεργία (2011-01-13) - Zougla.gr
Συνεχώς αυξητική είναι η τάση στην δείκτη στης ανεργία στην Ελλάδα Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η ανεργία τον Οκτώβριο του 2010 κινήθηκε στο 13,5%, έναντι 9,8% τον Οκτώβριο ..(15 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
ΗΠΑ Προειδοποιήσεις από Standar & Poor's και Moody's για υποβάθμιση (2011-01-13) - To Bima
Στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης μπαίνουν τώρα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο μεγαλύτεροι οίκοι, S&P και Moody's με εκθέσεις τους προειδοποιούν για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας..(12 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Τρισέ: «Χρειάζεται άμεση αναβάθμιση ο μηχανισμός στήριξης» (2011-01-13) - Ta Nea
Για επείγουσα ανάγκη «ποιοτικής και ποσοτικής» αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών με προβλήματα χρέους έκανε λόγο ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλόντ ..(11 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Σε άνοδο οι τιμές του πετρελαίου (2011-01-13) - Antenna
Νέα άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία λόγω της μείωσης των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων και της αύξησης της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης στις ..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί!


Στη δύση του 2010 και μπροστά στην αυγή του 2011 στεκόμαστε σκεπτικοί, κουρασμένοι,
αηδιασμένοι , τρομοκρατημένοι , αλλά αποφασισμένοι για το που θέλουμε και πρέπει να πάει η ζωή μας , η πορεία της χώρας μας, το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Προβληματισμένοι και απογοητευμένοι για την «Παιδεία» που προωθούν τα τελευταία χρόνια , όπου μεθοδικά και συστηματικά εντεταλμένοι εντολοδόχοι Υπουργοί στοχεύουν στον ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟ και στην ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗ της Νέας Γενιάς . Μια Παιδεία ανίκανη να δώσει αρχές , αξίες, ιδανικά και ήθος, να μεταλαμπαδεύσει τον ηρωισμό και να μεταδώσει την Υπερηφάνεια και την λεβεντιά των προγόνων μας στους νεώτερους.

Αηδιασμένοι για τους κλέφτες, αγύρτες , ανήθικους απατεώνες πολιτικούς που με περισσή αναίδεια, θράσος και αλαζονεία, επιτελούν το προδοτικό τους καθήκον εκτελώντας το ένταλμα διάλυσης και εξαφάνισης της Ελλάδας , χωρίς ίχνος μεταμέλειας, μεθυσμένοι και παραδομένοι στην προκλητική χλιδή της πολυτέλειας που δημιούργησαν από τα λεφτά και τον πλούτο του ελληνικού λαού και εφησυχασμένοι από την ατιμωρησία της βουλευτικής ασυλίας. Αηδιασμένοι από την εκκωφαντική σιωπή του ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ , Προέδρου της, κατ΄επίφαση, Δημοκρατίας, προδότη του Έθνους.

Αηδιασμένοι από την βρωμερή κλίκα των δημοσιογράφων που στο 99% της ανήκει στο 2% του ΣΥΡΙΖΑ και στο 7% του ΚΚΕ , υπό την προστασία των πληρωμένων Διαχειριστών, κλητήρων της Παγκοσμιοποίησης , που πανηγυρίζουν και θριαμβολογούν για οτιδήποτε γκρεμίζει και μολύνει λίγο λίγο ( μέχρι να διαλύσει εντελώς) αυτά που κράταγαν δυνατή, αρραγή, υγιή την Ελληνική Κοινωνία (ΠΑΤΡΙΔΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ).
Αυτοί οι ρουφιάνοι που κραύγαζαν και ούρλιαζαν ζητώντας το κεφάλι του αστυνομικού που έσκισε το μπακαλόχαρτο δήθεν κοράνι από τον σεσημασμένο Σύριο εγκληματία , του αστυνομικού που δήθεν κακοποίησε τον επίσης σεσημασμένο Χιλιανό εγκληματία που ξανασυνελήφθη άλλες 3 φορές, αλλά που χασκογελάνε χυδαία σαν την πόρνη στον υποψήφιο πελάτη μπροστά στο κάθε πολιτικό η για το DVD της Τζούλιας η της Πετρούλας.

Μπουχτισμένοι από τις προγραμματισμένες-καθοδηγούμενες εφόδους-επιδρομές των δήθεν
αναρχικών-αντιεξουσιαστών-γνωστών αγνώστων , κατ’ εντολή του Παρακράτους της Κυβέρνησης, που τους ξαμολάει κάθε φορά που η φωνή διαμαρτυρίας μας πάει να υψωθεί, ώστε να την τρομοκρατήσει και στο τέλος να την κάνει να σιωπήσει.(Δεκέμβρης του 2008, Marfin,μια εβδομάδα πριν και κατά την διάρκεια της πορείας της 15ης Δεκεμβρίου) .

Κουρασμένοι από την Εκκλησία που τόσα χρόνια τώρα υπερασπίζεται, στηρίζει και ταΐζει τους αλλοδαπούς και τους λαθρομετανάστες και δεν της περίσσεψε ούτε μια λέξη για τους έλληνες (ας θυμηθούμε πόσοι γονείς έχουν βγει στην τηλεοπτική ζητιανιά για να βρουν λεφτά να εγχειρήσουν το παιδί τους για να το σώσουν) , για την κατάντια που μας οδήγησαν οι πολιτικοί ( αλλά εμφανίζονταν μαζί στα Υπουργικά Συμβούλια-λαθρονομοσχέδιο), για την εξαθλίωση της Χώρας μας .
Μια εκκλησία ανίκανη να κάνει πρώτα την δική της αυτοκάθαρση , πνιγμένη στα δικά της οικονομικά σκάνδαλα και στιγματισμένη από τα ιδιαίτερα πάθη κάποιων κληρικών και που την καθιστούσε ανήμπορη να ηγηθεί μια νέας επανάστασης και να ορθώσει ανάστημα μπροστά στην κατ’ εξακολούθηση μετατροπή των πλατειών της Αθήνας σε μουσουλμανικό τζαμί (η 2 φορά στα Προπύλαια μπροστά στο άγαλμα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε που έγδαραν και σκότωσαν οι Μουσουλμάνοι) καθώς και για την αφαίρεση των εικόνων από τις σχολικές τάξεις και τις δικαστικές αίθουσες.

Αηδιασμένοι από τους χρυσοπληρωμένους συνδικαλιστές που με τους υπέρογκους μισθούς τους και την αγωνία τους για το βουλευτικό έδρανο ξεπούλησαν εδώ και χρόνια τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους , χωρίς κανένα ηθικό φραγμό, καταπατώντας κάθε ιερό και όσιο.

Η σήψη, η διαφθορά , η ρεμούλα , η ανηθικότητα , η βρώμα και η δυσωδία της πολιτικής , μαζί με την ΕΘΝΙΚΗ τους ΠΡΟΔΟΣΙΑ (παράγραφος στο Μνημόνιο για την παράδοση της Εθνικής μας κυριαρχίας) σε Θράκη, Μακεδονία, Αιγαίο , οδήγησαν στην μεγάλη αποχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές που είναι ΗΧΗΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ για τους πρωταγωνιστές αυτής της Καταστροφής. Ο Λαός , παρότι τρομοκρατημένος, αποπροσανατολισμένος, και ίσως ακόμα κοιμισμένος και ανυποψίαστος αντέδρασε με την αποχή του 70%. Όμως και αυτό δεν τους έγινε μάθημα.

Έλληνες , όλοι αυτοί, Πολιτικοί, Δικαστές, Δημοσιογράφοι, Συνδικαλιστές , Λαθρομετανάστες ντροπιάζουν με τα λόγια τους , την στάση τους, τις πράξεις τους και την ασέβεια τους την Χώρα μας και εμάς τους Έλληνες και γι αυτό πρέπει να τιμωρηθούν.
Όμως αυτό τον τόπο τον πληγώσαμε και τον τραυματίσαμε και εμείς οι ίδιοι, με την
αδιαφορία μας, τον ωχαδερφισμό μας, ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ.

Το ξεκίνημα του 2011 πρέπει να μας βρει ΟΡΘΙΟΥΣ , ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟΥΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΥΣ
για έναν ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ μια ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ . Να ξαναγίνει η Πατρίδα μας , η όμορφη χώρα που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε και δημιουργήσαμε για εμάς και τις νέες γενιές, υγιείς και όχι ναρκωμένες, καμένες , αποπροσανατολισμένες, αποδεκατισμένες, ξενιτεμένες.

Τώρα πια , οι σημαίες πρέπει να ανεμίζουν πιο ψηλά από ποτέ έχοντας στην μνήμη μας τις μάχες που δώσαμε με ΑΡΧΟΝΤΙΑ, ΘΑΡΡΟΣ, ΤΟΛΜΗ, ΛΕΒΕΝΤΙΑ , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ και τις νίκες που κατακτήσαμε για τη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μας, τα ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ μας, για την πραγματική δημοκρατία που πραξικοπηματικά την ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΥΣΕΙ οι δήθεν Σοσιαλιστές. Τώρα πιο επίκαιρο παρά ποτέ το σύνθημα

Μια νέα χρονιά ανατέλλει με ΣΤΟΧΟ και ΟΡΑΜΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΓΡΙΑ ΝΑ
ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ την καταστροφή που είχαν προσχεδιάσει και εφαρμόζουν, με έναν ΑΝΕΝΔΟΤΟ
ΑΓΩΝΑ , ο ένας δίπλα στον άλλο ,έτσι όπως μόνο εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε να πράττουμε με την λεβεντιά της ψυχής μας, που μέσα από την ανέχεια μας, πάντα έχουμε έστω και ένα ευρώ να δώσουμε στον διπλανό μας που το έχει ανάγκη, όλοι μαζί να καταφέρουμε να ξαναστήσουμε την Ελλάδα που είχαμε, την Ελλάδα που μας αξίζει και ακόμα καλύτερη. Κανένας διάλογος τα θύματα με τους θύτες παρά μόνο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ Ο ΤΡΑΧΗΛΟΣ ΖΥΓΟ ΔΕΝ ΥΠΟΜΕΝΕΙ και γιατί εμείς οι Έλληνες πάντα αγωνιζόμασταν ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ και ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Γιατί η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ για τους ΕΛΛΗΝΕΣ, ήταν και είναι ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ, ΕΠΙΒΙΩΣΗ και ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ , ενάντια σε αυτούς τους πολιτικούς που τους κατηγορούμε ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ και που ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ορίζουν τις τύχες μας, όχι όμως για πολύ.

ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ . ΟΡΘΙΟΙ, ΑΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΩΡΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, agiospanteleimonas@gmail.com


Ηπολιτιστική επικυριαρχία της τουρκίας έχει αρχίσει εδώ και καιρό!

Του Δημήτρη Παπαγεωργίου.


Στην Τουρκία τις ημέρες αυτές, ξεκίνησε η προβολή μιας νέας σειράς, με πρωταγωνιστή το γνωστό ηθοποιό στο σίριαλ που έκανε... θραύση και στη χώρα μας, Χαλίτ Εργκέντς, πιο γνωστό ως Ονούρ! Ο τίτλος της σειράς είναι "Μεγαλοπρεπής Αιώνας" και θεματική του, η ζωή του τούρκου σουλτάνου Σουλεϊμάν του Α΄, γνωστού στους Τούρκους και ως Μεγαλοπρεπή. Η πλοκή της ταινίας θα περιπλέκεται γύρω από την ζωή αυτού και τον έρωτά του με μια χριστιανή... σκλάβα, την οποία έκανε σουλτάνα του! Όλα τα εχέγγυα λοιπόν για μια ακόμη λαϊκή επιτυχία, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα προβληθεί και στη χώρα μας. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι πρόκειται περί μιας πολύ εντυπωσιακής "υπερπαραγωγής". Είναι όμως τυχαία η χρονική στιγμή και η επιλογή του ιστορικού πλαισίου της σειράς;

Η επιλογή του προσώπου του συγκεκριμένου σουλτάνου κάθε άλλα παρά τυχαία είναι, καθώς ήταν κατά τη διάρκεια της δικής του κυριαρχίας που η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφτασε στην ακμή της. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ήταν ο σουλτάνος ο οποίος ανέλαβε μια σειρά επιτυχημένων εκστρατειών, ξεκινώντας με την κατάληψη του Βελιγραδίου το 1521. Το 1522 κατέλαβε τη Ρόδο και επέτρεψε στους Ιωαννίτες ιππότες να εγκαταλείψουν το νησί και να εγκατασταθούν στη Μάλτα, την οποία όμως απέτυχε να καταλάβει μετά από μακρά πολιορκία (18 Μαΐου-8 Σεπτεμβρίου 1565). Από το 1521 μέχρι το 1556 τα στρατεύματά του κατέλαβαν την Ουγγαρία, την Τρανσυλβανία, τη Σλοβενία, τη Μολδαβία, το Κουρδιστάν, τη Μεσοποταμία, τη Γεωργία, την Τριπολίτιδα, την Τύνιδα και το Αλγέρι στην Αφρική, ενώ ο στόλος του κυριαρχούσε με επικεφαλής τον αρχιπειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Ο Νεοθωμανισμός στο μονοπάτι του Χόλιγουντ

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μήπως όλες τις περιοχές τις οποίες περιγράφει στο βιβλίο του "Το στρατηγικό βάθος" ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου; Τις περιοχές τις οποίες ορίζει ως το "στρατηγικό βάθος" της Τουρκίας; Θα αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχει μια τηλεοπτική σειρά, με την εξωτερική πολιτική μιας χώρας. Όποιος το αναρωτηθεί όμως αυτό, δεν θα έχει λάβει υπ' όψιν του μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή της γεωπολιτικής, που είναι ο πολιτισμός κάθε χώρας και η ισχύς του. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ολόκληρη η Ευρώπη υποτάχθηκε οικονομικά και πολιτιστικά στις ΗΠΑ, μέσω του τεράστιου προπαγανδιστικού μηχανισμού ο οποίος ονομάζεται Χόλιγουντ. Οι "κινούμενες εικόνες" των διαφόρων studios αποδείχθηκαν το πλέον αποτελεσματικό όπλο για την επικυριαρχία των ΗΠΑ στην Ευρώπη για πολλές δεκαετίες. Ακριβώς την ίδια τακτική φαίνεται ότι αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το light ισλαμιστικό καθεστώς του κ. Ερντογάν στη γείτονα Τουρκία για να επικυριαρχήσει πολιτικά στις χώρες τις οποίες θεωρεί ότι πρέπει να εντάξει στη σφαίρα επιρροής της. Έτσι λοιπόν, τα πολλά τουρκικά σίριαλ γνωρίζουν επιτυχία και εξάγονται όχι μόνο στις χώρες της Μέσης Ανατολής, το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και λοιπά, αλλά και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Αλβανία.

Αυτές οι σειρές αποτελούν ενός είδους "πολιορκητικού κριού" εκσυγχρονισμένου φυσικά και τροποποιημένου, έτσι ώστε να ταιριάζει στις επιταγές της νέας εποχής. Η αποστολή τους είναι να εκτουρκίσουν πολιτιστικά ένα ολοένα και αυξανόμενο κομμάτι των πληθυσμών οι οποίοι τις παρακολουθούν. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται υπερβολικά. Είναι όμως η αλήθεια. Η δε επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου ως κεντρικού ήρωα της νέας σειράς, έχει μία ακόμη χρησιμότητα. Καθώς ήταν ο μοναδικός σουλτάνος που παντρεύτηκε χριστιανή, στέλνει το μήνυμα ότι στη νέο-οθωμανική σφαίρα που ονειρεύεται ο κ. Νταβούτογλου, μπορούν να χωρέσουν και χριστιανικές χώρες όπως η Ελλάδα.

Φυσικά, συνεργάτες της Τουρκίας σε αυτήν της την προσπάθεια είναι και οι "Έλληνες καναλάρχες", οι οποίοι στο βωμό του κέρδους, δεν διστάζουν να εκτουρκίζουν τη χώρα μας. Έτσι άλλωστε προστάζει και ο mainstream πολυπολιτισμός.

πηγή: www.elkosmos.gr


Στα παπαγαλάκια σας πάνε τα λεφτά κ. Παπανδρέου!

Πόσα δις ευρώ δάνεια, έδωσαν οι Τραπεζίτες στα σαπάκια των ΜΜΕ;

Άλλα 25 δις μοιράστηκαν αυτές τις μέρες στους Τραπεζίτες από την κυβέρνηση. Το νέο πακέτο πέρασε διακριτικά-σχεδόν στα κρυφά-από τα ΜΜΕ, με εξαίρεση το «Κεφάλαιο». Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως ακριβώς και η κυβέρνηση Καραμανλή-δίνουν τα ρέστα μας , για να διασώσουν τους Τραπεζίτες. Αυτή είναι η έννοια τους κι όχι οι πολίτες που εξαθλιώνονται καθημερινά. Οι Τραπεζίτες και το σάπιο κρατικοδίαιτο σύστημα της Δημόσιας Διοίκησης με τους χυδαίους μισθούς των εργατοπατέρων και τις κρατικές Τράπεζες-τύπου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου-σε ρόλο «βουλώνω στόματα», με τη κραιπάλη της κρατικής διαφήμισης.

Οι κύριοι Τραπεζίτες λοιπόν, πήραν άλλα 25 δις ευρώ-ρευστοποίησαν τη βοήθεια της κυβέρνησης-για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους που δεν είναι άλλο, από την ενίσχυση των νταβατζήδων της διαπλοκής και των ΜΜΕ. Μπορούν μα μας πουν οι Τραπεζίτες μας, πόσα εκατομμύρια ευρώ δάνεια, έχουν δώσει συνολικά στα σαπάκια ΜΜΕ; Πόσα είναι στο σύνολο; Δύο, τρία, πέντε δις; Τι ρόλο έπαιξαν οι Τράπεζές τους στη λεηλασία του Χρηματιστηρίου;
Αυτές δεν ήταν που έμπαιναν «εγγυητές» στην εισαγωγή διάφορων λαμογίων που διατηρούσαν πολυδανεισμένες επιχειρήσεις στη Σοφοκλέους;
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, αγωνιά για τη χρεοκοπία των Τραπεζών-δεκάρα δεν δίνει για τους πολίτες-με εξαίρεση τους πραγματικούς κηφήνες-κοπρίτες εργατοπατέρες του Δημοσίου με τους 21 μισθούς και τα λούσα τους.
Γιατί κε Παπανδρέου να μην χρεοκοπήσει μια άθλια Τράπεζα που έχει δώσει έναν σκασμό εκατομμύρια ευρώ δανεικά κι αγύριστα στα σαπάκια –ΜΜΕ; Δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν οι Τραπεζίτες για την αλόγιστη πολιτική τους-τη πέρα από κάθε σεβασμό ακόμη και στους πιο ακραίους κανόνες του καπιταλισμού; Οι κύριοι αυτοί δεν θα πρέπει να δώσουν λόγο και στους μετόχους τους, για τα δάνεια στα σαπάκια των ΜΜΕ, που στη τελική είναι δάνεια υψηλού ρίσκου; Τι λέτε κε Παπανδρέου μας;


kourdistoportocali


Τα αίτια της αποτυχίας!

Γιατί απέτυχε η ΕΟΚΑ μας & γιατί πέτυχε η ΤΜΤ τους;



Ν Ο Μ Ι Ζ Ω ότι μπορούμε να θέσουμε ένα ερώτημα – κλειδί. Που, αν κατορθώσουμε να εντοπίσουμε και να μελετήσουμε σε βάθος όσα μπορούν να περιλαμβάνονται στις πάμπολες απαντήσεις του, τότε θα έχουμε μια σαφέστερη διαύγεια για τους βασανιστικούς μας προβληματισμούς:
- Από πού και πώς προκύψαμε;
- Γιατί καταντήσαμε εδώ που σήμερα βρισκόμαστε σήμερα;
- Και, κυρίως, πώς άραγε ΔΕΝ θα καταλήξουμε στα όσα χειρότερα φοβούμαστε ότι θα υποστούμε οι Έλληνες;
Το ερώτημα – κλειδί που προτείνω είναι το εξής:

- ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΕΟΚΑ ΜΑΣ; Και:
- ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΕΤΥΧΕ Η ΤΜΤ ΤΟΥΣ;



Ψυχρό και κυνικό ερώτημα. Τις απαντήσεις του οποίου οφείλουμε να αναζητήσουμε στα πεπραγμένα απ’ τη μια, ημών, των Ελλήνων κι απ’ την άλλη των Τούρκων.

