17.3.11

Εμείς πόσους περιμένουμε;

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΟΔΟΥ.

Εφ. Ραντικάλ 15-3-2011.
 

To πετρέλαιο της Τουρκίας είναι ο τουρισμός, και τα αστέρια του τουρισμού οι Ρώσοι.
Αυτή τη χρονιά λόγω των γεγονότων στην Αίγυπτο και την Βόρεια Αφρική, αναμένεται μια αύξηση 30% του αριθμού των τουριστών που θα έρθουν στη χώρα.
Την προηγούμενη εβδομάδα στα πλαίσια της τουριστικής έκθεσης του Βερολίνου –πλήρες όνομα Διεθνές Χρηματιστήριο Τουρισμού- μιας από τις πιο σημαντικές εκθέσεις του κλάδου, ήρθε πάλι στην επικαιρότητα το θέμα του τουρισμού της Τουρκίας.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όπως και πέρσι που ήμασταν τιμώμενη χώρα, ξόδεψε 2,5 εκ ευρώ. Αφίσες από την Τουρκία και την Εβδομάδα Μόδας της Κωνσταντινούπολης σε κάθε γωνιά του Βερολίνου, προκαλούνε περηφάνια στους ανθρώπους.
Στο θέμα του τουρισμού υπήρξε στην Τουρκία μια συμφιλίωση και συνεργασία, όσο σε κανέναν άλλον τομέα. Αρμόδιοι του υπουργείου, αντζέντηδες, νομάρχες και δήμαρχοι, ο ένας στηρίζει τον άλλον. Είναι σαφές έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό πως το πετρέλαιο της Τουρκίας είναι ο τουρισμός. Στόχος του υπουργείου είναι μέσα σε πέντε χρόνια να είμαστε στην Πέμπτη σειρά του παγκόσμιου τουρισμού.
Από την άλλη με βάση τα στοιχεία από την αναφορά για την ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό που ανακοινώθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2011, η Τουρκία μέσα σε 139 χώρες βρίσκεται στην 50η θέση. Εάν αυτό είναι αληθές, τότε ο στόχος της Τουρκίας δεν φαίνεται πραγματοποιήσιμος. Με βάση τα στοιχεία όμως της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τουρισμού βρίσκεται στην 7η θέση.
6 μήνες άδειες οι εγκαταστάσεις
Η πρώτη αγορά της Τουρκίας στον τουρισμό είναι η Γερμανία με 4 εκ 340 χιλ. άτομα. Ακολουθεί η Ρωσία με 3 εκ. 100 χιλ. άτομα. Μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Οζγκούρ Οζασλάν, περιέγραψε πως ο αντιπρόεδρος και δεξί χέρι του Πούτιν Ιγκόρ Σέτσιν κατά την τελευταία του επίσκεψη είχε πει πως ο τουρισμός αποτελεί τον άξονα στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτή τη χρονιά λόγω των γεγονότων στην Αίγυπτο και την Βόρεια Αφρική, αναμένεται μια αύξηση 30% . Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εξέλιξη του τουρισμού της Τουρκίας είναι η εποχιακή ανισορροπία. Όποιοι έρχονται, έρχονται ανάμεσα σε Μάιο και Οκτώβριο. Κατά το υπόλοιπο διάστημα των 6 μηνών οι περισσότερες εγκαταστάσεις κλείνουν. Λύση για αυτό αποτελεί ο εναλλακτικός τουρισμός, με πολιτιστικές περιηγήσεις όπως η κοιλάδα της Φρυγίας, οι δρόμοι του Κατσκάρ, και ο δρόμος του Αγίου Παύλου, οι εξορμήσεις για καγιάκ, και ο τουρισμός για γκολφ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More