22.4.10

Ήλθαν οι δυνάμεις κατοχής!!!!

Τρεισήμισι ώρες σφυροκόπημα από τους επιθεωρητές

Σκληρό παζάρι με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Απαιτούν άγριο ψαλίδι στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και άμεση εφαρμογή του Ασφαλιστικού

Τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσαν πάνω τους οι τεχνοκράτες του
 ΔΝΤ και της  Ευρώπης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς 
Νομισματικού Ταμείου είναι ο  55χρονος Δανός Ρaul Τhomsen (αριστερά), 
που θεωρείται εξπέρ στις οικονομίες των χωρών  της Κεντρικής και 
Ανατολικής Ευρώπης
Με «άγριες διαθέσεις» άρχισε χθες στο υπουργείο Οικονομικών τις διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας η αντιπροσωπεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο τραπέζι έπεσαν εξ αρχής τα καυτά θέματα, όπως οι επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Το κλίμα αναμένεται να βαρύνει σήμερα με την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος του 2009. Και τα δύο θα είναι κατά πολύ υψηλότερα από ό,τι έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται σχεδόν μία μονάδα πάνω από το 12,7% του ΑΕΠ.

Επί τρεισήμισι ώρες, οι τεχνοκράτες από Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας αφού πολλοί συμμετείχαν και στην προηγούμενη κοινή αποστολή τον Φεβρουάριο, βομβάρδιζαν με ερωτήσεις τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζαννιά και τα άλλα στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Η δε αγορά ομολόγων υπέστη σοκ, καθώς τα spreads (διαφορά ελληνικών με γερμανικά επιτόκια) έσπασαν χθες κάθε ρεκόρ και έφτασαν τις 532 μονάδες βάσης στους δεκαετείς τίτλους και οι συναλλαγές βυθίστηκαν, λόγω σχεδόν ανύπαρκτης ζήτησης. Δύσκολη ημέρα ήταν η χθεσινή και για το Χρηματιστήριο όπου ο Γενικός Δείκτης έπεσε κατά 1,3%, ενώ καθοδικά κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές, με πτώση πάνω από 1% σε Λονδίνο και Παρίσι. Το ευρώ σημείωσε νέα υποχώρηση σε 1,34 δολάρια.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου
Εως τις 15 Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και θα έχει οριστικοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας με τις δύο πλευρές, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μπορεί να ζητηθεί και νωρίτερα αν το αποφασίσει η κυβέρνηση. Η Γαλλία πάντως, όπως δήλωσε χθες η υπουργός της των Οικονομικών κ. Κρ. Λαγκάρντ, ήδη έχει περιλάβει στον προϋπολογισμό της 3,9 δισ. ευρώ από τα 6,3 δισ. ευρώ που είναι η συνεισφορά της στον μηχανισμό στήριξης.

Ως προς το επιτόκιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής είπε χθες ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να το επαναδιαπραγματευθεί ώστε να μειωθεί, ύστερα και από την κριτική που ασκήθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους και τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, ο οποίος το χαρακτήρισε αδικαιολόγητα υψηλό. Η Γερμανία ήταν αυτή που πίεσε για επιτόκιο κοντά σε αυτά της αγοράς, για να μη θεωρηθεί ότι αποτελεί επιδότηση. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, το κείμενο θα εξειδικεύει τη δημοσιονομική πολιτική για το 2011 και το 2012, ενώ δεν θα προβλέπονται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή περικοπές δαπανών και νέοι φόροι για το 2010. Επίσης, θα αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν αρχίσει ή έχουν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση.

Οι υποδείξεις
Ολα αυτά, υποστήριξε, θα βασίζονται στις αποφάσεις του Εcofin της 16ης Φεβρουαρίου, οι οποίες υποδεικνύουν στην Ελλάδα μεταξύ των άλλων τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος και του συστήματος υγείας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη χαλάρωση των περιορισμών στις απολύσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κ.ά.

Η αντιπροσωπεία θα συνεχίσει τις επαφές της σε άλλα υπουργεία, κυρίως το Απασχόλησης λόγω Ασφαλιστικού, το υπουργείο Υγείας λόγω της ανάγκης μεταρρύθμισης και του τομέα αυτού, καθώς και το υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να συζητηθούν θέματα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, τα οποία συνδέονται και με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Ανακοινώνονται σήμερα στοιχεία για το έλλειμμα που αναμένεται να διαμορφωθεί σχεδόν μία μονάδα πάνω από το 12,7% του ΑΕΠ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More