10.1.11

Σαν ΣΗΜΕΡΑ...

10 Ιανουαρίου.


  • Γεγονότα.
403 π.Χ: Ο δημοκρατικός στρατηγός Θρασύβουλος με 70 άνδρες νικά το στρατό των Τριάκοντα Τυράννων, ανοίγοντας το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αθήνα.
49 π.Χ: Ο Ιούλιος Καίσαρας διαβαίνει τον ποταμό Ρουβίκωνα. Αναφωνεί «ο κύβος ερρίφθη» και κηρύσσει τον πόλεμο στη σύγκλητο και τον Πομπήιο.
1839: Το τσάι φτάνει για πρώτη φορά στην Αγγλία από την Ινδία.
1927: Συγκρούσεις ξεσπούν στην Αθήνα μεταξύ οπαδών του παλαιού και του νέου ημερολογίου.
1927: Πρεμιέρα του ασπρόμαυρου βωβού αριστουργήματος του Φριτς Λανγκ «Μητρόπολις».
1929: Ο βέλγος σκιτσογράφος Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος ως Ερζέ, δημιουργεί τον χάρτινο ήρωα Τεν-Τεν.
  • Γεννήσεις
1769: Μισέλ Νεΐ, γάλλος στρατάρχη, οι δυνάμεις του οποίου συνετρίβησαν στη μάχη του Βατερλό. [θαν. 7/12/1815]
1869: Γκριγκόρι Ρασπούτιν, ρώσος καλόγερος, με ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β'. [θαν. 16/12/1916]
1945: Ροντ Στιούαρτ, σκοτσέζος ρόκερ.
  • Θάνατοι
976: Ιωάννης Τσιμισκής, αυτοκράτορας του Βυζαντίου (969-976), τον οποίο διαδέχτηκε ο Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος (976-1025). [γεν. 925]
1825: Ιωάννης Βαρβάκης, εθνικός ευεργέτης. [γεν. 1745]
1991: Δημήτρης Μυράτ, ηθοποιός.


Τα καθημερινά μας νέα...

Στο Ιπποκράτειο ο Μιλτιάδης Έβερτ (2011-01-10) - Antenna
Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο νοσηλεύεται ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος αισθάνθηκε δυσφορία, δύσπνοια και ισχυρούς πόνους στην πλάτη και εισήχθη στην εντατική. Η κατάσταση της υγείας τους χαρακτηρίζεται ε..(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Γκρέμισε τις μπάρες διοδίων ο Απόστολος Γκλέτσος (2011-01-10) - Antenna
Με μηχανήματα του δήμου, ο Απόστολος Γκλέτσος γκρέμισε τις προστατευτικές μπάρες κοντά στα διόδια της Πελασγίας δημιουργώντας έναν παράπλευρο δρόμο, έτσι ώστε οι κάτοικοι της ανατολικής Φθιώτιδας να ..(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Το απεργιακό δελτίο των συγκοινωνιών (2011-01-10) - Kalimera.gr
Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού θα συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη λόγω των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αναμένεται να προσφ..(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Δηλώσεις Ερντογάν για τις συνομιλίες με Γ. Παπανδρέου (2011-01-10) - Capital.gr
Αποδοτικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Ερζερούμ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η ομιλία που έκανε ο κ. Παπανδρέου την Παρασ..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Τουρκία: Ο τουρικός Τύπος για την επίσκεψη και την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέο (2011-01-10) - ΑΠΕ-ΜΠΑ
του ανταποκριτή μας Α. ΚούρκουλαΟι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σε «εισβολή» και «κατοχή» στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, στο ..(40 σχετικα αρθρα) (1 σχολιο)
Ρεκόρ εισόδων το 2010 (2011-01-10) - City Press
Την ώρα που στην Ελλάδα έχει «ανάψει» έντονη πολιτική διαμάχη σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων στον Έβρο, σε μια προσπάθεια αντιμετώπιση.. (0 σχολια)
Δ. Δρούτσας: "Δεν συζητάμε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου" (2011-01-10) - Express.gr
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οιπρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ρετζέπ ΤαγίπΕρντογάν, συζήτησαν στο Ερζερούμ το λεγόμενο θέμα «της συνε.. (0 σχολια)
Έρχεται «ανασχηματισμός» στη ΝΔ (2011-01-10) - City Press
Ζήτημα ημερών φαίνεται ότι είναι ο από καιρού συζητούμενος «ανασχηματισμός» του επιτελείου και των οργάνων της ΝΔ, καθώς εντός του Σαββατοκύριακου ο πρόεδρος του κόμματος Α. Σαμαράς δέχθηκ.. (0 σχολια)
Το τείχος της Αθήνας (2011-01-10) - City Press
Η απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει ένα συρμάτινο φράχτη στην περιοχή του Έβρου -το λεγόμενο τείχος του Έβρου- για να σταματήσει τη ροή παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχει π.. (0 σχολια)
Ιράν 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν από συντριβή αεροσκάφους των ιρανικών αερογραμμών (2011-01-10) - To Bima
Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη συντριβή αεροσκάφους των ιρανικών αερογραμμών σήμερα κοντά στην βορειοδυτική πόλη Ουρουμιγέχ, περίπου 1.000 χλμ. βορειοδυτικά από την Τεχεράνη, δήλωσε αξιωματ..(12 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Κίνα - ΗΠΑ Η στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας δεν απειλεί καμιά χώρα, δήλωσε ο κινέζος υπουργός Αμυν (2011-01-10) - To Bima
Η στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας βρίσκεται δεκαετίες πίσω από τις πλέον προηγμένες ένοπλες δυνάμεις του κόσμου και δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, δήλωσε σήμερα ο κινέζος υπουργός Aμυνας Λιανγκ ..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν (2011-01-10) - Antenna
Τρεις Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν καμικάζι προσέκρουσε το γεμάτο εκρηκτικά αυτοκίνητό του σε περιπολικό της αστυνομίας στην περιοχή Σπιν Μπολντάκ, κοντά στα πακιστανικά σύνορα, ανακοίνωσε εκπ..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
«Μόνιμη εκεχειρία» από την ΕΤΑ (2011-01-10) - Pathfinder.gr
Μόνιμη, γενική και επαληθεύσιμη από τη διεθνή κοινότητα εκεχειρία κήρυξε η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA, σύμφωνα με ανακοινωθέν της το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα Gara στη διαδικτυακή της έκδοσ..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Αντιδράσεις ιδιοκτητών για τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά (2011-01-10) - Kathimerini
Βιοτεχνικά - βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων καθώς και μικρά ακίνητα (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ.) εμβαδού κάτω από 50 τετραγωνικών μέτρων εξαιρούνται από την υπ..(13 σχετικα αρθρα) (1 σχολιο)
Καλά τα δημοσιονομικά μεγέθη το 2010 (2011-01-10) - Zougla.gr
Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2010 επιβεβαιώνουν προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που αποτυπώνονται στην..(14 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Νέες πιέσεις στα επιτόκια Αύριο η νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου (2011-01-10) - To Bima
Νέες πιέσεις στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων δημιουργεί η διατήρηση ασφυκτικών συνθηκών ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά και η νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου τ..(15 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Σε άνοδο οι τιμές του πετρελαίου (2011-01-10) - Antenna
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, καθώς παραμένει  εκτός λειτουργίας ένας αγωγός που διασχίζει την Αλάσκα και μεταφέρει το 12% του  αμερικανικού πετρελ..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Που να καταλάβει τι του φόρεσαν!


Γεια σας,
επειδή πολύ κουβέντα γίνεται με το ότι τάχα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και όλο το ακροατήριο φορούσαν γαλάζια κασκόλ που υποτίθεται συμβολίζει το χρώμα του Αιγαίου και όλοι οι Έλληνες ενθουσιάστηκαν και οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για συμβολισμό ειρήνης και διάφορα τέτοια, θα ήθελα να σας γνωρίσω τα ακόλουθα:
1. Το χρώμα των κασκόλ ΔΕΝ είναι γαλάζιο αλλά τυρκουάζ.
2. Η λέξη τυρκουάζ είναι γαλλική και σημαίνει τουρκικά.
3. Το χρώμα αυτό συμβολίζει την έννοια του παντουρκισμού, γιαυτό και αν θυμάστε η σημαία των Ουιγούρων στην Κίνα που είχαν επαναστατήσει πέρισυ ήταν η ημισέλινος σε τυρκουάζ φόντο.
Όπως καταλαβαίνετε, η επιλογή του χρώματος δεν ήταν καθόλου φιλική ή ειρηνική, αλλά καθαρά σοβινιστική και εχθρική.
Ψάξτε το λίγο!!!

Φιλικά


Σήμερα τους κάνουν Έλληνες!


Ψάχνοντας λόγω των ημερών τα αρχεία του εμφυλίου πολέμου, βρήκαμε στον «Κόκκινο Φάκελο», την παρακάτω «ρατσιστική» αφίσα του ΕΑΜ. Πραγματικά εκπλαγήκαμε. Τι είναι αυτά σύντροφοι; Οι έγχρωμοι προλετάριοι δεν είναι αδέλφια μας; Δεν υποθάλπει το «ρατσιστικό μίσος» μία τέτοια αφίσα; Ντροπή…
πηγη


Να που πάνε τα χρήματα που κρατάνε από μισθούς και συντάξεις!

Φοβερή ιστορία κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Το υπουργείο Υγείας κατέχει μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας το οποίο παράγει χαλιά, για τα οποία οι εργαζόμενοι πληρώνονται με τον κόμπο. Το κατάστημα αυτό μπαίνει μέσα 200.000 το χρόνο. Διαθέτει περίπου 60 δημόσιους υπαλλήλους που δουλεύουν γι αυτό σε όλη τη χώρα, διαθέτει πρόεδρο και πληρώνει ενοίκιο 10.000 ευρώ το μήνα. Ωστόσο δεν είναι ποτέ ανοιχτό...

Όπως έγραψαν χτες τα ΝΕΑ...
ο υπουργός Υγείας στην προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών, ανακαλυψε ότι στη Φιλελλήνων κατάστημα που υπάγγεται στο ΕΚΚΑ - Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης- του υπουργείου Υγείας και υποτίθεται ότι βοηθά άτομα με αναπηρία και προωθεί την πάραδοση, αποτελεί “μαύρη τρύπα” μέσα στην οποία έχουν εξαφανιστεί εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού δημοσίου.

Το κατάστημα πουλαει χαλιά, μαξιλάρια, κουβερλί κ.α. Θεωρείται ότι τα παράγουν άτομα με ειδικές ανάγκες και παραδοσιακοί τεχνίτες.Το μέσο κόστος ενός χαλιού είναι στα 3.000 ευρώ και πολλά από τα προϊόντα τα έχει αγοράσει το ίδιο το υπουργείο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει δηλαδή..

