8.3.11

Ολόκληρη η Αθήνα βουλίαζει!

Η γκετοποίηση βουλιάζει το κέντρο!


Γκέτο το κέντρο των Αθηνών
Έναν στους τέσσερις πελάτες τους έχασαν τα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας τα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 31%, τη στιγμή που την ίδια περίοδο σημαντικός αριθμός μόνιμων κατοίκων αναγκάστηκε να φύγει από το κέντρο, επιλέγοντας άλλες, ασφαλέστερες περιοχές για να ζήσει. Τα εξαιρετικά αυτά ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνονται σε μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η οποία παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση με τίτλο «Γκετοποίηση τμήματος του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και οι οικονομικές συνέπειες του φαινομένου στην οικονομική ζωή της πόλης».

Απώλειες 450 εκατ. ευρώ
Βάσει της έρευνας, οι απώλειες του ελληνικού Δημοσίου από παράνομες δραστηριότητες στο ιστορικό κέντρο αγγίζουν σε ετήσια βάση τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο τζίρος των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας μειώθηκε κατά 25% το πρώτο εξάμηνο του 2010, όταν στα ομοειδή καταστήματα του υπόλοιπου Λεκανοπεδίου εκτιμάται πως η μείωση περιορίζεται στο 11,1% και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις στο 7,5%.
Σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών του Κέντρου της Αθήνας, τα φαινόμενα γκετοποίησης του ιστορικού κέντρου έχουν ως αποτέλεσμα την εκτροπή του εμπορίου, καθώς διαπιστώνεται πως το καταναλωτικό κοινό μετατοπίζεται προς τις περιφερειακές αγορές.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Κίνηση Πολιτών, θεωρείται βέβαιο πως οι θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν από τις επιχειρήσεις του κέντρου δεν μεταφέρθηκαν αλλού, γεγονός που δείχνει πως η πορεία απαξίωσης του κέντρου βλάπτει συνολικά την απασχόληση και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία.
Επιπλέον, η περιοχή της Ομόνοιας αναφέρεται ως κορυφή ενός παγόβουνου. Έχει μετεξελιχθεί σε κέντρο παράνομων δραστηριοτήτων και αφανών συναλλαγών που ενισχύουν την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και κατ’ επέκταση τα δημόσια ελλείμματα. Ταυτόχρονα, η κρατική εξουσία αδυνατεί να επιβάλλει την τάξη, γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη αποτελεσματικότητας ή εκτεταμένη διαφθορά.

Πλήγμα στα ξενοδοχεία
Επιπλέον, ως μείζον ζήτημα προβάλλεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και ιδίως τα ξενοδοχεία των υψηλών κατηγοριών που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι μεγάλες και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή της Ομόνοιας αναγκάζονται να διαθέτουν το προϊόν τους από 52% έως και 62% χαμηλότερα από τα ξενοδοχεία της ίδιας κατηγορίας που λειτουργούν στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.
Σύμφωνα με την έρευνα, καθίσταται σαφές πως επιδεινώνεται διαχρονικά το ζήτημα της ασφάλειας στο κέντρο της πόλης και πως υποβαθμίζεται η τουριστική εικόνα της περιοχής, με αποτέλεσμα, αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης, δεκάδες ξενοδοχεία να κινδυνεύουν με λουκέτο.
citypress


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More