1.2.10

Ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των παρανόμων.

 

 

Αθήνα, η μητρόπολη των παρανόμων


EGKLHMATIKOTHTA.jpg
«Η εγκληματικότητα είναι ένα τέρας που δεν μπορούμε πλέον να σταματήσουμε. Οι δείκτες εγκληματικότητας αυξάνονται καθημερινά και όλες οι προσπάθειες που καταβάλλουμε δείχνουν μάταιες. Κάθε εβδομάδα έχουμε από δύοτρεις αιματηρές ληστείες. Βρισκόμαστε σε έναν δρόμο έξαρσης του εγκλήματος, χωρίς γυρισμό». Η δυσοίωνη πρόβλεψη υψηλόβαθμου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνεται δραματικά από το περιεχόμενο απόρρητης εσωτερικής έκθεσης για την εγκληματικότητα στην Αττική το 2009, η οποία εκδόθηκε μόλις προ μερικών ημερών.
Το έγκλημα του δρόμου

Στην εσωτερική έκθεση της Αστυνομίας, όπου συγκεντρώνονται οι αναφορές όλων των υπηρεσιών της πρωτεύουσας, διαπιστώνεται αύξηση όλων των κατηγοριών αδικημάτων σε σχέση με την έκθεση της προηγούμενης χρονιάς. Ειδικά οι ληστείες ξεπέρασαν το 2009 κάθε προηγούμενο, παρουσιάζοντας αύξηση 42,6% έναντι του 2008, ενώ περισσότερες ήταν και οι κλοπές οχημάτων (+13,5%), όπως και οι διαρρήξεις/κλοπές (+6,5%). Στην έκθεση αυτή αποτυπώνεται παραστατικά, από γειτονιά σε γειτονιά, το λεγόμενο «έγκλημα του δρόμου», η μικρή αλλά εξίσου βίαιη παραβατικότητα, κλοπές μικροποσών, τσαντών, κινητών τηλεφώνων, με θύματα κυρίως παιδιά, ηλικιωμένους και κάθε ανύποπτο πολίτη.
Και αυτά τα αδικήματα ξεπέρασαν το 2009 κάθε προηγούμενο. Οι αρπαγές τσαντών αυξήθηκαν κατά 83%, κινητών τηλεφώνων και πορτοφολιών καταμεσής του δρόμου κατά 38%, οι ληστείες σουπερμάρκετ κατά 100% και καταστημάτων κατά 32%. Το Σύνταγμα, η Καλλιθέα, η Ομόνοια, το Μαρούσι, ο Αγιος Παντελεήμονας, το Μενίδι και η Γλυφάδα είναι οι περιοχές του Λεκανοπεδίου που «προτιμούν» οι κακοποιοί, προχωρώντας σε χιλιάδες ληστρικές επιθέσεις κάθε είδους. Από την Ομόνοια ως τον Κεραμεικό η στάθμευση αυτοκινήτου, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, δεν είναι καθόλου ασφαλής. Απανωτά κρούσματα κλοπής αυτοκινήτων σημειώνονται επίσης στην Καισαριανή, στο Παλαιό Φάληρο, στη Δάφνη, στο Νέο Ψυχικό και στη Νέα Ερυθραία. Τσάντες κάνουν φτερά από τα χέρια ανύποπτων γυναικών σχεδόν καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας, στο Παγκράτι και στην Κυψέλη, στους εμπορικούς δρόμους της Κηφισιάς, του Περιστερίου και του Πειραιά. Και πάει λέγοντας.
Οι αιτίες του κακού
Η ανεξέλεγκτη έξαρση του εγκλήματος, σύμφωνα με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., εξηγείται από τον συνδυασμό σειράς παραγόντων. Η οικονομική κρίση, η ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση συλληφθέντων κακοποιών, η συμμετοχή αλλοδαπών σε εγκληματικές επιθέσεις, η δημιουργία «γκέτο» σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, η δράση τοξικομανών, οι αλλαγές στον οικιστικό χάρτη της πρωτεύουσας, τα τεράστια προβλήματα στελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων, η επί σειρά ετών εξαφάνιση της πεζής αστυνόμευσης, είναι μερικοί από τους λόγους που συμβάλλουν. Ισως το πιο εντυπωσιακό για την ποιότητα του εγκλήματος, σύμφωνα με αστυνομικούς, είναι η συμμετοχή όλο και συχνότερα σε εγκληματικές επιθέσεις ανθρώπων «της διπλανής πόρτας», με λευκό ποινικό μητρώο, που καταφεύγουν σε ληστείες και άλλες εγκληματικές ενέργειες για να λύσουν οικονομικά προβλήματα, ακόμη και για να αποπληρώσουν δάνεια. Την περασμένη χρονιά διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες αντιμετώπισαν αρκετά τέτοια περιστατικά.
Τα μέτρα αποτροπής

ΣΕ ΜΙΑ ΕΣΧΑΤΗ προσπάθεια στοιχειώδους συγκράτησης της εγκληματικότητας, η ηγεσία της Αστυνομίας, μετά τις εντολές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελ. Οικονόμου, θέτει αυτή την περίοδο σε εφαρμογή μια σειρά νέα - ή εγκαταλειφθέντα κατά το πρόσφατο παρελθόν- μέτρα.
Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να «σαρώνουν» τους δρόμους της Αθήνας 2.000
αστυνομικοί, οι οποίοι θα επιβαίνουν σε 1.200 νεοαποκτηθείσες μοτοσικλέτες που έχει προμηθευθεί η ΕΛ.ΑΣ.
Στόχος, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, είναι κάθε μοτοσικλετιστής της ΕΛ.ΑΣ. να περνά κάθε 15 λεπτά από κάθε δρόμο της πρωτεύουσας ώστε να αποθαρρύνονται οι κακοποιοί. Σύμφωνα με αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο, οι εποχούμενοι αστυνομικοί θα μοιραστούν σε όλους τους δήμους και στις τέσσερις αστυνομικές διευθύνσεις της πρωτεύουσας (Πειραιά, Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής). Εντολές θα δέχονται από ενιαίο συντονιστικό κέντρο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Παράλληλα έχουν ήδη αρχίσει να πυκνώνουν οι πεζές περιπολίες αστυνομικών από τα αστυνομικά τμήματα, ενώ έχουν αναλάβει υπηρεσία και οι 114 αστυνομικοί της γειτονιάς σε 18 αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας. Ακόμη έχει ξεκινήσει πρόγραμμα συνεργασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με δήμους της Αθήνας για επανενεργοποίηση των Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας.
Πρόκειται ωστόσο για έναν θεσμό που έχει παρουσιάσει προβλήματα, παραμένοντας στην ουσία για χρόνια ανενεργός, σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα η ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη θεωρεί πρωταρχικό ζήτημα τη δημιουργία της σχετικής Διεύθυνσης Αντιμετώπισης, στην οποία θα ενταχθούν όλα σχεδόν τα τμήματα της Ασφαλείας Αττικής (Ανθρωποκτονιών, Διαρρηκτών, Εκβιαστών, Οικονομικού Εγκλήματος).
πηγή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More