Μας ενδιαφέρουν και άλλων τα πεπραγμένα. Ιδίως των Εγγλέζων. Όμως, στο κύριο μας ερώτημα, αφορούν τον τρόπο που εμείς οι Έλληνες απ’ τη μια, και εκείνοι, οι Τούρκοι, απ’ την άλλη, σχετίστηκαν με αυτά τα πεπραγμένα των Εγγλέζων, των Αμερικανών, των Ρώσων κ.ο.κ.

Για να μαζέψουμε το απαραίτητο υλικό, για τη μελέτη μας, χρήσιμο νομίζω είναι να ξεκινήσουμε από το 1950. Από το Δημοψήφισμα της 15ης και 22ας Ιανουαρίου 1950 που ο κυπριακός Ελληνισμός – σύμπας με όλες τις παρατάξεις του από τη δεξιά ως την αριστερά – ψήφισε την Αξίωση της Αυτοδιάθεσής του για Ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα.

- Τί έκανε, λοιπόν, γι’ αυτή την αξίωση το ελλα-δικό μας κράτος;
- Τί έκανε, τότε, για το ίδιο θέμα το τουρκικό τους κράτος;
- Και, βεβαίως, τι έκαναν οι τότε κυρίαρχοι της Κύπρου Εγγλέζοι;

ΕΜΕΙΣ οι Έλληνες είχαμε τέσσερεις τότε κύριες υποστάσεις:

1. Ο υπόδουλος στους Εγγλέζους κυπριακός Ελληνισμός.
2. Η τότε ηγεσία του κυπριακού Ελληνισμού, Εθναρχία.
3. Ο εν Ελλάδι λαός μας.
4. Η ηγεσία της μητρός Ελλάδος, η κυβέρνηση των Αθηνών με το ελλα-δικό μας κράτος.

ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ λοιπόν τότε ότι, τρεις από τις τέσσερεις υποστάσεις μας, ομόγνωμα και ομόψυχα τάχθηκαν στον αγώνα της Ένωσης: Ο λαός μας στην Κύπρο, η Εθναρχία και ο λαός μας στην Ελλάδα. Αλλά, η κυβέρνησή μας στην Αθήνα δεν δέχτηκε καν να παραλάβει επισήμως τις Δέλτους του Ενωτικού Δημοψηφίσματος με τις υπογραφές όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων της Κύπρου που πήγε να της επιδώσει η Εθναρχία.

Ο λαός ήθελε. Το κράτος όχι.

Οι τέσσερεις υποστάσεις μας έγιναν, γι’ αυτό, δύο:

Απ’ τη μια σύμπας ο Ελληνισμός. Απ’ την άλλη το κράτος μας. Ο μεν πρόθυμος, το δε απρόθυμο.

ΑΥΤΗ τη διάσταση να τη θυμόμαστε διαρκώς καθώς θα μελετούμε τα πεπραγμένα 1950-2011.

Να θυμόμαστε επίσης ότι, το 1950 το τουρκικό κράτος, διά του υπουργού του των Εξωτερικών Νετζμετίν Σαντάκ, δήλωνε ότι, «δεν τίθεται θέμα που ονομάζεται Κυπριακό. Η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την νήσον Κύπρο σε κάποιο άλλο κράτος». Ήταν Δευτέρα 23η Ιανουαρίου 1950, την επαύριον του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Και στις 20 Ιουνίου 1950 ο διάδοχός του, υπουργός Εξωτερικών Αλί Φουάτ Κιουπρουλού δήλωνε ότι, «για την Τουρκία δεν υφίσταται ζήτημα Κυπριακόν».

Το 1950, το τουρκικό κράτος δεν ενδιαφερόταν. Μέχρι το 1955, οι Εγγλέζοι, θα τα κατάφερναν να ενδιαφερθεί. Όλα τα καθέκαστα γι’ αυτό, γραμμένα σε τουρκικές και βρετανικές πηγές, με πλήθος λεπτομέρειες.

Απόδειξη και προϊόν εκείνου του κατορθώματος των Άγγλων με τους Τούρκους:

1. Η Τριμερής του Λονδίνου, τον Αύγουστο 1955, όπου, παρά τις διαφωνίες της Εθναρχίας, εσύρθη η ελλα-δική μας κυβέρνηση. Και:

2. Τα Σεπτεμβριανά του ’55 που, 6-7.9.1955 οργάνωσε το «βαθύ» τουρκικό κράτος κι εκτέλεσαν οι διατεταγμένοι τουρκικοί όχλοι ως πονγκρόμ εναντίον του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.

ΠΕΝΤΕ μήνες νωρίτερα, την 1η Απριλίου 1955, είχε ξεκινήσει ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο.

ΤΡΙΑ χρόνια αργότερα, το 1958, η Τουρκία είχε δημιουργήσει στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο τη μυστική τρομοκρατική ένοπλη ΤΜΤ. Κι άρχισε δράση.

Από το σημείο τούτο οφείλει να εκκινήσει η συγκριτική μας μελέτη. Σε δύο παράλληλες στήλες. Στη μια η ΕΟΚΑ και στην άλλη η ΤΜΤ.

ΠΟΙΟΣ οργάνωσε την κάθε μια από τις δύο αυτές οργανώσεις; Ποιό ήταν, εκάστης, το στρατηγικό σχέδιο; Με ποια μέσα, με ποιο ανθρώπινο δυναμικό, οπλισμό, εκπαίδευση και τακτική;

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι την ΕΟΚΑ με απόφαση του Εθνάρχου Μακαρίου και χωρίς ΟΥΔΕΜΙΑ σύμπραξη του ελλα-δικού μας κράτους, τη συγκρότησε, την οργάνωσε και τη διηύθυνε ένας εν αποστρατεία (από πολλού) αντισυνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού, κυπριακής καταγωγής, ο Γεώργιος Γρίβας – Διγενής.

Ουδεμία σχέση, υπηρεσιακή ή άλλη, με το Γενικό Επιτελείο των ελλαδικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ουδεμία σχέση με οιονδήποτε διατεταγμένον προς τούτο αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού οιουδήποτε βαθμού. Κανένα είδος κρατικού επιτελικού σχεδιασμού, κανένα εν Ελλάδι στρατόπεδο εκπαίδευσης της ΕΟΚΑ στις τακτικές του ανταρτοπολέμου, κανένα στέλεχος των ελλαδικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκπαιδευτής εν Κύπρω των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Το ελλα-δικό μας κράτος, που διέθετε τότε πλήθος εμπειροπόλεμων στελεχών,

- του Έπους του Σαράντα,
- της Εθνικής Αντίστασης 1940-1994
- των αγώνων από το Ελ Αλαμέϊν ως το Ρίμινι,
- των επιχειρήσεων του Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949,
- του πολέμου στην Κορέα 1951,
δεν διέθεσε ούτ’ έναν, έστω και… υπαξιωματικό στην ΕΟΚΑ.

Εκτός από τον από πολλού ευρισκόμενο σε αποστρατεία αντισυνταγματάρχη Γρίβα, η ΕΟΚΑ διέθετε εκ των ενόντων έναν και μοναδικό εκπαιδευμένο στο παρελθόν στέλεχος: Τον έφεδρο ανθυπολοχαγό του Ελληνικού Στρατού, οδηγό λεωφορείου, τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Είχε αποτύχει να εισαχθεί στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, κατετάγη ως εθελοντής φαντάρος, εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού της Σύρου και υπηρέτησε θητεία σε τάγμα της προκαλύψεως στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα μέχρι το 1952.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον κεφάλαιο μελέτης είναι ο ισχνός οπλισμός της ΕΟΚΑ και οι τρόποι προμήθειάς του. Όλα καταγραμμένα με πλήρεις λεπτομέρειες στ’ Απομνημονεύματα και στο Χρονικό Αγώνα του Γρίβα – Διγενή και στο βιβλίο «50 Χρόνια Σιωπής» του αρμόδιου για τον οπλισμό της ΕΟΚΑ, Ανδρέα Αζίνα.

Μέχρι τέλους του ένοπλου αγώνα, το 1959, η ΕΟΚΑ αριθμούσε 663 όπλα: Περίστροφα, πιστόλια, τυφέκια κι ελαφρά αυτόματα.

ΕΝΑΝΤΙ των 663 όπλων της ΕΟΚΑ, το 1959 η τουρκική ΤΜΤ είχε ήδη 6.000 όπλα, συμπεριλαμβανομένων πολυβόλων, όλμων και αντιαρματικών!

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ στο ξεκίνημα: Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, η Βρετανία έχει ήδη εξωθήσει την Τουρκία να ενδιαφερθεί για το Κυπριακό. Το τουρκικό κράτος αξιοποιεί πρώτα την κατάσταση για να θέσει ημερομηνία λήξεως στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης (παλιοί λογαριασμοί). Κι ύστερα για να ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ τον επεκτατισμό του στην Κύπρο:

Ο πρωθυπουργός Μεντερές αναθέτει στον κομματικό του αντίπαλο, ικανό καθηγητή Νιχάτ Ερίμ τον σχεδιασμό της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ της Τουρκίας στο Κυπριακό. Παράγονται οι Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ, Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 1956: Έκτοτε κύρια γραμμή στρατηγικής ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των τουρκικών κυβερνήσεων.

Το τουρκικό κράτος, λοιπόν, με τις Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ απέκτησε συγκεκριμένη στρατηγική. Έχοντας στρατηγική νοοτροπία προώθησε αμέσως τον στρατηγικό του σχεδιασμό, με πλήρη πολιτική βούληση να τον υλοποιήσει σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς κι επιστράτευσε προς τούτο ΟΛΕΣ τις διαθέσιμες δυνάμεις και δυνατότητες του ΚΡΑΤΟΥΣ:

Η τουρκική κυβέρνηση, διά του υπουργού της των Εξωτερικών Φατίν Ρουστού Ζορλού, ανέθεσε στο Γραφείο Ειδικού Πολέμου (ΓΕΠ) του επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατιωτικής στρατηγικής της Τουρκίας στο Κυπριακό. Με πλήρη μυστικότητα. Το ΓΕΠ αποτελούσε τον βαθύτερο σκληρό πυρήνα του βαθέως κράτους. Εκεί εκπονήθηκε το Επιτελικό Σχέδιο, το 1957, με το άκρως φιλόδοξο όνομα: «Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου».

