6.5.11

Ποιός λέει ψέμματα;

Πανικό προκάλεσε δημοσίευμα του γερμανικού Der Spiegel για συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στο Λουξεμβούργο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – Προβοκάτσια λέει το ΥΠΟΙΚ!


Του Βασίλη Τσεκούρα.
Πανικό προκάλεσε σήμερα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο μιλούσε ότι στη σημερινή σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο συζητείται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η βραχυχρόνια αναδιάρθρωση του χρέους της.
Για προβοκάτσια μιλά το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, ενώ η επίσημη διάψευση από την Ελλάδα ήρθε από τον Υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο ΣαχινίδηΟ υφυπουργός υπογράμμισε ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, προσθέτοντας ότι στοχεύει σε πίεση του ευρώ.
Kάτω από το 1,40 βρέθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς ασκήθηκαν εκ νέου πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα. Λίγο μετά τις 21:00 της Παρασκευής το ευρώ κινούνταν στο 1,438 με την πτώση να ξεπερνά το 1%.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών:
«Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια».
Διαψεύσεις υπήρξαν και από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ που διέψευσε την φερόμενη συνάντηση για την Ελλάδα ενώ και ο υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι για σχετική συνάντηση.
Υψηλόβαθμό στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Πηγή του Reuters στην ευρωζώνη τόνισε ότι υπάρχει υπουργική συνάντηση στο Λουξεμβούργο που συζητά για Πορτογαλία, Ελλάδα και το θέμα της διαδοχής της ΕΚΤ “αλλά τίποτε παραπάνω”. Ακόμη, τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για “κούρεμα” στο ελληνικό χρέος.
Την είδηση της συνάντησης στο Λουξεμβούργο επιβεβαίωσε και το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, τονίζοντας ότι παραβρίσκεται και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο κρατίδιο βρίσκεται και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Δημοσιογράφος του Spiegel Online δήλωσε στο Reuters ότι το περιοδικό εμμένει στα περί συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο με θέμα την Ελλάδα. «Πρόκειται για μυστική συνάντηση, ίσως έχει ξεκινήσει ήδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα το Olympia έγραψε:
Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel είναι για ακόμα μια φορά η ελληνική οικονομία.
Κατά το παρελθόν έχουμε δει πολλές αναφορές για το αν θα τα καταφέρει η Ελλάδα, δεκάδες ερωτήματα του περιοδικού και δηλώσεις για αναδιάρθρωση του χρέους.
Ωστόσο σήμερα, το περιοδικό έχει ως πρώτο θέμα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ! Μάλιστα, η φωτογραφία απεικονίζει την ελληνική σημαία και την πλατεία Συντάγματος κατάμεστη από κόσμο που διαδηλώνει με πλακάτ στα χέρια. Φυσικά η φωτογραφία είναι παλαιότερη.
Συναγερμό έχει ξεσπάσει στις Βρυξέλλες, καθώς η γερμανική Der Spiegel στην online έκδοσή της αναφέρει ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή.
Το Der Spiegel αναφέρει, μάλιστα, ότι πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και της Κομισιόν για την Ελλάδα! Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και η βραχυπροθεσμη αναδιάρθρωση χρέους για τη χώρα.
“Θα υπάρξει μια δραστική υποτίμηση του νέου νομίσματος της χώρας έναντι του ευρώ”. Εκτιμάται ότι η απώλεια της ισοτιμίας θα είναι στο 50%. Αυτό θα οδηγούσε σε δραστική αύξηση του χρέους της χώρας. Οι άνθρωποι του Σόιμπλε υπολογίζουν ότι στην περίπτωση αυτή το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ, αναφέρει το δημοσίευμα.
Αυτό έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση τόσο της Ελλάδας όσο και της Ε.Ε. με μπαράζ διαψεύσεων.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More