11.1.11

Σαν ΣΗΜΕΡΑ...

11 Ιανουαρίου.




  • Γεγονότα.
532: Ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η Στάση του Νίκα. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός την πνίγει στο αίμα.
1801: Με εντολή του Αλή Πασά, η κυρά Φροσύνη κι άλλες 16 Γιαννιώτισσες ρίχνονται στη Λίμνη των Ιωαννίνων και πνίγονται.
1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας μεταφέρει την πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας στην Αίγινα.
1897: 28 αθλητικά σωματεία ιδρύουν τον ΣΕΑΓΣ, μετέπειτα ΣΕΓΑΣ.
1928: Ο Στάλιν εξορίζει τον Τρότσκι στην Άλμα-Άτα του Καζακστάν.
1930: Ο Κωστής Παλαμάς αναλαμβάνει πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
  • Γεννήσεις
1853: Γεώργιος Ιακωβίδης, έλληνας ζωγράφος της «Σχολής του Μονάχου». [θαν. 13/12/1932]
1895: Λόρενς Χάμοντ, αμερικανός επιχειρηματίας και εφευρέτης του ηλεκτρονικού οργάνου που φέρει τ' όνομά του (κίμπορντς). [θαν. 3/7/1973]
1910: Νίκος Καββαδίας, ναυτικός και λογοτέχνης. [θαν. 10/2/1975]
  • Θάνατοι
1923: Κωνσταντίνος Α', βασιλιάς των Ελλήνων (1913-1917 και 1920-1922). [γεν. 21/7/1868]
1966: Αλμπέρτο Τζιακομέτι, ελβετός σουρεαλιστής γλύπτης και ζωγράφος. [γεν. 10/10/1901]
2003: Μορίς Πιαλά, γάλλος σκηνοθέτης. («Κάτω από τον ήλιο του Σατανά», «Λουλού», «Στους έρωτές μας!») [γεν. 21/8/1925]


Τα καθημερινά μας νέα...