Κύριος βραχίονας εφαρμογής του Σχεδίου, η δημιουργία από το ίδιο το ΓΕΠ του ένοπλου στρατιωτικού βραχίονα της Τουρκίας στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο: Η οργάνωση ΤΜΤ.

Προσέξτε: Δεν ήταν κάποιοι Τουρκοκύπριοι πατριώτες πρόθυμοι στην Κύπρο για να τούς αποσταλούν κάποια όπλα και να τους βοηθήσουν. Ήταν διαταγή του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για την αποστολή στην Κύπρο μυστικά, ιεραρχικά δομημένου κλιμακίου εν ενεργεία αξιωματικών του ΓΕΠ να συγκροτήσουν μυστικό στρατό εξαναγκάζοντας τους Τουρκοκυπρίους νέους και νέες να στρατευθούν στην ΤΜΤ, να οπλιστούν καταλλήλως, να εκπαιδευτούν και να οργανωθούν κάτω από τη διοίκηση των αξιωματικών του ΓΕΠ.

Στάλθηκαν μυστικά στην Κύπρο, υπό κάλυψη, πρώτη δόση, είκοσι δύο εν ενεργεία αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, εκπαιδευμένοι στις τακτικές του ανορθοδόξου πολέμου: Δύο ταγματάρχες, πέντε λοχαγοί και δέκα τέσσερεις ανθυπολοχαγοί, με επικεφαλής διοικητή τους τον αντισυνταγματάρχη του ΓΕΠ Ριζά Βουρουσκάν.

ΤΗΝ πρώτη τρομοκρατική δράση της ΤΜΤ υπέστησαν τον Μάιο του 1958 οι Τουρκοκύπριοι. Ήταν η διατεταγμένη επιχείρηση δολοφονίας και εξόντωσης των αριστερών Τουρκοκυπρίων, συνδικαλιστών, που επέμεναν να συνεργάζονται με τους Ελληνοκυπρίους συντρόφους τους στην ΠΕΟ. Ήταν η επιχείρηση τρομοκρατικής καθυπόταξης της τουρκικής μειονότητας, υπό την ηγεσία της ΤΜΤ, στρατιωτικής και πολιτικής πτέρυγας, όπως επακριβώς αναφέρεται στα στρατιωτικά έγγραφα του ΓΕΠ.

Το μυστικό αρχηγείο της ΤΜΤ ήταν στην Άγκυρα: «Αρχηγείο Σχεδιασμού Επανάκτησης Κύπρου». Σε διαρκή δι’ ασυρμάτου επικοινωνία με τον διοικητή της ΤΜΤ στην Κύπρο αντισυνταγματάρχη Βουρουσκάν. Έξω από την Άγκυρα και αλλού στην Τουρκία λειτουργούσαν Κέντρα Εκπαιδεύσεως των Μουτζαχίντ («μαχητών») της ΤΜΤ Τουρκοκυπρίων. Με επικεφαλής εκπαιδευτές δέκα λοχαγούς του ΓΕΠ.

Προσέξτε, τώρα, τι ακριβώς έγραψε στο βιβλίο του ο ιθύνων νους του ΓΕΠ επιτελικός εγκέφαλος του «Σχεδίου Επανάκτησης Κύπρου» και εντεταλμένος σύνδεσμος αξιωματικός μεταξύ του ΓΕΠ και της κυβέρνησης, ταγματάρχης, τότε, Ισμαήλ Τάνσου: Για οτιδήποτε χρειαζόταν το ΓΕΠ-ΤΜΤ, από οποιαδήποτε κρατική ή άλλη υπηρεσία στην Τουρκία, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Ζορλού έδινε απευθείας διαταγές στον καθ’ ύλην κατά περίπτωση αρμόδιο υπουργό ή επικεφαλής οργανισμού. Από τις τράπεζες που όρισαν ως δήθεν υπάλληλούς τους για υποκαταστήματα στην Κύπρο τους υπό κάλυψη αξιωματικούς του ΓΕΠ-ΤΜΤ, μέχρι και τους ναυτιλιακούς για τα αναγκαία ψαροκάικα μυστικής μεταφοράς στην Κύπρο του οπλισμού της ΤΜΤ.

Και μάλιστα οπλισμού ο οποίος, αν έπεφτε στα χέρια του εχθρού ή άλλων, να μην αποκαλυπτόταν η τουρκική του προέλευση. Εξ ου και τα πρώτα – που θεωρούνται και «ένδοξα» - πιστόλια της ΤΜΤ – μ’ αυτά επέβαλε διά των δολοφονιών την εξουσία της από το 1958 επί της μειονότητας, ήσαν τα ρωσικά πιστόλια Τοκάρεφ του 1933.

19η Φεβρουαρίου 1959, στο Λάγκαστερ Χάουζ του Λονδίνου υπεγράφησαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου για τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έληξε ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Ο αρχηγός της, ο εν αποστρατεία αντισυνταγματάρχης Γρίβας – Διγενής εξαναγκάστηκε να φύγει στην Αθήνα χωρίς καν να του επιτραπεί να τον δει ποτέ δημοσίως ο κυπριακός λαός. Η ΕΟΚΑ παρέδωσε τα 663 ή τόσα περίπου όπλα της. Οι ασύλληπτοι αντάρτες της ΕΟΚΑ, άοπλοι κατήλθαν στις πόλεις και έτυχαν δαφνοστεφούς υποδοχής σε πανηγυρίζοντες ιερούς ναούς.

Οι Τούρκοι δεν παρέδωσαν ούτ’ ένα όπλο της ΤΜΤ. Το κλιμάκιο της ελλαδικής ΚΥΠ στην Κύπρο, σε υπηρεσιακή του αναφορά προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως, τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Αβέρωφ, σημείωνε ότι η ΤΜΤ μέχρι τον Φεβρουάριο 1959 της υπογραφής των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, διέθετε 950 έως χίλια περίπου πιστόλια και περίστροφα. Από τον Φεβρουάριο του 1959 μέχρι τον Ιούλιο του 1959, μετά δηλαδή την υπογραφή των Συμφωνιών, η ΤΜΤ κατάφερε να μεταφέρει μυστικά στην Κύπρο 6.000 όπλα:

«Ήτοι, βαρέα πολυβόλα, τυφέκια και περίστροφα ως και όλμους των δύο και τριών ιντσών, ανελθόντος, ούτω, κατά Ιούλιον 1959 του αριθμού των υπό της τουρκικής κοινότητος κατεχομένων όπλων εις 7.000, μετά μεγάλου αριθμού σφαιρών». Και η αναφορά της ελλαδικής ΚΥΠ προς την ελλα-δική μας κυβέρνηση, ημερομηνίας 21 Οκτωβρίου 1960, συμπλήρωνε με τα εξής: «Μετά τον Ιούλιον 1959 μέχρι 2 Σεπτεμβρίου 1960 εσυνεχίσθη εις μεγάλην κλίμακα η λαθραία εισαγωγή όπλων και πυρομαχικών υπό Τουρκοκυπρίων, ώστε σήμερον πιστεύεται ότι οι Τουρκοκύπριοι διαθέτουν όπλα ανερχόμενα εις 10.000 περίπου τεμάχια». (Μάνος Ηλιάδης: «Το Απόρρητο Ημερολόγιο της ΚΥΠ για την Κύπρο», εκδόσεις Ι. Σιδέρης Νοέμβριος 2007 σελ.322). Ο επιτελικός εγκέφαλος της ΤΜΤ, Ισμαήλ Τάνσου του ΓΕΠ, στο δικό του βιβλίο, επίσης ανεβάζει τον αριθμό των όπλων της ΤΜΤ την ίδια περίοδο 1959-1960 σε 10.000. Το επεισόδιο με το ψαροκάικο «Ντενίζ» και το φορτίο οπλισμού, συνέβη ακριβώς 18η Οκτωβρίου 1959.

ΕΙΝΑΙ πολύ σημαντικό για της ανάγκες της μελέτης αυτής, με τους δύο συγκριτικούς πίνακες πεπραγμένων της ΕΟΚΑ και της ΤΜΤ, να σταθούμε σε ένα ακόμα σημείο:

Η κυβέρνηση Μεντερές που πέτυχε το 1959 τη στρατηγική νίκη της Τουρκίας, πρώτη φορά μετά το 1878 τουρκικός στρατός, ονόματι ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ. να εγκατασταθεί νομίμως στην Κύπρο, η κυβέρνηση που σχεδίασε τη στρατηγική Νιχάτ Ερίμ και το επιτελικό Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου, που δημιούργησε την ΤΜΤ με δύναμη 10.000 μέχρι το 1960, ανατράπηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960. Οι πραξικοπηματίες στην Τουρκία, δίκασαν, καταδίκασαν σε θάνατο και κρέμασαν τον πρωθυπουργό Μεντερές, τον υπουργό Εξωτερικών Ζορλού και τον υπουργό Οικονομικών Πολατκάν τον Σεπτέμβριο 1961. Σε θάνατο κι ο πρόεδρος της Τουρκίας Τζελάλ Μπαγιάρ, ποινή μετατραπείσα σε ισόβια λόγω γήρατος.

Ο Μ Ω Σ : Η στρατηγική για την Κύπρο, Σχέδιο Νιχάτ Ερίμ και Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου με την ΤΜΤ όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε αλλά ενισχύθηκε και επιταχύνθηκε:

- Για την προετοιμασία της ένοπλης Τουρκανταρσίας του 1963-64.
- Για την προετοιμασία της τουρκικής εισβολής του Αττίλα το 1974.

