28.11.10

Σε νέες κομπίνες τα λαμόγια!

Χρυσή φάμπρικα με τις άδειες παραμονής αλλοδαπών.

 

Από τις υπηρεσίες αλλοδαπών έχουν κλαπεί την τελευταία δεκαετία 55.000 έγγραφα, τα οποία πωλούν τα κυκλώματα στους παράνομους μετανάστες

Ξέφραγο αμπέλι» θυμίζουν οι υπηρεσίες αλλοδαπών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού έχουν κλαπεί από τα αντίστοιχα τμήματα διαφόρων δήμων, νομαρχιών και περιφερειών της χώρας την τελευταία δεκαετία περισσότερες από 55.000 άδειες διαμονής αλλοδαπών και βεβαιώσεις υποβολής αιτήσεων για χορήγηση και ανανέωση άδειας παραμονής.Σε εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών προς τα συναρμόδια υπουργεία και την ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζεται η πλήρης λίστα των «απολεσθέντων» αδειών και ζητείται, σε περίπτωση που εντοπιστεί υπήκοος τρίτης χώρας με τα συγκεκριμένα έγγραφα, να ενημερωθεί αμέσως η οικεία αστυνομική αρχή για να προβεί στις νόμιμες ενέργειες.

Οι άδειες παραμονής διατίθενται στους μετανάστες από παράνομα κυκλώματα έναντι ποσών που κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι τα κυκλώματα που διαχειρίζονται τις κλεμμένες άδειες έχουν «τζιράρει» περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ «πουλώντας» ελπίδα στους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες. Με τα συγκεκριμένα έγγραφα οι αλλοδαποί δεν μπορούν να έχουν συναλλαγή με το Δημόσιο, όπως επιβεβαιώνουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, αφού έχει αναπτυχθεί μηχανισμός εντοπισμού των κωδικών που αναγράφονται και κινητοποιείται αμέσως ο μηχανισμός της Αστυνομίας.
Η χρήση τους έχει να κάνει κυρίως σε συναλλαγές με ιδιώτες, για παράδειγμα στην αναζήτηση εργασίας, όπου με την επίδειξη του εγγράφου «πιστοποιούν» τη νόμιμη παραμονή τους. Ενας απλός πολίτης είναι φυσικό να μην μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητα των εγγράφων.
Εντοπίζονται
Χρυσή φάμπρικα με τις άδειες παραμονής αλλοδαπών
Οι μη νόμιμα εισερχόμενοι μετανάστες εγκλωβίζονται στη χώρα, αφού ακόμα και αν κατέχουν «κλεμμένη» άδεια δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, καθώς τα «κλεμμένα» έγγραφα εντοπίζονται στα αεροδρόμια και στα σύνορα αν θέλουν να ταξιδέψουν οδικώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Εσωτερικών έχουν κλαπεί 31.713 «βινιέτες» που αφορούν άδειες διαμονής μεταναστών και περίπου 23. 841 βεβαιώσεις υποβολής αιτήσεων με πλήρη στοιχεία για χορήγηση ή ανανέωση αδειών παραμονής (βεβαιώσεις τύπου Α).Οι «βινιέτες» ή αλλιώς «στίκερ» αντικατέστησαν το 2005 τα έγγραφα των αδειών παραμονής. Περιέχουν υδατογράφημα όπως τα χαρτονομίσματα ως σύστημα ασφαλείας για να μην πλαστογραφηθούν.
Οι περισσότερες από τις κλεμμένες άδειες παραμονής αυτού του τύπου δεν ανέγραφαν συγκεκριμένο όνομα, με αποτέλεσμα να μπορεί ο μετανάστης που τις προμηθευόταν στη μαύρη αγορά να τοποθετεί το όνομά του, το οποίο μπορούσε να πιστοποιήσει και με άλλα έγγραφα. Κάθε νόμιμη «βινιέτα» πρέπει να συμφωνεί με τη βίζα εισόδου του αλλοδαπού. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι κλεμμένες «βινιέτες» εντοπίζονται εύκολα σε μια αστυνομική έρευνα.
Εκτός από τις βινιέτες, τα κυκλώματα «απαλλοτριώνουν» και τις βεβαιώσεις κατάθεσης αίτησης με πλήρη ή ελλιπή φάκελο δικαιολογητικών που έχουν καταθέσει αλλοδαποί για τη χορήγηση ή παράταση της άδειας παραμονής. Πρόκειται για δημόσιο έγγραφο (βεβαίωση τύπου Α).
Υπάλληλοι στο κύκλωμα
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η συχνότητα των κλοπών σε δήμους, νομαρχίες και περιφέρειες στα αντίστοιχα τμήματα αλλοδαπών ήταν περίπου μία κάθε μήνα. Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, σε αρκετές περιπτώσεις κλοπών υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή στα κυκλώματα, που νέμονται τις άδειες παραμονής των αλλοδαπών, και υπαλλήλων των αντίστοιχων υπηρεσιών. Σε κάποιους δήμους για την αποφυγή κλοπών τα αντίστοιχα έγγραφα φυλάσσονται καθημερινά σε τραπεζικές θυρίδες.
ΑΝΤΙ ΑΔΕΙΑΣ
Ερχεται η Κάρτα Μετανάστη
Το υπ. Εσωτερικών προέβλεψε στον «Καλλικράτη» τη μετακίνηση των υπηρεσιών για τους αλλοδαπούς από τους δήμους και τις νομαρχίες στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις. Γι' αυτό εντός των επόμενων μηνών θα μεταταχθεί εξειδικευμένο προσωπικό από την Τ.Α. στις κρατικές διοικήσεις. Παράλληλα θα καταργηθούν τα 1.000 περίπου σημεία επικοινωνίας των μεταναστών στους δήμους και θα αναπτυχθούν υπηρεσίες «μίας στάσης» στις πρωτεύουσες των νομών, από τις κρατικές διοικήσεις. Τέλος, προετοιμάζεται με ταχύτατους ρυθμούς η «Κάρτα του Μετανάστη», που θα έχει το σχήμα «πιστωτικής κάρτας», θα φέρει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφει τα βιομετρικά του στοιχεία και θα αντικαταστήσει τις άδειες παραμονής.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More