8.5.10

Καταργήστε και τον στρατό μ.....ς!!!!

Μεγάλες περικοπές στα εξοπλιστικά των ΕΕΔ

Οι μεγάλες περικοπές στον τομέα των εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδος, και συγκεκριμένα τα δημοσιονομικά οφέλη αυτών, θα γίνουν πολύ περισσότερο αισθητά στην Άγκυρα από ό, τι στην Αθήνα, καθώς αυτό θα επιτρέψει στην Τουρκία να συνεχίσει να αυξάνει τη γεωπολιτική της επιρροή της προς τα ανατολικά και τα νότια τμήματα της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρτορίας, αναφέρει ο Νταν Ντάρλινγκ, αναλυτής αμυντικών θεμάτων του έγκυρου ινστιτούτου Forecast International. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ.Dominique Strauss-Kahn επέμεινε στις 2 Μαΐου ότι τα παραδοσιακά επίπεδα των ελληνικών αμυντικών δαπανών θα είναι σαφώς μικρότερα, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού αμύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, οι δαπάνες για την άμυνα θα μειωθούν κατά 10% σε σχέση με το 2009, ενώ το Forecast International αναφέρει ότι οι περικοπές αναμένεται να είναι σε ετήσια βάση τουλάχιστον κατά 20% μειωμένες σε σχέση με το 2009, για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η μείωση των δαπανών κατά 20% σημαίνει ότι 5 δισεκατομμύρια ευρώ θα ξοδευτούν για την άμυνα μέχρι το 2013 λιγότερο. Περικοπές των εξοπλιστικών μεγαλύτερες του 20% θεωρεί ο ίδιος προς το παρόν ως αβάσιμες. Σε αυτό το σημείο υπενθμίζεται εκ μέρους μας ότι μακράν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών αμυντικών δαπανών κατευθύνεται έτσι και αλλιώς στον τομέα των μισθών του στρατιωτικού προσωπικού. Βάσει των παραπάνω, αναμένονται περικοπές σε μια μεγάλη σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων και το πάγωμα πολλών άλλων.
Ο πλήρης αναγχρονιστικός τρόπος του σχεδιασμού του προϋπολογισμού για τις αμυντικές εξοπλιστικές δαπάνες βάσει των μεσοπρόθεσμων εξοπλιστικών προγραμμάτων (ΕΜΠΑΕ), είχε σαν αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2006 η ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά 26,8 δισεκατομμύρια ευρώ στην προμήθεια εξοπλισμού και στη συντήρηση, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ΕΜΠΑΕ (2006-2010) χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση του χρέους στο πλαίσιο προηγούμενου ΕΜΠΑΕ. Το επόμενο ΕΜΠΑΕ, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2011-2015, προβλέπει στα χαρτιά 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ότι δεν περικοπεί, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει το προκάτοχό πρόγραμμα.

fox2e-mag


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More