18.11.10

Το θέμα είναι τι θα τους πει οΣαμαράς.

Τι θα πουν στον Σαμαρά;

Η απόκλιση των εσόδων από τους στόχους που είχαν θέσει η Κυβέρνηση και η τρόικα για το 2010, αγγίζει περίπου τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι ΔΕΚΟ, τις οποίες όμως η Κυβέρνηση «παρέλειψε» να τις συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2009, παρουσιάζοντας στην Ευρώπη «πειραγμένη» εικόνα για την πραγματική κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών.
Στο παραπάνω ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων  ευρώ, πρέπει να προστεθεί το ποσό και άλλων 4,5-5 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, που προκύπτει από την υστέρηση των εσόδων, τα οποία είχε προβλέψει η Κυβέρνηση για το 2010.
Δηλαδή, σήμερα, βρισκόμαστε μακριά από τον στόχο του προϋπολογισμού, περίπου κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ! Αυτή είναι η πραγματική αιτία των «τεχνικών δυσκολιών» που προβάλλονται, «ένθεν και ένθεν», για τη μη καταβολή της 3ης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης της τρόικας, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ομιλούν περί «τεχνικής ρύθμισης», προκειμένου οι χώρες να μεταφέρουν δήθεν τη συμμετοχή τους στο ποσό αυτό, το επόμενο έτος.
Όλα λοιπόν ήταν προαποφασισμένα. Η Αυστρία, η οποία προεδρεύει στο Eurogroup έδωσε το σχετικό σύνθημα, με δήλωση του υπουργού της επί των οικονομικών, αρνούμενη την καταβολή της δόσης που της αναλογεί, και στο προχθεσινό Eco/Fin ακολούθησαν και οι υπόλοιπες χώρες στην ίδια κατεύθυνση.
Τώρα μας λένε ότι τα χρήματα θα μας δοθούν τον Ιανουάριο του 2011. Το ευχόμαστε. Διερωτάται όμως κανείς, με ποια χρήματα θα καταβληθούν μισθοί, συντάξεις, δώρα, επιδόματα, υπερωρίες, έστω και πετσοκομμένα, στις εορτές των Χριστουγέννων; Πως θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2011, όταν, από 50 δισεκατομμύρια που ήταν το 2004, δεν θα μπορεί κανονικά να ξεπερνάει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ;
Όλα αυτά θα συζητηθούν σήμερα μεταξύ της τρόικας και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο συνάντησης που ζήτησαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της τρόικας. Αγωνιούμε…
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ,


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More