Η ΕΟΚΑ που άρχισε τον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα την 1η Απριλίου 1955, διαλύθηκε τον Μάρτιο του 1959, παρέδωσε τον οπλισμό της ο δε Αρχηγός της Γεώργιος Γρίβας – Διγενής εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κύπρο 17.3.1959 για να τον υποδεχθούν με δάφνες και τιμές στην Αθήνα.
Η ΤΜΤ που τη συγκρότησε το 1958 η Τουρκία, το τουρκικό κράτος, συνέχισε την ύπαρξη, την ανάπτυξη, τη δράση της μέχρι και μετά την εισβολή του Αττίλα το 1974 και έληξε όταν στις κατεχόμενες περιοχές το κατοχικό καθεστώς συγκρότησε τη λεγόμενη τουρκοκυπριακή Διοίκηση Δυνάμεων Ασφαλείας υπό τας διαταγάς του εδρεύοντος στην σκλαβωμένη Κερύνεια 11ου Σώματος Στρατού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Με τον Λάζαρο Μαύρο.
http://www.sigmalive.com/


Και οι κοπρίτες της πλατείας Συντάγματος το βιολί τους!

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΗ ΓΙΑΦΚΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ...

Όπως πληροφορούμαστε από την εφημερίδα Real News, απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα εισαγγελικά αιτήματα άρσης των ασυλιών τεσσάρων βουλευτών.

Πρόκειται για τους:

-Γεώργιο Αρβανιτίδη (ΠΑΣΟΚ, Β΄Θεσσαλονίκης) που κατηγορείται για εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στο....
Καλοχώρι Θεσσαλονίκης χωρίς άδεια, καθώς και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών, όταν ήταν δήμαρχος Εχεδώρου Θεσσαλονίκης. 

Η εισαγγελική αίτηση απορρίφθηκε με 206 αρνητικές έναντι 5 θετικών ψήφων.

-Κωνσταντίνο Κουκοδήμο (ΝΔ, Πιερίας) που κατηγορείται ότι, ως υφυπουργός αθλητισμού, χορήγησε άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονήτριας κλασσικού αθλητισμού σε άτομο χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα. 

Η εισαγγελική αίτηση απορρίφθηκε με 204 αρνητικές ψήφους έναντι 6 θετικών ψήφων.

-Παύλο Μαρκάκη (ΛΑΟΣ, Μαγνησίας) που κατηγορείται ότι, ως αντιδήμαρχος Βόλου, έβαλε μπάρες σε κεντρική αρτηρία, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η προσέγγιση οχημάτων προς ξενοδοχειακή μονάδα. 

Η εισαγγελική αίτηση απορρίφθηκε με 207 αρνητικές έναντι 4 θετικών ψήφων.

- Ευγενία Τσουμάνη- Σπέντζα (ΝΔ, Επικρατείας ) που κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου, για όσα είχε δηλώσει, ως γενική γραμματέας Ισότητας το 2007, σχετικά με τη ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. 

Η εισαγγελική αίτηση απορρίφθηκε με 207 αρνητικές ψήφους έναντι 4 θετικών..

Έπειτα από όλα αυτά, εμείς ως απλοί πολίτες, αναρωτιόμαστε:
Είτε οι τέσσερις εισαγγελείς δεν γνωρίζουν το νόμο και άρα κακώς ζήτησαν τη δίωξη των ανωτέρω βουλευτών, είτε ότι η Βουλή κάλυψε τις παρανομίες. Δεν μπορεί, ένα από τα δύο συμβαίνει.
Πάντως αυτό είναι το πολιτικό μας σύστημα.

πηγή


Τι λέει ο πληθωρικός υπουργός κ. Βενιζέλος!

Τούρκος δουλέμπορος: "Με την συνεργασία του Στρατού περνάμε τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα"



Η αποκάλυψη του ρόλου του τουρκικού Στρατού στο εμπόριο λαθρομεταναταστών στον Έβρο αναδύεται ανάγλυφα από την εξομολόγηση ενός Τούρκου δουλεμπόρου σε έναν Γερμανό δημοσιογράφο, όπου αποκαλύπτεται η ταρίφα των Τούρκων αξιωματικών και στρατιωτών που στέλνουν κατά χιλιάδες τους λαθρομετανάστες να διαβούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο Τούρκος διακινητής για να περάσει τους λαθρομετανάστες συνεργάζεται με τα τουρκικά συνοριακά φυλάκια. «Ολόκληρο το πακέτο κοστίζει για τους πελάτες μου μέχρι και 10.000 ευρώ, εξαρτάται πόσο μακριά είναι η χώρα προέλευσης του πρόσφυγα.

Ο καιρός δεν παίζει κανένα ρόλο στη διάβαση των συνόρων», και συνεχίζει ο δουλέμπορος, «αλλά οι υπηρεσίες στο συνοριακό τουρκικό στρατόπεδο. Οι αξιωματικοί είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και πολύ ακριβοί. Συνεργαζόμαστε με τους υπαξιωματικούς και το κατώτερο προσωπικό. Εκείνοι μας ενημερώνουν ποιος και που κάνει βάρδια και που είναι οι έφοδοι».
Με βάση τα λεγόμενα του Τούρκου διακινητή φαίνεται ότι η συνεργασία με το τουρκικό Στρατό είναι καλή. Οι απλοί Τούρκοι στρατιώτες αρκούνται και σε ένα καρτοκινητό. Αξίζει πάντως να επισημανθεί η ταρίφα του Τούρκου διακινητή η οποία είναι 200 ευρώ από κάθε λαθρομετανάστη για την απλή μεταφορά με βάρκα μέσω του Έβρου στην Ελλάδα και 600 ευρώ για την μεταφορά των παράνομων μεταναστών μέχρι και την εθνική οδό εντός της ελληνικής επικράτειας.
Στην καλύτερη περίπτωση ο δουλέμπορος περνάει 650 λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. Η εξομολόγηση γίνεται σε έναν Γερμανό ρεπόρτερ. Ο οποίος κάνει ρεπορτάζ επί τόπου και από τις δύο πλευρές των συνόρων στο κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο, κοντά στη Νέα Βύσσα κιαι στην Ανδριανούπολη όπου συνάντησαν έναν Τούρκο διακινητή.
Tο ρεπορτάζ των Γερμανών δημοσιογράφων αναφέρεται διεξοδικά στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών καθώς και της FRONTEX να ελέγξουν τα σύνορα. Επιπρόσθετα παρουσιάζεται η κατάσταση των παράνομων μεταναστών καθώς επίσης και το προφίλ των δουλεμπόρων που βοηθούν τους λαθρομετανάστες να περάσουν τα σύνορα.
Το ερώτημα που τίθεται μετά από αυτό το δημοσίευμα είναι απλό. Αφού λίγο πολύ αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά γιατί η τουρκική πλευρά συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι καταβάλει προσπάθειες για την αναχαίτιση του παράνομου μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη όταν ο "σιδηρά πειθαρχημένος" τουρκικός Στρατός συνεργάζεται με τους δουλεμπόρους.
Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τα στοιχεία αυτά στην ΕΕ και στις διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία. Γιατί με λίγα λόγια πιστεύουμε ως Ελλάδα στις υποσχέσεις που ανέξοδα μας δίνει η Τουρκία και δεν πιέζουμε περισσότερο ώστε να συνδεθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ με τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης από την γειτονική χώρα.

ΠΗΓΗ:defencenet


Στηρίζουμε Ελληνικά Προϊόντα!



Κρίνω πολύ σημαντικό να δώσω μια κρίσιμη σύσταση που μπορεί να εμποδίσει σε ένα βαθμό την επιδείνωση που όλοι περιμένουμε ...

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, γιατί έτσι θα στηρίξετε τις θέσεις εργασίας σας κ θα δημιουργήσετε θέσεις εργασίας για συμπατριώτες σας!
Το χρήμα κάνει κύκλο μέσα σε μια αγορά. Σκεφτείτε μερικά απλά παραδείγματα αλλαγών και τις επιπτώσεις τους

* -Αντί για τυρί Gouda αγοράστε Λογάδι Ηπείρου ή Μακεδονικό Τυρί
* -Αντί για Coca Cola ,Pepsi,Perier αγοράστε αναψυκτικά Lux, Εψα, Ιόλη
* -Αντί για Heineken και Amstel αγοράστε Kraft, Βεργίνα, Fix, ή προτιμήστε ελληνικά κρασιά(η Μύθος δεν είναι Ελληνική)
* -Αντί για μακαρόνια Barrila,Misko που παράγονται απο πολυεθνική, αγοράστε μακαρόνια Μέλισσα
* -αντί για γάλα εισαγωγής Βερόπουλου και Lidl αγοραστε γάλα Αγνό, Μεβγάλ, Ολυμπος,Δέλτα ή τοπικά γάλατα στην Επαρχεία.
* -Αντί για Ουίσκι αγοράστε τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά
* -Αντι για σκληρό τυρί Δανίας, αγοράστε ελληνικά κεφαλοτύρια (παράδειγμα Γκλίτσα, ¨Ολυμπος)
* -Αντί για έπιπλα απο το ΙΚΕΑ προτιμήστε τους "120 Κατασκευαστές επίπλου" ή άλλους Έλληνες κατασκευαστές
* -Aντί για Camel , Marlboro αγοράστε Καρέλια, Σεκαπ, Ζάντε
* -Αντί για χαρτάκια Rizzla, αγοράστε Ελληνικά χαρτάκια (ζητήστε τα στο περίπτερο)
* -Αντί για καλλυντικά L'Oreal και Maybelline, αγοράστε ΠΕΤΟΥΣΗΣ
* -Αντί για σοκολάτες Nestle, αγοράστε σοκολάτες ΙΟΝ
* -Αντί για καφέ απο τα Starbucks παρτε τον καφέ σας απο τον Γρηγόρης Μικρογεύματα ή κάποια καφετέρια ή από το σπίτι σας
* -Αντί για ρούχα απο πολυεθνικές αλυσίδες ψωνίστε απο μικρότερα συνοικιακά μαγαζιά.
* -Αντί για ταξίδια στο εξωτερικό , προτιμήστε την Ελλάδα και μόνο!!!!
* -Αν όπου πάτε δεν έχει ελληνικά προϊόντα απαιτήστε να φέρουν
* -Αντί για ταραμοσαλάτες, μουστάρδες Helmans , ketchup κλπ αγοράστε ελληνικά ΕΚΜΑ προϊόντα από τον Γαλαξία ή το Σκλαβενίτη
* Για το σπίτι σας αντί για ηλεκτρικά να αγοράζετε Legrand κλπ προϊόντα αγοράστε Ελληνικά υπάρχουν πάρα πολλά και αξιόλογα



ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ αποδυναμώνετε τις Ελληνικές αγορές βοηθώντας την ανεργία και τα χρήματα σας φεύγουν στο εξωτερικό.
ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ουσιαστικά δίνετε το 50% των χρημάτων σας σε εργοστάσια άλλων χωρών που απασχολούν αποκλειστικά αλλοδαπούς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αλυσίδες καταστημάτων ZARA, BERSKA,PULL&BEAR,STRADIVARIUS,MASSIMO DUTTI,OYSHO,ZARA HOME,UTERQUE,TEMPE οι οποίες ανήκουν ΟΛΕΣ στην πολυεθνική INDITEX.
Αναλογιστείτε τι μεγάλη ζημιά κάνετε στην οικονομία μας κάθε φορά που αγοράζετε από αυτά τα καταστήματα.
Μπορεί να αποτελούν μια φθηνότερη λύση στην δύσκολη αυτή εποχή αλλά αυτά τα χρήματα δεν κάνουν κύκλο στην δική μας οικονομία.
Μπορεί ένα ελληνικό αντίστοιχο ρούχο να σου κοστίσει λίγο παραπάνω αλλά να είσαι σίγουρος ότι αυτά τα χρήματα θα γυρίσουν έμμεσα σε σένα. Αν δεν θέλετε να καταντήσουμε να μας ντύνει και να μας ταΐζει ένας σε όλο τον κόσμο
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.