Άλλωστε πότε να βρει πελάτης ανοιχτό το εν λόγω κατάστημα που όπως αποδείχθηκε δεν δουλεύει όχι μόνο με ωράριο δημοσίου, αλλά καθόλου...

Όπως δήλωσε ο Α. Λοβέρδος σε πρωινή εκπομπή, όσο ψάχνει τόσο βρίσκει “θαυμαστά" πράγματα για το μαγαζί αυτό και δεδομένου ότι υπάρχει εδώ και 20 χρόνια, πρέπει να έχει υπάρξει μεγάλο... φαγοπότι..

Το ακόμη καλύτερο σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ είναι ότι είκοσι από τους υπαλλήλους έχουν δηλώσει παραίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση - ανάμεσά τους και η προϊστάμενη.
newsit.gr


Γιατί άραγε αυτό το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί ποτέ στα ελληνικά;


Οι γραμμές που θα παραθέσουμε παρακάτω, δεν προέρχονται από την πένα του Χίτλερ ή του συνταγματάρχη Νάσερ, αλλά από αυτήν του πατέρα του Σοσιαλισμού, του Κάρλ Μάρξ.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Μάρξ ήταν Εβραίος στην καταγωγή απόγονος ραββίνων.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το βιβλίο "Karl Marx: A World Without Jews":


Σελ. 37: "...Ποιά είναι η βάση του Εβραίου στον κόσμο μας; Πρακτική αναγκαιότητα, ιδιωτικό πλεονέκτημα..."

"...Ποιό είναι το αντικείμενο της εβραϊκής λατρείας σε αυτό το κόσμο; Η τοκογλυφία. Ποιός είναι ο επίγειος θεός του Εβραίου; Το χρήμα."

"...Πολύ καλά τότε", λέει ο Μάρξ, "χειραφέτηση από την τοκογλυφία και το χρήμα, δηλαδή, από τον πρακτικό, αληθινό ιουδαϊσμό, (αυτό) θα συνιστούσε την χειραφέτηση της εποχής μας."

"Η οργάνωση της κοινωνίας έτσι ώστε να καταργηθούν οι προϋποθέσεις της τοκογλυφίας και ως εκ τούτου η πιθανότητά της, θα καθιστούσε τον Εβραίο αδύνατο. Η θρησκευτική του πεποίθηση θα διαλυόταν σαν ένα μπαγιάτικο μίασμα κάτω από την πίεση της πραγματικής ζωής της κοινωνίας."

Σελ. 38: "Έτσι αναγνωρίζουμε στον εβραϊσμό γενικά ένα αντικοινωνικό στοιχείο που έχει φθάσει στην παρούσα δύναμή του μέσω μιας ιστορικής ανάπτυξης στην οποία οι Εβραίοι προθύμως συνεργάστηκαν. Η εβραϊκή χειραφέτηση σημαίνει, τελικά, τη χειραφέτηση της ανθρωπότητας από τον Ιουδαϊσμό. Ο Εβραίος έχει ήδη χειραφετήσει τον εαυτό του με τον εβραϊκό τρόπο: ο Εβραίος, που είναι, για παράδειγμα, απλά ανεκτός στην Βιέννη, καθορίζει μέσω της χρηματικής του δύναμης την μοίρα ολόκληρης της Γερμανικής Αυτοκρατορίας(σ.σ: Εδώ ο Μάρξ μιλάει πιθανότατα για την οικογένεια Ρόθτσιλντ). Ο Εβραίος, που δεν έχει δικαιώματα στην μικρότερη γερμανική πολιτεία, αποφασίζει την μοίρα της Ευρώπης."

Προσοχή! Συνεργάστηκαν όλοι οι Εβραίοι λέει ο Μάρξ. Η ευθύνη είναι όλου του λαού σύμφωνα με το Μάρξ όχι μόνο του ιουδαϊκού ιερατείου.

Ο Ζάκ Ατταλί είναι μέλος μιας ειδικής επιτροπής η οποία ασχολείται με το πως θα προστατευτεί ο εβραϊκός λαός από τον ξεσηκωμό της ανθρωπότητας. Πρέπει να στοχοποιηθεί κάποιος άλλος π.χ. οι τραπεζίτες, οι Σιωνιστές παρά όλος ο λαός.

Σελ. 40: "Ποια ήταν η ουσιαστική βάση της εβραϊκής θρησκείας; Πρακτικές ανάγκες, εγωισμός."

Σελ. 41: "....Το χρήμα είναι ο ένας και μοναδικός Θεός του Ισραήλ, πέρα από τον οποίο κανένας άλλος θεός δεν μπορεί να σταθεί. Το χρήμα υποβαθμίζει όλους του θεούς της ανθρωπότητας και τους μετατρέπει σε εμπόρευμα...."

"...ο θεός των Εβραίων έχει εκκοσμικευτεί και είναι τώρα ένας επίγειος θεός. Το γραμμάτιο είναι ο αληθινός θεός των Εβραίων..."

Πρέπει να προσθέσουμε ότι ο Μάρξ μιλάει για τον θεό των Εβραίων που είναι το χρήμα, την ώρα που οι Κομμουνιστές έλεγαν ότι η θρησκεία είναι το "όπιο του λαού" και ταυτόχρονα έκαναν το κόμμα την θρησκεία του λαού.

Σελ. 42: "Η χιμαιρική εθνικότητα του Εβραίου είναι η πραγματική εθνικότητα του εμπόρου, του ανθρώπου του χρήματος."

Γιατί άραγε αυτό το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί ποτέ στα ελληνικά;
πηγη


Τους ζεμάτισε η Χαρά Νικοπούλου!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί 5-1-2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
5-1-2011
Μάθαμε από τον τύπο πως οι εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ τιμωρήθηκαν με πολύ μεγάλα ποσά αποζημίωσης, μετά από αγωγή που είχε υποβάλλει η υπηρετούσα στο μειονοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου, δασκάλα Χαρίκλεια Νικοπούλου.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή αξιολογεί αυτά τα υπερβολικά ποσά σε βάρος του μειονοτικού τύπου που προσπαθεί να επιτελέσει το λειτούργημα της ενημέρωσης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, ως δυσανάλογα και άδικα.
Αυτές οι πολύ υψηλές ποινές που επιβλήθηκαν σε εβδομαδιαίες εφημερίδες που εκδίδονται με περιορισμένα μέσα, υποθηκεύουν την ελευθερία του τύπου και το δικαίωμα να σχολιάζουν διάφορα περιστατικά. Οι εν λόγω ποινές, πιστεύουμε πως αντί για αποζημίωση του ατόμου που ισχυρίζεται πως αδικήθηκε, περισσότερο κινούνται στην κατεύθυνση της φίμωσης των μειονοτικών εφημερίδων.
Επιθυμούμε να τονίσουμε πως οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να αντιληφθούνε πως οι μειονοτικές εφημερίδες λαμβάνοντας υπόψιν τον θόρυβο που είχε ακουστεί από τα προβλήματα που υπήρξαν τον καιρό που υπηρετούσε στο χωριό, το γεγονός ότι είχε γίνει μέχρι και αποχή από τα μαθήματα για να μετατεθεί, τους ισχυρισμούς πως είχε συνεχείς τριβές με τους γονείς, και ακόμα και το ότι είχε δικαστήρια με κάποιους χωρικούς, υπό κάποια έννοια μετέφεραν το αίσθημα του κόσμου.
Ως Συμβουλευτική Επιτροπή ελπίζουμε πως αυτές οι υψηλές ποινές αποζημίωσης που επιβλήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις στις μειονοτικές εφημερίδες, θα βελτιωθούνε στην περαιτέρω νομική διαδικασία.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.


Γέλια και χαρούλες για τα δώρα που πήρε. Δεν μας είπαν όμως τι δώρα έδωσε!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Εφ. Ραντικάλ 7-1-2011

Ο Παπανδρέου ήρθε ¨θερμά¨ στο Ερζερούμ και ψύχρανε τον αέρα.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Παπανδρέου μετέχοντας στην 3η Σύνοδο των πρέσβεων στο Ερζερούμ, κατά την ομιλία του έδωσε σκληρά μηνύματα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σχετικά με το Κυπριακό θέμα είπε πως ¨Για όσο διάστημα συνεχίζεται η κατοχή στην Κύπρο η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.¨. Αναφερόμενος ο Παπανδρέου στον εναέριο χώρο είπε ¨Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία ; Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα¨.
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου μετείχαν στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών και στην 3η  Σύναξη των πρέσβεων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του που έκανε εδώ, μίλησε σκληρά σχετικά με τις πτήσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό.
Ο Παπανδρέου μίλησε λέγοντας  ¨8 τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από ένα μικρό ελληνικό νησί. Ποιο είναι το νόημα αυτού ; Τι θέλει να αποδείξει η Τουρκία ; Οι κινήσεις αυτές δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο Αιγαίο¨.
Ο Παπανδρέου είπε : ¨Μπορεί για την Τουρκία αυτές οι κινήσεις να είναι ρουτίνα, αλλά για την Ελλάδα δεν είναι. Αυτές οι κινήσεις επιφέρουν ένταση ανάμεσα μας. Αν πραγματικά η Τουρκία εννοεί ότι θέλει την ειρήνη πρέπει να σταματήσουν¨.
Ο Παπανδρέου αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως ¨Για όσο συνεχίζεται η κατοχή στην Κύπρο η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.¨.
Ο Ερντογάν απάντησε στον Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους πρέσβεις απάντησε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.
Ο Ερντογάν μίλησε ως εξής ¨ 27 χώρες με ομοφωνία αποφάσισαν. Θα αρθεί η απομόνωση στην Βόρεια Κύπρο. Καταργήθηκε ; Όχι. Εγώ λοιπόν ως πρωθυπουργός, ως ένας πολιτικός ως ένας άνθρωπος με ευθύνη τι να κάνω. Αυτοί που είναι απέναντι μου αυτό έκαναν. Παίρνετε με ομοφωνία μια απόφαση αλλά αυτοί που είναι απέναντι σας δεν το εφαρμόζουν.
Η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος συνεχώς καλούνται να δίνουν. Συγγνώμη αλλά αν θέλετε επίλυση του προβλήματος θα έρθετε στο τραπέζι και θα το λύσουμε στο πνεύμα της αμοιβαιότητας.
Εμείς επιθυμούμε όλοι να είναι το ίδιο ελεύθεροι όσο το επιθυμούμε και για εμάς.
Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε πως θέλουμε ένα κόσμο που δεν θα επενδύει στα όπλα αλλά στην εκπαίδευση, όχι στις νάρκες αλλά στην υγεία, όχι στα τείχη αλλά στους δρόμους. Θέλουμε να επενδύουμε στην σύνδεση, στην ειρήνη.
Δεν υπάρχει εξαίρεση. Θέλουμε παντού ειρήνη.
Ο κύριος Χριστόφιας κάθε φορά που με βλέπει, θέλει να μιλήσουμε οι δυό μας. Ο κύριος Παπαδόπουλος το ίδιο έλεγε. Έλα του λέω, πριν υπήρχε ο κύριος Ταλάτ, τώρα υπάρχει ο Έρογλου. Και αν θέλετε να μετάσχουν η Αγγλία και ο ΟΗΕ και η ΕΕ ας δώσουν από έναν εκπρόσωπο, να καθίσουμε να εργαστούμε.
Ο Χριστόφιας λέει ¨Εγώ τον Έρογλου με ποια ιδιότητα να τον συναντήσω¨. Και εγώ του λέω με την ίδια ιδιότητα που είχατε παρακαθίσει στις 45 συναντήσεις σας.
Συγγνώμη αλλά τα ζώα επικοινωνούνε με τη μυρωδιά, οι άνθρωποι μιλώντας. Εμείς λοιπόν θέλουμε μιλώντας να συμφωνήσουμε.
Κάποιοι τροφοδοτούνε το περιβάλλον έντασης.
Ενώ από το 1952 δεν είχε πάει κανείς στον Πατριάρχη, την Δευτέρα ο αντιπρόεδρος μου πήγε.
Οι εκλεγμένοι μας μουφτήδες στην Δυτική Θράκη ακόμα δεν γίνονται δεκτοί, ακόμα δεν διορίζονται. Όσο λάθος θα ήταν να διορίσουμε εμείς τον Πατριάρχη, άλλο τόσο είναι να διορίζονται οι μουφτήδες στην Δυτική Θράκη.
Στην Κύπρο ειλικρινά επιθυμούμε λύση, αλλά η λύση πρέπει να είναι δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη.
Στο θέμα των σχέσεων με την Ελλάδα την τελευταία περίοδο καταγράφηκε πρόοδος ανεπανάληπτη στην ιστορία.
Όταν αρθούνε μεταξύ μας οι βίζες, θα αυξηθούνε και οι σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους μας.
Ο όγκος των μεταξύ μας συναλλαγών συνεχώς αυξάνει και αισθανόμαστε ικανοποίηση για αυτό. Κατά αυτό τον τρόπο επιθυμούμε οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας να αποτελέσουν παράδειγμα.
Αν βρούμε κοινή λύση στο θέμα της Κύπρου, τα αμοιβαία προβλήματα θα λυθούνε. Αυτό περιλαμβάνει και τις πτήσεις στο Αιγαίο που ανέφερε και ο αξιότιμος φίλος μου.
Την ώρα που εμείς προσπαθούμε για την ειρήνη, να μην σκεφτόμαστε τι λένε και τι δείχνουν τα ΜΜΕ.
Μαζί με τον φίλο μου τον Γιώργο θα εξασφαλίσουμε ένα Αιγαίο που δεν θα οδηγεί σε εντάσεις.
Πιστεύουμε πως το Αιγαίο είναι μια θάλασσα όχι που μας χωρίζει αλλά που μας ενώνει, και μας ευχαριστεί το γεγονός πως και η Ελλάδα το ίδιο πιστεύει¨.


