20.6.10

Όλοι τα στέλνουν στο εξωτερικό....

Στο… κόκκινο οι καταθέσεις αλλοδαπών


Tης ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΦΛΩΡΟΥ

«Κόκκινο» στις καταθέσεις έχουν ανάψει οι αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ενώ Ελληνες με αποταμιεύσεις σε υποκατάστημα ρωσικής τράπεζας έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στην Κύπρο.
Η έρευνα της Κυριακάτικης έκδοσης του «Α.Τ.» αποκαλύπτει την ανασφάλεια των αλλοδαπών να διαχειριστούν τις οικονομίες τους μέσω των ελληνικών τραπεζών με χαρακτηριστική την περίπτωση Βούλγαρου επαγγελματία, ο οποίος δραστηριοποιείται για δέκα χρόνια στην Ελλάδα και δηλώνει ότι οι Βούλγαροι μετανάστες στέλνουν ετησίως στη χώρα τους περισσότερα από 4 δισ. ευρώ.
Η τάση αυτή ακολουθεί μία γενικευμένη συμπεριφορά των αλλοδαπών σε κάθε χώρα που εργάζονται σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ίδια ανασφάλεια επικρατούσε στην Αμερική τον Οκτώβριο του 2008. Τότε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Α.Τ.» στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της διενέργειας της Συνόδου του ΔΝΤ, μετανάστης – πωλήτρια σε ένα από τα πιο γνωστά πολυκαταστήματα της Νέα Υόρκης, το Macy’s, είχε δηλώσει ότι στέλνει όλες τις οικονομίες της στην πατρίδα της γιατί νιώθει πιο ασφαλής, ενώ είχε εκφράσει παράλληλα την ανησυχία της για τους άνεργους φίλους της. Ενας οδηγός ταξί είχε τονίσει ότι ανησυχεί για τις λίγες οικονομίες του και σημείωνε ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί από την αγορά αλλά από τις κυβερνήσεις.
Το ίδιο κλίμα επικρατεί δύο χρόνια μετά στην Ελλάδα σε μία περίοδο με έντονα τα σημάδια της κρίσης. Υποκαταστήματα ξένων τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα μας έχουν απορροφήσει μέσα από τη διαδικασία της αποστολής εμβασμάτων την ανησυχία των πελατών τους, ενώ τονίζουν ότι οι Ελληνες καταθέτες τους έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός Ελλάδος.
Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το σύνολο των καταθέσεων των νοικοκυριών που αφορούν σε λογαριασμούς Ελλήνων και ξένων μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010, ενώ αθροιστικά οι καταθέσεις από επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 5,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010.




Μικρές οι αποταμιεύσεις των Ιρανών

Αθανασία Ζάχαρη / υποδιευθύντρια υποκαταστήματος ιρανικής τράπεζας Bank Saderat Iran
«Οι Ιρανοί, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα είναι οικονομικοί μετανάστες και για το λόγο αυτό, οι αποταμιεύσεις τους στην τράπεζά μας είναι μικρές. Ωστόσο, ποσά της τάξεως μεταξύ 200 και 400 ευρώ τα στέλνουν ανά τακτά διαστήματα στις οικογένειές τους στο Ιράν με μορφή εμβάσματος. Τέτοιου είδους ποσά στη χώρα τους είναι πολύ μεγαλύτερα υπολογιζόμενα με τη συναλλαγματική διαφορά, οπότε μπορεί να βοηθηθεί οικονομικά κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, που ζει στο Ιράν» ανέφερε χαρακτηριστικά η υποδιευθύντρια της Saderat Iran Αθανασία Ζάχαρη.
Η ίδια, τόνισε πως λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αυξητική τάση στην αποστολή εμβάσματος Ιρανών μεταναστών, που ζουν στην Ελλάδα, προς τη χώρα τους. «Στη δική μας περίπτωση η αποστολή εμβάσματος παραμένει στα ίδια επίπεδα. Ούτως ή άλλως, πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες που δεν έχουν μεγάλες αποταμιεύσεις για να τις στείλουν στη χώρα τους από φόβο μήπως πτωχεύσει η Ελλάδα και τις χάσουν» επεσήμανε η Αθανασία Ζάχαρη, προσθέτοντας ότι «οι Ιρανοί φαίνεται να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια καταθέτοντας τα χρήματά τους σε ευρώ».

