22.12.10

22 Δεκεμβρίου




  • Γεγονότα
1808: Πρεμιέρα στη Βιέννη σε κοινή συναυλία των Συμφωνιών αρ. 5 και 6 του Μπετόβεν.
1849: Η εκτέλεση του ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ματαιώνεται την τελευταία στιγμή. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα.
1894: Αρχίζει στο Παρίσι η δίκη του γαλλοεβραίου αξιωματικού του πυροβολικού Άλφρεντ Ντρέιφους,που κατηγορείται για προδοσία.
1927: Απεργούν στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι, ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων (Δώρο Χριστουγέννων).
1978: Δια νόμου επιβάλλεται η χρήση μιας και μοναδικής ελληνικής σημαίας, αυτή της θάλασσας με τις 9 κυανές και λευκές ρίγες.
1989: Η ιστορική Πύλη του Βρανδεμβούργου ανοίγει ξανά, έπειτα από 30 χρόνια, τερματίζοντας τη διαίρεση Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου.
  • Γεννήσεις
1858: Τζιάκομο Πουτσίνι, ιταλός συνθέτης. («Τόσκα») [θαν. 29/11/1924]
1876: Φίλιππο Τομάσο Μαρινέτι, ιταλός ποιητής, συγγραφέας και εκδότης, ο «πατέρας» του φουτουρισμού. [θαν. 2/12/1944]
1883: Εντγκάρ Βαρέζ, γαλλοαμερικανός συνθέτης, από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής. [θαν. 6/11/1965]
  • Θάνατοι
1987: Λεωνίδας Ζώρας, συνθέτης συμφωνικής μουσικής. [γεν. 23/2/1905]
1989: Σάμιουελ Μπέκετ, ιρλανδός συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969. («Περιμένοντας τον Γκοντό»). [γεν. 13/4/1906]
2002: Τζο Στράμερ, άγγλος ρόκερ, ιδρυτής των «Clash». [γεν. 21/8/1952]



Τα καθημερινά μας νέα...