Σκεφτείτε ότι αν η κάθε Ελληνική οικογένεια στρέψει 500 ευρώ ετησίως σε ελληνικά προϊόντα , τότε για κάθε χίλιες οικογένειες θα αυξηθεί άμεσα η ζήτηση ελληνικών προϊόντων κατά 500,000 ευρώ και θα δημιουργηθεί μια τελική κυκλοφορία χρήματος ισοδύναμη με περίπου 4,500,000 ευρώ στην αγορά!!!!!


Διαλύουν τώρα και την Ελληνική Παιδεία!


Οκτώβριος 2010: Η υφυπουργός παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωνε: «Στόχος του Υπουργείου είναι η αναβάθμιση της διδασκαλίας της Ιστορίας». Την ίδια χρονικά περίοδο, με διαφορά μόνο λίγων ημερών, ο επίσης υφυπουργός κ. Γιάννης Πανάρετος επίσης δήλωνε: «Eίμαστε περήφανοι για την Ιστορία μας και γι’ αυτό θα παραμείνει κεντρικό αντικείμενο στην εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών».
Ιανουάριος 2011: Η ιστορία αφαιρείται από τον κορμό υποχρεωτικής διδασκαλίας στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου και μετατρέπεται σε μάθημα επιλογής. Το μάθημα εντάσσεται σε μία ομάδα μαθημάτων κάτω από την ονομασία «Αρχαιογνωσία», ενώ η διδασκαλία της περιορίζεται στην «Αρχαία Ιστορία» και την «Ιστορία των ιδεών». Η ιστορία της Ευρώπης εντάσσεται στην ομάδα των Κοινωνικών Επιστημών, ενώ η Νεότερη Ιστορία δεν υπάρχει στο πρόγραμμα. Στην πρώτη Λυκείου, παρόλα αυτά, η ιστορία παραμένει υποχρεωτικό μάθημα με 3 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα.
Οι αλλαγές αυτές βρίσκονται μέσα, στην τελική μέχρι στιγμής, πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο. Η βαθιά γνώση της μητρικής γλώσσας, το υψηλό επίπεδο στα αγγλικά, η κυριαρχία των μαθημάτων επιλογής έναντι των υποχρεωτικών και η εισαγωγή της τέχνης και του πολιτισμού στο πρόγραμμα με την ταυτόχρονη αλλαγή του μοντέλου διδασκαλίας είναι αυτά στα οποία στοχεύει το υπουργείο για το Νέο Λύκειο.
Σύμφωνα με την πρόταση, μειώνεται ο αριθμός γνωστικών αντικειμένων, αλλά αυξάνονται οι διδακτικές ώρες. Στην Α΄ Λυκείου από 32 σε 34, στη Β΄ Λυκείου από 34 σε 35 και στην Γ΄ Λυκείου από 31 σε 33. Σε μάθημα επιλογής μετατρέπονται και τα Θρησκευτικά, ενώ η Πληροφορική δεν θα υπάρχει αφού οι Νέες Τεχνολογίες θα υπάρχουν καθόλη τη διάρκεια του σχολικού βίου.
Τι προτείνει η Επιτροπή:
  • Αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας κατά 2 ώρες.
  • Ενίσχυση της αγγλικής, υποχρεωτική και στις 3 τάξεις του Λυκείου 3 ώρες την εβδομάδα.
  • Μείωση του αριθμού των γνωστικών αντικειμένων τα οποία εντάσσονται σε ομάδες μαθημάτων με βάση το περιεχόμενό τους.
  • Καθιέρωση περισότερων μαθημάτων επιλογής και λιγότερων υποχρεωτικών στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου.
  • Την εισαγωγή δύο επιπέδων στη διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων. Το βασικό και το υψηλό ανάλογα με τις δυνατότητες του μαθητή.
  • Την εισαγωγή νέων μαθημάτων με τον τίτλο «Τέχνη και πολιτισμός» καθώς επίσης των «Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών».
  • Αύξηση των επιλογών στις ξένες γλώσσες
  • Εισαγωγή των Νέων Τεχνολογιών σε όλη τη διάρκεια του μαθητικού βίου
  • Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διδασκαλίας με την εφαρμογή της συνεργατικής μεθόδου.
  • Εισάγεται η ερευνητική εργασία την οποία θα κάνει ο μαθητής σε συνεργασία με κάποιον καθηγητή. Η εργασία θα είναι ελεύθερης θεματικής και θα πραγματοποιείται με συγκεκριμένη διαδικασία.
Πολλά είναι όμως τα ερωτηματικά που ανακύπτουν από το νέο αυτό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα φέρει τα πάνω κάτω στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Το τωρινό σίγουρα είναι ένα σύστημα που επί της ουσίας το μονό που κάνει είναι να προετοιμάζει μαθητές για το πανεπιστήμιο, χωρίς να δίνει καμία βάση στην ουσιαστική παιδεία. Το πρώτο ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι γιατί οι αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας. Μπορεί η Ιστορία σε αυτό το στάδιο εκπαίδευσης και σε αυτούς τους καιρούς που ζούμε, που διάφοροι «περίεργοι» προσβάλουν ή επιδιώκουν να θίξουν την εθνική μας κυριαρχία, να αποτελεί μάθημα επιλογής;
Πώς όμως στο σχολείο μπορούν να υλοποιηθούν οι αλλαγές αυτές, όταν οι καθηγητές είναι σε πολλές περιπτώσεις μερικώς ή καθόλου επιμορφωμένοι σε νέες τεχνολογίες; Όταν είναι κακά αμειβόμενοι; Όταν το κάθε τμήμα έχει από 30 μέχρι και 35 μαθητές; Με ποια κονδύλια θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, όταν είναι απλήρωτοι οι περισσότεροι από τους 6.500 εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν ως αναπληρωτές και όσοι αμείβονται το κάνουν μέσω ΕΣΠΑ;
Στα νέα καινοτόμα προγράμματα όπως οι «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες» , η «Τέχνη και ο Πολιτισμός» ποιοι θα διδάξουν εικαστικά, κινηματογράφο, θέατρο, φωτογραφία; Με ποια κονδύλια θα προσληφθούν και θα πληρωθούν όλοι αυτοί οι ειδικοί επιστήμονες, την στιγμή που τα υπάρχοντα Μουσικά Σχολεία υπολειτουργούν χωρίς καθηγητές;
Μάλλον πρόκειται για ακόμη ένα σχέδιο που απλά θα μείνει στα χαρτιά, κυρίως γιατί ο σχεδιασμός φαίνεται να μην έχει γίνει με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες και δυνατότητες, αλλά με βάση το τι θα θέλαμε να έχουμε. Καιρός να καταλάβουμε όμως, πως από το 10 δεν μπορούμε να πάμε απευθείας στο 100, μεσολαβούν 90 ακόμη στάδια τα οποία πρέπει να καλύψουμε και για να τα καλύψουμε πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους.

Σχόλιο kostasxan: Βεβαια, είναι γνωστό σε όλους μας τι συμβαίνει σε λαούς που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους


Νέα εξ ανατολών....

H ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΑΛΑΝΤΗ

Εφ. Χουριέτ-αναδημοσίευση από το BBC   7-1-2011

Η κοινότητα των Ρωμιών δίνει αγώνα να παραμείνει ζωντανή
Ο πληθυσμός των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη μετά από την μετανάστευση πολλών χρόνων, σήμερα είναι λίγο πάνω από δύο χιλιάδες
To παλιό κουδούνι στο σχολείο των Ρωμιών στο Καντίκιοι, χτυπάει δίνοντας το σήμα πως το μάθημα αρχίζει.
Με το χτύπημα του κουδουνιού ο 10χρονος Βαλάντης Μιχαηλίδης τρέχει στις σκάλες πηγαίνοντας στην τάξη του. Όμως σε αυτό το εντυπωσιακό κτίριο του 19ου αιώνα, σήμερα οι μόνοι ήχοι βημάτων που ακούγονται είναι από τα δικά του…
Διότι ο Βαλάντης είναι ο μόνος μαθητής του σχολείου. Ο Βαλάντης τα τελευταία τρία χρόνια, είναι μόνος του στην τάξη.
Σήμερα έχει μάθημα αγγλικών από τον επισκέπτη καθηγητή Γιώργο Στεφανόπουλο. Ο Στεφανόπουλος βοηθά στην διοίκηση του σχολείου. Το σχολείο είναι ένα από τα περισσότερα από 20 σχολεία που είχαν κατασκευαστεί για την κοινότητα των Ρωμιών.
Λέει πως ¨ Όταν αναλογιστούμε πως στη δεκαετία του 50 ο πληθυσμός των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη ήταν περίπου 150 χιλιάδες, γίνεται αντιληπτό πόσο θλιβερή είναι η κατάσταση σήμερα. Σήμερα είμαστε λιγότεροι από 2.500 και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι γέροι¨.
Κάνουμε βόλτα με τον Στεφανόπουλο στο άδειο σχολείο.
50 χρόνια πριν, πριν το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας φύγει από τη χώρα λόγω των ανθελληνικών διαδηλώσεων, των μεροληπτικών νόμων και της κατασχέσεως οικοπέδων, ο ίδιος ήταν μαθητής σε αυτό το σχολείο.
Μου δείχνει την τραπεζαρία του σχολείου : ¨ Παλιά αυτή η τραπεζαρία ήταν γεμάτη από παιδιά που είχαν φέρει φαγητό από το σπίτι τους. Οι μητέρες τους, τους έδιναν μαζί τους φαγητό¨.
Σήμερα το μόνο ορατό σημάδι ότι η Κωνσταντινούπολη παλιά ήταν περισσότερο ελληνική και όχι τουρκική πόλη, είναι οι εκκλησίες
Πατριαρχείο, οικουμενικότητα και περιουσίες
Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος διευθύνει τις προσευχές μιας χούφτας ανθρώπων που μετέχουν. Η θεώρηση του Πατριάρχη ως ηγέτη των Ορθοδόξων χριστιανών ανάγεται στον 4ο αιώνα, όμως η Τουρκική Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει αυτόν τον τίτλο.
Έτσι εξ αυτού, το πατριαρχείο δεν μπορεί να αποτελεί ιδιοκτήτη εκκλησιών και άλλων περιουσιών.
Παλαιότερα τα περισσότερα από τα κτίρια στα οποία ήταν ιδιοκτήτης το πατριαρχείο, κατασχέθηκαν από το κράτος.
Όμως τον περασμένο Νοέμβριο, η απόδοση προς την εκκλησία ενός ξύλινου ορφανοτροφείου, αποτελεί κατά τα λεγόμενα του δικηγόρου του Πατριαρχείου Τζεμ Σοφούογλου ένα σημείο καμπής όσον αφορά την προσέγγιση του κράτους έναντι των μειονοτήτων.
Σύμφωνα με τον Σοφούογλου, για πρώτη φορά η κυβέρνηση αναγνωρίζει έμπρακτα τον Πατριάρχη ως άτομο και ως φορέα.
Λέει πως ¨Πέντε χρόνια πριν δεν μπορούσα καν να ονειρευτώ ότι αυτή η δίκη θα μπορούσε να βγάλει τέτοιο αποτέλεσμα¨.
Ταυτόχρονα η απόφαση ανοίγει ένα νέο δρόμο για τα ακίνητα χιλιάδων Ρωμιών και άλλων μειονοτικών, που είχαν κατασχεθεί.
Μπαγίς : Οι νοοτροπίες αλλάζουν
Η κυβέρνηση του ΑΚΠ αισθάνεται υπερήφανη για την ανεκτική της προσέγγιση. O αρχιδιαπραγματευτής της κυβέρνησης με την Ε.Ε. Εγεμέν Μπαγίς λέει πως αυτή η προσέγγιση οφείλεται εν μέρει στην εκπλήρωση των κριτηρίων της υποψηφιότητας για την Ε.Ε.
Ο Μπαγίς στην συνάντηση μας ανέφερε πως οι μη μουσουλμανικές κοινότητες είναι πιο ευτυχισμένες σε σχέση με το παρελθόν, και πως ο λόγος για αυτό είναι πως με την υποψηφιότητα της Τουρκίας για την Ε.Ε. αλλάζουν και οι νοοτροπίες.
Σύμφωνα με τον αρχιδιαπραγματευτή, αυτό που αλλάζει δεν είναι μόνο τα πρόσωπα που αποφασίζουν, αλλά ταυτόχρονα αλλάζει και η νοοτροπία των 72 εκ. πολιτών της χώρας…
Ο Νουρί Τσολάκογλου, εις εκ των ονομάτων του οργανισμού ¨Κωνσταντινούπολη, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010¨, αναφέρει πως ελπίζει φέτος να προβληθεί το πλούσιο παρελθόν της πόλης.
Μερικές από τις εκθέσεις που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαική Πολιτιστική πρωτεύουσα 2010, αφορούνε την πλούσια αρχιτεκτονική των Ρωμιών.
Οι αλλαγές όμως που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην κατάσταση των Ρωμιών και των άλλων μειονοτήτων είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές.
Ο εκ των εκπροσώπων της κοινότητας των Ρωμιών Λάκι Βίνγκας λέει πως ο εναπομείναν πληθυσμός έχει μεγαλύτερες ανάγκες από μια αργοπορημένη αποδοχή : ¨Βελτιώνονται κάποια πράματα και είμαστε χαρούμενοι για αυτό. Περιμένουμε περισσότερα όμως, καθώς δεν έχουμε 30-40 χρόνια για να περιμένουμε.¨
¨Οι μειονότητες επιθυμούνε να συνεχίσουν την κληρονομιά τους. Αισθάνονται υπερήφανες για τον πολιτισμό τους, κα ταυτόχρονα θέλουν να παράγουν και να συμβάλουν στην κοινωνική ζωή της Τουρκίας.¨
¨Δεν θέλουν να διαφυλάγονται σαν αντίκες και σαν ένα κομμάτι της ιστορίας. Θέλουν να συμπεριλαμβάνονται στα τεκταινόμενα, να είναι ενεργές και παραγωγικές.¨


Διαμαντοπούλου υπουργός υπΝουργείου απαιδείας Δοξάστε την!

Καταργεί Ιστορία και Θρησκευτικά στο Λύκειο το υπNουργείο Παιδείας.


touvlaΌμηρος, Σωκράτης, Ηρόδοτος, Πλάτων, Λεωνίδας, Περικλής, Φίλιππος, Μέγας Αλέξανδρος, Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Διάκος, Κανάρης, Μπουμπουλίνα, Ανδρούτσος, Καποδίστριας, Πλαστήρας και χιλιάδες άλλοι αποβάλλονται δια παντός από όλα τα Λύκεια της χώρας. Ο λόγος; Όλοι τους αρίστευσαν και στα δυό μαθήματα...
Χιλιάδες Έλληνες μαθητές χάνουν δια παντός την ευκαιρία να τους γνωρίσουν μέσα στο σχολείο. Το υπΝουργείο Παιδείας με πολύ έντεχνο τρόπο καταργεί ουσιαστικά την Ιστορία και τα Θρησκευτικά αφού στο εξής τα δύο αυτά μαθήματα οι μαθητές του Λυκείου θα τα διδάσκονται άμα θέλουν, σύμφωνα με τη νέα δομή του Λυκείου.
Νέα μαθήματα όπως Φωτογραφία εισάγονται στην εκπαιδευτική ύλη του Λυκείου, ενώ υποχρεωτικά μαθήματα γίνονται τα Αγγλικά, η Γυμναστική και ο... Χορός. So you can think you can dance,ε;
Η Ιστορία, σύμφωνα με την πρόταση Επιτροπής 3 παγκοσμίως αγνώστων του υπΝουργείου, θα εντάσσεται σε ομάδα μαθημάτων με τον τίτλο «Αρχαιογνωσία» και η διδασκαλία της θα περιορίζεται στην «Αρχαία Ιστορία» και την «Ιστορία των ιδεών». Η «Ευρωπαϊκή Ιστορία», απ' την άλλη, θα εντάσσεται σε διαφορετική ομάδα, αυτή των Κοινωνικών Επιστημών, ενώ η Νεότερη Ιστορία της Γ' Λυκείου καταργείται. Στην πρώτη Λυκείου η Ιστορία, πάντως, θα παραμείνει υποχρεωτικό μάθημα, με 3 ώρες διδασκαλία την εβδομάδα [chic].
Τα Θρησκευτικά γίνονται μάθημα επιλογής και για τις 3 τάξεις του Λυκείου. Δηλαδή οι μαθητές θα το διδάσκονται άμα θέλουν. Άμα όμως θέλουν θα το διδάσκονται για 2 ώρες εβδομαδιαίως στην Α' Λυκείου και 3 ώρες εβδομαδιαίως στην Β' και στη Γ' Λυκείου.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει μεταξύ άλλων ρηξικέλευθων και επαναστατικών ιδεών για να βγαίνουν παραδειγματικά ανιστόρητοι και άθρησκοι από το Λύκειο οι Έλληνες μαθητές, την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας [η οποία Νεοελληνική όσο πάει και καμία σχέση δεν έχει με την Ελληνική Γλώσσα] και της Λογοτεχνίας κατά δύο ώρες.
Η φιλοσοφία του υπουργείου Παιδείας πάντως γενικότερα είναι η καθιέρωση περισσότερων μαθημάτων επιλογής και λιγότερων υποχρεωτικών στο Λύκειο. Ενώ θα δημιουργηθούν δύο επίπεδα διαδασκαλίας. Ένα βασικό και ένα υψηλό, ανάλογα με τις δυνατότητες του μαθητή. Εδώ ίσως αντιμετωπίζονται ολίγον ρατσιστικά και ως ένοχοι οι μαθητές που δεν έχουν τις ίδιες αντιληπτικές ικανότητες...
Στο πρόγραμμα σπουδών του Νέου Λυκείου επίσης εισάγονται νέα μαθήματα, όπως Φωτογραφία, Χορός, κ.α. Ενώ γίνεται υποχρεωτικό μάθημα η Γυμναστική και τα Αγγλικά.
Η Τρόικα του υπΝουργείου που μετατρέπει το Λύκειο σε ριάλιτυ
Οι τρεις με τις πολύ εξειδικευμένες σπουδές και γνώσεις στην "εκπαιδευτική" διαδικασία είναι οι εξής.
Αλέξης Δημαράς. Ιστορικός της εκπαίδευσης, φιλόλογος. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας. Ηταν ο βασικός συντάκτης του «Εθνικού Απολυτηρίου» που παρουσίασε το 1996 ο Γ. Παπανδρέου ως υπΝουργός Παιδείας.
Βασίλης Κουλαϊδής. Γενικός γραμματέας του υπΝουργείου Παιδείας. Καθηγητής Παιδαγωγικής του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πτυχιούχος του ΕΜΠ, με διδακτορικό στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας (2000-2004).
Κώστας Δημόπουλος. Σύμβουλος του υπΝουργείου Παιδείας. Σπούδασε φυσικός, απέκτησε μεταπτυχιακό στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Reading και διδακτορικό στις Επιστήμες της Αγωγής από το Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
H απάντηση του υπΝουργείου στα σχόλια του Τύπου για το Νέο Λύκειο...
Απαντώντας στα δημοσιεύματα σχετικά με την "τύχη" της Ιστορίας και των Θρησκευτικών, το υπΝουργείο Παιδείας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Το τελευταίο διάστημα «ρεπορτάζ» και πρωτοσέλιδα του Τύπου, που δεν απηχούν την πραγματικότητα, πουλάνε φύλλα σε βάρος της αγωνίας των μαθητών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων, αναφορικά με τις αλλαγές στο Λύκειο.
Η πρόταση για το Νέο Λύκειο, για την οποία εργάζονται πολλοί και εντατικά, λαμβάνοντας υπ' όψιν επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια, θα τεθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο σε δημόσια διαβούλευση, όπως έχει επανειλημμένως ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στη Βουλή".
ΣΧΟΛΙΟ:
Προφανώς το υπΝουργείο ενοχλήθηκε πολύ από την απήχηση στην ελληνική γνώμη του ρεπορτάζ. Όλη η Ελλάδα πλέον κατανοεί γιατί το υπΝουργείο Παιδείας και Δια Βίου Αμόρφωτοι υποχρεώνει τους μαθητές να μην παρακολουθούν το μάθημα της Ιστορίας και των Θρησκευτικών... Είναι βέβαιο, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του υπνουργείου, ότι εργάζονται πάρα πολλοί και ενταντικά εκεί μέσα για να χάσει κάθε επαφή με το ιστορικό παρελθόν των Ελλήνων η μαθητιώσα νεολαία της χώρας. Τα ρεπορτάζ και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου και την πραγματικότητα απηχούν αλλά και τις διαθέσεις της ηγεσίας του υπΝουργείου. Όσο για την δημόσια διαβούλευση είναι γνωστό πως αυτή γίνεται στην χώρα μας.
Και για την Ιστορία...
11 Οκτωβρίου 2010: «Στόχος του υπουργείου είναι η αναβάθμιση της διδασκαλίας της Ιστορίας». Υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.
14 Οκτωβρίου 2010: «Είμαστε περήφανοι για την Ιστορία μας και γι' αυτό θα παραμείνει κεντρικό αντικείμενο στην εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών». Υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος.
Μάνος Μεϊμαράκης
www.elkosmos.gr