«Αποδοτική η συνομιλία, άκομψη η ομιλία» (2011-01-11) - Eleutherotypia
«Δεν ήταν και τόσο όμορφο», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, την περασμένη Παρασκευή στο Ερζερούμ...(16 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Πώς θα κινηθούν αύριο τα μέσα μαζικής μεταφοράς (2011-01-11) - Ta Nea
Άλλαξαν σήμερα το απόγευμα το πρόγραμμα των αυριανών τους κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ. Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα των απεργιών και των στάσεων εργασίας ..(24 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Συλλαλητήριο για τη δολοφονία Τεμπονέρα (2011-01-11) - Capital.gr
Στάσεις εργασίας έχει κηρύξει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη διευκόλυνση συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 14 Ιανουαρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από ..(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Δήμος Αθηναίων Δεύτερη διάρρηξη σε 10 μέρες (2011-01-11) - To Bima
Νέα απόπειρα   ριφιφί στον Δή?ο Αθηναίων διαπιστώθηκε χθες το βράδυ, σύμφωνα με την εφημερίδα « Τα Νέα ». Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό παραβίασης σε κρίσι?η για θέ?ατα οικονο?ικής διαχείρ..(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Ο Μισέλ Μπαρνιέ στην Αθήνα στις 13-14 Ιανουαρίου (2011-01-11) - Kathimerini
Στην επίσκεψη του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιου για την εσωτερική Αγορά, στην Αθήνα στις 13-14 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Παναγιώτ..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Απάντηση από Μπεγλίτη - Πεταλωτή για τιςδηλώσεις Θ. Πάγκαλου (2011-01-11) - Express.gr
 ΔIΠΛH απάντηση από κυβερνητικάστελέχη δόθηκε χθες σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες απαξιωτικές δηλώσεις τουαντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής ,..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Διάψευση δημοσιευμάτων για αλλαγές στο λύκειο (2011-01-11) - City Press
Σε διάψευση του περιεχομένου δημοσιευμάτων εφημερίδων σχετικά με τις προθέσεις/προτάσεις του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τη μορφή που θα έχει το λύκειο, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται γι.. (0 σχολια)
Στη Βουλή διαβιβάστηκεη μήνυση οικονομολόγουκατά της Goldman Sachs (2011-01-11) - Express.gr
 ΣTH Βουλή διαβιβάστηκε χθες από τον εισαγγελέα του ΑρείουΠάγου Ιωάννη Τέντε η μηνυτήρια αναφορά του Αυστριακού οικονομολόγου ΦαγιάντΜουλά Καλί, κατά του τραπεζικού ομίλου της Goldman Sachs. Ο Αυ..(5 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Παράκαμψη των διοδίωνγια Φθιώτιδα μετά απόπαρέμβαση Α. Γκλέτσουμε δημοτική μπουλντόζα (2011-01-11) - Express.gr
 «ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΗΡΙΟ» της Eθνικής Oδούκοντά στα διόδια της Πελασγίας δημιούργησε ο δήμαρχος Στυλίδας ΑπόστολοςΓκλέτσος γκρεμίζοντας με μηχανήματα του δήμου τις προστατευτικές μπάρες ώστε οικάτοικοι τη..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Λύση πριν από την προεδρία της Κύπρου στην Ε.Ε. θα ζητήσει η Μέρκελ (2011-01-11) - Eleutherotypia
Με το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα της φτάνει σήμερα στην Κύπρο για ολιγόωρη επίσκεψη η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ...(21 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Τον κορυφαίο ρόλο του δολαρίου αναγνώρισε ο Σαρκοζί (2011-01-11) - Pathfinder.gr
Ηνωμένες Πολιτείες  — Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα οτι αναγνωρίζει πως το δολάριο παραμένει το «Νο 1 νόμισμα» παγκοσμίως, στη συν..(17 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Παναμάς Περισσότεροι από 1.000.000 κάτοικοι χωρίς πόσιμο νερό (2011-01-11) - To Bima
Πάνω από 1.000.000 κάτοικοι στον Παναμά βρίσκονται χωρίς παροχή πόσιμου νερού καθώς υπερχείλισε τό εθνικό δίκτυο ύδρευσης τής Κεντρικής Αμερικής, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών. ..(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ενώπιον του δικαστηρίου ο ιδρυτής του WikiLeaks (2011-01-11) - Pathfinder.gr
Ηνωμένο Βασίλειο  — Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου την ώρα που οι δικηγόροι του επιχειρούν να αποφύγουν την έκ..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Στο 5,2% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός το Δεκέμβρη (2011-01-11) - Forthnet
Στο 5,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2010, από 4,9% τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σε μέσα επίπεδα πέρυσι, ο πληθωρισμός διαμορφώθη..(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
«Συστημική η κρίση στην ευρωζώνη» (2011-01-11) - Kalimera.gr
Να διασκεδάσει τις ανησυχίες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας επιχείρησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC. Μετά από την ολοκλήρωση της δημ..(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος (2011-01-11) - Kalimera.gr
Περαιτέρω υποχώρηση κατέγραψε το Δεκέμβριο 2010 ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα και κατήλθε στις 65,6 μονάδες από 67,3 ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών κα..(12 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Αντιδρά στις προτάσεις της ΕΕ για τις προειδοποιήσεις των κρατών η Moody΄s (2011-01-11) - Capital.gr
Σθεναρή αντίδραση προβάλλει η Moody’s, μία από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, στο ενδεχόμενο η ΕΕ να ζητήσει από τις τελευταίες να δίνουν χρονικό περιθώριο στις χώρες όταν εκδίδεται αξι..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Και ο Παπανδρέου τους θεωρεί καρντάσια!