ΕΧΑΕ: Αγοραπωλησία μετοχών και ΣΜΕ από Eurobank EFG Equities (2010-12-22) - Capital.gr
Σε αγορά μετοχών και πώληση ΣΜΕ της ΕΧΑΕ, προχώρησε στις 20/12/2010 η Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ.Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Eurobank EFG Equities:1. Στις 20/12/2010 προέβη σε αγορά ..(42 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Εσπασε ο πάγος ανάμεσα σε Γ.Μπουτάρη - Ανθιμο (2010-12-22) - Eleutherotypia
Το πρώτο βήμα συναίνεσης ανάμεσα στο νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στο μητροπολίτη Άνθιμο, έγινε σήμερα, με την επίσκεψη του πρώτου στα γραφεία της Μητρόπολης...(13 σχετικα αρθρα) (1 σχολιο)
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των συνδικάτων (2010-12-22) - Eleutherotypia
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, όπου σήμερα Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2011, πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κατά τη διάρκεια της τρίωρης παναττικής στάσης εργασίας..(23 σχετικα αρθρα) (2 σχολια)
Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Θανάση Βέγγου (2010-12-22) - Pathfinder.gr
Σταθερή, αλλά κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση τηςυγείας του δημοφιλούς κωμικού Θανάση Βέγγου, που νοσηλεύεταιδιασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΕρυθρούΣταυρού. Ο ασθενής, το πε..(11 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Ξενογιαννακοπούλου για προϋπολογισμό (2010-12-22) - Capital.gr
«Δύσκολη, επώδυνη αλλά αναγκαία προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής οικονομική κρίση» στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, «βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης», χαρακ..(4 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Χυτήρης: «Ο προϋπολογισμός αψηφά το πολιτικό κόστος» (2010-12-22) - Kathimerini
Το μήνυμα που στέλνουμε με τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό είναι πως ό,τι γίνεται εξ ανάγκης, πραγματοποιείται χωρίς τον γνώμονα του πολιτικού κόστους. Και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τα πολιτ..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Λ.Κατσέλη: Aπαραίτητη προϋπόθεση η συναίνεση (2010-12-22) - Express.gr
 «Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε είναι η συναίνεση και η ανάπτυξηισχυρών κοινωνικών συμμαχιών. Συναίνεση και συμμαχίες πάνω στα αυτονόητα, πάνωσε τομές που σήμερα δεν μπορούμε και δεν πρέ.. (0 σχολια)
Βάσω Παπανδρέου: Kυβερνητικήστήριξη δεν σημαίνει και σιωπή (2010-12-22) - Express.gr
 ME αρκετή δόση κριτικής από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στηνπολιτική του μνημονίου –χωρίς ωστόσο να αρνούνται τη στήριξη προς τηνκυβέρνηση– συνεχίστηκε για τέταρτη συνεχή μέρα στη Βουλή η συ.. (0 σχολια)
Ανησυχητικά μηνύματα στο Μαξίμου (2010-12-22) - City Press
Με «τροχιοδεικτικά πυρά» προς την κυβέρνηση συνόδευσαν τις αγορεύσεις τους οι βουλευτές στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2011, στέλνοντας ανησ.. (0 σχολια)
Ισπανία Κόβει το τσιγάρο στους κλειστούς χώρους από τις 2 Ιανουαρίου (2010-12-22) - To Bima
Στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών με την αυστηρότερη αντικαπνιστική νομοθεσία μπήκε η Ισπανία, καθώς το κοινοβούλιο υιοθέτησε αργά το βράδυ της Τρίτης νομοσχέδιο που απαγορεύει το κάπνισμα σε μπαρ, ε..(7 σχετικα αρθρα) (1 σχολιο)
Οκτώ νεκροί και εννέα τραυματίες σε τροχαίο στη δυτική Σιβηρία (2010-12-22) - Imerisia
Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σοβαρά το βράδυ της Τρίτης στη Ρωσία, κατά τη μετωπική σύγκρουση ενός λεωφορείου και ενός φορτηγού στη δυτική Σιβηρία στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ, μ..(5 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Κυβέρνηση Ομπάμα Ετοιμάζει διάταγμα για «επ' αόριστον κράτηση» στο Γκουαντάναμο (2010-12-22) - To Bima
Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει σχεδόν ολοκληρώσει ένα κείμενο που αναλύει τις νομικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οι κρατούμενοι στη βάση του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού στην Ακτή ..(5 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Στραγγάλισε το μωρό της (2010-12-22) - Kalimera.gr
Μια απίστευτη τραγωδία διαδραματίστηκε στη Νότια Κορέα, με θύμα ένα τρίχρονο παιδί. Η 27χρονη μητέρα του, που ήταν «εθισμένη» στα online παιχνίδια στο Internet, στραγγάλισε το παιδί της, γιατί την ενο..(5 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Ερώτηση Λαφαζάνη στη Βουλή για την αγωγή του Bloomberg κατά της ΕΚΤ (2010-12-22) - Kathimerini
Αναφορικά με τη χρήση χρηματοοικονομικών προϊόντων για την απόκρυψη του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκ..(14 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Νέο πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ (2010-12-22) - Eleutherotypia
Νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προώθηση της απασχόλησης μέσω του ΕΣΠΑ αποτελεί η ενεργοποίηση ενός καινούριου επιχειρησιακού προγράμματος, του ?Εθνικού Αποθεματικού Απροβλέπτων?...(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Εντολή Παπακωνσταντίνου για περικοπή μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ (2010-12-22) - Eleutherotypia
Μειώσεις μισθών εδώ και τώρα ζητά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με επιστολή του προς στις διοικήσεις των εισηγμένων και των συνδεδεμένων με αυτές επιχειρήσεων, στις οποίες το Δημόσιο έχε..(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ρύθμιση της ΔΕΗ για τις οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων (2010-12-22) - Eleutherotypia
Σε ρυθμίσεις οφειλών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί αποκοπές της ηλεκτρικής τους παροχής, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η ΔΕΗ...(17 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Στην Αθήνα πέφτει ξύλο...

Ήπιε τον καφέ της παρηγοριάς στην Πιάτσα Ντι Σπάνια


Με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο ταξίδεψε στη Ρώμη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην κηδεία του Τομάζο Πάντοα-Σκιόπα.
Ο τσάρος της οικονομίας προτίμησε τις ανέσεις του ειδικού τζετ από την πτήση των αερογραμμών προς την ιταλική πρωτεύουσα. Μετά πάντως από την κηδεία του συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου, ο υπουργός οικονομικών "συνελλήφθη" να πίνει τον εσπρέσο της "παρηγοριάς" όχι έξω από την εκκλησία της Σάντα Μαρία Ντελι Άντζελι αλλά σε σικάτο καφέ της Πιάτσα Ντι Σπάνια.
Ο Ιταλός, διεθνούς φήμης οικονομολόγος, απεβίωσε το περασμένο Σάββατο, στη Ρώμη, ύστερα από καρδιακή προσβολή, στο τέλος δείπνου, στο μέγαρο Σακέττι της ιταλικής πρωτεύουσας.
Παρόντες, μεταξύ των άλλων, στη σημερινή θρησκευτική τελετή, ήταν τρεις Ιταλοί κεντροαριστεροί, πρώην πρωθυπουργοί: ο Ρομάνο Πρόντι, ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα και ο Τζουλιάνο Αμάτο.
Το «ύστατο χαίρε» στον Σκιόπα, είπαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τζάνι Λέτα (στενός συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ), ο διευθύνων σύμβουλος της Φίατ Σέρτζιο Μαρκιόνε, ο κεντρώος πολιτικός Πιερφερντινάντο Καζίνι και ο γραμματέας των Δημοκρατικών της Αριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Ο ιταλικός Τύπος τόνισε με έμφαση ότι ο Τομάζο Πάντοα Σκιόπα συνέβαλε ιδιαίτερα στη δημιουργία του ευρώ και ότι η αξία του «εκτιμήθηκε, ίσως, περισσότερο στο εξωτερικό απ' ό,τι στην πατρίδα του». «Παράλληλα, χάρη στη διορατικότητά του, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Πρόντι, βοήθησε σημαντικά την Ιταλία, να περιορίσει τα προβλήματα της δημόσιας οικονομίας της», σημειώνεται στα δημοσιεύματα.


