23.11.11

Τα χρήματα να δοθούν στους συνταξιούχους.

Εισαγγελέας για τα δάνεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ!


Την παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα για τη σκανδαλώδη, όπως τη χαρακτήρισε, χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ζήτησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, παραθέτοντας στοιχεία για τη δανειοδότηση των παρατάξεων.
Στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανή υπερδανεισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», τα χρέη των οποίων, όπως είπε, «προκαλούν το δημόσιο αίσθημα».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αυγενάκης, το 2010 το ΠΑΣΟΚ έλαβε επιχορήγηση ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 15,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβαν τις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Το πρώτο τρίμηνο του 2011, πρόσθεσε ο βουλευτής, τα κόμματα έλαβαν συνολικά 13.505.000 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία σχεδόν 12.300.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν επιχορήγηση και 1.205.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς.
Όσον αφορά τα δάνεια και τα χρέη των ελληνικών κομμάτων ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «μεγαλύτερος οφειλέτης σήμερα είναι η ΝΔ του κ. Σαμαρά, με χρέη της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ, με οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα 105 εκατομμύρια ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς 15 εκατομμύρια ευρώ», ενώ «ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ που χρωστά 114 εκατ. ευρώ, με οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα σχεδόν 97 εκατομμύρια, στην Μarfin Εγνατία 10 εκατομμύρια, στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατομμύρια».
Σε αυτές, συνέχισε ο κ. Αυγενάκης, προστέθηκε πρόσφατα και η Τράπεζα Αττικής που ενέκρινε στα δύο κόμματα δάνεια 3 εκατ. ευρώ.
Ο βουλευτής χαρακτήρισε «άκρως προκλητικές» τις χρηματοδοτήσεις, τη στιγμή που, όπως είπε, «η αγορά έχει στεγνώσει και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν σχεδόν καμία πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», ενώ «έχουν μειωθεί κατακόρυφα συντάξεις και μισθοί».
Κατέθεσε τέλος σειρά προτάσεων της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η οποία ζητεί τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 50%, την απαγόρευση δανειοδότησης από τις τράπεζες και την επιβολή απόλυτης διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More