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Εφ. Τούρκιγιε 10-1-2011


Όποτε οι δύο χώρες κάνουν ένα βήμα φιλίας, το ελληνικό παρακράτος βγαίνει στην σκηνή. Την ώρα που ο Παπανδρέου ήταν στο Ερζερούμ τα ελληνικά τζετ παραβίαζαν τον τουρκικό εναέριο χώρο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Ερζερούμ, αφού έδωσε μηνύματα φιλίας λέγοντας ¨Να γκρεμίσουμε το τείχος της προκατάληψης¨, ακολούθως εκτόξευσε απειλές και κατηγόρησε την Τουρκία πως είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο. Φάνηκε ότι υπήρξαν λόγοι για τη διαφορετική συμπεριφορά του Παπανδρέου την ίδια μέρα. Φορείς πέραν της κυβέρνησης στην Ελλάδα, αυξάνουν την αντίσταση τους στις προσπάθειες της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αθήνα. Την ώρα που ο Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού στην Τουρκία, συναντιόταν με τον Ερντογάν στο Ερζερούμ, η παρενόχληση εκ μέρους των ελληνικών αεροπλάνων στο Αιγαίο φανέρωνε τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Το ότι την ώρα που αναμενόταν να δώσει από το μικρόφωνο μηνύματα φιλίας, αυτός κατηγόρησε την Άγκυρα πως είναι κατοχική δύναμη, σχολιάστηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ πως ¨Πέρασε τις πιο δύσκολες εξετάσεις της πολιτικής του ζωής¨. Επίσης το ότι την ώρα που άρχισε να μιλά ο Παπανδρέου, στο Αιγαίο ελληνικά μαχητικά και ελικόπτερα παραβίαζαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και αντιμετωπίστηκαν από τα τουρκικά μαχητικά, μετέτρεψε τον κρύο αέρα στο Ερζερούμ σε παγωμένο άνεμο της Σιβηρίας.
ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ
H αντιπολίτευση στην Ελλάδα μια εβδομάδα πριν να αρχίσει ο Παπανδρέου το ταξίδι του στην Ελλάδα, μαζί με τις εφημερίδες και τα κανάλια άρχισαν μια εκστρατεία σπίλωσης. Οι ρατσιστικές ελληνικές εφημερίδες το θέμα του ταξιδιού στο Ερζερούμ δεν δίστασαν να το πάνε μέχρι την εποχή του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου της Τουρκίας. Οι δεξιές εφημερίδες εστιάζοντας στο ότι το Συνέδριο του Ερζερούμ επέφερε το τέλος της Μεγάλης Ιδέας, κάλεσε τον Παπανδρέου να μην πάει στην Τουρκία. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το ότι στο ταξίδι του Παπανδρέου στο Ερζερούμ εναντιώθηκε και η εκκλησία.
17 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, 31 ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
Οι διπλωμάτες ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα που είχαν ετοιμάσει σχολαστικά το πρόγραμμα του ταξίδι στο Ερζερούμ και πήραν κάθε είδους μέτρο ώστε να πάει καλά. Όμως το ελληνικό παρακράτος δεν σταμάτησε να κάνει βήματα που ανεβάζουν τη θερμοκρασία στο Αιγαίο. Την πρώτη εβδομάδα του έτους που στην Άγκυρα ήταν ήρεμη, στο Αιγαίο τα νερά άρχισαν πάλι να κυματίζουν. Σκάφη του λιμενικού που ανήκουν στις Ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας μαζί με αλιευτικά παραβίασαν 31 φορές τα χωρικά μας ύδατα. Τη μέρα που θα μιλούσε ο Παπανδρέου στο Ερζερούμ, ελληνικά αλιευτικά εισήλθαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα στα νησιά Ίμια (που έχουν συμβολική σημασία) χωρίς να κινηθεί τίποτε από την τουρκική πλευρά. Σκάφη του πολεμικού ναυτικού με το πρόσχημα της προστασίας των αλιευτικών, παρέμειναν όλη τη νύχτα στην περιοχή. Η κατάσταση στον αέρα δεν ήταν διαφορετική από αυτήν στη ξηρά. Κατά την πρώτη εβδομάδα του έτους τουρκικά και ελληνικά μαχητικά ήρθαν αντιμέτωπα 17 φορές. Το χειρότερο όμως ήταν πως την ώρα που ο Παπανδρέου μιλούσε στο Ερζερούμ, στρατιωτικό ελικόπτερο που είχε σηκωθεί από την Χίο, παραβίασε επί 11 λεπτά τον εναέριο χώρο. Όλες αυτές οι παραβιάσεις, και η αντιμετώπιση τους από τα τουρκικά μαχητικά και πλοία, επισκίασαν την επίσκεψη του Παπανδρέου στο Ερζερούμ


ΑΠΟΚΑΛΥΦΤΗΚΕ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ!

ΑΠΟΚΑΛΥΦΤΗΚΕ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ,ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ

Αποκαλύφθηκε το Βαπτιστήριο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που έμεινε στο σκοτάδι από την εποχή της Άλωσης.

Η αποκάλυψη έγινε από τις τουρκικές αρχές μετά τις εργασίες αναπαλαίωσης που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Η χτιστή κολυμπήθρα , που θεωρείται η μεγαλύτερη της εποχής του Βυζαντίου χτίστηκε τον 6ο αιώνα παράλληλα με της εργασίες της Αγίας Σοφίας και βρίσκεται σε σημείο ακριβώς δίπλα από τον ιερό ναό.

Πάνω από 500 χρόνια, λίγοι ήταν αυτοί που μιλούσαν και γνώριζαν την ύπαρξη του Βαπτιστηρίου . Σύμφωνα με τους τούρκους αρχαιολόγους μετά το 1453 , οπου η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, το συγκεκριμένο σημείο του ναού χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αποθήκευσης λαδιού για τα καντήλια.



Όταν το 1935 η Αγία Σοφία έγινε μουσείο ξεκίνησαν οι ανασκαφές, το 1943 αποκαλύφθηκε η κολυμπήθρα που έχει χτιστεί από ένα κομμάτι μαρμάρου. Μετά από διαδοχικές εργασίες αποκαλύφθηκε πως όλο το σημείο αυτό ήταν το Βαπτιστήριο της Αγίας Σοφίας.,

Οι τουρκικές αρχές με αφορμή την ανάδειξη της Κωνσταντινούπολης ως «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» ξεκίνησαν τις εργασίες ανάδειξης και αναπαλαίωσης του συγκεκριμένου χώρου που ήταν υπο εγκατάλειψη.

Ο γενικός γραμματέας του Πρακτορείου 2010 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Γιλμάζ Κουρτ, τόνισε « το Βαπτιστήριο, βρίσκονταν σε σημείο που ήταν κλειστό για το κοινό. Είναι ένα καλό δείγμα του Βυζαντινού πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής. Η κολυμπήθρα είναι γερή και καθαρή όπως και τότε. Σε λίγο καιρό και οι επισκέπτες του Μουσείου μας θα μπορούν να την βλέπουν.»

Ο πρόεδρος του Μουσείου της Αγίας Σοφίας Χαλούκ Ντουρσούν, μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι το Βαπτιστήριο, χρησιμοποιήθηκε για μαζικές βαπτίσεις κυρίως μετά τον 6ο αιώνα μ.Χ. « Υπάρχαν δίπλα της και σημεία που τοποθετούνταν σταυροί και εικόνες, πιθανότατα αυτά τα κομμάρια εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής των Λατίνων» τόνισε ο ίδιος..

Ο Χαλούκ Ντουρσούν υπενθύμισε πως πρώτη φορά μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης βγαίνει στο φως της δημοσιότητας αυτό το Βαπτιστήριο.

Βέβαια με την αποκάλυψη αυτή οι Τούρκοι αναμένουν και οικονομικά οφέλη καθώς ευελπιστούν πως θα αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών που θα θέλουν να δουν την κολυμπήθρα που έμεινε στο σκοτάδι από το 1453.

«Η Αγία Σοφία, ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια να έχει 2 εκατομμύρια επισκέπτες και το 2010 φτάσαμε στα 3 εκατομμύρια, Υπάρχει μια ραγδαία αύξηση. Έχω τις επιφυλάξεις μου από αυτή την μαζική προσέλευση διότι ο χώρος της Αγίας Σοφίας είναι στενός. Δεν είναι σχεδιασμένη ως μουσείο, είναι ένα μνημείο. Πάντως με την αποκάλυψη τη σημερινή περιμένουμε κι άλλη αύξηση στους επισκέπτες» δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου.

ON ALERT 
http://eoniaellhnikhpisti.blogspot.com


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More