Οι άσχετοι. Γι ' ατόν τον λόγο βουλιάξαμε...

Πληρώνουμε 18 εκ. ευρώ από αβλεψίες υπουργών


Με τα υπουργεία να πρέπει να καταβάλουν συνολικά 18.232.550 εκ. ευρώ σε πρόστιμα μετά από παραβάσεις κοινοτικού δικαίου, το συντονισμό τους ανέλαβε μετά από εντολή του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος.
Το σύστημα αυτό αποσκοπεί στην παρακολούθηση των κυβερνητικών δράσεων αλλά και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους ανά υπουργείο.
Ειδικότερα, θα ελέγχει την πορεία ενσωμάτωσης των Κοινοτικών Οδηγιών στο Εθνικό Δίκαιο, καθώς και την πλήρη μηνιαία καταγραφή του αριθμού των Μη Ενσωματωμένων Οδηγιών και των ανά Υπουργείο Παραβάσεων του δικαίου της Ε.Ε.. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναπτύχθηκε με μηδενικό κόστος ενώ χρησιμοποιήθηκαν η τεχνογνωσία και οι υποδομές του Γραφείου του Αντιπροέδρου, του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης και της Νομικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σήμερα, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, εκδόθηκε η μηνιαία αναφορά η οποία παρουσιάζει το πλήθος των μη ενσωματωμένων οδηγιών και παραβάσεων του κάθε υπουργείου ξεχωριστά, το ύψος των προστίμων επίσης για κάθε υπουργείο ξεχωριστά και τέλος τη μεταβολή της κατάστασης των πιο πάνω δεικτών ανά υπουργείο.
Δείτε τον πίνακα:
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΑΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Γραφείο Αντιπροέδρου Κυβερνήσεως

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΠΛΗΘΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΑΦΟΡΑ 22/12/2010)
ΠΛΗΘΟΣ
ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ
(ΑΝΑΦΟΡΑ
25/11/2010)
ΜΗΝΙΑΙΑ
ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ
ΠΛΗΘΟΥΣ
ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΥΨΟΣ
ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ
ΥΨΟΣ
ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
7
6
(+) 1
0
0
Υπουργείο Οικονομικών
18
19
(-) 1
18.232.550,43 ΕΥΡΩ
(+) 1.923.696 ΕΥΡΩ
Υπουργείο Εξωτερικών
1
1
0
0
0
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
1
1
0
0
0
Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
2
2
0
0
0
Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων,Νήσων και Αλιείας
4
4
0
0
0
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
25
24
(+) 1
0
0
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
4
4
0
0
0
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
10
10
0
0
0
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
2
1
(+) 1
0
0
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
15
15
0
0
0
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
6
5
(+) 1
0
0
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
3
3
0
0
0
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
1
2
(-) 1
0
0
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
1
2
(-) 1
0
0
ΣΥΝΟΛΟ
100
99
(+) 1
18.232.550,43 €
(+) 1.923.696 €
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΠΛΗΘΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΑΦΟΡΑ 22/12/2010)
ΠΛΗΘΟΣ
ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ
(ΑΝΑΦΟΡΑ
25/11/2010)
ΜΗΝΙΑΙΑ
ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ
ΠΛΗΘΟΥΣ
ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΥΨΟΣ
ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ
ΥΨΟΣ
ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
7
6
(+) 1
0
0
Υπουργείο Οικονομικών
18
19
(-) 1
18.232.550,43 ΕΥΡΩ
(+) 1.923.696 ΕΥΡΩ
Υπουργείο Εξωτερικών
1
1
0
0
0
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
1
1
0
0
0
Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
2
2
0
0
0
Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων,Νήσων και Αλιείας
4
4
0
0
0
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
25
24
(+) 1
0
0
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
4
4
0
0
0
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
10
10
0
0
0
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
2
1
(+) 1
0
0
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
15
15
0
0
0
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
6
5
(+) 1
0
0
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
3
3
0
0
0
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
1
2
(-) 1
0
0
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
1
2
(-) 1
0
0
ΣΥΝΟΛΟ
100
99
(+) 1
18.232.550,43 €
(+) 1.923.696 €


Για να δούμε θα το τολμήσει...

