7.11.11

Ακόμη την μαγειρεύουν!

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα κυβέρνηση.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. «Πυρετός» συσκέψεων στα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κάλεσμα στο λαό να ανατρέψει τη νέα κυβέρνηση απηύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα. Προϋποθέσεις για τη στήριξη του όλου εγχειρήματος έθεσε ο Γ. Καρατζαφέρης. «Ενώνουν τις αποτυχίες τους για να μας «σώσουν», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά για το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης και τη σύνθεσή της, έγινε λίγο πριν τις 15.00, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες επικοινωνίες. Νωρίτερα, περί τις 14.00, ο κ. Παπανδρέου έφθασε στο γραφείο του στη Βουλή, όπου έχει σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης για τις διαβουλεύσεις τους προέδρους του ΛΑ.Ο.Σ., της Δημοκρατικής Αριστεράς [Βλέπε άρθρο] και της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Μόλις υπάρξει κατάληξη στο όνομα του νέου πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου θα υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτησή του (και της κυβέρνησης), προκειμένου να ανατεθεί στο διάδοχό του η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Διάλογος Κ. Παπούλια - Γ. Καρατζαφέρη
Φαβορί για διάδοχος του κ. Παπανδρέου προβάλλει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, στον οποίο έκανε αναφορά και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας [Βλέπε άρθρο] .
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στη νέα κυβέρνηση θα μετέχουν ως αντιπρόεδροι, οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Σταύρος Δήμας (νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ). Μιλώντας πάντως στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αγγελος Τόλκας, σημείωσε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά τόσο αναφορικά με το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού όσο και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.
Αργά το βράδυ τη Κυριακής, στη συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπήρξε προσέγγιση απόψεων τόσο ως προς τις αναγκαίες ενέργειες, όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα με καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών την 19η Φεβρουαρίου. Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και της ΝΔ οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου.
Στο στρατόπεδο της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς είχε το πρωί σύσκεψη στα γραφεία της Λ. Συγγρού με κορυφαία στελέχη του κόμματος για να καθοριστεί το πλαίσιο της χθεσινής συμφωνίας για το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως οδηγήθηκε στην απόφαση να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Γ. Παπανδρέου μπροστά στην αποσταθεροποίηση της σχέσης της Ελλάδας με την Ε.Ε., την οποία προκάλεσαν οι χειρισμοί του κ. Παπανδρέου. Η νέα κυβέρνηση, επανέλαβε, είναι περιορισμένης εντολής και χρόνου και έχει ως μοναδικό σκοπό να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με ταυτόχρονη απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη ΝΔ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι με τη χθεσινή κίνηση του Αντώνη Σαμαρά διασφαλίζεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, αλλά και οι εκλογές, ενώ επισημαίνουν ότι βασική προτεραιότητα ήταν να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου.
«Η πρώτη φάση πήγε καλά, ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε όπως ήταν ο πρώτος όρος που είχαμε θέσει. Τώρα πρέπει να δούμε τη δεύτερη φάση που είναι σε εξέλιξη», σχολίασε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου του κόμματος.
Όπως προαναφέρθηκε, η ΝΔ επιθυμεί να είναι βραχύβια η νέα κυβέρνηση και να έχει συγκεκριμένη αποστολή. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, ο όρος ότι η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει «άμεσα» μετά την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου ήταν απαίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο στις τάξεις της ΝΔ υπάρχουν και εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι με τη στάση του ο κ. Σαμαράς εγκαταλείπει σταδιακά την αντιμνημονιακή γραμμή, κάτι που μπορεί να έχει πολιτικό κόστος για τον ίδιο και τη ΝΔ.
Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις στελέχους της ΝΔ που επικαλείται το Reuters, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια του έργου που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012 και θα στηρίξει και το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. «Έχουμε δεσμευθεί και θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
H συνέντευξη της Α. Παπαρήγα
Κάλεσμα στο λαό να ρίξει με την πάλη του τη νέα κυβέρνηση «μαύρου μετώπου» (όπως την αποκάλεσε) σύντομα, προτού ληφθούν τετελεσμένες αποφάσεις, και να επιβάλει εκλογές, απηύθυνε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προειδοποιώντας ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι λίγων εβδομάδων, αλλά θα λάβει αποφάσεις που θα πλήττουν το λαό τουλάχιστον για 10 - 15 χρόνια [Βλέπε άρθρο] .
Η δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι θα στηρίξει το εγχείρημα της νέας κυβέρνησης υπό τρεις προϋποθέσεις. «Όχι άλλες μειώσεις μισθών συντάξεων, όχι εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, όχι στο πλιάτσικο το οποίο θα επιχειρηθεί», υπογράμμισε, καλώντας επίσης τον ομογάλακτο εταίρο» να ζητήσει την άρση του νόμου περί ιθαγένειας μεταναστών [Βλέπε άρθρο] .
Η δήλωση του Α. Τσίπρα
«Ενώνουν τις αποτυχίες τους για να μας "σώσουν" ... στην πραγματικότητα όμως αναλαμβάνουν τη συνευθύνη της υποτέλειας, της διάλυσης και εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας [Βλέπε άρθρο] . «Όλες αυτές τις ημέρες ζήσαμε ένα απίστευτο παρασκήνιο σε βάρος του ελληνικού λαού, στόχος τους ήταν να εμποδίσουν τη λαϊκή ετυμηγορία», υποστήριξε και εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι υπηρεσιακή, αλλά θα λάβει αποφάσεις που θα δεσμεύουν το λαό για δεκαετίες.
Την απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς να μην μετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης: «Εμείς, δεν θα μετέχουμε στο νέο κυβερνητικό σχήμα και σε ό,τι αφορά τη στάση μας, θα την εξαρτήσουμε από τη θητεία - η οποία ακούγεται ότι θα είναι μέχρι το Φεβρουάριο - και επίσης κυρίως από τις πολιτικές δεσμεύσεις και το τι καλείται να πράξει αυτή η μεταβατική κυβέρνηση. Δεν σπεύδω να σας πω ούτε ότι θα υπερψηφίσουμε, ούτε ότι θα καταψηφίσουμε τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Κουβέλης στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ.
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος θα είναι νέος πρωθυπουργός, αναγνώρισε πως «είναι ένας έμπειρος άνθρωπος, ο οποίος γνωρίζει και μακροοικονομικά και τη λειτουργία του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συστήματος». «Βεβαίως», σημείωσε, «είχε μια διαφορετική άποψη σχετικά με το "κούρεμα", αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο που θα διαμορφώσει σε αυτόν η ανάθεση των καθηκόντων του πρωθυπουργού από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».
Την πρόθεση της Δημοκρατικής Συμμαχίας να στηρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό. «Έχω ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν είναι η συμμετοχή. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα στηρίξει», υπογράμμισε και ζήτησε οι όποιες αποφάσεις για τη νέα κυβέρνηση να ληφθούν γρήγορα και να υπερισχύσουν οι σώφρονες μέσα στα κόμματα «και όχι οι ακραίες φωνές».
Τέλος, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ελπίδα πως «η κυβέρνηση δεν θα είναι προσχηματική -δεν θα έχουν προσχηματικές λογικές τα κόμματα, δεν θα είναι δηλαδή ένα φύλλο συκής για τους Ευρωπαίους, διότι έτσι δεν πρόκειται να λειτουργήσει».
«Με ανακολουθίες, με ανακρίβειες, με ψέματα και με παλινωδίες, κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού δεν υπάρχει», παρατήρησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς. «Αλλη», είπε, «ήταν η εντολή του λαού στις τελευταίες εκλογές και άλλη πολιτική προσπαθούν να εφαρμόσουν οι επικυρίαρχοι του συστήματος», επαναλαμβάνοντας τη θέση του Αρματος για «εδώ και τώρα εκλογές με απλή αναλογική».
«Είχαμε χαρακτηρίσει από την αρχή την προοπτική μιας κυβέρνησης όπως αυτή που προαναγγέλθηκε ως το "μικρότερο κακό". Το πολιτικό σύστημα, με το βάρος της ευθύνης για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και με δεδομένη την έλλειψη νομιμοποίησης της σημερινής Βουλής, οφείλει τώρα να εξασφαλίσει τα επείγοντα συμφέροντα της κοινωνίας, δηλαδή την αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη ώστε χωρίς να δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες, να την οδηγήσει σε εκλογές», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι-Πράσινοι.
http://www.naftemporiki.gr/news/


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More