Κατάργηση των εθνικών εορτών στις Ελληνικές πρεσβείες...αλλά η εκπαίδευση των Αφγανών...εκπαίδευση!
ΤΗΝ ΕΠΙ τόπου εκπαίδευση Αφγανών αεροπόρων- πιλότων και τεχνικών- για στρατιωτικά αεροσκάφη, αλλά και τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ για 6 μήνες αναλαμβάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο αναβάθμισης της συνδρομής της. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε από την Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να κατευνασθεί η αμερικανική δυσφορία από την ακύρωση τον περασμένο Νοέμβριο της μετακίνησης του ελληνικού τάγματος σε περιοχή όπου γίνονται συγκρούσεις, εκτός Καμπούλ. Οι Αμερικανοί θέτουν το ζήτημα της αυξημένης συμμετοχής των συμμάχων στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν και στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν πολύ ψηλά στην ατζέντα των διμερών τους σχέσεων- για την Ελλάδα τα μόνιμα αιτήματα είναι η αύξηση του προσωπικού, η άρση του περιορισμού εξόδου από την Καμπούλ και η αποστολή ελικοπτέρων Απάτσι ή Σινούκ. Για τα ελικόπτερα, η πίεση έχει αυξηθεί μετά την πρόσφατη απόκτηση από την Ελλάδα άλλων 12 Απάτσι.
Το παζάρι
Μετά την ακύρωση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της απόφασης που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση για μετακίνηση των Ελλήνων στη δυτική περιοχή Φαράχ με μεγάλο κίνδυνο για το προσωπικό αλλά και μεγάλο κόστος, η Ουάσιγκτον ενοχλήθηκε με αποτέλεσμα να διαγραφεί συλλήβδην η ελληνική παρουσία από τις λίστες και το ελληνικό τάγμα να είναι... φάντασμα για το ΝΑΤΟ. Για να εξισορροπήσει την ακύρωση της μετάβασης στη Φαράχ, η Ελλάδα έκανε ορισμένες «διορθωτικές» κινήσεις με ενίσχυση του τομέα της εκπαίδευσης των Αφγανών κ.ά.
Ωστόσο, τα αιτήματα για περαιτέρω ενίσχυση παρέμειναν στο τραπέζι και η προγραμματισμένη- από πέρυσι- ανάληψη της διοίκησης του αεροδρομίου της Καμπούλ από δύναμη 56 στελεχών της Αεροπορίας φάνηκε ότι δεν αρκούσε. Ήδη από χθες άρχισε η μεταφορά των υλικών, ενώ η μετακίνηση των στελεχών θα γίνει με 3 αποστολές μέχρι τις 23 Μαρτίου.
Το ΝΑΤΟ ζήτησε επιπλέον περί που 80 εκπαιδευτές του Στρατού Ξηράς για να ενταχθούν στην Εκπαιδευτική Αποστολή του (ΝΤΜ-Α) όπως και ισάριθμους πιλότους και τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, τόσο για αρχική εκπαίδευση Αφγανών (με απλά αεροσκάφη Τ-41 κ.ά.) όσο και για μετεκπαίδευση άλλων σε μεταγωγικά αεροσκάφη C-27. Το αρχικό αίτημα ήταν όλη η εκπαίδευση να γίνει στο Αφγανιστάν, αλλά η Αθήνα είχε αντιπροτείνει να γίνει- τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος- στην Ελλάδα. Και χθες το θέμα αυτό ήταν ακόμα ανοιχτό, με έντονη την πίεση από ΗΠΑ- ΝΑΤΟ για επί τόπου εκπαίδευση. Τελικά, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι η εκπαίδευση θα γίνει στο Αφγανιστάν. Εμπλοκή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες Αφγανών θα έχει και το υπάρχον στην Καμπούλ ελληνικό τάγμα.
ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου