30.6.11

Να ετοιμαζόμαστε...

Δεῖτε μέ ποιόν τρόπο θά ζοῦμε ἀπό αὔριο!


Ἐπειδή ὁ ἀκατονόμαστος δέν διαπραγματεύεται ποτέ, σέ ὅλα yes λέει ὅπως ὅλοι γνωρίζουμε, τά νέα φορολογικά μέτρα τά ὅποῖα θά ἰσχύσουν ὅταν θά δημοσιευθῆ τό νομοσχέδιο στήν ἐφημερίδα τῆς κυβερνήσεως, θά εἶναι τά σκληρότερα πού ἔχουν ληφθεῖ ποτέ! Ἔτσι λένε οἱ εἰδικοί. Δεῖτε τί ἐννοῶ: 
Επειδή είναι πάρα πολλές οι διατάξεις και δε θέλω να κουράσω, σας παραθέτω τα κυριότερα σημεία του περιβόητου εφαρμοστικού νόμου. Να πω ότι σήμερα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αν και υπήρχαν εντονότατες αντιδράσεις κυρίως στο ζήτημα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ…
Για τα πιο σκληρά μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη φορολογία, που έχουν ανακοινωθεί ποτέ έκαναν λόγο οι ειδικοί.
Μάλιστα προκύπτει ότι αυστηροποιούνται και οι προϋποθέσεις για την επιδότηση και οικονομική ενίσχυση των ανέργων.

-Αυξημένα κατά 10% τα τέλη κυκλοφορίας

-Νέα κλίμακα φορολογίας με το αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ
-Πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

-Αυξάνεται κατά 5-6 λεπτά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης 
Mέχρι το τέλος του 2013 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί στα 1,30 ευρώ το λίτρο, από 90 λεπτά το λίτρο, σε σημερινές τιμές

-Αυξάνονται κατά 70% τα τεκμήρια διαβίωσης

-Φοροεπιδρομή στην ακίνητη περιουσία
-Κατάργηση φοροαπαλλαγών για ιατρικά έξοδα, στεγαστικά και εισφορές στα ταμεία
Συγκεκριμένα, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης, δηλαδή οι δαπάνες για αμοιβές σε γιατρούς, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, αυτές που αφορούν στους τόκους των στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί μέχρι και 31/12/2002, καθώς επίσης οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, που σήμερα εκπίπτουν κατά 100% από το εισόδημα, στο εξής θα εκπίπτουν από το φόρο σε ποσοστό 20%.
- Βόμβες για εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικά δικαιώματα
-Μαχαίρι στις προσλήψεις στο δημόσιο
-Τα πρωτοφανή φορολογικά μέτρα (μείωση αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, έκτακτη εισφορά, τεκμήρια διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, μείωση αφορολογήτου ορίου ΦΑΠ στα 200.000 ευρώ, αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, κ.λπ.)
- Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου
- Μειώνεται η έκπτωση φόρου στο 10% από το 20% για τους τόκους των δανείων για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ
- Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%
- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης κτλ.
- Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή
- Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις
-Περιορισμός του αριθμού των συμβασιούχων (εφέτος οι συμβάσεις θα μειωθούν κατά 50% σε σχέση με το 2010 και κατά 10% ανά έτος έως το 2015)
-Ειδική εισφορά στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ειδική εισφορά επικουρικής ασφάλισης και την ειδική εισφορά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
-Διευθέτηση της υπερωριακής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και των συμβάσεων για τους νέους 18- 25 ετών (μείωση αποδοχών έως 20%)
  • Θεσμοθετείται το ελαστικό δεκάωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή για το χρόνο απασχόλησης που υπερβαίνει το οκτάωρο (με αντάλλαγμα την υπόσχεση για ρεπό).
  • Θεσμοθετείται η δυνατότητα απασχόλησης νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας ηλικίας 18 έως 25 ετών με μισθό κατώτερο έως και 20% από ό,τι ορίζουν οι αντίστοιχες κλαδικές συμβάσεις ή ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.
  • Ανοίγει ο δρόμος για ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφού θεσπίζεται η δυνατότητα περάσματος σε τέτοιες συμβάσεις όχι πλέον με συναπόφαση των σωματείων αλλά με τη συναίνεση “ Ενώσεων Προσώπων” (ως ένωση προσώπων θεσπίζεται μια “ συλλογικότητα” που εκπροσωπεί το 25% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 20 εργαζομένων).
-Θεσπίζεται ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ και η οποία θα κλιμακώνεται από 3%.
-Περικόπτεται κατά 10% το εφάπαξ όλων των δημοσίων υπαλλήλων που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2010, ενώ οι αντίστοιχοι συνταξιούχοι της ΔΕΗ χάνουν πλέον από το εφάπαξ 15%
- ο διορισμός των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων μετά την 1/1/2009, θα πραγματοποιείται βάσει σειράς επιτυχίας μέχρι την 31/12/2015.
-Για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο, προβλέπεται μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις μέχρι το 2015, εκτός από το τρέχον έτος, που θα ισχύσει η μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, ενώ σημειώνεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί δεν ισχύουν για τις εγκρίσεις πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου, που εντάσσονται στο πλαίσιο ερευνητικών, αναπτυξιακών συμβολαίων και συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ, εφόσον η μισθοδοσία τους δεν επιβαρύνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ἀπὸ τὸν/τὴν Φίλοι


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More