Οι Ρώσοι ρωτούν συνέχεια για τις καταθέσεις τους

Διονύσης Φεντόροβ / νόμιμος εκπρόσωπος υποκαταστήματος ρωσικής τράπεζας Kedr Commercial Bank
«Δεν έχει παρατηρηθεί πανικός στους πελάτες μας λόγω της οικονομικής κρίσης ώστε να μεταφέρουν τα χρήματά τους στη Ρωσία. Ωστόσο, μας ρωτάνε συνέχεια πώς πάνε τα πράγματα και δείχνουν μία τάση να θέλουν να ενημερωθούν για το μέλλον των καταθέσεών τους», ανέφερε στον «Α.Τ.» ο νόμιμος εκπρόσωπος της Kedr Commercial Bank Διονύσης Φεντόροβ, ο οποίος εξήγησε ότι η αποστολή εμβάσματος από Ρώσους, που ζουν στην Ελλάδα, προς τη χώρα τους κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα και δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.
Ωστόσο, ο Διονύσης Φεντόροβ επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση φαίνεται να φόβισε μερικούς Ελληνες πελάτες της τράπεζας, οι οποίοι έσπευσαν να εκταμιεύσουν τα χρήματά τους και να τα τοποθετήσουν εκτός Ελλάδας και κυρίως στην Κύπρο. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε το τελευταίο δίμηνο και αφορούσε κυρίως προθεσμιακές καταθέσεις.
Επίσης, ο νομικός εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της ρωσικής τράπεζας Kedr Commercial Bank τόνισε: «Ας μην ξεχνάμε πως στη Ρωσία έχουμε ζήσει δύο μεγάλες οικονομικές κρίσεις. Η τελευταία ήταν το 1998. Ετσι, γνωρίζουμε πολύ καλά πώς πρέπει να συμπεριφερθεί μία τράπεζα σε περίοδο κρίσης. Εμείς εγγυόμαστε προς τους καταθέτες μας την ασφάλεια των αποταμιεύσεών τους. Εχουμε την πλήρη ευθύνη των κεφαλαίων τους».

Γάλλοι, Βούλγαροι, Κινέζοι και Πακιστανοί δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές τράπεζες

Maurice και Juliet Berto, Γάλλοι / ιδιοκτήτες βιολογικών καλλιεργειών στα Χανιά:
«Ποτέ δεν είχαμε εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, πόσο μάλλον τη δεδομένη χρονική στιγμή, που σύμφωνα με όσα ακούμε η Ελλάδα κινδυνεύει ακόμα και με χρεοκοπία. Πάντα στέλναμε τα χρήματα που κερδίζαμε στη Γαλλία μέσω εμβασμάτων. Εχουμε τη νοοτροπία του ξένου, δεν είμαστε επιπόλαιοι όσον αφορά τη διαχείριση των χρημάτων και δύσκολα θα τα αφήναμε στις ελληνικές τράπεζες. Νιώθουμε μεγαλύτερη σιγουριά στη χώρα μας».
Ο Βούλγαρος ιδιοκτήτης ενός delicatessen, στην οδό Μάρνη, ανέφερε στον «Α.Τ.» ότι βρίσκεται δέκα χρόνια στην Ελλάδα και ανέκαθεν τα χρήματα που κέρδιζε τα έστελνε στους γονείς του, στη Βουλγαρία. Μάλιστα, όπως μας εξήγησε, το συνολικό ποσό, που στέλνουν ετησίως οι Βούλγαροι μετανάστες πίσω στη χώρα τους, ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ. «Δεν θα άφηνα ποτέ τα χρήματά μου στην Ελλάδα. Ο,τι βγάζω τα στέλνω στον πατέρα μου. Ειδικά, τώρα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα σας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις μιας Κινέζας, ιδιοκτήτριας καταστήματος ένδυσης στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας. «Αν και ο τζίρος του μαγαζιού έχει μειωθεί τους τελευταίους έξι μήνες, ωστόσο όσα χρήματα μου περισσεύουν τα αποταμιεύω σε τράπεζες της χώρας μου» επεσήμανε στον «Α.Τ.».
Από την πλευρά του, ο Νασίρ από το Πακιστάν, ιδιοκτήτης εστιατορίου εδώ και 12 χρόνια στην οδό Μενάνδρου, ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες λόγω της οικονομικής ύφεσης αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τα έξοδά του με αποτέλεσμα να έχει ελάχιστα κέρδη. Ωστόσο, στέλνει τις λιγοστές αποταμιεύσεις του πίσω στο Πακιστάν, τακτική την οποία ακολουθεί από την πρώτη στιγμή, που ήρθε στην Ελλάδα.
Στην ίδια γειτονιά, ο «Α.Τ.» συνομίλησε και με τον Shah από το Πακιστάν, ο οποίος βρίσκεται έξι χρόνια στη χώρα μας και διατηρεί κατάστημα με φωτογραφικά είδη. «Αν και έχω λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα, ωστόσο στέλνω μέρος των κερδών μου στο Πακιστάν» σημείωσε ο Shah.
Η Ε.Κ. από την Αλβανία, η οποία ζει μαζί με τα παιδιά και τον άντρα της, τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, μας είπε ότι από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα αποταμιεύει τα χρήματά της σε ελληνική τράπεζα. «Είναι ασφαλέστερο να έχω τα χρήματά μου στην Ελλάδα παρά στην Αλβανία. Το τραπεζικό σύστημα εδώ είναι πιο αξιόπιστο» ανέφερε χαρακτηριστικά.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More