29.10.10

Τα πήρε όλα κι' έφυγε...

H Merkel νικήτρια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών




Οι αμφιλεγόμενες προτάσεις της Angela Merkel, για ένα νέο μηχανισμό διάσωσης στην ευρωζώνη, έγιναν τελικά δεκτές από τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ. Μπορεί να έχασε κάποιους φίλους, όμως το όραμά της για  ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης δημοσιονομικών κρίσεων θα επικυρωθεί στις Βρυξέλλες, έστω και αν χρειαστούν κάποιες μικρές τροποποιήσεις στη συνθήκη της Λισσαβόνας.
Έτσι, η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής έληξε με μια πολιτική νίκη για τη Γερμανίδα καγκελάριο η οποία δήλωσε πως «μιλώντας εκ μέρους της Γερμανίας, προβάλλαμε τα απαραίτητα ζητήματα…». Οι 27 ηγέτες αποδέχτηκαν κάποιες περιορισμένες αλλαγές στη συνθήκη της Λισσαβόνας, ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει τη χρεοκοπία κρατών μελών της ΟΝΕ, χωρίς όμως να κινδυνεύει το ίδιο το νόμισμα. Ο μηχανισμός αυτός θα αντικαταστήσει το ταμείο έκτακτης ανάγκης αξίας €440 δισ.   που στήθηκε πρόσφατα με σκοπό να σώζει τυχόν κράτη που θα κινδύνευαν εξαιτίας της ελληνικής κρίσης.
Ο νέος μηχανισμός θα δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να εξετάζει λεπτομερώς τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, και να επιβάλλει πρόστιμα σε παραβάτες, δηλαδή σε κυβερνήσεις που συστηματικά αδιαφορούν για τις οδηγίες που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μια σημαντική παράμετρος είναι πως τα πρόστιμα δεν θα είναι αυτόματα. Ούτε θα στερείται το δικαίωμα ψήφου κρατών στο Συμβούλιο των Υπουργών, κάτι που ήθελαν οι Merkel και  Sarkozy, αλλά για το οποίο αντέδρασαν έντονα οι υπόλοιποι.
Εν τω μεταξύ, η Merkel εξόργισε τους πολιτικούς της αντιπάλους, και όχι μόνο, με την ιδιωτική συνάντηση που πραγματοποίησε στο Deauville με τον Γάλλο πρόεδρο την 18/10.
Ένα χαρακτηριστικό του νέου μηχανισμού, σύμφωνα με την Merkel, θα είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναλάβουν και αυτοί κάποιο κόστος για τα παρακινδυνευμένα δάνεια που χορηγούν σε χώρες όπως η Ελλάδα, και πως δεν θα πρέπει να «τη πληρώνουν μόνο οι φορολογούμενοι». Οι λεπτομέρειες του μηχανισμού θα ολοκληρωθούν στη προσεχή Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Ο  πρόεδρος της ΕΕ Herman Van Rompuy θα αναλάβει να εξετάσει αν οι απαραίτητες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβόνας είναι αρκετά ασήμαντες, ώστε να μη χρειαστούν δημοψηφίσματα σε κάποιες χώρες μέλη, επί του θέματος.
Πάντως η Merkel πέτυχε ότι πέτυχε δίνοντας την εντύπωση πως είναι αδιάφορη στη κριτική, τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και στο εξωτερικό. Η χώρα της αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη των ταμείων διάσωσης, για αυτό και ξεκαθάρισε πως όποιος νέος μηχανισμός, ή θα γίνει με βάση τις γερμανικές οδηγίες ή δεν θα γίνει καθόλου. Και όπως αντιλήφτηκαν πολλοί, η φασαρία για το αν θα στερηθεί η ψήφος από κάποιους δεν ήταν τελικά τίποτα άλλο παρά μια μπλόφα της Merkel. Ήταν ένα κόλπο της Γερμανίας για να πετύχει αυτό που ήθελε, γράφει ο EU Observer.
S.A.-Spiegel


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More