23.11.11

Ξέρουμε τι θέλει η Μέρκελ...

Μέρκελ: Υπογράψτε κύριε Σαμαρά αν θέλετε την 6η δόση
Μέρκελ: Υπογράψτε κύριε Σαμαρά αν θέλετε την 6η δόση!

Την ενυπόγραφη δέσμευση όλων των ελληνικών κομμάτων που στηρίζουν την νέα κυβέρνηση Παπαδήμου ζήτησε ρητά σήμερα από το βήμα της γερμανικής Βουλής και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Μιλώντας στη συζήτηση για τον γερμανικό προϋπολογισμό του 2012, η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε και η ίδια, μετά τις χτεσινές δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ότι οι έγγραφες δεσμεύσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
«Το ελληνικό ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί ακόμη γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Και γι΄ αυτό απαιτείται, και οφείλω να το πω σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι (...) δεν χρειαζόμαστε μόνον την υπογραφή του έλληνα πρωθυπουργού αλλά και τις υπογραφές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει καταβολή της 6ης δόσης», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ και δήλωσε τη λύπη της για το γεγονός ό,τι εκείνος που δεν υπογράφει, εννοώντας προφανώς τον κ. Σαμαρά, είναι ομοιδεάτης της: «Είναι ακόμα πιο λυπηρό για εμένα ότι εκείνος που αρνείται να υπογράψει ανήκει στην πολιτική οικογένεια των συντηρητικών».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλον Γιουνκέρ, έστειλε χτες τελεσίγραφο στα τρία ελληνικα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ζητώντας τους ρητά να δώσουν έγγραφες εγγυήσεις με υπογραφή των πολιτικών αρχηγών στις οποίες θα δηλώνεται σαφώς η δέσμευση τους στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, για τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και στα οικονομικά μέτρα που απορρέουν από αυτήν. Διαφορετικά, δεν θα εκταμιευτεί η 6η δόση.
Αντίστοιχες δηλώσεις είχαν κάνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, ο ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Όλι Ρεν, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς και ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, όμως σήμερα η κ. Μέρκελ το ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο στην γερμανική Βουλή.
Με την κίνηση αυτή, οι ευρωπαίοι εταίροι και ομοιδεάτες του κ. Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο για ελιγμούς στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας καθώς θα πρέπει -με κάποιον τρόπο- να βάλει την υπογραφή του και να δεσμευτεί ότι  ακόμα και αν κερδίσει τις εκλογές θα εφαρμόσει τα μέτρα που ζητούν οι εταίροι και δανειστές μας. Με λίγα λόγια, ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα για τον Αντώνη Σαμαρά μέχρι την συνεδρίαση στο Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη, διαφορετικά τίθεται σε αμφιβολία η καταβολή μισθών και συντάξεων Δεκεμβρίου αν δεν εκταμιευθεί η 6η δόση...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More