22.9.11

Ο λαός θέλει εκλογές.


Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.


 
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως το καταψηφίζουν, με κύριο το επιχείρημα ότι το νομοθέτημα είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης προκειμένου να αποφύγει τις εκλογές.


 Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, το οποίο εισήχθη σε πρώτη ανάγνωση και συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα σε δεύτερη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως το καταψηφίζουν, με κύριο το επιχείρημα ότι το νομοθέτημα είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης προκειμένου να αποφύγει τις εκλογές, ενώ εξέφρασαν αντιρρήσεις και προβληματισμούς σχετικά με την διατύπωση των ερωτημάτων στα δημοψηφίσματα κ.α.
Εισηγούμενος το νομοθέτημα ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, είπε ότι ο ελληνικός λαός δεν ποδηγετείται και ότι το δημοψήφισμα δεν υποκαθιστά τη λαϊκή εντολή, παρά αφορά συγκεκριμένο ζήτημα. «Διαγιγνώσκω μία προσπάθεια αντί να μιλήσουμε επί της ουσίας, να μιλήσουμε επί της συγκυρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης, ο οποίος, επιπλέον, καταλόγισε «φοβία» στα κόμματα της αντιπολίτευσης έναντι ενός θεσμού άμεσης δημοκρατίας. Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, αν διεξαχθεί δημοψήφισμα εντός του 2011 θα αφορά θέματα που σχετίζονται με τη δύσκολη ζωή των Ελλήνων, «κοινωνική και οικονομική», και για τα οποία θα αποφασίσει η Βουλή.
«Αν κάποιος έλεγε, δε μας αρέσει ο εκτελεστικός νόμος γιατί δεν απηχεί το πνεύμα της διάταξης ή δεν το εφαρμόζει σωστά, να το εξέταζα μαζί σας. Λέει, όμως, για επικοινωνιακά τεχνάσματα και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, δηλαδή υποβαθμίζουμε έτσι την κρίση του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Καστανίδης, ο οποίος, ταυτόχρονα, τόνισε ότι επιθυμεί τη συνεννόηση με τα κόμματα και εμφανίστηκε ανοιχτός σε αλλαγές που θα προκύψουν από τον κοινοβουλευτικό διάλογο.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Κυριακοπούλου, ανέφερε ότι καλύπτεται ένα νομοθετικό κενό, καθώς ενώ υπάρχει η πρόβλεψη στο Σύνταγμα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί ψηφισμένου νομοσχεδίου, ποτέ δεν ήρθε εκτελεστικός νόμος. Πρόσθεσε δε, ότι διευρύνεται η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία.
«Όχι» από την αντιπολίτευση
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ τόνισε ότι με αυτή του τη μορφή δεν μπορεί να το ψηφίσει και ζήτησε αλλαγές προκειμένου να αλλάξει θέση.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Αν. Νεράντζης, ενώ εξέφρασε την θεσμική συμφωνία του κόμματός του στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό που φέρνει η κυβέρνηση έρχεται άκαιρα για συζήτηση, σημειώνοντας ότι αποτελεί «διάφανο μανδύα, για να αποφύγει η κυβέρνηση τις εκλογές». «Κανένα δημοψήφισμα δε μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται», επεσήμανε ο κ. Νεράντζης.
Ως ένα μέσο για να ξεφύγει το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές «και σε ζητήματα που είναι ανώδυνα να εμφανιστεί ως πλειοψηφόν κόμμα» εκτίμησε και το ΚΚΕ το νομοσχέδιο, δια του ειδικού αγορητή του Α. Σκυλλάκου, υπογραμμίζοντας, επιπλέον, πως αποπροσανατολίζει το λαό από τη σημερινή κατάσταση.
«Δημιουργείται ψευδαίσθηση ότι έτσι θα βγούμε από την κρίση. Είναι σε εξέλιξη η προπαγάνδα ότι για την κατάσταση στη χώρα μας φταίει το πολιτικό σύστημα και θα γίνει προσπάθεια να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλλάκος.
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αθ. Πλεύρης τόνισε, ότι αν και το κόμμα του τάσσεται υπέρ των δημοψηφισμάτων θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση από το υπουργικό συμβούλιο, για το ποια ερωτήματα θα τίθενται στο δημοψήφισμα και ακόμη να μπορεί κάθε κόμμα να διατυπώσει ένα ερώτημα, δεδομένου ότι θα είναι πολλαπλά τα ερωτήματα. «Θέλετε να βγάλετε επικοινωνιακά ότι το σύνολο της Βουλής θέλει τα δημοψηφίσματα και μετά να βάλετε τα ερωτήματα που θέλει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Πλεύρης.
Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση θεσμοθετεί τη συρρίκνωση της συμμετοχικής δημοκρατίας και ότι θέτει ένα απολύτως ελεγχόμενο από την κυβερνητική πλειοψηφία πλαίσιο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής Βασίλης Μουλόπουλος.
Ακόμη, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράστηκε προβληματισμός και αντίρρηση, για την πρόβλεψη να μην προσμετρώνται τα «λευκά» ψηφοδέλτια ως έγκυρα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More