Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της τριτοκοσμικής Αθήνας με τους 150.000 και πλέον παράνομους μετανάστες, τους χιλιάδες λαθραίους μικροπωλητές, τις στρατιές ανέστιων που συνωστίζονται στα συσσίτια του Δήμου και την πορνεία που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις περιέγραψε χθες χρησιμοποιώντας τα πλέον μελανά χρώματα ο δήμαρχος της πόλης, Νικήτας Κακλαμάνης. Στην εικόνα αυτή, που δεν συμβαδίζει με εκείνη μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, έρχονται να προστεθούν τα ναρκωτικά που κάνουν κυριολεκτικά θραύση κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων και η έξαρση των κρουσμάτων φυματίωσης, ηπατίτιδας και AIDS λόγω της παρουσίας υπερβολικού αριθμού αλλοδαπών στις κατεχόμενες γειτονιές του πάλαι ποτέ «κλεινού άστεως».
Τη χαριστική βολή στο άλλοτε ακμάζον εμπόριο της πόλης δίνουν τα δεκάδες παράνομα καταστήματα που ανοιγοκλείνουν με εκπληκτικούς ρυθμούς υπήκοοι χωρών της Ασίας και της Αφρικής, συμβάλλοντας στη δημιουργία του απόλυτου χάους. Αν συνυπολογίσουμε την εγκληματικότητα που έχει αυξηθεί τουλάχιστον 16,25% μεταξύ του 2007 και του 2008 αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Αθήνα τείνει να μετατραπεί σε «εμπόλεμη ζώνη».
Κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα, καθώς καθημερινές είναι οι συμπλοκές μεταξύ συμμοριών αλλοεθνών, ενώ άρχισαν να διαφαίνονται και οι πρώτες εστίες αντίστασης των Ελλήνων πολιτών στις συνοικίες των Αμπελοκήπων και της πλατείας Αττικής.
Για τον κ. Κακλαμάνη η μαστροπεία ανηλίκων κοριτσιών και η έκδοσή τους σε διάφορες πιάτσες κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο. Από την πρώτη καταγραφή των οίκων ανοχής έχει προκύψει ότι μόνο επτά σε σύνολο 250 είναι νόμιμοι, ενώ ανθεί η παράνομη πορνεία.
Πράγματι, πολλά παλιά ξενοδοχεία στις περιοχές του Μεταξουργείου, του Κολωνού και της Κυψέλης λειτουργούν ως κρυφοί οίκοι ανοχής, ενώ αυξάνονται θεαματικά τα λεγόμενα «Στούντιο». Τα τελευταία, με την ονομασία «Κέντρα Σωματικής Ευεξίας» παίρνουν αμέσως άδεια από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που ενδιαφέρονται, όπως τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, «μόνο να εισπράξουν», ενώ δεν ενημερώνεται ο Δήμος.
Όσες φορές προσπάθησε η Δημοτική Αστυνομία να βάλει μια τάξη στον χώρο των φανερών και μη «κόκκινων φαναριών» απέτυχε οικτρά, αφού οι περισσότερες για σφράγισμα τέτοιων καταστημάτων δεν εκτελέσθηκαν.
Μεγάλη πληγή χαρακτήρισε ο κ. Κακλαμάνης και το παραεμπόριο που πλήττει την εθνική οικονομία στερώντας της πολύτιμα έσοδα.
Μόνο από το παράνομο υπαίθριο εμπόριο το κράτος κάθε χρόνο από το ΦΠΑ που δεν εισπράττει χάνει δύο δισ. ευρώ.
Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξάνεται και ο αριθμός των ανέστιων που υπολογίζονται σε 1.700, οι οποίοι βρίσκονται διασκορπισμένοι σε 460 σημεία της πόλης, από πάρκα, λόφους και πλατείες μέχρι τα εγκαταλελειμμένα βαγόνια του ΟΣΕ και τα ερειπωμένα κτίρια στις παρυφές της Ομόνοιας.
Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς σε ολόκληρη την Αθήνα υπάρχουν 1.640 εγκαταλελειμμένα κτίρια που στεγάζουν κυρίως μετανάστες ή Έλληνες απόρους.
Από την πλευρά του ο Δήμος κάνει ό,τι μπορεί για να συμπαρασταθεί υλικά και ηθικά στους «παρίες» της πόλης. Καθημερινά σιτίζει 5.000 ανθρώπους παρέχοντάς τους τρία πλήρη γεύματα, 365 ημέρες τον χρόνο.
Παράλληλα, το κοινωνικό παντοπωλείο εξυπηρετεί 1.600 άτομα ετησίως, ενώ στους ξενώνες φιλοξενίας του Δήμου 180 άτομα βρίσκουν ένα ζεστό κρεβάτι.
Αναφερόμενος στις προγραμματισμένες δράσεις της Δημοτικής Αρχής για το 2010 ο κ. Κακλαμάνης, ανακοίνωσε ευρύτατες εικαστικά παρεμβάσεις στην περιοχή της Ομόνοιας, ανάπλαση της πλατείας Μεταξουργείου και την ενοποίησή της με την πλατεία Αυδή, καθώς και έργα στη συνοικία του Ψυρρή.
Παράλληλα, τόνισε ότι σχεδιάζεται η αναμόρφωση της οδού Αθηνάς και η δημιουργία της πρώτης πλατείας μετά από 150 χρόνια στο κέντρο της πόλης με την κατεδάφιση του κτιρίου του ΝΑΤ επί των οδών Βερανζέρου – Μενάνδρου - Ξούθου, αναδεικνύοντας έτσι τον χώρο του Εθνικού Θεάτρου. Η νέα πλατεία θα ονομαστεί Μινωτή – Παξινού και θα είναι έτοιμη σε περίπου έναν χρόνο. Επίσης θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης δύο νέα πάρκα, ένα 130 στρεμμάτων στον Βοτανικό και ένα 25 στρ. στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
adesmeytos