15.11.10

Για ενημέρωση...

To αλφαβητάρι της οικονομίας.


Tι σημαίνει spread, «κούρεμα» ομολόγων, επαναδιαπραγμάτευση χρέους...

Τι είναι το spread

Το Spread ουσιαστικά μετράει την διαφορά μεταξύ δύο πραγμάτων ή δύο τιμών. Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας και της τρέχουσας επικαιρότητας, το Spread (αυτό που ανεβοκατεβαίνει καθημερινώς) αναφέρεται στην διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία για τον δικό της δανεισμό.

Τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση χρέους;


Η Ελλάδα στην πάροδο των ετών έχει δανεισθεί από τις αγορές τους διεθνείς επενδυτές κεφάλαια μέσω της έκδοσης ομολόγων.
Συνολικά οι ξένοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα 250 δις ευρώ.
Από αυτούς η Γαλλία 75 δις , η Ελβετία 4 δις, η Γερμανία 43 δις οι ΗΠΑ 16 δις η Βρετανία 12 δις κ.α.
Μεταξύ των δανειστών είναι και οι ελληνικές τράπεζες καθώς κατέχουν ομόλογα 48 δις ευρώ.
Επαναδιαπραγμάτευση χρέους σημαίνει ότι το κράτος εξετάζει να βρει μια φόρμουλα ώστε να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους δανεισμού των παλαιών δανείων.

Ποιος είναι ο σορτάκιας;


Ο παίκτης του χρηματιστηρίου ο οποίος επιδίδεται στο «σορτ σέλινγκ», δηλαδή δανείζεται μετοχές σε μια τιμή πληρώνοντας κάποια προμήθεια, τις πουλάει ακριβότερα, τις γυρίζει πίσω, κρατάει την διαφορά.


Τι είναι το δημόσιο έλλειμμα;



Το δημόσιο έλλειμμα είναι η διαφορά ανάμεσα στα ετήσια έσοδα του κράτους και στις δαπάνες που κάνει.

Τι είναι το ομόλογο;

Ένα ομόλογο είναι ένα χρεόγραφο, στο οποίο ο εκδότης έχει την υποχρέωση να καταβάλει, στην λήξη της σύμβασης, την ονομαστική αξία αυτής και σε τακτά προκαθορισμένα διαστήματα ποσό χρημάτων (το κουπόνι). Τα ομόλογα εκδίδονται γενικά για ένα καθορισμένης διάρκειας χρονικό διάστημα (η ωριμότητα) μεγαλύτερο ενός έτους.
Χρεόγραφα με μια ωριμότητα μικρότερη ενός έτος είναι είτε γραμμάτια ή συναλλαγματικές, και θεωρούνται όργανα της αγοράς χρημάτων.


Πώς γίνεται το… κούρεμα (haircut) ομολόγων


Το «κούρεμα» σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες που καταθέτουν ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από όσα θα λάμβαναν εάν κατέθεταν ομόλογα άλλης χώρας-μέλους της ευρωζώνης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More