21.11.10

Με μιά ματιά...

Ελλάδα.

  • «Δημοκρατική Συμμαχία» είναι το όνομα του νέου κόμματος, την ιδρυτική διακήρυξη του οποίου παρουσίασε την Κυριακή η Ντόρα Μπακογιάννη σε ειδική εκδήλωση στο θέατρο του Μπάτμιντον. Σύμβολο του έχει ένα δέντρο ελιάς σε μπλε και πορτοκαλί φόντο. Το ιδρυτικό συνέδριο του κινήματος -όπως η ίδια το περιέγραψε- θα γίνει έως τον ερχόμενο Μάρτιο. Η Δημοκρατική Συμμαχία δηλώνει ανοικτή στη συνεννόηση και πιστεύει «στη συνεργασία και τη διαμόρφωση κοινών τόπων με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις».
  • Ημέρα εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων η σημερινή και ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος παρέστη στη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και εν συνεχεία κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. «Μέσα σε μία εποχή ρευστότητας και ανασφάλειας πρέπει να έχουμε στηρίγματα, πρέπει να νιώθουμε ως έθνος ακεραιότητα και προοπτική», δήλωσε.
  • Προσκλήσεις σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να απευθύνει εντός της εβδομάδας ο Γ.Παπανδρέου, προτείνοντάς τους ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής συνεννόησης. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αποσπάσει τουλάχιστον ενδείξεις κατανόησης από την αντιπολίτευση, να εξασφαλίσει την ανοχή στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς το εξωτερικό.
  • Κανένα περιθώριο συναίνεσης με την κυβέρνηση δεν διακρίνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επιμένει στην ορθότητα της αντιμνημονιακής του θέσης και δηλώνει πως αισθάνεται ήδη δικαιωμένος. Ο ίδιος δεν συμφωνεί με τις μαζικές απολύσεις, ενώ λέει «όχι» σε ενδεχόμενη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού με τεχνοκράτες. «Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει στον ίδιο δρόμο σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι αυτό που εμφανίστηκε ως σωτηρία ήταν καταστροφή», τονίζει.
  • Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος για εργασίες επισκευής μεταφέρθηκε με τη βοήθεια ρυμουλκού σκάφους το πλοίο «Colossus» της εταιρείας ΝEL που είχε προσαράξει την προηγούμενη εβδομάδα σε βραχώδη περιοχή του όρμου Βασιλικής Λευκάδας.
Κόσμος
  • Την ένταξη και της Ιερουσαλήμ στο πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού που προτείνουν οι ΗΠΑ ζητούν οι Παλαιστίνιοι, θέτοντάς την πρωταρχικό όρο για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Το εύθραυστο κλίμα των συνομιλιών που είχαν ξεκινήσει το Σεπτέμβριο κλονίστηκε οριστικά με την επανέναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας τρεις εβδομάδες αργότερα.
  • Το επόμενο βασιλικό ζεύγος στη Βρετανία θα πρέπει να είναι ο Ουίλιαμ και η αρραβωνιαστικιά του Κέιτ Μίντλετον και όχι ο Κάρολος και η Καμίλα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση της πρότασης γάμου του Ουίλιαμ. Οι Βρετανοί φαίνεται να θεωρούν πως ο 62χρονος Κάρολος δεν μπορεί να φέρει «φρέσκο αέρα» στο στέμμα, ενώ δεν τον βοηθά ούτε και η χαμηλή δημοφιλία της συζύγου του Καμίλα.
  • Η Εκλογική Επιτροπή Καταγγελιών του Αφγανιστάν απέκλεισε λόγω νοθείας «δεκάδες Αφγανούς υποψηφίους» που εξελέγησαν στο 249μελές Κοινοβούλιο της χώρας, απόφαση Οι υποψήφιοι δεν θα μπορέσουν να ζητήσουν αναίρεση της απόφασης. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο πλήγμα στην εκλογική διαδικασία στο Αφγανιστάν, στην οποία ασκήθηκαν πανταχόθεν επικρίσεις για εκτεταμένη νοθεία την στιγμή που, δύο μήνες μετά, τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
  • Δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη διάσωση των 29 παγιδευμένων εργαζομένων σε ανθρακωρυχείο στη Νέα Ζηλανδία, δύο ημέρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε, καθώς τα συνεργεία χρειάζονται να διανοίξουν μία ακόμη σήραγγα για διεξαγωγή ποιοτικών ελέγχων του αέρα στο ορυχείο πριν επιβεβαιώσουν ότι είναι ασφαλές να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις. Οι εργασίες παραμένουν «έρευνας και διάσωσης» τονίζουν τα συνεργεία, την στιγμή που δεν υπάρχει επικοινωνία με τους παγιδευμένους.
  • «Εκατοντάδες φυγοκεντρικές συσκευές» υποστηρίζει ότι είδε Αμερικανός πυρηνικός επιστήμονας σε νέα μονάδα παραγωγής εμπλουτισμού ουρανίου στη Βόρειo Κορέα, αναφέροντας μάλιστα ότι έμεινε έκπληκτος από το επίπεδο τεχνογνωσίας της Πιονγιάνγκ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι κατά τα φαινόμενα οι νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις στοχεύουν στην παραγωγή ενέργειας και όχι στη διεύρυνση του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας.
Οικονομία
  • Βολές προς την τρόικα, ότι τουλάχιστον στην περίπτωση των εργασιακών σχέσεων, δεν έχει κάνει τη σωστή διάγνωση και οι λύσεις που προτείνει μπορούν να αποβούν μοιραίες, εξαπολύει η Λούκα Κατσέλη. Η υπουργός Εργασίας αντιτίθεται στη δυνατότητα γενικευμένης απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές και υποστηρίζει ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και η άρση των ακαμψιών μπορούν να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας.
  • Κρίσιμη συνάντηση το Σάββατο μεταξύ της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, με αντικείμενο τη συμφωνία των δύο πλευρών επί της δεύτερης επικαιροποίησης του μνημονίου, προκειμένου να εκταμιευθεί χωρίς προβλήματα η τρίτη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, προς τη χώρας μας. Μέσω του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου, τα μέτρα του προϋπολογισμού εξειδικεύονται και αποκτούν συγκεκριμένο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους.
  • Σε «αιφνίδιο θάνατο» θα οδηγηθούν εντός του επόμενου έτους εκατοντάδες φορείς του Δημοσίου -κυρίως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που λειτουργούν ως«δορυφόροι» της διοίκησης-, καθώς ο προϋπολογισμός του 2011 έκλεισε χωρίς να προβλέπει την καταβολή εγγυήσεων για τη δανειοδότησή τους. «Εδώ που φτάσαμε, ας αποφασίσει το πολιτικό σύστημα τι θέλει» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης.
Αθλητισμός
  • Οχτώ γκολ η Μπαρτσελόνα στην Αλμερία, πέντε η Ρεάλ στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και το Clasico της ερχόμενης Δευτέρας (29/11) στο Καμπ Νου, μονοπωλεί ήδη το ενδιαφέρον στην Ισπανία. Όχι όμως και για τον προπονητή των Καταλανών, Πέπε Γκουαρντιόλα, ο οποίος με δηλώσεις του στάθηκε στο παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής του Champions League με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (24/11).
  • Το μεγάλο ντέρμπι στο Καραϊσκάκη (19.30) ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟΚ, κλέβει την παράσταση στην 11η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ την ίδια ώρα διεξάγεται το ματς Καβάλα-ΑΕΚ. Στις 15.00 ανοίγει η δράση της ημέρας με το ματς Ατρόμητος-Εργοτέλης. Στις 17.15 η Λάρισα αποχαιρετά το «Αλκαζάρ» υποδεχόμενη τον Πανιώνιο, ενώ την ίδια ώρα ο Άρης φιλοξενεί την Κέρκυρα.
  • Την έκτη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» πανηγύρισε η Ρεάλ Μαδρίτης. Η «βασίλισσα» του Ζοζέ Μουρίνιο, που παρακολούθησε από τις κερκίδες την αναμέτρηση λόγω τιμωρίας, επιβλήθηκε με 5-1 της Αθλέτικ Μπιλμπάο με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να πετυχαίνει χατ-τρικ, και πέρασε ξανά στην κορυφή της Primera Division, έχοντας έναν βαθμό περισσότερο από την Μπαρτσελόνα μια αγωνιστική πριν το el clasico. Οι «μπλαουγκράνα», από την πλευρά τους διέλυσαν με 8-1 την Αλμερία, με τον Μπόγιαν να πετυχαίνει χατ-τρικ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More