Το δικό μας καρντάσι τι πανηγυρίζει;

Ερντογάν προς Παπανδρέου: "Τα δικά μου δικά μου και... Τα δικά σου δικά μας"


20110108-31Εδώ και δεκαετίες αυτό που παρακολουθούμε να κυριαρχεί στα μυνήματα που εκπέμπονται απο την Τουρκία προς την Ελλάδα είναι το γνωστό:   "Τα δικά μου.. δικά μου  και τα δικά σου..  δικά μας".  Με αυτό το λαϊκό ρήτο που είναι βγαλμένο μέσα απο το θίασο σκιών  έχει καταστεί πλέον πάγια εξωτερική τουρκική πολιτική η οποία πηγαίνει  γάντι και στην πολιτική του νέου ΠΑΣΟΚ που με την ανοχή του έναντι των επεκτατικών τουρκικών βλέψεων φαίνεται άθελα του να παραδίδει  τη χώρα μας στα νύχια του νεο-οθωμανού Αττίλα.
Τώρα βέβαια, θα θριαμβολογήσει ο κύριος Παπανδρέου και θα χρησιμοποιήσει κάθε φιλικό προς αυτόν μέσο, πως πηγε τάχα στο Ερζερουμ και κάτι έκανε.
Παράνομη Μετανάστευση και η ανάσχεση της.
Ο κύριος Παπανδρεόυ παρέδωσε αναφορά στην επίσημη τουρκική ηγεσία για ένα εσωτερικό Ελληνικό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της λαθραίας και παράνομης μετανάστευσης.  Ένα πρόβλημα το οποίο ο ίδιος αλλά και οι παρατρεχάμενοι ομοϊδέατες του, αν δεν το δημιούργησαν,  το υποβοήθησαν τουλάχιστον να διογκωθεί.  Να μη λησμονούμε άλλωστε πως δεν θα μπορούσαν να έλθουν με τρόπο παράνομο οι κάθε λογής ανεξέλεγκτοι μετανάστες1 αν δεν είχαν εκ των προτέρων  οι "ελληνικές" κυβερνήσεις προσαρμόσει την νομοθεσία προς αυτήν τη κατεύθυνση.
     
Οι Τουρκικές παραβιάσεις και αξιώσεις στο Αιγαίο
Με το που ξεκίνησε ο πολυταξιδεμένος πρωθυπουργός μας με προορισμό τη Τουρκία,  σχηματισμοί τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών παραβίασαν τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο. Προκαλούμενη η Ελλάδα σιγομουρμούρισε στο Ερζουρουμ δια στόματος Γ.Παπανδρέου για τις παραβιάσεις.   Ωστόσο βγήκαμε και επιτιθέμενοι εφόσον η επίσημη απάντηση των Τούρκων ήταν:  "Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν κατα την διάρκεια εκπαιδευτικής πτησης τους στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου από αντίστοιχα Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη"
Τι είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργος Ταγιπ Ερντογαν για το Αιγαίο.
"Ο ελληνικός λαός καλείται να έχει εταιρική σχέση με τον Τουρκικό λαό, γεγονός που θα συμβάλει στην παγίωση της ειρήνης στην περιοχή. Το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα ειρήνης που θα προάγει την συνεργασία και τη φίλια μεταξύ των δύο λαών." 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κλείνοντας τις δηλώσεις του πρόσθεσε: "Η Τουρκία και η Ελλάδα, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στις μεταξύ μας σχέσεις. Πρόσφατα υπογράψαμε μνημόνιο με 25 σημεία κατανόησης (αλήθεια τι κατανοεί στην συμπεριφορά της Τουρκίας η Ελλάδα απο την πλευρά της;). Στο Αιγαίο θα επιτυχούμε μία συνολική λύση η οποία θα επιτευχθεί μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις."  
Πέρα απο τις προσεκτικές τουρκικές διπλωματικές διατυπώσεις και αναλύοντας το μύνημα που μας έστειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός με την παρουσία και συνέργεια Παπανδρέου,  το μύνημα συνοπτικά και ουσιαστικά είναι κάπως έτσι: "Στο Αιγαίο πρέπει να συνυπάρξουμε ειρηνικά και χωρίς καμία αντίδραση σας,   διότι μην ξεχνάτε  Έλληνες ότι υπάρχει και το Casus Belli".  
Είναι οφθαλμοφανής η συνέργεια Παπανδρέου στις τουρκικές παράνομες αξιώσεις γύρω απο το Αιγαίο.  Αφαιρώντας τις παρωπίδες με τις οποίες μας θέλουν τα Ελληνικά φιλοτουρκικά μέσα ενημέρωσης (ας μη ξεχνούμε και τον τηλεοπτικό  βομβαρδισμό με τουρκικές σαπουνόπερες σε συσκευασία κονσέρβας) είναι τουλάχιστον ανόητο να σκεφτόμαστε πως γίνεται κάτι διαφορετικό εκτός απο το ξεπούλημα του Αιγαίου μας.  Εν τέλει μήπως για κάτι άλλο διαπραγματευόμαστε και δεν το γνωρίζουμε; μήπως διαπραγματευόμαστε ως Ελλάδα και προς όφελος μας εκτάσεις εντός της Τουρκίας ;
Αστεία πράγματα.. Απλά και μόνο το Αιγαίο διαπραγματευόμαστε. 
Εν τέλει απο το τελευταίο ταξίδι Παπανδρέου, οι Τούρκοι μας είπαν:  "Τα δικά μου... δικά μου,  και τα δικά σου...  δικά μας".
HellasOnTheWeb

Σημειώση:
1. Όταν το ελληνικό κράτος κάνει στατιστική στο μεταναστευτικό θα πρέπει να κάνει στατιστικές εκτιμήσεις σε όμοια στατιστικά δεδομένα και όχι όπως έκανε μέχρι σήμερα προσμετρώντας ελληνικό ανόμοιο πληθυσμό.  Φτηνά στατιστικά κόλπα του στιλ μετράω και συγκρίνω τον έτοιμο προς αποχώρηση 70αρη ή 80αρη κ.ο.κ. με τους μετάναστες από ενός μέχρι τριάντα χρόνων είναι απλά παραπλανητικά στατισικα κολπάκια που αν δεν είναι λογική ηλιθίων μάλλον θα πρέπει να αποδοθουν σε υπηρέτες ξένων και σκοτεινών συμφερόντων.


Με αυτόν τον κοπρίτη κάποιος πρέπει να κάνει κάτι...

Σόρος: Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να αντιστέκονται στην πτώση του δολαρίου, στο παγκόσμιο νόμισμα και στη Νέα Παγκόσμια Τάξη

soros-2011-01Ποιός ακριβώς είναι ο Σόρος; Είναι ένας δισεκατομμυριούχος που αυτοαποκαλείται "φιλάνθρωπος", ο οποίος έγινε γνωστός ως "ο άνθρωπος που έριξε την Τράπεζα της Αγγλίας" όταν έκανε την εντυπωσιακή "αρπαχτή" του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά τη διάρκεια της "Μαύρης Τετάρτης" το 1992.
Στις μέρες μας ο Σόρος είναι ο διασημότερος και ίσως ο πιο πολιτικά ενεργός (τουλάχιστον ανοιχτά) δισεκατομμυριούχος στον κόσμο. Τα Open Society Institute του Σόρος βρίσκονται σε περισσότερες από 60 χώρες και διαθέτουν περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στην προώθηση των ιδεωδών που ο Σόρος θέλει να προωθηθούν. Ο Σόρος και οι οργανώσεις "κατοικίδια" του έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αρκετές "επαναστάσεις" σε όλο τον κόσμο κατά τις τελευταίες δεκαετίες... Read more


Γιατί τα κρύβουν;

Ιανουάριος 1944 – Ένα έγκλημα πολέμου που δεν γνωρίζετε: O Βομβαρδισμός του Πειραιά από τους… «συμμάχους»!


