Στην αντεπίθεση ο Αρχιεπίσκοπος-Απαντά σε Α. Κυπριανού και Έρογλου!
- Δεν χρειαζόμαστε την άδεια από κανέναν για να ασχολούμαστε με τα εθνικά θέματα
- Η Εκκλησία έχει ξεκάθαρες απόψεις
- Η πολιτική του καλού παιδιού δεν αποδίδει
- Απάντηση στον Α. Κυπριανού για την εγκύκλιο
- Η πασχαλινή εγκύκλιος δεν είχε χαρακτήρα διχαστικό αλλά ενωτικό
- Διαβάστε την εγκύκλιο στο τέλος του άρθρου
“Η Εκκλησία δεν χρειάζεται συμβουλή ή άδεια από τον κ. Ερογλου για να ασχολείται με τα εθνικά θέματα”
Η Εκκλησία, ως πραγματική μητέρα αυτού του λαού, θα ενδιαφέρεται για την εθνική του αποκατάσταση και δεν χρειάζεται συμβουλή ή άδεια από τον κ. Ερογλου για να ασχολείται με τα εθνικά θέματα.
Αυτή ήταν η απάντηση του Αρχιεπισκόπου, στον Ντερβίς Ερογλου ο οποίος τον προέτρεψε να περιοριστεί στα θρησκευτικά του καθήκοντα. “Πρώτο μέλημα μας”, τόνισε “είναι τα θρησκευτικά μας καθήκοντα και μέσα από αυτά να υπηρετούμε το λαό σε εκκλησιαστικό και κοινωνικό πλαίσιο», είπε προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή επειδή είμαστε υπό ημικατοχή η Εκκλησία έχει ξεκάθαρες απόψεις”.
Ενωτικός ο χαρακτήρας της πασχαλινής εγκυκλίου
Ο Κύπρου Χρυσόστομος, σχολιάζοντας δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι το περιεχόμενο της πασχαλινής εγκυκλίου του Αρχιεπισκόπου ήταν διχαστικό, είπε ότι η πασχαλινή εγκύκλιος δεν είχε χαρακτήρα διχαστικό και μάλλον ενωτικό χαρακτήρα είχε.
«Αυτό που έχω να πω στον αγαπητό μας κ. Κυπριανού είναι ότι σεβόμεθα τις απόψεις του ΑΚΕΛ, αλλά αυτές οι απόψεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν και από αυτές δεν βγαίνει τίποτα και ματαιοπονούν», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, επαναλαμβάνοντας ότι «η πολιτική του καλού παιδιού έχει αποτύχει».
«Η πολιτική του καλού παιδιού έχει εφαρμοστεί επί σειρά ετών και δεν απέδωσε και βλέπουμε σε πιο σημείο έχουν φτάσει οι συνομιλίες», είπε ενώ κάλεσε τον κ. Κυπριανού να πει «αν έχουν αποδώσει οι συνομιλίες και δεν το ξέρουμε, να μας το αναλύσει». «Ευχόμαστε οι συνομιλίες να πετύχαιναν και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συγχαρούμε, το ΑΚΕΛ, τον ΓΓ του κόμματος, την Κυβέρνηση και τους πάντες, αλλά πιστεύω ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο και η Εκκλησία δεν θέλει συμβουλές από κανένα. Ξέρει τη δουλειά της, υπηρετεί το λαό κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από μια πορεία 2.000 ετών που δεν έχει κανένας άλλος οργανισμός στην Κύπρο», πρόσθεσε.
Καθεδρικός ναός
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ δήλωσε επίσης ότι σε ένα με δύο χρόνια θα υπάρχει νέος καθεδρικός ναός στη Λευκωσία. Ερωτηθείς για την πορεία του προγραμματισμού για την ανέγερση του νέου καθεδρικού ναού στο χώρο της Αρχιεπισκοπής, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι οι εδαφοτομές και οι εργασίες που διεξάγει το Τμήμα Αρχαιοτήτων τα δύο τελευταία χρόνια στο χώρο που θα ανεγερθεί ο ναός, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αρχαιότητες στο υπέδαφος, βαίνουν προς το τέλος.
Απόστολος Ανδρέας
Ακόμα, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε εκ νέου το λαό και τους πιστούς να αποφεύγουν να επισκέπτονται την κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, γιατί μόνο έτσι οι Τούρκοι θα υποχρεωθούν να άρουν την επιβληθείσα καταβολή ενός ευρώ για είσοδο στη Μονή.
Αν ο λαός μας ακούσει, πιστεύω ότι θα πετύχουμε αρκετά, είπε, συμπληρώνοντας ότι έχουμε αρκετούς ναούς του Αποστόλου Ανδρέου σε όλη την Κύπρο και μπορούν οι πιστοί να προσεύχονται σε αυτούς μέχρι να ανατείλουν καλύτερες μέρες.