Στο ΠΑΣΟΚ τρέμουν το… καπελάκι (και τη φυγή) του Ρομπόπουλου


Από χθες, όταν είπε τα όσα είπε στη Βουλή ο Θωμάς Ρομπόπουλος, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτες του Πρωθυπουργού έχουν αναδυθεί σε μια προσπάθεια έντονου «μασάζ» , μην τυχόν και την… κάνει σήμερα.
Ο βουλευτής, μιλώντας  στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5" εξήγησε τα όσα είπε χθες στη Βουλή: «Δεν μπορείς να έρχεσαι να μου δίνεις έναν προϋπολογισμό και να μου πεις, "αυτός είναι, ψήφισε τον", ή να έρθουν τα νομοσχέδια με τη μέθοδο του κατεπείγοντος να ψηφιστούν χωρίς να συζητηθούν, θέλει συζήτηση, θέλει διεξοδική συζήτηση. Ο κόσμος, αν μας έχεις στείλει στη βουλή, μας έστειλε για ένα και μοναδικό λόγο, να πάμε να υπερασπιστούμε αυτά τα οποία πιστεύουμε, αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουμε. Δεν μπορεί να έρχονται να λένε, αυτά είναι λόγω της εκτάκτου στιγμής και της έκτακτης κρίσης που υπάρχει, θα τα ψηφίσουμε, πρέπει να τα περάσουμε. Αυτό λοιπόν είπα: τελευταία φορά, δεν θα επαναληφθεί τουλάχιστον από εμένα. Δηλαδή παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω». Πάντως, ο κ. Ρομπόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από το κυβερνητικό έργο και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται: «Είμαι ικανοποιημένος διότι έχουν γίνει και θα γίνουν πάρα πολλά πράγματα, η χώρα θα αλλάξει, θα εκσυγχρονιστεί, γίνονται μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνουν εδώ και 30 χρόνια», είπε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι από το 2012 η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα».
Αυτό που μπερδεύει τα πράγματα, είναι η ώρα που μπορεί να πάρει το… καπελάκι του. Κάποιοι το διαβάζουν «στο μέλλον» αλλά κάποιοι αλλοι φοβούνται στο «σήμερα»


Επιτέλους...

Επιτέλους! Η Θεσσαλονίκη έχει εβραίο αντιδήμαρχο...


211210-kaponΑρχίσαμε... O εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματίας Χασδάι Καπόν (εκλέγεται στο πρώτο δημοτικό διαμέρισμα, έλαβε 1432 ψήφους και κατατάχθηκε 13ος στους 29 της πλειοψηφίας), διορίστηκε από τον Γιάννη Μπουτάρη αντιδήμαρχος Διαχείρισης Πόρων και Οικονομικής Ανάπτυξης. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, λένε πολλοί στη Θεσσαλονίκη...
Ο παραπάνω τύπος λοιπόν, είναι οικονομολόγος, είναι και συνιδρυτής της PROTON BANK αλλά και της Ωμέγα Τράπεζας, ενώ υπήρξε επί σειρά ετών μέλος στο ΔΣ της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και παραμένει πολύ ενεργός στις τάξεις της. Ο Καπόν δεν κρύβει τις προθέσεις του για την πόλη: «Θα προσφέρουμε πολιτική υποστήριξη σε αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης που υπόσχονται να προσελκύσουν σοβαρούς επενδυτές στη Θεσσαλονίκη και στις υποδομές της, και επίσης σε αυτές τις θεσμικές πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την ικανότητα της Θεσσαλονίκης να γίνει εκπαιδευτικό και νοσηλευτικό κέντρο στην περιοχή».
Από που θα είναι αυτοί οι επενδυτές ή «επενδυτές»; Ιδού η απορία... Και όταν ο ποιητής μιλάει στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» για πρωτοβουλίες που απαιτούν πολιτικό θάρρος, τι εννοεί; Έτσι για να ξέρει ο κόσμος εκεί τι να περιμένει!
www.elkosmos.gr


Δεν τους βγήκε...

Υπέρ της Ελλάδος η έκθεση Γκρος για Ρόδο και Κω


221210-imvrosΔεν τους βγήκε! Η Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης έκλεισε τα αυτιά της στις αιτιάσεις της Τουρκίας και απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της. Συγκεκριμένα, ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα έκθεση του Ελβετού βουλευτή Άντρεας Γκρος για την κατάσταση των Ελλήνων μουσουλμάνων της Ρόδου και της Κω. Εναντίον της έκθεσης ψήφισαν μόνο οι μετέχοντες Τούρκοι βουλευτές. Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χρήστος Πουργουρίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο Ελβετός εισηγητής «δεν έχει παρατηρήσει καμία παραβίαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των κατοίκων που έχουν τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο στα δύο αυτά νησιά».
Στην έκθεση, ο κ. Γκρος αναφέρει ότι οι μουσουλμάνοι της Ρόδου και της Κω, είναι περήφανοι για την ελληνική τους υπηκοότητα και παρόλο που έχουν μορφωτικούς δεσμούς με την Τουρκία, δεν θεωρούν εαυτούς Τούρκους. Μάλιστα, ο ίδιος προτείνει στην έκθεση να γίνεται χρήση του όρου «κάτοικοι που έχουν τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο» (having a Turkish cultural background). Ο κ. Γκρος, ζητά μεταξύ άλλων από την πλευρά του καλύτερη διαχείριση των Βακουφιών ακινήτων, ελεύθερη επιλογή των ιμάμηδων από τους μουσουλμάνους, ενώ συγχαίρει τη χώρα μας για την άνευ διάκρισης προστασία των ιστορικών μνημείων. Κα εδώ επιφυλάσσει τη «βόμβα» για τους Τούρκους, συγκρίνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των μουσουλμάνων της Ρόδου και της ΚΩ, με αυτές των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου: «Οι πρώτοι ζουν σε συνθήκες απόλυτα ικανοποιητικές, ενώ οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα».
Μάλιστα, η επιτροπή απέρριψε την πρόταση των Τούρκων βουλευτών για δεύτερη επίσκεψη από τον κ. Γκρος στη Ρόδο και στην Κω. Από την πλευρά του, ο Χρήστος Πουργουρίδης, δήλωσε ότι οι μετέχοντες Έλληνες βουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κατάρριψη της τουρκικής προπαγάνδας για δήθεν καταπίεση και διακρίσεις σε βάρος των Ελλήνων μουσουλμάνων στη Ρόδο και στην Κω.
www.elkosmos.gr 


Νέα εξ ανατολών....

¨ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ¨

Χαμπέρτούρκ 20-12-2010


¨Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει να βγούνε από το ευρώ¨
Ανακοινώσεις σοκ από τον αμερικανικό Pimco, έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του κόσμου
O αντιπρόεδρος του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Pimco Άντριου Μπόσομγουώρθ δήλωσε πως αν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θέλουν να βελτιώσουν τις οικονομίες τους, πρέπει να βγούνε από το ευρώ.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα  Die Welt ο Μπόσομγουώρθ  που είναι και υπεύθυνος του χαρτοφυλακίου του γραφείου του Μονάχου είπε πως ¨Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία χωρίς δικό τους νόμισμα και χωρίς να βλέπουν σημαντική βοήθεια δεν μπορούνε να σταθούνε στα πόδια τους. Οι χώρες αυτές με το δικό τους νόμισμα μπορούνε να κάνουνε πιο φτηνές εξαγωγές, και η αύξηση των εξαγωγών θα διασφαλίσει την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη.
Ο Μπόσομγουώρθ  ανέφερε πως αυτές οι χώρες αφού αναπτυχθούνε και κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, μπορούνε να επανέλθουν στις νομισματική ένωση.
Σε αξιολογήσεις που έκανε σχετικά με την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο, είπε πως αυτές οι χώρες θα μπορούσανε να λύσουν τα προβλήματα τους παραμένοντας στην νομισματική ένωση, αλλά θα είναι αναγκαία πρόσθεσε μια σοβαρή στήριξη από τους εταίρους.


Νέα εξ ανατολών....

ΜΑΔΥΤΟΣ

16-12-2010 Νέτγκαζέτε


Μάζεψε ελληνικά και τούρκικα τούβλα και έκανε συλλογή
Ο εγχώριος ερευνητής της ιστορίας Αχμέτ Ουσλού από το Τσανάκκαλε, μετά από προσπάθεια 25 ετών άρχισε να εκθέτει στην γκαλερί του ελληνικά και τουρκικά τούβλα από την Οθωμανική περίοδο. Στην τοπική  έκθεση που άνοιξε για τις μάχες στο Τσανάκκαλε, δίπλα σε άλλα μνημεία από την εποχή του πολέμου, εκτίθενται ελληνικά και τουρκικά τούβλα οθωμανικής περιόδου από το Τσανάκκαλε και την γύρω περιοχή. Ο Ουσλού λέγοντας πως είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής τούβλων στην οθωμανική εποχή ήταν η περιοχή του Ετζέαμπάτ του Τσανάκκαλε αναφέρει πως ¨Στα 1900 στην περιοχή του Τσανάκκαλε υπήρχαν περίπου 100 βιομηχανίες τούβλων. Εδώ παράγονταν τα φημισμένα τούβλα ΜΑΔΥΤΟΣ και έφευγαν για τις διάφορες περιοχές της χώρας. Εγώ για να μπορέσω να αφήσω ένα κομμάτι ιστορίας στις επόμενες γενιές, μετά από προσπάθεια 25 χρόνων, θέλησα να παρουσιάσω σε έκθεση τούβλα από τις 100 διαφορετικές βιομηχανίες. Από τα τούβλα που εκτίθενται το 30% ανήκε σε Τούρκους και το 70% σε Έλληνες. Η κάθε βιομηχανία τότε χτυπούσε πάνω στο τούβλο την μάρκα της. Εξ αυτού λοιπόν, τα τούβλα αυτά έχουν φτάσει ως τις μέρες μας με τις επιγραφές τους. Αυτή τη στιγμή στην έκθεση μου υπάρχουν 170 περίπου διαφορετικά τούβλα. Καθώς όμως δυστυχώς δεν επαρκεί ο χώρος δεν μπορώ να τα εκθέσω όλα¨.
…………………….


Νέα εξ ανατολών....

ΠΛΟΙΟ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

Νέτγκαζέτε 18-12-20


 Ο επίτιμος πρόεδρος του ομίλου Κοτς, Ραχμί Κοτς αναφέροντας πως είναι ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας να δείξει στα σχέδια  της αμυντικής βιομηχανίας την αναμενόμενη από αυτόν απόδοση, είπε πως ¨ Οι ελλείψεις που μπορεί να παρουσιαστούνε σε αυτό το θέμα, μπορεί να κλονίσουν την συνεργασία Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών-ιδιωτικού τομέα.  Ο Κοτς στην ομιλία του κατά την καθέλκυση του πλοίου έρευνας και διάσωσης  "TCSG Güven", θύμισε πως το πρώτο από τα τέσσερα της παραγγελίας με το όνομα ¨Dost¨, παραδόθηκε τον Ιούνιο. Είπε πως σήμερα καθελκύεται το δεύτερο της παραγγελίας, πως η κατασκευή και των δύο ακολουθεί το πρόγραμμα, πως θα ακολουθήσουν τα σκάφη  "Umut" και  "Yaşam", πρόσθεσε πως την επόμενη εβδομάδα το ¨Dost¨ θα αρχίσει τις ναυτικές δοκιμές του, και πως το τρίτο πλοίο θα καθελκυστεί το 2011 και η παραγγελία θα ολοκληρωθεί με το 4ο το 2012.
Ο Κοτς ανέφερε πως με την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα προοδεύσει η εθνική αμυντική βιομηχανία, θα είναι μεγάλη η συμβολή στην οικονομία, πως στο τέλος οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων θα διασφαλίζονται από το εσωτερικό, ενώ σημαντικό θα είναι το κέρδος στο θέμα του εκπαιδευμένου προσωπικού. Ο Ραχμί Κοτς είπε πως ¨Για αυτό όμως είναι ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας να δείξει την αναμενόμενη από αυτόν απόδοση. Οι ελλείψεις που μπορεί να παρουσιαστούνε σε αυτό το θέμα, μπορεί να κλονίσουν την συνεργασία Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών-ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου έχουμε μεγάλη ευθύνη και καθήκον. Ο Ραχμί Κοτς ανέφερε πως ο τομέας κατασκευής πλοίων από το 2008 βρίσκεται σε σοβαρή κρίση, πέρασε δύσκολες μέρες, και πως σε αυτό το σημείο τα σχέδια κατασκευής στρατιωτικών πλοίων του πρόσφεραν μια ουσιαστική ανάσα.
…………
Ο Κοτς είπε : ¨ Σήμερα αν κοιτάξουμε τις ευρωπαϊκές χώρες, έχει απομείνει από ένας μεγάλος κατασκευαστής. Για αυτό στη χώρα μας καθώς προοδεύει αυτή η βιομηχανία, δεν πρέπει να παραβλέπουμε αυτήν την αλήθεια. Εμείς ως όμιλος Κοτς αποδίδουμε μεγάλη βαρύτητα στην αμυντική βιομηχανία¨. Αναφέροντας πως συνεχίζεται και η κατασκευή 4 γιοτ στο ναυπηγείο ανέφερε : ¨Έχουμε την θέση μας παγκοσμίως στην κατασκευή γιοτ. Στόχος μας είναι να κατασκευάζουμε τα καλύτερα διεθνώς γιοτ. Για αυτό εξελίσσουμε διαρκώς την τεχνολογία τους. Η Τουρκία προχωρά διαρκώς στον τομέα κατασκευής γιοτ. Πρέπει να ανοίξουμε τα πανιά μας στον αέρα που φυσά και να το εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατό αυτήν την ευκαιρία¨.
 Ο γραμματέας της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών Μουρατ Μπαγιάρ είπε πως το σχέδιο κατασκευής πλοίων έρευνας και διάσωσης για την ακτοφυλακή είναι το πρώτο που δίνεται στα ιδιωτικά ναυπηγεία και πως έτσι ανοίγει ο δρόμος και για τα άλλα σχέδια.


Ιστοσελίδες με μιά ματιά...


Εκδόσεις - Βιβλιοπωλείο ΛΟΓΧΗ. Νέα κυκλοφορία!

Νέα κυκλοφορία: Ο Φασισμός και οι ιδεολογικές του βάσεις

H ιστορία του φασισμού είναι σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα ή ιδωμένη μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του πολιτικού φανατισμού και της απαξίωσης του ηγέτη του, Μουσολίνι, λόγω της άσκοπης επίθεσης του 1940 στην Πατρίδα μας. Οι κοινωνικοπολιτικές αιτίες, τα ιδεολογικά ρεύματα που οδήγησαν στην δημιουργία αρχικά του Φασιστικού Κινήματος και κατόπιν του καθεστώτος και του δόγματος, υπήρξαν και είναι πολυποίκιλα. Το ίδιο και οι διαστρωματώσεις του κράτους που δημιούργησε στην Ιταλία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κοινωνικό πείραμα της συντεχνιακής οργάνωσης της οικονομικής ζωής. Στα προ του πολέμου χρόνια, ο φασισμός, ως πολιτικό κίνημα αλλά και κρατική οντότητα, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πρότυπο ακόμα για πολλούς θεωρητικούς και πολιτικούς της εποχής. Το νέο βιβλίο των εκδόσεων μας γραμμένο προ του Οκτωβρίου του 1940, αποτελεί μία σύνοψη των Ιδεών, των κρατικών δομών αλλά και μια αναλυτική παρουσίαση του συντεχνιακού κράτους ως αντίβαρο στη φιλελεύθερη και σοσιαλιστική κοινωνική πρόταση. Κυρίως όμως, είναι ένα ντοκουμέντο εποχής χωρίς τις αγκυλώσεις της μετά του 1945 περιόδου.
Η ποιοτική υπεροχή του φασιστικού κράτους.
Ο Γιώργος Παμπούκας εξέδωσε τη μελέτη του γύρω από τη θεωρία του φασισμού και τις ιδεολογικές του βάσεις. Θεωρεί ότι η Ελλάδα ευτύχησε να βρει τον ορθό συνταγματικό δρόμο και δικαιολογημένα εορτάζει την τέταρτη επέτειο από την εγκαθίδρυση του καθεστώτος του Ιωάννου Μεταξά. Πιστεύει ότι κάθε κράτος πρέπει να εφαρμόζει πολιτειακούς θεσμούς οι οποίοι ανταποκρίνονται στην ιστορία του, αλλά και στην ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα των πολιτών του. Επίσης απαραίτητη είναι η μελέτη και η κατανόηση των βασικών αρχών οι οποίες διέπουν τους συγκεκριμένους θεσμούς. Προχωρά σε μία κριτική της φιλελεύθερης δημοκρατίας η οποία κυριάρχησε τον 19ο αιώνα και απετέλεσε την αντίδραση στα απολυταρχικά καθεστώτα του προηγούμενου αιώνος.
Κατά την άποψη του φιλελευθερισμού, το κράτος δεν εξελίσσεται ζώντας μέσα στον λαό και το έθνος, αλλά είναι ένα μηχάνημα εξυπηρετήσεως των πολιτών χωρίς ρίζες, το οποίο είναι δυνατόν να μεταφυτευτεί οπουδήποτε. Στην συνέχεια αναζητούνται τα αίτια της κρίσεως του φιλελεύθερου κράτους, τα οποία δεν οφείλονται μόνο στην οικονομική κρίση και στην μεταβολή των οικονομικών συνθηκών της Ευρώπης, αλλά και στις πολλές λειτουργικές αδυναμίες του ίδιου του φιλελεύθερου κράτους. Από την αδήριτη ανάγκη των ανθρώπων για αληθινή επανάσταση αλλά και για την δημιουργία νέων και υγιειών πολιτειακών τόπων και ιδεωδών γεννήθηκε ο φασισμός, ως αντίδραση κατά της φιλελεύθερης δημοκρατίας και ως πολέμιος του σοσιαλισμού και των κομμουνισμών.  Με τον φασισμό, το κράτος δεν είναι πλέον όργανο στην υπηρεσία του ατόμου και τα πρωτεία ανήκουν πλέον στο κράτος και όχι στον λαό. Ο φασισμός λοιπόν, αποτελεί κράτος ολοκληρωτικό, συνέστησε κράτος λαϊκό και δημιούργησε κράτος δυναμικό. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δεύτερο κεφάλαιο στο οποίο σκιαγραφούνται οι πρόδρομοι των φασιστικών κινημάτων, αρχής γενομένης από το Πλατωνικό κράτος, στο οποίο διδασκόμαστε ότι όλοι πρέπει να υπακούουν σε έναν αρχηγό προικισμένο με ανδρεία, σωφροσύνη και με τα χαρίσματα της Δικαιοσύνης και της ευρυμάθειας. Όμοια είναι και η διδασκαλία του Αριστοτέλη, σύμφωνα με την οποία ωφελιμότερη αναδεικνύεται η αρχή του καλυτέρου ανδρός, ο οποίος είναι υπέροχος και ως προς την αρετή. Στην συνέχεια φτάνουμε στην εποχή της Αναγέννησης, με φιλοσόφους, ποιητές και πολιτικούς όπως ο Machiavelli, ο Hobbes και ο Spinoza. Πολλοί βεβαίως πιστοί του φασισμού, υπέστησαν την επίδραση των φιλοσόφων του γερμανικού ιδεαλισμού, όπως ο Fichte, από τον οποίο εκπορεύεται η σύνδεση της εθνικής σκέψης με την κρατική οργάνωση. Από τον Sorel ο φασισμός ενεπνεύσθη την επαναστατική μέθοδο της βίας για να διαλύει καταστάσεις που προσβάλουν το κράτος και το έθνος σαν γάγγραινα, αλλά και την θεμελιώδη ιδέα του φασισμού να δημιουργήσει ένα πολιτικοοικονομικό κράτος με τη σύνδεση του εθνικισμού και του συνδικαλισμού. Στην συνέχεια, αναλύονται τα αίτια της φασιστικής επαναστάσεως της οποίας σπέρματα βρίσκουμε στα πολιτικά γεγονότα που ακολούθησαν την εμφάνιση στην Ιταλία του εθνικού κράτους.