Βορβαδισμός Πειραιά
5.500 νεκροί! : Όλοι Έλληνες, μόνον 8 ήταν οι νεκροί Γερμανοί. O βομβαρδισμός του Πειραιά πρέπει να μένει όμως σαν κάτι κρυφό.
Για τρεις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι (ώρα που ο κόσμος βρισκόταν στους δρόμους), τα “συμμαχικά” αεροπλάνα, έκαναν στάχτη την πόλη. Στους δρόμους σκορπισμένα πτώματα, φριχτές εικόνες ακρωτηριασμένων παιδιών. Οι δρόμοι κλεισμένοι από ξύλα, κεραμίδια από τις στέγες, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και λάκκοι, που είχαν ανοίξει οι βόμβες. Τα θύματα υπολογίστηκαν σε 5.500: Σχεδόν όλοι Έλληνες, μόνον 8 ήταν οι νεκροί Γερμανοί στρατιώτες. Ανάμεσα στις χιλιάδες των θυμάτων της μέρας εκείνης, συγκαταλέγονται και 85 μαθήτριες μαζί με τις 15 δασκάλες τους της Δημοτικής Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής Πειραιά, που καταπλακώθηκαν στο καταφύγιο του κτιρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας. Ακόμη 200 μαθήτριες που πέθαναν από ασφυξία στη Γαλλική Σχολή.
Ενώ τα βομβαρδιστικά κατέστρεψαν κεντρικά σημεία του Πειραιά και τις κατοικημένες συνοικίες του, άθικτες έμειναν όλες οι γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου, το αεροδρόμιο, τα ναυπηγεία του Περάματος, μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο που κατασκεύαζε τσιμεντόπλοια για λογαριασμό των γερμανικών αρχών κατοχής.
Οι καταστροφές που προκάλεσαν τα αμερικανικά και τα βρεταννικά αεροπλάνα στον Πειραιά με τον βομβαρδισμό του 1944 θεωρούνται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Ήταν μια τραγωδία που επέδρασε αρνητικά στην πόλη για αρκετά χρόνια. Χιλιάδες τα ερειπωμένα κτήρια, ανυπολόγιστες οι κατεστραμμένες υποδομές, εκατοντάδες χιλιάδες οι εξαθλιωμένοι. Ο βομβαρδισμός του 1944 απετέλεσε την αφετηρία για την μετέπειτα πτωτική πορεία του Πειραιά, αφού κι οι διάφορες κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτε για να αναρρώσει ο Πειραιάς σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Οι διεθνείς οργανισμοί υπολόγισαν αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή σε υλικό κόστος που ξεπερνούσε τα 325 εκατομμύρια προπολεμικές δραχμές. ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΗΚΕ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙ’ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΥΤΟΠΤΗ ΜΑΡΤΥΡΑ: «…Μεσημέρι της 11ης Ιανουαρίου του 1944! Η πιο εγκληματική ενέργεια των συμμάχων. Βομβαρδίζουν τον Πειραιά, δήθεν για να διώξουν τους Γερμανούς. Τα “συμμαχικά” αεροπλάνα, κάνουν στάχτη την πόλη! Στους δρόμους σκορπισμένα πτώματα, φριχτές εικόνες ακρωτηριασμένων παιδιών! Οι δρόμοι κλεισμένοι από ξύλα, κεραμίδια από τις στέγες, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και λάκκοι που έχουν ανοίξει οι βόμβες. Σφυροκόπημα για τρεις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι – ώρα που ο κόσμος βρισκόταν στους δρόμους…»
πηγή


Να το δούμε και να μην το πιστεύουμε!

Σχέδιο επιχείρησης «σκούπας» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας



Σχέδιο σκούπα της Αστυνομίας
Σχέδιο για την εφαρμογή επιχείρησης-«σκούπας» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη σύλληψη και τον έλεγχο των παράνομων μεταναστών και εγκληματικών ομάδων που δρουν στην περιοχή, βρίσκεται στα συρτάρια αξιωματούχων της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο στόχαστρο θα βρεθούν κυρίως οι εγκληματικές συμμορίες αλλοδαπών που, πολλές φορές και σε συνεργασία με Έλληνες κακοποιούς, λυμαίνονται με πολλούς τρόπους τις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας. Οι αστυνομικές αρχές έχουν εκπονήσει το σχέδιο εδώ και μήνες και, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνουν έτοιμες για την εφαρμογή του, αν και εφόσον κριθεί ότι ενέργειες τέτοιου τύπου είναι αναγκαίες, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για τη μετανάστευση και τη χορήγηση ασύλου, που περνάει αυτές τις ημέρες από τη Βουλή. Μικρότερης κλίμακας επιχειρήσεις έχουν αρχίσει ήδη σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις, μεταξύ των οποίων ο Βόλος, από όπου τις τελευταίες εβδομάδες του έτους έχουν ήδη απελαθεί περίπου 60 παράνομοι μετανάστες. Σημειώνεται, πάντως, ότι πολλά από τα συναρμόδια υπουργεία για το σχέδιο αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας κρίνουν ότι δεν υπάρχει άμεση αναγκαιότητα επιχειρήσεων τέτοιας μορφής, ειδικώς εφόσον ψηφιστεί και εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία.
Σχέδιο 48 ωρών
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το σχέδιο προβλέπει τη συντονισμένη δράση αστυνομικών δυνάμεων στην Αθήνα, με στόχο τη σύλληψη μεταναστών, τον έλεγχο της νόμιμης ή μη παραμονής τους στη χώρα και τις δυνατότητες χορήγησης ασύλου, επαναπροώθησης ή απέλασης. Ως χρόνος διάρκειας της επιχείρησης-«σκούπας»- με εναλλακτικές προτάσεις για την ένταση και την έκτασή της- ορίζεται ένα διάστημα που κυμαίνεται από μερικές ώρες έως 48 ώρες. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες των συναρμοδίων υπουργείων (Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών- κατά κύριο λόγο), προκειμένου να είναι δυνατός αρχικά ο έλεγχος της νομιμότητας και να τεθούν σε εφαρμογή οι προβλεπόμενες διαδικασίες για κάθε κατηγορία μεταναστών εν συνεχεία.
Χώρος κράτησης το στρατόπεδο στη Ριτσώνα
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και πρόταση για τη δημιουργία ειδικού κέντρου υποδοχής των μεταναστών.Αστυνομικές αρχές και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τάσσονται υπέρ της αξιοποίησης του παλαιού στρατοπέδου στη Ριτσώνα (φωτογραφία),έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων,στην οποία στεγαζόταν πριν από μερικά χρόνια το 2ο Κέντρο Ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας.Η πρόταση για την «αξιοποίησή» του είχε εξεταστεί από τον Ιούλιο του 2009, όταν παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Εσωτερικών.Το ενδεχόμενο επανεξετάστηκε επί των ημερών του κ.Μ.Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,όμως οι αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής ανέβαλαν την εφαρμογή του σχεδίου.
Σήμερα,η πρόταση επανεξετάζεται εκ νέου και ο κ.Χρ.Παπουτσής , σύμφωνα με πληροφορίες,έθεσε το ζήτημα στην πρόσφατη διυπουργική σύσκεψη για το ιστορικό κέντρο.Σύμφωνα,πάντως,με τις αστυνομικές αρχές,η διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί βασική προϋπόθεση του σχεδίου-«σκούπα» για το κέντρο της Αθήνας.Οι πιθανότητες ενεργοποίησης του σχεδίου χαρακτηρίζονται αυτήν τη στιγμή περιορισμένες,καθώς η επιχείρηση«σκούπα» θεωρείται ένα από τα ύστατα μέτρα καταστολής.
Ωστόσο ήδη στο πρώτο πόρισμα της ομάδας εργασίας για την πρωτοβουλία «Δράση για την Αθήνα»,που εκπονήθηκε τον Απρίλιο του 2010,περιλαμβάνονταν πολλές προτάσεις αστυνομικού τύπου,οι οποίες χαρακτηρίζονταν «ήπιας καταστολής».
Σχέδιο δράσης στη Διυπουργική

Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να θέσει σε εφαρμογή όσο το δυνατόν συντομότερα το διυπουργικό σχέδιο «Δράση για την Αθήνα», σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Αθήνα 2014» που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τον συντονισμό έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, ο οποίος την προηγούμενη Τετάρτη συγκάλεσε την πρώτη μεγάλη διυπουργική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν στελέχη και εκπρόσωποι 10 υπουργείων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σκοπός είναι να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι δράσεις για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, όμως στην πρώτη αυτή συνάντηση διαπιστώθηκαν και πολλά προβλήματα που θα πρέπει κατ΄ αρχάς να ξεπεραστούν σε επίπεδο διυπουργικής συνεργασίας, ιεράρχησης και συνεννόησης. Μεταξύ όλων των άλλων δε τονίστηκε από κάποιους υπουργούς ότι ενεργό ρόλο στο εξής είναι αναγκαίο να αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων, ειδικώς αφότου ο δήμαρχος κ. Γ. Καμίνης έχει επεξεργαστεί προτάσεις για την παράνομη μετανάστευση από την εποχή που ήταν επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης κρίθηκε στη σύσκεψη της Τετάρτης ως θέμα «μέγιστης κρισιμότητας». Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επαναβεβαιώθηκε η ετοιμότητα να εφαρμοστούν μέτρα καταστολής (μεταξύ αυτών και επιχειρήσεις«σκούπα»), είτε παράλληλα με το σχέδιο για την αναβάθμιση του κέντρου είτε ανεξάρτητα από αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθούν νομικά και άλλου τύπου προβλήματα που αφορούν τους χώρους συγκέντρωσης και κράτησης.

Πηγή


Υπομονή μέχρι να μπούν τα κάγκελα!

Αφύλακτα τα σύνορα με Τουρκία στον Έβρο. «Ανευ προηγουμένου» χαρακτηρίζει την κατάσταση η FRONTEX, σε έκθεσή της.

