28.11.10

Στο τέλος τι θα γίνει...

Πόλεμος μέχρις εσχάτων και με όλα τα... μέσα μεταξύ Σαμαρά - Ντόρας.

 

Η σύγκρουση προμηνύεται σκληρή, καθώς απευθύνεται στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, και θα τελειώσει... όταν διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Θέσεις «μάχης» σε έναν «πόλεμο» που ξεκίνησε ουσιαστικά την 29η Νοεμβρίου του 2009, όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου στη ΝΔ, δεν φαίνεται να τελειώνει πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές, οποτεδήποτε και εάν αυτές γίνουν, παίρνουν οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ντ. Μπακογιάννη. Ο στόχος και των δύο είναι η αύξηση της επιρροής τους στον χώρο της Κεντροδεξιάς και η προσέλκυση μεγαλύτερου τμήματος ψηφοφόρων που αυτήν την ώρα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα κόμματα και τους πολιτικούς.
Όπως βεβαιώνουν έμπειρα στελέχη της ΝΔ που έχουν ζήσει κατά το παρελθόν αντίστοιχες ενδο-παραταξιακές συγκρούσεις (ΔΗΑΝΑ, ΠΟΛΑΝ κ.λ.π.) , η σύγκρουση θα είναι μετωπική και «σκληρή», καθώς και οι δύο απευθύνονται στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. «Ο χειρότερος πόλεμος είναι ο εμφύλιος», προσθέτουν με νόημα.
Μέχρι στιγμής, η σύγκρουση, όπως πιστοποιήθηκε και από την ομιλία του κ. Σαμαρά στην κοινοβουλευτική του ομάδα, την Παρασκευή, αφορά τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη που αντιμετωπίζουν θετικά τη Δημοκρατική Συμμαχία που «μετρά» ήδη μία εβδομάδα ζωής. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, η αντιπαράθεση θα μεταφερθεί τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο με τις τοποθετήσεις των δύο ηγετών όσο και στην περιφέρεια, όπου «η μάχη» θα αφορά τις κομματικές οργανώσεις της ΝΔ.
Ηδη, στη Β. Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη, μέλη τοπικών οργανώσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την πρόθεση να στηρίξουν την κυρία Ντ. Μπακογιάννη, αλλά ο αριθμός τους είναι τέτοιος που δεν προκαλεί -αυτή την ώρα- ιδιαίτερη ανησυχία στη Ρηγίλλης.
Ετοιμάζει τα όπλα του
Ο κ. Αντ. Σαμαράς προετοιμάζει τα «όπλα» του για το επόμενο διάστημα, καθώς γνωρίζει ότι αντίπαλός του δεν είναι πλέον μόνον η κυβέρνηση, αλλά και η Δημοκρατική Συμμαχία και το ΛΑΟΣ. Οι επόμενες κινήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι οι εξής:
1. Πόλωση του πολιτικού κλίματος με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και με στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων αλλά και των βουλευτών του κόμματός του.
2. Ταύτιση της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη και όσων βουλευτών στηρίξουν το εγχείρημά της με το ΠΑΣΟΚ αλλά και το μνημόνιο.
3. Αξιοποίηση σε κομματικές θέσεις προσώπων που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα των πολιτικών του φίλων ? συνεργατών, κίνηση που θα ερμηνευθεί ως «άνοιγμα» στην κοινοβουλευτική ομάδα.
4. Άσκηση πίεσης προς τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αλλά και οι αντιπρόεδροι κ.κ. Αβραμόπουλος και Δήμας, να τοποθετηθούν δημόσια για τις εξελίξεις στην Κεντροδεξιά, απομονώνοντας πολιτικά την κυρία Μπακογιάννη.
ΡΗΓΙΛΛΗΣ
Σχεδιάζει να αξιοποιήσει τους υποστηρικτές της Ντόρας
Ο κ. Σαμαράς, όπως προέκυψε και από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την Παρασκευή, θέλει να δώσει χρόνο και... χώρο στους εσωκομματικούς του αμφισβητίες, και για τον λόγο αυτό στον κομματικό ανασχηματισμό που σχεδιάζει θα αξιοποιήσει και πρόσωπα όπως είναι ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Θ. Νάκος και ο κ. Σ. Κεδίκογλου, που δεν τον στήριξαν στην «κούρσα διαδοχής» πριν από έναν χρόνο. Ωστόσο, όπως διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, «η εσωστρέφεια τελείωσε την Παρασκευή» και, κατά συνέπεια, εάν η έκφραση διαφορετικών απόψεων συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, τότε η Ρηγίλλης θα οδηγηθεί στη λήψη πειθαρχικών μέτρων.
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με διαρροή θόλωσε περισσότερο τα νερά
Μακριά από το «κάδρο» της ενδοπαραταξιακής σύγκρουσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Κεντροδεξιά είναι και σχεδιάζει να παραμείνει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Δεν είναι τυχαίο ότι χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ημέρες από την ίδρυση του νέου κόμματος της κυρίας Μπακογιάννη, μία διαγραφή και μία ανεξαρτητοποίηση βουλευτή του κόμματος του, προκειμένου να παρέμβει με μια μάλλον διφορούμενη διαρροή από τους συνεργάτες του.
Σε πρώτη ανάγνωση το «η ΝΔ είναι το σπίτι μας, στηρίζουμε το κόμμα μας» αποτελεί σαφή ένδειξη στήριξης του κ. Σαμαρά. Οι πιο καχύποπτοι στη Ρηγίλλης, πάντως, επεσήμαναν ότι από τη φράση αυτή απουσιάζει το όνομα του προέδρου της ΝΔ, όχι όμως και οι? κτητικές αντωνυμίες.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καραμανλής δεν προτίθεται να παρέμβει ουσιαστικά στις εξελίξεις, όπως άλλωστε δεν το έπραξε και σε θέματα που τον αφορούσαν προσωπικά το προηγούμενο διάστημα. Το ρώτημα που... βασανίζει ακόμη και τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά είναι ο λόγος της αποχής αυτής. Πρόκειται για μια τακτική που σχετίζεται με την πρόθεσή του να μείνει στο περιθώριο ή επιλέγει αυτή τη στάση προκειμένου να έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να παίξει ενωτικό ρόλο για το σύνολο της Κεντροδεξιάς.
Εάν συμβαίνει το δεύτερο, όπως πολλοί βουλευτές της ΝΔ πιστεύουν, τότε ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποσυρθεί στο παρασκήνιο, αλλά να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο και πάλι.Τακτικοί συνομιλητές του, όπως είναι ο κ. Γ. Βλάχος, δηλώνουν σήμερα ότι θα έρθει η ώρα που θα μιλήσει ο κ. Καραμανλής και κάποιοι θα κρυφτούν....
Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More