29.11.10

Καλά κρασιά κ. Παπακωνσταντίνου!

Γ.Παπακωνσταντίνου: Το 2024 θα αποπληρώσουμε το δάνειο



- Ανάσα για την Ελλάδα από το Ιρλανδικό μνημόνιο
- Επιμηκύνεται η αποπληρωμή του δανείου κατά 11 χρόνια
- Γ.Πεταλωτής : Δεν θα αυξηθεί το επιτόκιο του δανείου

Η είσοδος της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ, που έγινε και επισήμως, βάζει την Ευρώπη βαθύτερα στην κρίση αλλα ίσως και πιο κοντά στη λύση του οικονομικού αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί.

Η Ιρλανδία θα λάβει 85 δισ.ευρώ με επιτόκιο λίγο πάνω απο 6,5% σύμφωνα με την ΕΕ ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός το προσδιορίζει στο 5,8%. Το επιτόκιο αυτό η Ιρλανδία θα πρέπει να το αποπληρώσει σε 11 χρόνια.
Η Ελλάδα είχε λάβει 110 δισ. με επιτόκιο 5,2% και αποπληρωμή εντός πέντε ετών η οποία όμως τώρα επιμηκύνεται εως το 2024.

Η παράταση στην αποπληρωμή του χρέους,και μάλιστα με το ίδιο επιτόκιο,μπορεί να δώσει το φιλί της ζωής στην ελληνική οικονομία,αφού σύμφωνα με αναλυτές,με το προηγούμενο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα αφενός θα ήταν ελάχιστες οι πιθανότητες να είμαστε συνεπείς προς τις δόσεις μας όσο και εαν στραγγιζόταν η οικονομία,και αφετέρου δεν θα ήταν εφικτός ο δανεισμός της χώρας μας από τις αγορές.

Νωρίτερα, ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν σε δηλώσεις του είπε ότι η επιμήκυνση "θα σκοτώσει οποιαδήποτε αμφιβολία κατά της Ελλάδας" και έκανε λόγο για παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα ενω και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλώντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας πως "θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας".

Οι μάλλον χλιαρές αντιδράσεις της Μέρκελ θεωρούνται αναμενόμενες και εντάσσονται στη σκληρή γραμμή που κρατά η Γερμανία. Δεν μπορούν όμως να αποτρέψουν αυτο το θετικό ενδεχόμενο για την ελληνική οικονομία. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής την οποία προανήγγειλε μέσω συνέντευξής του και ο επικεφαλής των ελεγκτών της ελληνικής οικονομίας κ. Πόλσεν σημαίνει ότι η χωρα μας δεν θα πνίγει τα έτη 2014-2015 που σωρρεύονται τεράστια ποσά προς εξόφληση, αφού μαζί με τα χρέη του δανείου του μνημονίου έπρεπε να αποπληρώσει και τα υπόλοιπα που έχει δανειστεί. Άρα η προοπτική του να ξεπεράσει την κρίση κρίνεται πια πιο πιθανή.

Όμως επειδή η κρίση στην Ευρώπη γενικεύεται και τα ποσά που απαιτούνται είναι πια τεράστια, δεν υπάρχει περιθώριο για αποτυχία. Έτσι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα μας πιέσει ασφυκτικά να εφαρμόσουμε τα όσα έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες 90 ημερες που η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις δομικές αλλαγές σε όλο το δημόσιο τομέα, καθίστανται προθεσμία χωρίς πισωγύρισμα.

Διαβάστε επίσης :




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More