Λαθροευρωπαίοι
Για αριθμό-ρεκόρ εισόδου λαθρομεταναστών από τον Εβρο κάνει λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας Συνόρων (FRONTEX), χαρακτηρίζοντας ως «άνευ προηγουμένου» την κατάσταση στα ελληνικά χερσαία σύνορα, επισημαίνοντας τις ευθύνες της Τουρκίας ως χώρας-τράνζιτ λαθρομεταναστών και κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα που, λόγω της έκτασής του, αδυνατούν να το διαχειριστούν μόνες οι ελληνικές τοπικές αρχές.
Στην έκθεση τονίζεται ότι εντός του 2010 μέσω του Εβρου καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες εισροές παράνομων μεταναστών στην ιστορία της Ε.Ε. και ότι αυτή η χωρίς προηγούμενο αύξηση στην παράνομη διέλευση συνόρων είναι απόρροια της «αλλαγής πορείας» των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται μετανάστες. Από τις θαλάσσιες οδούς στράφηκαν στα χερσαία σύνορα, και σε μια βασική πύλη της Ε.Ε, τον Εβρο. Εκτός από την καταγραφείσα εκτίναξη του αριθμού Αφγανών λαθρομεταναστών, επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση από τη FRONTEX το πλήθος των -κατά δήλωσή τους- Αλγερινών που πέρασαν κι αυτοί τον Εβρο. Αφού ταξίδεψαν αεροπορικώς από τη Βόρεια Αφρική στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια ανενόχλητοι έφθασαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο με προορισμό την Ελλάδα και χώρες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τη FRONTEX, πάνω από 31.000 παράνομοι μετανάστες πέρασαν το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου από τα σύνορα με την Τουρκία, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα πανευρωπαϊκά «ρεκόρ» εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος, που καταγράφηκαν το 2006 από χώρες της Αφρικής προς τα Κανάρια Νησιά και το 2008, όταν κοντά στις 31.000 άτομα βρέθηκαν στο νησί Λαμπεντούζα, νοτίως της Σικελίας, προερχόμενοι από χώρες της Βόρειας Αφρικής. Επισημαίνεται μάλιστα ότι κατά πάσα πιθανότητα οι ακριβείς αριθμοί των λαθρομεταναστών που πέρασαν τον Εβρο είναι κατά πολύ υψηλότεροι, αφού οι προαναφερθέντες αντανακλούν τον αριθμό μόνον των συλληφθέντων και εντοπισθέντων, χωρίς εκτίμηση για όσους πέρασαν το σύνορα και προωθήθηκαν στο εσωτερικό της Ελλάδας χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Στην έκθεση της FRONTEX γίνεται αναφορά στο τμήμα των 12,5 χλμ. (μεταξύ Καστανιών-Νέας Βύσσας) όπου πρόκειται να ανεγερθεί ο φράκτης ανάσχεσης του κύματος λαθρομετανάστευσης, με την επισήμανση ότι μόνον από αυτό το τμήμα περνούσαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος περί τα 350 άτομα καθημερινά. Σε αυτό το σημείο, ο ποταμός Εβρος έχει εκτραπεί προς την πλευρά της Τουρκίας και δεν υπάρχει το φυσικό σύνορο των υδάτων, καθιστώντας πιο εύκολη την παράνομη είσοδο, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο, πλησίον της Ορεστιάδας, λαθρομετανάστες περνούσαν «χρησιμοποιώντας μια γέφυρα στην τουρκική πλευρά των συνόρων». Πάντως, στο επίμαχο τμήμα των 12,5 χλμ. όπου επικεντρώθηκε η αποτρεπτική προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης των 175 Eυρωπαίων συνοριοφυλάκων που απέστειλε στην περιοχή η FRONTEX, η εισροή λαθρομεταναστών μειώθηκε το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου σε ποσοστό περίπου 40%.
Συμπληρωματικά στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 50% από τις 47.000 μετανάστες που εισήλθαν ολόκληρο το 2010 από τον Εβρο πέρασαν από τη «γραμμή» των 12,5 χιλιομέτρων μεταξύ Καστανιών και Νέας Βύσσας. Τα στοιχεία δείχνουν πως η «τρύπα» στα ελληνοτουρκικά σύνορα -όπως αποκαλείτο το χερσαίο αυτό τμήμα του βόρειου Εβρου- υπήρξε η «κεντρική πύλη εισόδου» για τους λαθρομετανάστες, αφού από εκεί πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα συνολικά 26.000 άτομα κάθε ηλικίας και εθνικότητας.
Στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, πέραν του νέου νομοθετικού πλαισίου και του φράχτη των 12,5 χλμ., πρόκειται να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών -τουλάχιστον τρία σε πρώτη φάση- σε χώρους στρατοπέδων των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν χρησιμοποιούνται πια. Δύο απ' αυτά θα είναι στον νομό Εβρου.
Δύο παραδείγματα από το εξωτερικό
ΗΠΑ: Με διάσπαρτους φράχτες μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, στα σύνορα με το Μεξικό, προσπαθεί η αμερικανική κυβέρνηση να περιορίσει τη ροή μεταναστών και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών προς τη χώρα από τη Λατινική Αμερική. Επί της ουσίας, δεν πρόκειται για ένα ενιαίο φράγμα, αλλά για διάσπαρτες κατασκευές, από συρματόπλεγμα, ξύλο, σκυρόδεμα ή συνδυασμό των παραπάνω υλικών, σε στρατηγικά σημεία της μεθορίου και κυρίως στα νότια των πολιτειών του Τέξας και της Αριζόνας. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι το μέτρο είναι ελάχιστα αποτελεσματικό και βλαπτικό για την πανίδα της περιοχής. Οι συμπλοκές με συνοριοφύλακες και τα δυστυχήματα γύρω από τους φράκτες είναι συχνό φαινόμενο.
Ισπανία: Οι ισπανικοί θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια στη Βόρεια Αφρική υπήρξαν ένα από τα βασικά σημεία εισόδου Αφρικανών μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τον Σεπτέμβριο του 2005, η αιματηρή έφοδος χιλιάδων ατόμων στους φράχτες είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα σε συγκρούσεις με τη μαροκινή αστυνομία. Η ισπανική κυβέρνηση αναβάθμισε τους φράχτες, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί σημαντική μείωση στη ροή λαθρομεταναστών έκτοτε.
Πηγή


Μαζί τα φάγαμε κ. Αντιπρόεδρε!

Βασιλικό ρεβεγιόν για τον Πάγκαλο.


Τη στιγμή που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά το συνεχές «παραλήρηµα» του αντιπροέδρου και η µουρµούρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης γίνεται  κραυγή αποδοκιµασίας, φαίνεται πως ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος έχασε κάθε µέτρο συµπεριφοράς.

Σε περίοδο οξύτατης οικονοµικής κρίσης, η οποία γονατίζει τις περισσότερες οικογένειες, επέλεξε να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά µαζί µε τη σύζυγό του κυρία Χριστίνα Χριστοφάκη διαµένοντας στην πιο ακριβή σουίτα, η οποία καταλαµβάνει έναν ολόκληρο όροφο ενός εκ των ακριβότερων και πολυτελέστερων ξενοδοχείων των Αθηνών. Πρόκειται για το «King George Palace» στο Σύνταγµα, συµφερόντων της οικογένειας ∆ασκαλαντωνάκη, οι εκκρεµότητες του οποίου µε το ∆ηµόσιο και τα ασφαλιστικά  ταµεία παραµένουν ανοιχτές.

Η τιµή «πόρτας» για τη συγκεκριµένη σουίτα ανέρχεται στις 5.400 ευρώ τη βραδιά, χωρίς να υπολογίζεται ότι τη συγκεκριµένη ηµέρα και τις γιορτές συνολικά οι τιµές στα ξενοδοχεία είναι αυξηµένες έως και 50%. Πέραν της διαµονής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απόλαυσε λουκούλλειο πρωτοχρονιάτικο δείπνο κόστους 380 ευρώ -ανά άτοµο- γιορτάζοντας την αλλαγή του χρόνου µε ποταµίσιες καραβίδες, χαβιάρι και αστακό! ∆ιασταυρωµένες πληροφορίες από το ξενοδοχείο, έγγραφα µε τη λίστα κρατήσεων της συγκεκριµένης βραδιάς και ηχητικά ντοκουµέντα συνηγορούν στο συµπέρασµα ότι ο κ. Πάγκαλος και η οικογένειά του φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο.

 

Ο µέσος πολίτης που πιθανόν να µη διαθέτει την οξυδέρκεια ή την πείρα του κ. Πάγκαλου  στη λειτουργία του πολιτικού συστήµατος θα µπορούσε ίσως να σκεφθεί πως το µεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότηµα κάποιο αντάλλαγµα προσδοκά από την κυβέρνηση προσφέροντας ένα τόσο ακριβό δώρο, όταν µάλιστα αντιµετωπίζει συσσωρευµένα προβλήµατα. Είναι αυτονόητο πως ειδικά αυτή την περίοδο η γυναίκα του Καίσαρα, και στην προκειµένη περίπτωση ο ίδιος ο Καίσαρας, όχι µόνο πρέπει να είναι τίµιος αλλά να δείχνει και τίµιος. Και πολύ περισσότερο όταν λέγεται Πάγκαλος, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καταγγέλλει τους απλούς εργαζοµένους του ∆ηµοσίου µε βαρύτατες εκφράσεις πεζοδροµίου και είναι εκείνος που κλόνισε την κυβέρνηση Σηµίτη µε αναφορές σε υπουργούς που φιλοξενήθηκαν (τότε) σε κότερα επιχειρηµατιών.

Ακόµη όµως κι αν ο κ. Πάγκαλος πλήρωσε τελικά τον λογαριασµό στο «King George Palace», πρόκειται για απίστευτη πρόκληση σε βάρος του ελληνικού λαού, του οποίου οι αντοχές δοκιµάζονται καθηµερινά. Ο χλιδάτος τρόπος ζωής και η διαµονή του αντιπροέδρου  της κυβέρνησης σε σουίτα 350 τετραγωνικών, όταν στο όνοµα της παρατεταµένης λιτότητας κόβονται µισθοί και συντάξεις, στέλνει λάθος µηνύµατα και υπονοµεύει κάθε σοβαρή προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση µε σκληρές θυσίες.

Ο κ. Πάγκαλος θεωρεί περίπου ως «προσωπική κατάκτηση» να πηγαίνει κόντρα στο ρεύµα, κινούµενος αντίθετα σε αυτό, υπερασπιζόµενος µε πάθος τις απόψεις του, έστω και αν αυτές δεν συγκλίνουν µε εκείνες των υπόλοιπων στελεχών της κυβέρνησης. Ακόµη κι αν δεχτούµε µια τέτοια αντίληψη όσον αφορά στις πολιτικές θέσεις, οι επιλογές  στάσης και προσωπικής συµπεριφοράς δηµιουργούν τεράστια προβλήµατα.

Η διαµονή στο πανάκριβο ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγµατος, προκειµένου να γιορτάσει εκεί την αλλαγή του χρόνου µαζί µε τη σύζυγό του και πρώην υποψήφια για τον ∆ήµο Σαρωνικού κυρία Χριστοφάκη, αποδεικνύεται τεράστιο λάθος, που τον εκθέτει πολιτικά και ηθικά.

Κατέλυσε στην περίφηµη «Royal Penthouse Suite», η οποία θεωρείται το καµάρι του ξενοδοχείου. Με τιµή «πόρτας», όπως προαναφέραµε, τις 5.400 ευρώ τη βραδιά σε περιόδους εκτός εορτών, η βασιλική σουίτα των 350 τ.µ. διαθέτει, µεταξύ άλλων ανέσεων, δύο κρεβατοκάµαρες, πισίνα και τζακούζι στην ταράτσα της και εκπληκτική θέα στον Παρθενώνα µέσα από το σαλόνι της. Καλύπτει µάλιστα ολόκληρο τον ένατο όροφο του ξενοδοχείου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε check in στο ξενοδοχείο στις 31/12/2010, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από τη φόρµα κρατήσεων του ξενοδοχείου της συγκεκριµένης ηµεροµηνίας που δηµοσιεύει σήµερα το «ΘΕΜΑ», αλλά και από υπαλλήλους που εξυπηρέτησαν τον κ. Πάγκαλο και την οικογένειά του. Στη φόρµα των κρατήσεων, στο σηµείο όπου αναγράφεται το όνοµα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, «Pagalos Theodoros family», σηµειώνεται ότι η διαµονή ήταν «complimentary», δηλαδή δωρεάν.

