20.12.09

Και παλι οι μετανάστες ....

Αλλαγή του καθεστώτος παραμονή μη νομίμων μεταναστών




Συνεδρίαση διυπουργικής ομάδας για μετανάστες
Να αλλάξει εντελώς το καθεστώς παραμονής μη νομίμων μεταναστών στη χώρα μέσα στο 2010 είναι ο στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού άρχισε σήμερα τις εργασίες της η διυπουργική ομάδα που έχει δημιουργηθεί για να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει τη λειτουργία των «κέντρων καταγραφής και διαχείρισης μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών».
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας κατά την πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής ομάδας επεσήμανε ότι το σύστημα που λειτουργεί σήμερα έχει οδηγήσει την Ελλάδα στον διεθνή διασυρμό, έχει δημιουργήσει γκέτο στο κέντρο της Αθήνας και επίσης οδήγησε στην αύξηση της εγκληματικότητας, καθώς οι αλλοδαποί αυτοί δεν έχουν άλλο τρόπο επιβίωσης, δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής και οδηγούνται στην παραβατική συμπεριφορά.

Ο κ. Βούγιας είπε προς την επιτροπή ότι η εικόνα που είχαν ως σήμερα τα κέντρα κράτησης μη νομίμων μεταναστών έθιγαν το βασικό πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και γι αυτό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζήτησε συγνώμη από τους ανθρώπους που κρατούνται εκεί.
Η διυπουργική ομάδα θα επεξεργαστεί τη δημιουργία Κέντρων Καταγραφής και Διαχείρισης στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου ή και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αυξημένης μεταναστευτικής ζωής.
Στα κέντρα αυτά που θα λειτουργήσουν σταδιακά μέσα στο 2010 οι μετανάστες που περούν τα σύνορα θα καταγράφονται, θα διαπιστώνονται τα στοιχεία ταυτότητάς τους, θα υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και ανάλογα θα προωθούνται στην ενδοχώρα οι αιτούντες άσυλο και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι υπόλοιποι θα απελαύνονται.
Τα καθήκοντα των υπηρεσιών διαχείρισης των μη νομίμων μεταναστών αποτελούνται από τρία στάδια. Το πρώτο είναι η υποδοχή που θα περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις καταγραφή, δακτυλοσκόπηση, ταυτοποίηση. Το δεύτερο θα είναι ο εντοπισμός και η διαχείριση ευάλωτων ομάδων, όπως τα θύματα βασανισμών και τα ανήλικα και το τρίτο είναι η οργάνωση των κέντρων καταγραφής και διαχείρισης.
Η διυπουργική ομάδα θα επεξεργαστεί προβλήματα, όπως ο στόχος να είναι ενιαίος ο φορέας ο οποίος θα διαχειρίζεται τα Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης. Να αποφασιστεί σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν τα Κέντρα, από ποια κονδύλια θα χρηματοδοτηθούν και αν θα είναι ανοικτού ή κλειστού τύπου. Επίσης και επί μέρους θέματα που θα προκύπτουν. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί μέσα σε διάστημα ενός μηνός.
Στη διυπουργική επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Υγείας. Επίσης μετέχουν εκπρόσωποι από δεκατέσσερις άλλους φορείς στους οποίους περιλαμβάνοντο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του Κόσμου κλπ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More