26.10.10

Το θέατρο του καραγκιόζη...

Η Σοβιετία είναι εδώ!

Σε μια φωτογραφία της εικονογραφημένης έκδοσης «Οκτώβριος», του 1920, η οποία περιλάμβανε οπτικό υλικό από την οκτωβριανή επανάσταση, Λένιν και Τρότσκι βρίσκονται στο μέσον, περιτριγυρισμένοι από πολλά στελέχη της Γ’ Διεθνούς και του νεαρού, τότε, σοβιετικού κράτους. Κάποιος λείπει; Ναι, πρόκειται για το Στάλιν, ο οποίος με ειδικό ρετούς… λάμπει δια της απουσίας του. Ίσως, από τις πρώτες εφαρμογές της… αφαιρετικής τεχνικής, που εφηύραν και άσκησαν πιστά όλα τα χρόνια της ακμής τους, τα ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της πάλαι ποτέ Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ). Αλλά, όχι μόνο «αφαιρετικής»!
Το 1923 ο Βσέβολντ Μέγιερκχοντ σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο του Σεργκέι Τρετιάκοφ «Η Γη ανάποδα». Ήταν αφιερωμένο εξαιρετικά στον Κόκκινο Στρατό και τον Τρότσκι προσωπικά. Στην ειδική εικονογράφηση, της Λιούμποφ Πόποβα, ο Τρότσκι «ενσωματώθηκε» στην εικόνα, ενώ ήταν -ως φυσική παρουσία- απών. Ε, τι, θα έλειπε το τιμώμενο πρόσωπο;
Οι Σοβιετικοί ήταν πολύ επιτήδειοι στην προσθαφαίρεση προσώπων από φωτογραφίες, με εξέχοντα παραδείγματα, τις εικόνες από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας κατά την ετήσια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση: οι αξιωματούχοι «έφευγαν» και «επανέρχονταν» ανάλογα με τη χρονιά και τις διαθέσεις του Πολιτικού Γραφείου.
Και οι… Έλληνες, όμως, σκέφτομαι πως δε θα έμεναν πίσω σε αντίστοιχες πρακτικές – οι σημερινοί Έλληνες, ειδικά ορισμένοι πολιτικοί, συγκεκριμένα οι ανήκοντες στο… Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ναι, το ΠαΣοΚ)! Αυτό μου πέρασε από το μυαλό το βράδυ της Δευτέρας, 25.10.2010, όταν η «διακαναλική» (τι λέξη κι αυτή;) συνέντευξη του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, όχι μόνο διεξήχθη τελικά στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά συντονιστής της ήταν ο… κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής – ούτε στη Σοβιετία τέτοια μεγαλεία!
Αυτά για τους πολιτικούς… Για τους δημοσιογράφους, τι να πούμε; Όλοι διάβαζαν τις ερωτήσεις τους (μα πέντε προτάσεις δε θυμούνται να πουν «απ´έξω»; Και όλοι προέρχονται από τηλεοπτικούς σταθμούς, των οποίων -να μην το ξεχνάμε- η (προσωρινή) άδεια λειτουργίας έχει λήξει
Όσο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αυτός δεν ήταν που υποστήριζε πέρσι πως η παγκόσμια οικονομική κρίση συνέβαινε μόνο… στο μυαλο του Καραμανλή; Ε, τη Δευτέρα, έλεγε και ξανάλεγε ότι η κρίση ξέσπασε πριν από τρία χρόνια και ήταν αυτό (μαζί, βέβαια, με τα καμώματα του πρώην πρωθυπουργού, όπως δε σταματούσε να προσθέτει) που μας οδήγησε εδώ που φτάσαμε… Μύλος – ή, τρικυμία εν κρανίω!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More