Πώς είναι δυνατόν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να δέχεται ένα τόσο ακριβό δώρο από έναν ξενοδοχειακό όµιλο για τον οποίο όλη η αγορά γνωρίζει τα µεγάλα οικονοµικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει, αλλά και τις ουκ ολίγες εκκρεµότητές του µε το ∆ηµόσιο και τα ασφαλιστικά ταµεία; Από την άλλη, αν ο κ. Πάγκαλος κατέβαλε από την τσέπη του το τεράστιο χρηµατικό ποσό που απαιτείται για τη διαµονή µίας και µόνο βραδιάς, τότε έχουµε να κάνουµε µε µια µεγάλη πρόκληση.

Με σαµπάνιες και αστακό

Την παραµονή της Πρωτοχρονιάς ο κ. Πάγκαλος έφαγε στο φηµισµένο εστιατόριο του ξενοδοχείου, «Tudor Hall», οι σεφ του οποίου για την περίσταση είχαν βγάλει µενού κόστους 380 ευρώ το κεφάλι! Τι περιλάµβανε; Καλωσόρισµα µε γαλλική σαµπάνια και ποταµίσιες καραβίδες, χαβιάρι και τερίνα φουαγκρά µε κρασί Porto για πρώτο ορεκτικό, κρέµα παρµαντιέ µε ψητές γαρίδες και βασιλικά χτένια, αστακό µε µανιτάρια ζιρόλ και ντοµάτα, φύλλα ρόκας µε βινεγκρέτ από το κοράλι του.

Ο κ. Πάγκαλος συνέχισε µε καλκάνι µπρεζέ µε ριζότο µιλανέζ και µαύρη τρούφα, για να φτάσουν στο κυρίως γεύµα, για το οποίο, σύµφωνα µε µαρτυρίες, ο κ. Πάγκαλος ζήτησε από τους σερβιτόρους να µεταφέρουν τα θερµά του συγχαρητήρια στον σεφ: τουρνεντό από φιλέτο µόσχου Black Angus µε φουαγκρά και πράσινα σπαράγγια. Οσο για το επιδόρπιο, τα σχόλια περιττεύουν: χρυσό δάκρυ σοκολάτας Manjari µε κοµπότ βατόµουρο και διάφανα ζελέ lemongrass, καθώς και βασιλόπιτα.

Την επόµενη µέρα η οικογένεια του κ. Πάγκαλου εθεάθη να απολαµβάνει το πρωινό της µε τη συντροφιά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Σηφουνάκη και της συζύγου του κυρίας Μάρι ∆ασκαλαντωνάκη!

Ομιλος Νίκου Δασκαλαντωνάκη: Χρέη 600 εκατ. σε τράπεζες, ∆ηµόσιο και Ταµεία

Τις δυσκολότερες στιγµές στην ιστορία του περνά ο ξενοδοχειακός όµιλος του κ. Νίκου ∆ασκαλαντωνάκη, αφού, πέρα από τον γνωστό εµφύλιο πόλεµο µεταξύ των µελών της οικογένειας, έχει τεράστια χρέη προς τις τράπεζες και φέρεται πως οφείλει στο ∆ηµόσιο εκατοµµύρια ευρώ από µισθώµατα ακινήτων και εισφορές στα Ταµεία. Σύµφωνα µε τους τελευταίους ισολογισµούς των εταιρειών του, οι οποίες ελέγχουν δεκάδες ξενοδοχεία στην Ελλάδα, τα χρέη του φτάνουν κοντά στα 600 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ ένα µεγάλο µέρος από αυτά έχει καταστεί ληξιπρόθεσµο.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που πλέον διοικεί ο κ. Νίκος ∆ασκαλαντωνάκης µαζί µε την κόρη του Μάρι, σύζυγο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής κ. Νίκου Σηφουνάκη, πέρα από τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες έχουν σηµαντικές εκκρεµότητες τόσο ως προς τους προµηθευτές τους όσο και στην καταβολή των µισθωµάτων προς φορείς του ∆ηµοσίου που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία χρησιµοποιεί ως ξενοδοχεία.

Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, ο κ. ∆ασκαλαντωνάκης χρωστά ένα σηµαντικό ποσό από ενοίκια για τη λειτουργία του ξενοδοχείου «Cape Sounio» στην περιοχή του Σουνίου, ιδιοκτησίας των «Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων Α.Ε.» (ΕΤΑ). Λέγεται  µάλιστα ότι συντρέχουν λόγοι καταγγελίας της µισθώσεως.

Ανάλογο πρόβληµα υπάρχει και για το υπερπολυτελές «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Εδώ οι πληροφορίες µιλούν για µη καταβολή µισθωµάτων, που πιθανόν να προκαλέσει την κατάπτωση συµβατικών ποινικών ρητρών ύψους εκατοµµυρίων ευρώ, επιβολή προστίµων και τελικά την καταγγελία της µίσθωσης. Τίθεται µάλιστα ενδεχοµένως ζήτηµα ευθυνών της διοίκησης του Ταµείου, καθώς υπάρχει παράλειψη εισπράξεως δηµοσίων εσόδων σε µια εποχή που το ΙΚΑ δυσκολεύεται να καταβάλει τις συντάξεις.

 Ιδιο πρόβληµα υπάρχει και µε την εκµετάλλευση των Ακτών της Βούλας (Α και Β) και  Βάρκιζας, που επίσης δεν καταβάλλονται µε συνέπεια προς την ΕΤΑ, αλλά και µε το «Filoxenia» στην παραλία της Καλαµάτας.

Από την άλλη πλευρά οι τελευταίες πληροφορίες από την ξενοδοχειακή αγορά επιµένουν ότι οι τράπεζες ζητούν από τον όµιλο να πουλήσει µέρος των συµµετοχών του για να τακτοποιήσει τουλάχιστον τις ληξιπρόθεσµες οφειλές του.


Όταν υπάρχει εθνικό κράτος!

Μνημόνιο 2010 και η Απόφασις του Μόνιμου Δικαστηρίου της Κοινωνίας Εθνών της 15-06-1939.


