30.12.09

Μνημόνιο Συνεργασίας ......

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Αρχιεπισκοπής

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπογράφτηκε σήμερα στο Δημαρχείο, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σε επίπεδο δημόσιων νομικών προσώπων, ενοριών και δημοτικών διαμερισμάτων.

Το Μνημόνιο φέρει τις υπογραφές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τους συνεργάτες του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η κοινωνία απαιτεί και χρειάζεται συμμαχίες για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Πέρσι μας τιμήσατε με την παρουσία σας στα εγκαίνια του Κοινωνικού Φαρμακείου και της Αθηναϊκής Αγοράς.

Ένα χρόνο μετά, και αφού συνεργαστήκαμε άριστα η Εκκλησία και ο Δήμος στα θέματα σίτισης, είμαστε σήμερα εδώ για να επισφραγίσουμε μια συνεργασία με ανοιχτούς ορίζοντες και με πολλή ευαισθησία. Άποροι, άστεγοι, κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, εξαρτημένα άτομα και κυρίως μοναχικά άτομα είναι οι κοινωνικές ομάδες που ζητούν την παρουσία της Εκκλησίας και του Δήμου.

Ο Δήμος φρόντισε να δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ενέκρινε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Αυτό που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας είναι να μη μένουμε στην πολυτέλεια της αυτάρκειας. Ο καθένας για τον εαυτό του, για το περιβάλλον του, για το συμφέρον, για το βόλεμά του… Η εποχή μας επιβάλλει να συνεργαστούμε. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί το αντικείμενο αυτής της προσπάθειας είναι ο άνθρωπος».

Αντικείμενο του Μνημονίου είναι η θεσμοθέτηση και ο καθορισμός ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων, για την ανάπτυξη κοινής δράσης και την εφαρμογή κοινών προγραμμάτων στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Με το Μνημόνιο οι δύο φορείς:

- Επιβεβαιώνουν τη συνεργασία τους για την κάλυψη των αναγκών σίτισης απόρων που διαβιούν στην πόλη, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, θρησκευτικών πεποιθήσεων και κάθε μορφής διακρίσεων, με τη διανομή από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών 1.200 μερίδων φαγητού κατ’ ελάχιστο σε καθημερινή βάση, σε δημοτικό χώρο που έχει παραχωρήσει για το σκοπό αυτό ο Δήμος Αθηναίων, στην οδό Σοφοκλέους 44 και τη συνεργασία κατά την παρασκευή και τη διανομή των γευμάτων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη».

- Δεσμεύονται ότι το πρόγραμμα παροχής γευμάτων σε απόρους θα συνεχιστεί, με προοπτική κάλυψης περισσότερων αναγκών σίτισης, οι οποίες τυχόν θα προκύπτουν οποτεδήποτε και την ενεργοποίηση και συνεργασία των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν σε ενοριακό και σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων, για τον ίδιο σκοπό.

- Για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του φαινομένου της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και του εθισμού νέων ανθρώπων σε εξαρτησιογόνες ουσίες, δεσμεύονται να αναλάβουν δράση από κοινού για την υποστήριξη της λειτουργίας προγραμμάτων πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης εφήβων και νέων.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More