Εδώ τους χρηματοδοτούμε και το τζαμί για να κάθονται φρόνιμα!

Προβληματισμός στη Σουηδία από τους ισλαμιστές καμικάζι



Των John F. Burns και Ravi Somaiya
The New York Times


Λίγες ημέρες μετά τον πρόσφατο θάνατο βομβιστή αυτοκτονίας και τον ελαφρύ τραυματισμό δύο περαστικών στο εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης, οι διωκτικές αρχές σκιαγράφησαν την προσωπικότητα του δράστη, που κατά τα πρότυπα και άλλων ισλαμιστών τρομοκρατών εκινείτο απαρατήρητος μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, προετοιμαζόμενος να γίνει μάρτυρας.

Η ταυτότητα του βομβιστή έγινε γνωστή λίγο μετά την τρομοκρατική απόπειρα. Επρόκειτο για τον 28χρονο Σουηδό υπήκοο, γεννημένο στο Ιράκ, Ταϊμούρ Αμπντουλουάχαμπ αλ Αμπντάλι, που ζούσε με τη γυναίκα και τα παιδιά του σε σπίτι στο Λούτον έξω από το Λονδίνο μέχρι και πριν από τρεις εβδομάδες. Η πόλη έγινε διαβόητη ως το σημείο εκκίνησης των τεσσάρων βομβιστών-καμικάζι που επιτέθηκαν κατά του συστήματος δημόσιων μεταφορών του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου 2005, προκαλώντας τον θάνατο 56 ανθρώπων.

Έρευνες
Η βρετανική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του Λούτον, αλλά και σε διαμέρισμα στα βορειοδυτικά προάστια της Στοκχόλμης. Ο σουηδικός Τύπος, στο μεταξύ, ανέφερε ότι ο Αμπντάλι επισκέφθηκε πρόσφατα την Ιορδανία. Ηχογραφημένο μήνυμα, το οποίο εστάλη μέσω email σε ειδησεογραφικό δίκτυο της Σουηδίας λίγα λεπτά πριν από την επίθεση περιέχει συγγνώμη του Αμπντάλι προς την οικογένειά του για τα ψέματα που τους είπε σχετικά με παλαιότερα ταξίδια του στη Μέση Ανατολή, που -όπως λέει- δεν ήταν για δουλειές, αλλά για «τζιχάντ» (ιερό πόλεμο).

Σουηδοί και Βρετανοί αστυνομικοί δεν θέλησαν να συνδέσουν τον Αμπντάλι με την Αλ Κάιντα ή κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση. Σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη, όμως, ο Σουηδός ειδικός εισαγγελέας για θέματα τρομοκρατίας Τόμας Λίνστραντ είπε ότι «από πείρας γνωρίζουμε ότι στις υποθέσεις αυτές πάντα εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα».

Παρ’ ολίγον τραγωδία
Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε κάθετες οδούς του κεντρικού εμπορικού πεζόδρομου Ντροτνιγκάταν της σουηδικής πρωτεύουσας, κάνοντας τις αρχές να μιλούν για παρ' ολίγον τραγωδία. Ο Αμπντάλι πυροδότησε αρχικά ιδιοκατασκευή αποτελούμενη από φιάλες υγραερίου σε λευκό Audi 80 Vantage, που είχε αγοράσει έναντι 1.000 ευρώ από μάντρα αυτοκινήτων τον Νοέμβριο στην πόλη Βάντστενα. Η έκρηξη αυτή προκάλεσε μεγάλη φλόγα, αλλά ελάχιστες ζημιές. Αμέσως μετά, ο Αμπντάλι περπάτησε 200 μέτρα κατά μήκος της Ντροτνιγκάταν, προτού στρίψει σε άλλη κάθετο, όπου πυροδότησε τουλάχιστον μία από τις 12 αυτοσχέδιες βόμβες που είχε δεμένες στη μέση του.

Η σουηδική αστυνομία ανέφερε ότι ο βομβιστής ίσως να κατευθυνόταν στο γειτονικό πολυκατάστημα Ahlens, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα της Στοκχόλμης ή ακόμη και στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας, όταν ανατίναξε εκ παραδρομής τα εκρηκτικά του.

Αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού ανέφερε ότι είδε τον ύποπτο να πετάει στο έδαφος μαύρο κουτί, το οποίο σήκωσε αμέσως για να στρίψει στη γωνία. Η δεύτερη έκρηξη ακούστηκε αμέσως μετά. Μεταξύ των θεωριών, η επικρατέστερη ήθελε τον Αμπντάλι να σκοντάφτει στον χιονισμένο δρόμο και να πυροδοτεί κατά λάθος τον μηχανισμό. Η θεωρία της εσφαλμένης πυροδότησης μοιάζει να κερδίζει έδαφος και στην αστυνομία. «Δεν είναι απίθανο ο βομβιστής να έκανε λάθος. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τη στιγμή εκείνη κατευθυνόταν σε πολυσύχναστο σημείο. Μιλάμε για το κέντρο της Στοκχόλμης σε περίοδο χριστουγεννιάτικων αγορών, οι πιθανότητες είναι μεγάλες να συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο εισαγγελέας κ. Λίντστραντ.

Κάμερες ασφαλείας
Όπως έγινε και με τρομοκρατικές επιθέσεις σε άλλες χώρες, εικόνες από κάμερες ασφαλείας αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση και να βοηθήσουν το έργο των αρχών. Εικόνες κάμερας ασφάλειας απέναντι από το σημείο όπου υπέκυψε ο δράστης τον δείχνουν πεσμένο ανάσκελα στο έδαφος με μεγάλη κηλίδα αίματος γύρω από τον θώρακά του. Την ίδια στιγμή, περαστικοί εμφανίζονται να γονατίζουν δίπλα του, ενώ άλλοι φωνάζουν: «Βόμβα! Βόμβα!».

Παρότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες μπήκαν στο στόχαστρο της ισλαμικής τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η Σουηδία θεωρείτο απαλλαγμένη από τέτοια φαινόμενα. Αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν, όμως, ότι η Σουηδία θεωρείτο πιθανός στόχος, λόγω των πρόσφατων επισκέψεων που πραγματοποίησαν άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ Αμερικανός πράκτορας έκανε λόγο για την ύπαρξη πυρήνα της Αλ Κάιντα στη χώρα.


Εμείς τα ανοίξαμε χωρίς την μπάλα!

Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΟ... "ΠΑΘΗΜΑ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ.
ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΙ ΒΡΗΚΕ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ.

Επιτυχές το «κρας τεστ» της Πορτογαλίας
Βγήκε σήμερα στις αγορές και κατάφερε να αντλήσει 1,25 δισ. ευρώ σε ομόλογα λήξης 2020 με επιτόκιο της τάξης του 6,719%.
Δηλαδή χαμηλότερο από το 6,806% της προηγούμενης ανάλογης έκδοσης του Νοεμβρίου του 2010.
Αξιοσημείωτο το γεγονός πως οι εκδόσεις υπερκαλύφθηκαν κατά 3,2 φορές (τα 10ετή) και κατά 2,6 φορές η πενταετία και μάλιστα σε ποσοστό 80% από... ξένους επενδυτές, αποτελεί ακόμα μια επιτυχία της Πορτογαλίας
Έτσι, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός δεν θά κάνει...
παρέα με τον Giorgo στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ...
Να δούμε πως θα δικαιολογήσουν το γεγονός οι "Ναυλωμένες Ουκρανέζες" των Μ.Μ.Ε, που προεξοφλούσαν την εισδοχή της Πορτογαλίας στο "μηχανισμό στήριξης", διότι έτσι πίστευαν ότι θα έδιναν και..."άλλοθι" στην Κυβέρνηση του Giorgo.....

πηγη


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More