Μεταξάς
Ότι είναι το φως για την Όραση... είναι η αλήθεια για την Γνώση
Διάβασα στο διαδίκτυο παραποιημένη την περίπτωση της διαφωνίας της Ελληνικής Κυβερνήσεως του Εθνικού κυβερνητου Ιωάννου Μεταξά και της Βελγικής τραπέζης «Societe Commerciale de Belgique» καθ όσον με την άγνοια των πραγματικών γεγονότων έσπευσαν μερικοί να την συγκρίνουν με την σημερινή τραγική κατάσταση της Ελλάδος και την υπογραφή του Μνημονίου.
Αξίζει να ενημερωθούμε κάπως καλλίτερα για τα ιστορικά γεγονότα ώστε η κρίσις μας να είναι τουλάχιστον συμβατή με τη πραγματικότητα και την κοινή λογική.
Η όλη ιστορία έχει καταγραφή στο :
YEARBOOK OF THE INTERNATIONAL LAW COMMISSION 1980
Volume II, Part Two
Report of the Commission to the General Assembly on the work of its thirty-second session
UNITED NATIONS
New York,
http://untreaty.un.org/ilc/publications/yearbooks/Ybkvolumes(e)/ILC_1980_v2_p2_e.pdf
σελίδες 37 και 38 και εν περιληψει έχει ως εξής:.
Στις 27 Αυγούστου 1925 η Ελληνική Κυβέρνηση συμφώνησε με την «Societe commerciale de Belgique» να χρηματοδοτήσει την κατασκευή δικτύου σιδηροδρομικών γραμμών και την ανακατασκευή υπάρχοντος δικτύου με την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού που θα εκτελούσε μια Βελγική κατασκευαστική εταιρεία. Γι αυτό τον λόγο η Ελληνική κυβερνησις εξέδωσε σχετικά ομολόγα στην κατασκευαστική εταιρεία τα οποία αποτελούσαν την οφειλή της Ελλάδος και τίμημα του εξωτερικού χρέους της Ελλάδος..
Το 1932 η Ελληνική Κυβέρνησις δεν κατέστη δυνατόν να εξοφλήσει την δεύτερη δόση που έληγε την 1ην Ιουλίου 1932..Η κατασκευαστική εταιρεία διαπιστώνοντας βλέποντας ότι δεν ητο δυνατόν πλέον να εισπράξει τα χρήματα που της αναλογούσαν σύμφωνα με την σύμβαση που είχε υπογράψει, και να καλύψει τις δαπάνες της και τις υποχρεώσεις της σε τρίτους υπεργολάβους σταμάτησε την εκτέλεση του έργου και προσέφυγε σε διεθνή διαιτησία , όπως ορίζετε στην σύμβαση..
Στις 25 Ιουλίου 1936 ( λίγες ημέρες πριν της επιβολής της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936) εξεδόθη η τελική ( δεύτερη) διαιτητική απόφασις από την Επιτροπή Διαιτησίας. Κατ αυτήν η Ελληνική Κυβέρνηση υποχρεούτο στην καταβολή του ποσού των 6,771,868 χρυσών δολαρίων ( gold dollars , http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_dollar) στην εταιρεία Societe commerciale de Belgique. Επίσης στην καταβολή τόκων που θα προέκυπταν κατά την αποπληρωμή έναντι ενός επιτοκίου 5% που θα προσμετρούσε από την 1η Αυγούστου 1936.
Επειδή η νέα Ελληνική Κυβέρνησις του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννου Μεταξά δεν έσπευσε να αποπληρώσει το οφειλόμενο ποσό, η Βελγική Κυβέρνησις πλέον προσέφυγε στο Μόνιμο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου απαιτούσα την εκπλήρωση των δεδικασμένων διαιτητικών αποφάσεων
Στην πρώτη κατάθεση της 14ης Σεπτεμβρίου 1938 η Ελληνική Κυβέρνησις εδηλωσε ότι ευρίσκετο κάτω από την «επιτακτική ανάγκη» να διακόψει την πληρωμή των δεδικασμένων ποσών. Διότι « η δημόσια τάξις και η κοινωνική γαλήνη θα διεταρασσετο επικίνδυνα ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της διαιτητικής αποφάσεως ( αποπληρωμής του συγκεκριμένου χρέους) και η φυσιολογική λειτουργία του κράτους και των υπηρεσιών του θα παρεμποδιζετο σοβαρώς .»
Και κατέληγε:
«Η κυβέρνησις της Ελλάδος ανησυχούσα για τα ζωτικά ενδιαφέροντα του Ελληνικού Λαού, για την διοίκηση και την οικονομική ζωή την υγεία και την ασφάλεια εσωτερικώς και εξωτερικώς της χώρας, δεν έχει άλλη δυνατότητα δράσεως. Ενώ κάθε άλλη κυβέρνησις στην δική της θέση προφανώς θα έπραττε το ίδιο.»
Αλλά και κατ την τελικην υποστήριξη των θέσεων της η Ελληνική Κυβέρνησις εδηλωνε ότι:
«Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατη η πληρωμή του χρέους όπως ορίζει η διαιτητική απόφασις χωρίς να θέσουμε σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομική ύπαρξη και της κανόνες της λειτουργίας του Ελληνικού κράτους..»
Στις 16 και 17 Μαΐου του 1939 ο Ιωάννης Γιούπης σύμβουλος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, αφού επιβεβαίωσε ότι ως αρχή, οι συμφωνίες ,συμβατικές υποχρεώσεις πρέπει να εκπληρώνονται , διευκρίνισε και διατύπωσε τα εξής:
«Παραταυτα από καιρού εις καιρόν, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν εξωτερικές συνθήκες πέραν του ανθρώπινου ελέγχου που καθιστούν αδύνατη ακόμη και για Κυβερνήσεις να ανταποκριθούν ταυτοχρόνως στους δανειστές και στον λαό. Όταν οι πόροι μιας χώρας είναι ανεπαρκείς ώστε να επιτελεσθούν αμφότερα τα καθήκοντα ταυτοχρόνως. Είναι αδύνατον να εκπληρώσουμε το χρέος μας και την ίδια στιγμή να παράσχουμε διοικητικές υπηρεσίες και να εγγυηθούμε συνθήκες ουσιώδεις για ηθική κοινωνική οικονομική ανάπτυξη. Το οδυνηρό πρόβλημα προκύπτει της εκλογής μεταξύ των δυο καθηκόντων.. Στην περίπτωση κατά την οποία η πληρωμή του χρέους θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή την διοίκηση , την Κυβέρνηση τότε είναι η άποψης μας ότι δικαιούμεθα να αναστείλουμε ή ακόμη να μειώσουμε την εξυπηρέτηση του χρέους μας..»
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Βελγικής Κυβερνήσεως Κος Sand απεδέχθη την δήλωση του κου Ιωάννη Γιούπη ως ανταποκρινόμενη στο γεγονός των εξαιρετικώς δύσκολων συνθηκών της Ελληνικής Οικονομίας και ως εκ τούτου της πραγματικής αδυναμίας της Ελληνικής κυβερνήσεως να ανταποκριθεί στην πληρωμή ολοκλήρου του ποσού. Πλην όμως η ανικανότης -αδυναμία της Ελληνικής κυβερνήσεως να ανταποκριθεί αυτή την χρονική στιγμή δεν συνεπάγεται ούτε σημαίνει ή αναγνωρίζεται ως ολική ή μερική άρνηση εκπληρώσεως των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής κυβερνήσεως αλλά ως δικαιολογημένη μερική αναστολή της πληρωμής την συγκεκριμένη περίοδο ..
Τελικώς το δικαστήριο με την απόφαση του της 15ης Ιούνιου 1939
( ιδε ολόκληρη την απόφαση άδω http://www.worldcourts.com/pcij/eng/decisions/1939.06.15_societe_commerc... )
Εδήλωνε ότι δεν ήταν στην δικαιοδοσία του ( It was not within its mandate to declare whether..) να βεβαιώσει αν η Ελληνική κυβέρνησις εδικαιούτο να μην προβεί στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της όπως προέκυπταν από τις διαιτητικές αποφάσεις. Όμως είναι θέμα περαιτέρω διερευνήσεως εξειδικευμένης αρχής που θα διαπίστωνε την νομισματική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδος. Μόνον τότε μετά την έκδοση μιας τέτοιας εξειδικευμένης αναφοράς θα ητο δυνατόν για το δικαστήριο να αποδεχθεί και να εγκρίνει τις αιτιάσεις-προσφυγές της Ελληνικής κυβερνήσεως κατά εκείνων της Βελγικής. ( Only after such an expert report could the Court adjudicate on Greek submissions Nos. 4 to 7 and upon Belgian submission C.)
Όπως κάθε καλόπιστος και λογικός αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει;
  1. Ουδεμία σχέση η οργανωμένη πολιτεία του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννου Μεταξά με την σημερινή Ελλάδα των ανικάνων..
  2. Το δικαστήριο τότε δεν δικαίωσε την Ελλάδα. Απλώς ζήτησε περαιτέρω στοιχεία.
  3. Ουδέν πρόβλημα επιβιώσεως ή ρευστότητες εδημιουργειτο για την Ελλάδα τότε, από την άρνηση της να πληρώσει την συγκεκριμένη υποχρέωση της. Όπως θα δημιουργείτο αν σήμερα η Ελλάδα μείνει χωρίς δανεικά..
  4. Η εφαρμογή των όρων του μνημονίου ουσιαστικώς ήταν και είναι υποχρέωσις των Ελληνικών κυβερνήσεων –όλων των κομμάτων, που λόγο λαϊκισμού και πολιτικής παροχών σε ψηφοφόρους συντεχνιακές ομάδες έφερε την Ελλάδα αυτή την κατάσταση.
  5. Ο παραγωγικός και σκεπτόμενος ελληνικός λαός καλώς γνωρίζει και είναι βέβαιο ότι δεν στρουθοκαμηλίζει όσον άφορα στην πραγματικότητα. Γνωρίζει τις συνέπειες και το εν δυνάμει δραματικό τέλος. Αν αυτές τις στιγμές της ολοκληρωτικής καταστροφής που κοντεύει να μας συμπαρασύρει , οι σημερινοί πολίτικοι που πιστεύουν στο δημοκρατικό πολίτευμα και έτυχε να βρίσκονται σε θεσμικές θέσεις ανεξαρτήτως της εγνωσμένης ανικανότητας των ή της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στην σοβαρότητας καταστάσεως, δεν στηριχθούν. Δεν ομονοήσουν. Δεν πεισθούν να συνεργασθούν.
  6. Η γύμνια των λεγόμενων αγανακτισμένων πολιτών από τα μέτρα είναι φανερή.
Μολυβένια στρατιωτάκια της κομμουνιστικής αριστεράς. Οικολόγοι, ροζ πουα συνοδοιπορίας αφελείς χρήσιμοι ηλίθιοι ακόμη και σε λεγόμενα δεξιά-κεντροδεξιά κόμματα που τους φταίει ακόμη και ο φράκτης στον Έβρο που θα σταματήσει την λαθραία είσοδο εκατοντάδων ισλαμιστών στην Ελλάδα. Όλοι αυτοί μαζί με την άρχουσα τάξη των ληστών συνδικαλιστών και των Μέσων Εξαπατήσεως των Μαζών .. Μερικές χιλιάδες συνασπισμένων δογματικών.. ιεροεξεταστών.. ιεραποστόλων κριτών
Όλοι αυτοί Δεν είναι ο Λαός .Δεν είναι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης της κοινωνίας.
Είναι η θορυβούσα μειοψηφία που προσπαθεί να μας πείσει για την ύπαρξη της και να μας φοβίσει με την πολυφωνική μεγαφωνική μονοφωνία της..
Ιάσων


Περιμένατε κάτι διαφορετικό;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ > Αυτή είναι η άθλια μεθόδευση στο Ερζερούμ πίσω από τα χαμόγελα. Υπόλογος ο πρωθυπουργός για την μεθόδευση

Άθλιες μεθοδεύσεις πίσω από το “τείχος” του Έβρου. Ακυρώθηκαν οι συμφωνίες επανεισδοχής, στα σκουπίδια η στήριξη της ΕΕ που χαρακτήριζε την Τουρκία ως προστάτη του δουλεμπορίου! Για πρώτη φορά το άγνωστο παρασκήνιο στη μάχη του Έβρου* για να δείτε ποιούς ακριβώς εξυπηρετεί το τείχος.
•Τι αποκάλυψε η ΕΕ για την μυστική ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Βαρύτατες οι ευθύνες και τις αντιπολίτευσης, που ακόμα εκλιπαρεί για το περιεχόμενο των εδώ διαπραγματεύσεων.

