1.12.09

Εορτάζει η Κρήτη




Με επίκεντρο τα Χανιά, κορυφώνονται την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 96η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.






    Η πολυπόθητη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1913, όταν με τη Συνθήκη του Λονδίνου, ο Σουλτάνος Μωχάμετ ΙΙ παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του από το νησί. Την 1η Δεκεμβρίου μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα η Ελληνική σημαία υψώθηκε στο Κάστρο του Φιρκά στην παλιά πόλη των Χανίων ενώπιον του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Η Κρήτη πλέον ήταν ένα με την υπόλοιπη Ελλάδα. To 1888 σχηματίστηκε Κρητική κυβέρνηση στο νησί με ανώτατο κυβερνήτη τον Πρίγκιπα Γεώργιο, νεότερο γιο του βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιου. Ο στόχος όμως των περισσότερων Κρητικών παρέμεινε η ένωση με την Ελλάδα. Υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις κάθε φορά που ο ανώτατος κυβερνήτης επέβαλλε περιορισμούς στις ανθρώπινες ελευθερίες ή άλλαζε τις μεθόδους διοίκησης.

    Αυτό το άσβηστο επαναστατικό πνεύμα οδήγησε στην "Επανάσταση του Θερίσου" το 1905. Αρχηγός της επανάστασης ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος είχε πολεμήσει στους τελευταίους αγώνες για την ανεξαρτησία και είχε διοριστεί Υπουργός Δικαιοσύνης από τον Πρίγκιπα Γεώργιο. Η επανάσταση δεν κράτησε πολύ, η υποστήριξη όμως στον Βενιζέλο ήταν τόσο ισχυρή ώστε ο Πρίγκιπας Γεώργιος αναγκάστηκε να υποβάλλει παραίτηση.

    Οι Μεγάλες Δυνάμεις απέσυραν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από την Κρήτη, ο ανώτατος διοικητής αποχώρησε και διενεργήθηκαν εκλογές από τις οποίες νικητής βγήκε ο Βενιζέλος. Όταν ο "Στρατιωτικός Σύνδεσμος" της Αθήνας ήρθε στην εξουσία ζητήθηκε από το Βενιζέλο να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.

    Έτσι άνοιξε για την Κρήτη, ο δρόμος της Ένωσης.

    Παρά την σημαντικότητα της επετείου πάντως η ημέρα αυτή δεν είναι επίσημη αργία για την πόλη των Χανίων, παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί από τους τοπικούς φορείς.   

Ενώ για  το παραμύθι του πολυτεχνείου έχουμε τριήμερες εκδηλώσεις ,με καταθέσεις στεφανιών στην κεφάλα του Σβορώνου, στις  οποίες εκδηλώσεις  συμμετέχουν και οι πολιτικοί δεξιοί και αριστεροί .
Περιμένουμε να δούμε τι θα  δηλώσουν  οι πολιτικοί εάν φυσικά θυμηθούν το σημαντικό αυτό γεγονός .
Νίκος Αγαπηνός .


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More