Ο φασισμός ως κράτος Δικαίου
Εξετάζονται οι σχέσεις του φασισμούς και των κρατών δικαίου, από το 1925 ιδιαιτέρως όπου το φασιστικό καθεστώς στην Ιταλία έλαβε νομική οργάνωση βάσει της οποίας η κοινωνική ζωή αλλά και οι σχέσεις ατόμων και ομάδων διέπονται από κανόνες δικαίου. Ιδιαίτερα με τους νόμους του Δεκεμβρίου του 1928 και του Δεκεμβρίου του 1929, περί ιδρύσεως και αρμοδιοτήτων του μεγάλου φασιστικού συμβουλίου, για την στάση του απέναντι στο κοινοβούλιο, η οικονομική του οργάνωση η οποία εμφανίζει ένα τέλειο σύστημα οικονομίας. Γίνεται αναφορά στην δημιουργία των εθνικών φασιστικών κομμάτων το οποίο αποτελεί τον φορέα των ιδεών του κινήματος στην αποστολή του, η οποία είναι η εγγύηση της πολιτικής ενότητας και η διασφάλιση της διαδοχής της πολιτικής αρχηγίας.
Το τελευταίο κεφάλαιο πραγματεύεται το θέμα του συντεχνιακού συστήματος, το οποίο αποτελεί την κορωνίδα της κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης του φασισμού. Το παρόν βιβλίο, εκτός από ένα εύχρηστο και απλό εγχειρίδιο γύρω από την ιστορία και της ιδεολογικές βάσεις του φασισμού, αποτελεί και τον αντίλογο σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο φασισμός είναι ένα κίνημα τελείως αυταρχικό, ένα πολιτικό σύστημα που καταπιέζει τον λαό και δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία του. Μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που πολεμάται και συκοφαντείται κάθε τι το εθνικό, που καταλύονται θεσμοί και κοινωνικές κατακτήσεις από την εποχή του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά, πιστεύουμε ότι επιβάλλεται η ανάγνωση τέτοιων κειμένων, που όχι μόνο μας μορφώνουν, αλλά σφυρηλατούν και την πίστη μας.


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More