Εντέλει οι φόβοι όλων για τις κρυφές σκοπιμότητες του ταξιδιού της ντροπής, επιβεβαιώνονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αποκαλύπτοντας παράλληλα το άθλιο θέατρο “πατριωτισμού” πίσω από τις “σκληρές δηλώσεις” Παπανδρέου μέσα στην Τουρκία. Η σιωπή των επίορκων ΜΜ”Ε”, η δράση των εταιρειών PR που διακινούν εκατομμύρια με αδιαφανείς αποδέκτες αλλά και μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου τους καθιστά συνυπεύθυνους.
Γράφαμε λοιπόν ότι το Ερζερούμ αναμένεται να ολοκληρώσει την τριλογία του Ελσίνκι και της Μαδρίτης. Δυστυχώς αυτό και έγινε, αφού δια στόματος Ερντογάν ακυρώθηκαν ουσιαστικά οι συμφωνίες επανεισδοχής που ήταν μία από τις μεγάλες επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων ετών.
Διά στόματος Ερντογάν λοιπόν: «Όταν πληροφορήθηκα από τον ομόλογό μου τον αριθμό των λαθρομεταναστών, σχημάτισα μια διαφορετική γνώμη. Μου ανέφεραν για ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι 500.000 εξ αυτών έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι οξύμωρο εμείς να σκεφτόμαστε την επανεισδοχή βάση των συμφωνιών 1.000 ατόμων». είπε ο κ. Ερντογάν.
Τι μας λέει λοιπόν ο Ερντογάν; 500,000 άτομα τα δύο τελευταία χρόνια; Μα η Ελληνική πίεση προς την Τουρκία κορυφώθηκε τον Ιούνιο του 2009, με την επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου Ζακ Μπαρό στην Αθήνα, τη Σάμο και τον Έβρο. Τότε πλέον αφενός η Ε.Ε. καταδίκασε απερίφραστα την τουρκική πλευρά για συγκάλυψη του σύγχρονου δουλεμπορίου και, αφετέρου, εγκαταστάθηκε, σε μόνιμη βάση, ο FRONTEX στη Σάμο για επίβλεψη και προστασία των ελληνικών συνόρων από τους τούρκους δουλεμπόρους, και όχι μόνον. Βάσει στοιχείων και με μοναδικά ντοκουμέντα, είχαμε αποκαλύψει ότι η δράση της Frontex ήταν καταλυτική και έδωσε μεγάλο χτύπημα στο δουλεμπόριο: Τα βίντεο ντοκουμέντο για τον άγνωστο πόλεμο στο Αιγαίο
Καταλάβατε τώρα γιατί ο Έβρος μπήκε ξαφνικά στην Ατζέντα; Μα από τις πρώτες μέριμνες της “νέας διακυβέρνησης”, ήταν η αποδυνάμωση των εκεί μονάδων, που στην ουσία έπαιζαν έναν άτυπο κλεφτοπόλεμο επαναπροωθώντας με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας όσους έμπαιναν παράνομα στην χώρα. Ποιούς είπατε ότι εξυπηρετεί το τείχος;
Εδώ οφείλουμε για να είμαστε ακριβοδίκαιοι και όχι φανατικοί, να απονείμουμε τα εύσημα πρώτον στον Προκόπη Παυλόπουλο που ανέλαβε την ενημέρωση του Μπαρό, έκαναν την αυτοψία και ο τελευταίος έκανε τις ξεκάθαρες δηλώσεις που προξένησαν μάλιστα αντιδράσεις από το φιλοτουρκικό λόμπυ εντός ΕΕ.
Δεύτερον, στον Πάνο Καμμένο που ανέλαβε την υποστήριξη της επιχειρησιακής δράσης και κατάφερε να εκμηδενίσει τις εισροές από το Αιγαίο, πράγμα που φάνταζε ακατόρθωτο. Ο ίδιος ο Καμμένος με φυσική παρουσία επέβλεπε την επιχειρησιακή λειτουργία αποτρέποντας ακόμα και σημάδια “οκνηρίας” (;) από την Ελληνική πλευρά.
Αυτό σημαίνει ότι οι 500,000 που αναφέρει ο Ερντογάν, “φωτογραφίζουν” μία εγκληματική ανευθυνότητα (;) της “νέας διακυβέρνησης” που μέσα σε 15 μήνες κατόρθωσε να ξανανοίξει τους διαύλους του εμπορίου της φρίκης αλλά και ενός ιδιότυπου στρατού κατοχής. Αυτό το μισό εκατομμύριο που αναφέρει ο Ερντογάν, μπήκε στο μεγαλύτερο ποσοστό του από τον Έβρο τους τελευταίους μήνες!
Το Ερζερούμ ολοκλήρωσε το πρωτόκολλο των Αθηνών με την επίσκεψη Ερντογάν. Εδώ μιλάμε ακόμα για μυστικές ατζέντες όταν η απάντηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, αποκάλυψε κάτι που μόνο ως ατόπημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί: Με το Πρωτόκολλο αυτό συμφωνήθηκε ότι δεν είναι το λιμάνι της Σμύρνης αλλά λιμάνι στην περιφέρεια της Σμύρνης ή πλησίον αυτής (!) που αποτελεί σημείο επανεισδοχής. Ενώ τίθεται όριο ως προς τα αιτήματα επανεισδοχής, αφού η Τουρκία υποχρεώνεται να δέχεται μόνο 1.000 αιτήματα ετησίως! Στην ουσία δηλαδή η Τουρκία απαλλάσσεται από την υποχρέωσή της να δέχεται πίσω τους δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες και τώρα στο Ερζερούμ μπήκε η ταφόπλακα ακόμα και αυτής της κωμικής “επιτυχίας”!
Αυτή είναι η αλήθεια, θα επανέλθουμε και με επιμέρους στοιχεία, αναμένουμε την αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως της Νέας Δημοκρατίας. Κύριε Αβραμόπουλε, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό τώρα που έχετε την απάντηση στις προηγούμενες δηλώσεις. Και η παρέμβαση σας πρέπει να είναι κάθετη, σε διεθνές επίπεδο για να καταλάβει ο κόσμος ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να υπογράφει ότι θέλει , αλλά τίποτε από αυτά δεν θα τηρηθεί μετά την αποχώρηση του.


olympia


Το δικό μας το καρντάσι το γνωρίζει;

Οθωμανικά Βαλκάνια ονειρεύονται οι Τούρκοι.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ των Χριστουγέννων ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Βετζντί Γκιονούλ προσέφερε έναν... μποναμά στα Σκόπια. Η συμφωνία που υπέγραψε με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Κονιανόφσκι λέει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια 1 εκατ. δολαρίων στην πΓΔΜ το 2011, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του άξονα Άγκυρας- Σκοπίων που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τουρκική εταιρεία αγόρασε προσφάτως το αεροδρόμιο των Σκοπίων. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, οι Τούρκοι εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για τη διασφάλιση της... σταθερότητας στην πΓΔΜ.
 Το γεγονός αυτό δεν είναι αποσπασματικό. Με αιχμή τις θεωρίες του Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άγκυρα απλώνει σταθερά τα τελευταία χρόνια την πολιτική και οικονομική επιρροή της στη Βαλκανική, θέλοντας να στείλει και ένα μάθημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αποτελεί αυτόνομο παίκτη στη διεθνή σκηνή.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία απειλεί ευθέως να εκτοπίσει- αν δεν το έχει ήδη κάνει, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι- την ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια που με τόσο κόπο είχε οικοδομηθεί μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Την ίδια στιγμή η Αθήνα, εγκλωβισμένη στην οικονομική κρίση, με μειωμένη επιρροή και με τις ελληνικές τράπεζες να μην παίζουν πλέον τον ρόλο που είχαν πριν από λίγο διάστημα, δίνει μάχη χαρακωμάτων να κρατήσει τις θέσεις της, παίζοντας κυρίως το χαρτί της ένταξης των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον περασμένο Μάρτιο το πρώτο τουρκικό υποβρύχιο κατέπλευσε στον ναύσταθμο του Δυρραχίου που, σημειωτέον, έχει κατασκευασθεί με τουρκικά κεφάλαια. Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο στο μακρύ σίριαλ της αλβανοτουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας που ξεκίνησε το 1994.

Οι δεσμοί των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί ραγδαία μετά το 1997, όταν ξέσπασε στην Αλβανία το «σκάνδαλο των πυραμίδων». Η συνεργασία αυτή επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της άμυνας. Όταν μετά το 1997 καταστράφηκε η ναυτική βάση υποβρυχίων Πασά Λιμάν στον κόλπο του Αυλώνα, η Άγκυρα έσπευσε να επωφεληθεί. Οι Τούρκοι έδωσαν περίπου 10 εκατ. δολάρια για να την επισκευάσουν και να αποκτήσουν έτσι ασφαλές αγκυροβόλιο στην Αδριατική.


Στρατιωτική συνεργασία με την Αλβανία
Η Άγκυρα επιδιώκει να χτίσει εξαρχής και την αλβανική Αεροπορία. Μετά την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2009, η συνεργασία συνεχώς ενισχύεται.

Η Τουρκία ανέλαβε μάλιστα την ανακατασκευή της αεροπορικής βάσης του Κούτσοβε, νοτίως των Τιράνων. Παράλληλα, κάθε χρόνο εκπαιδεύονται στην Τουρκία ιπτάμενοι αξιωματικοί και δόκιμοι χειριστές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκυρα θα έβλεπε με καλό μάτι την πώληση ή και την εκμίσθωση (leasing) στην Αλβανία μαχητικών αεροσκαφών, κυρίως F-16.

Η τουρκική επιρροή στην Αλβανία έχει αρχίσει να ενοχλεί ακόμη και την αλβανική ηγεσία, επισημαίνουν άριστα ενημερωμένες πηγές για τα τεκταινόμενα στη χώρα. Σημειώνουν μάλιστα ότι αυτή η ανησυχία έχει κοινοποιηθεί και προς την Αθήνα ώστε αυτή να προβεί στις κατάλληλες κινήσεις.

Να σημειωθεί εδώ ότι τουρκικά κονδύλια φαίνεται να κατευθύνονται και προς οργανώσεις των Τσάμηδων που, ας μην ξεχνάμε, συμμετέχουν πλέον στην ασταθή κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα. Αν προσθέσει κανείς σε αυτά και την ανάμειξη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τουρκικών κύκλων ώστε να «παγώσει» η συμφωνία Ελλάδος- Αλβανίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που ανακύπτουν για την Αθήνα.

«Ο Αχμέτ Νταβούτογλου οραματίζεται τη Σερβία ως τον βασικό εταίρο της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια» λέει στο «Βήμα» ο Ούλας Ντόγκα Εράλπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σαμπαντζί και συγγραφέας πολλών μελετών για τα Βαλκάνια.

Πράγματι, από το 2009 οι σερβοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε νέα εποχή. Τον Οκτώβριο του 2009 ο Αμπντουλάχ Γκιουλ έγινε ο πρώτος τούρκος πρόεδρος που επισκέφθηκε το Βελιγράδι μετά το 1986.

«Μια σταθερή και ευημερούσα Σερβία είναι το κλειδί για τη σταθερότητα τόσο στη Βοσνία όσο και στο Κοσσυφοπέδιο» εξηγεί ο τούρκος καθηγητής.

«Ο Σέρβος πρόεδρος Μπορίς Τάντιτς αναγνωρίζει τις ευκαιρίες που προσφέρει η αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατασκευή έργων υποδομής.

Η άρση της χορήγησης βίζας θα άρει και τα αρνητικά στερεότυπα, ενώ η Αγκυρα είναι και πρόθυμη να παίξει ρόλο στις συνομιλίες Βελιγραδίου- Πρίστινας για το Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα της ΕΕ» καταλήγει ο κ. Εράλπ.

Το μεγάλο παιχνίδι Άγκυρας- Βελιγραδίου
Η Άγκυρα δίνει μεγάλο βάρος τόσο στις σχέσεις της με την Πρίστινα όσο και με τους μουσουλμάνους του Σαντζάκ. Με την πρώτη επιδιώκει δημιουργία «ειδικής σχέσης», γι΄ αυτό και αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου την επαύριον της κήρυξής της. Θέλει επίσης να αναγνωριστεί το σημαντικό τουρκικό στοιχείο ως μειονότητα, ενώ υπάρχει ισχυρή παρουσία σε κολέγια και ιδιωτικά σχολεία. Ιδρύθηκε επίσης τουρκικό πανεπιστήμιο, ενώ περίπου 100 φοιτητές λαμβάνουν κάθε χρόνο υποτροφία για τουρκικά πανεπιστήμια.

Δεν παραμελεί όμως και τις οικονομικές σχέσεις, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πρίστινα τον Νοέμβριο του 2009. Οι εμπορικές συναλλαγές διπλασιάστηκαν μεταξύ 2007 και 2008, με την ανοδική πορεία να συνεχίζεται. Η τουρκική εταιρεία Limak κέρδισε το συμβόλαιο διαχείρισης του αεροδρομίου της Πρίστινας για την επόμενη 20ετία και θα επενδύσει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια για την υποδομή του. Επίσης, η κοινοπραξία της τουρκικής Εnka και της αμερικανικής Βechtel ανέλαβε την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέσει το Κοσσυφοπέδιο με την Αλβανία και τη Σερβία.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού κόστους άνω των 800 εκατ. ευρώ. Οσο για το Σαντζάκ; Ο μουσουλμανικός πληθυσμός του αποτελεί «μάννα εξ ουρανού» για την Άγκυρα.


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More