29.4.10

Σφαλιάρες που θέλουν!!!!!

Νέα τερτίπια Γκρουέφσκι -για όνομα- με συναίνεση Παπανδρέου;

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, ο κ. Γκρούεβσκι, εχθές ( προχθές)το απόγευμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Παπανδρέου. Οι δύο Π/θ συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στις δύο χώρες, καθώς και για τις προκλήσεις που αυτές αντιμετωπίζουν. Η ευρύτερη περιοχή και το μέλλον της, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία αποτέλεσαν επίσης θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας τους. Ο κ. Γκρούεβσκι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου ότι δεν θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη του “Economist” στην Αθήνα. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε κατανόηση για τη μη συμμετοχή του κ. Γκρούεβσκι σε αυτή τη Διάσκεψη. Οι δύο Πρωθυπουργοί, καταλήγει το ανακοινωθέν, τόνισαν πως είναι ανοικτοί για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας το συντομότερο δυνατόν, ενώ υπογράμμισαν και την ετοιμότητα των δύο πλευρών για την υλοποίηση απευθείας συναντήσεων και επαφών κατά την επερχόμενη περίοδο.
Το δημοψήφισμα
Δημοψήφισμα για το όνομα θα υπάρξει μόνον στην περίπτωση που υπάρξει πρόταση αποδεκτή και από τις δύο χώρες, ενώ δεν αποκλείεται η κρατική ηγεσία της ΠΓΔΜ να προτείνει διεξαγωγή δημοψηφίσματος ακόμη και εάν δεν συμφωνεί με την πρόταση. Στην περίπτωση αυτή το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα συσταθεί από τα πολιτικά κόμματα και το Κοινοβούλιο, δήλωσαν εχθές από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, σε συνάντηση με δημοσιογράφους της ΠΓΔΜ. Οι συνομιλίες για το όνομα, κατά την άποψή τους δεν έχουν διακοπεί αλλά για τους ίδιους είναι ασαφές από πού προέρχεται η αντίληψη ότι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αποτελεί συμβιβαστική λύση. Ο Π/θ της ΠΓΔΜ, υπογράμμισαν από το VMRO-DPMNE, εμμένει στην προχθεσινή του δήλωση ότι θα καταψήφιζε το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για γενική διεθνή χρήση, εφόσον υπάρξει δημοψήφισμα σχετικά με αυτή την πρόταση, καθώς και ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν συνδέεται με πρόωρες εκλογές εντός του τρέχοντος έτους. Εν τω μεταξύ, εχθές ο Αντιπρόεδρος του SDSM, κ. Γκεοργκίεβ, σε συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τη δήλωση του κ. Γκρούεβσκι, τόνισε ότι είναι υποχρέωση του Π/θ της χώρας να ανακοινώσει σε τί τοποθετείται θετικά, ποιά λύση προτείνει για αυτό το ζήτημα, και όχι σε τί αντιτάσσεται. Κατά τον κ. Γκεοργκίεβ, το SDSM δεν θα συμμετέχει σε, όπως υπογράμμισε, εκ των προτέρων καταδικασμένο σε αποτυχία δημοψήφισμα, διότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα σημαίνει πλήρη αλλοίωση της εικόνας της χώρας ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης και οπωσδήποτε μακροπρόθεσμη υπονόμευση των ευρωατλαντικών προοπτικών της ΠΓΔΜ.
Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσαν στα Σκόπια, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Ν. Γκρούεφσκι, ότι ‘’σε περίπτωση που υπάρξει επισήμως από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις διεθνώς, τότε η κυβέρνηση του θα θέσει την πρόταση αυτή σε δημοψήφισμα και ο ίδιος θα την καταψηφίσει’’. Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του ανέφεραν ότι προτιμότερο θα ήταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για πρόταση με την οποία θα συμφωνούσαν τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Ελλάδα. Ωστόσο δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, εξαιτίας των διεθνών πιέσεων για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προτείνει διεξαγωγή δημοψηφίσματος ακόμη και για πρόταση που θα μπορούσε να κατατεθεί και με την οποία δεν θα συμφωνούσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Στην Αθήνα
Στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου, έχοντας μπροστά του να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που συνεχώς επιδεινώνει την κατάσταση στη χώρα, δείχνει σημάδια “κούρασης” και “νευρικότητας” (σύμφωνα με συμβούλους του) όταν συζητείται το θέμα της πΓΔΜ, εκφράζοντας την άποψη ότι “πρέπει να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατόν”. Ορισμένοι διπλωματικοί κύκλοι, παρότι τελευταίως κρατούνται μακράν των κέντρων αποφάσεων, θεωρούν ότι η Αθήνα έχει ήδη πραγματοποιήσει σοβαρές υποχωρήσεις στο ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος, μετά από σχόλια και διαρροές ξένων συναδέλφων τους. Έτσι, εμφανίζεται σήμερα η Αθήνα να έχει εγκαταλείψει όχι μόνο τα erga omnes, που συνόδευαν την “κόκκινη γραμμή” του Κ. Καραμανλή αλλά και τη χρήση της ονομασίας προς όλες τις κατευθύνσεις, με μεταβολή των σχετικών άρθρων του Συντάγματος της γείτονος, προκειμένου να υπάρξει ενεργός δέσμευση, για απόρριψη στο μέλλον αλυτρωτικών τάσεων!
Η πολιτική αυτή αναμένεται να προκαλέσει σοαβρή πολιτική σύγκρουση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ) με την κυβέρνηση και να δημιουργήσει επίσης σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης καθώς οι κυβερνητικοί βουλευτές από τη Μακεδονία, κυρίως, “δεν θέλουν να ακούσουν” για λύση χωρίς δεσμευτικές υποχρεωσεις από την άλλη πλευρά. Για το ζήτημα εμφανίζεται απόλυτος και ο Αντ. Σαμαράς, καθώς νοιώθει ότι η σκληρή αντιπαράθεση σε εθνικό θέμα, θα του δώσει ευξκαιρία κινήσεων, που η οικονομία δεν τους επιτρέπει να κάνει.

dragoumanos


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More