Διαβάστε την εγκύκλιο του Ήρωα Αρχιεπισκόπου:
Η ”κλητή και αγία ημέρα” της υμνολογίας μας επισκιάζεται για 37 ολόκληρα χρόνια από την κατοχή της πατρίδας μας
Χρυσόστομος: «Το απαίσιο πρόσωπο της κατοχής γίνεται όλο και πιο ειδεχθές»Οδυνηρές και συνεχείς υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν βρήκαν ανταπόκριση από την Τουρκία, αλλά αντίθετα η κατοχική δύναμη μεταθέτει συνεχώς τους στόχους της και σήμερα φαίνεται ξεκάθαρα η τελική επιδίωξή της που είναι η πλήρης τουρκοποίηση της Κύπρου και η εκδίωξη του λαού, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.
Προσθέτει ότι το απαίσιο πρόσωπο της κατοχής γίνεται όλο και πιο ειδεχθές και επισημαίνει ότι ”θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μας μένει άλλη επιλογή από την επανατοποθέτηση του προβλήματός μας ως προβλήματος εισβολής και κατοχής”.Σε πασχαλινή εγκύκλιο, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται στη σταύρωση και ανάσταση του Χριστού, σημειώνοντας ότι ”έδωσε νέα προοπτική και στον παρόντα βίο” και ότι ”εισήξε στον κόσμο την ελπίδα και το μήνυμα της τελικής κατίσχυσης του δικαίου επί της αδικίας, της χαράς επί της θλίψεως, της ειρήνης επί του πολέμου”.
Προσθέτει ότι ”η ‘κλητή και αγία ημέρα’ της υμνολογίας μας επισκιάζεται για 37 ολόκληρα χρόνια από την κατοχή της πατρίδας μας” και ότι, ”παρά τη δοκιμασία μας αυτήν, όμως, δεν απελπιζόμαστε, ακριβώς γιατί το μήνυμα της ανάστασης του Χριστού είναι μήνυμα της τελικής κατίσχυσης του δικαίου”.
”Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, παθητική παρακολούθηση των γεγονότων, ούτε και υποστολή της σημαίας του αγώνα. Αντίθετα, μάλιστα, τονίζει την ανάγκη επαγρύπνησης και αγωνιστικότητας, εγρήγορσης συνειδήσεων και συναίσθησης ευθύνης”, αναφέρει.
Ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει ότι ”οδυνηρές και συνεχείς υποχωρήσεις της πλευράς μας δεν βρήκαν, δυστυχώς, ανταπόκριση από την Τουρκία” και ότι, ”αντίθετα, η κατοχική δύναμη μεταθέτει συνεχώς τους στόχους της και σήμερα φαίνεται ξεκάθαρα η τελική επιδίωξή της, που δεν είναι η συνομοσπονδία, ούτε η διχοτόμηση, ούτε τα δύο κράτη, αλλά η πλήρης τουρκοποίηση της νήσου μας και η εκδίωξη του λαού μας”.
Επισημαίνει ότι ”ο συνεχιζόμενος εποικισμός, που συνιστά έγκλημα πολέμου, και η από θέσεως ισχύος εμμονή των Τούρκων στην αναγνώριση των τετελεσμένων, δεν αφήνουν, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την εθνική αξιοπρέπειά μας, περιθώρια διαπραγματεύσεων”.
”Το απαίσιο πρόσωπο της κατοχής γίνεται όλο και πιο ειδεχθές. Καταπατώντας και τα στοιχειωδέστερα δικαιώματα των εγκλωβισμένων μας, οι Τούρκοι απαγόρευσαν την τέλεση της θείας λειτουργίας κατά την ημέρα των Χριστουγέννων, τον περασμένο Δεκέμβριο. Και, δρώντας αλαζονικά, συνέλαβαν παράνομα, πριν από λίγες ημέρες, κληρικούς και ευρωβουλευτές, όταν αυτοί επισκέφθηκαν κατεχόμενο ναό μας στην Αμμόχωστο. Και επί πλέον, αρνούνται να επιτρέψουν τη συντήρηση των κατεχόμενων ναών μας, σε μιαν προσπάθεια εξάλειψης κάθε ελληνικής και χριστιανικής μαρτυρίας του παρελθόντος της κατεχόμενης περιοχής”, σημειώνει.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι ”θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μας μένει άλλη επιλογή από την επανατοποθέτηση του προβλήματός μας ως προβλήματος εισβολής και κατοχής”.
Προσθέτει ότι ”θα πρέπει όλοι, ως ένας άνθρωπος, να εμμείνουμε αταλάντευτοι στην εφαρμογή και για μας των αρχών της ΕΕ και του ΟΗΕ” και ότι ”μόνο έτσι θα φανούμε γνήσια τέκνα της αναστάσεως”.
”Το μήνυμά της ας εμψυχώσει και εμάς, ώστε, παραβλέποντας τις δυσκολίες, να προχωρήσουμε στον αγώνα και να επιτύχουμε και της πατρίδας μας την ανάσταση. Με το μήνυμα της αναστάσεως να οιστρηλατεί τις σκέψεις μας και να τις ωθεί προς υπέρβαση των σημερινών δυσκολιών και προς ενατένιση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος, απονέμουμε σε όλους της πατρική ευλογία μας και απευθύνουμε τον χαιρετισμό της αγάπης μας. Στέλλουμε μήνυμα εγκαρτέρησης στους πρόσφυγες, στους συγγενείς των αγνοουμένων, στους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας και σε όσους έχουν πληγεί από την οικονομική ύφεση των ημερών μας”, καταλήγει.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου