13.6.11

Ετοίμασε το σπανάκι Ποπάϋ.

Σε «αναμμένα» κάρβουνα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Σε «αναμμένα» κάρβουνα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.



Ακόμα και τα εναλλακτικά μέτρα που έφερε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Μεσοπρόθεσμο, κυρίως ως αντίβαρο στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων. Γι' αυτό, άλλωστε, αναμένεται ότι στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα γίνει έως το τέλος της εβδομάδας κι όπου θα συζητηθεί ο βασικός εφαρμοστικός νόμος, το κλίμα θα είναι βαρύ, αφού θα πρέπει να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες των "καυτών" μέτρων που συνοδεύουν το Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή τα κριτήρια και το ύψος της νέας έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα, το ύψος του νέου τέλους στα ακίνητα, τα όρια για τις έκτακτες εισφορές σε ακίνητα και αυτοκίνητα, τα εισοδηματικά κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα.
Σε κάθε περίπτωση, όποιες κι αν είναι οι εισηγήσεις που τελικά προκριθούν, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η συνταγή δεν μπορεί να αλλάξει. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Από την επιβολή φόρων, δηλαδή μεταξύ άλλων την "έκτακτη" εισφορά, το νέο τέλος ακινήτων, τον νέο ΦΜΑΠ, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, τα νέα τεκμήρια, τις αυξήσεις στους ΕΦΚ, το "ψαλίδισμα" των φοροαπαλλαγών το υπουργείο Οικονομικών περιμένει πάνω από 9 δισ. ευρώ, από τις ειδικές εισφορές για την ανεργία πάνω από 3 δισ. ευρώ, από τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών -δηλαδή μεταξύ άλλων τα κριτήρια για τα επιδόματα, τη μείωση του εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων, τον νέο ΛΑΦΚΑ- περίπου 4,5 δισ. ευρώ, από το "ψαλίδισμα" των μισθολογικών δαπανών στο Δημόσιο, δηλαδή το "πάγωμα" της ωρίμανσης, τις απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τη μείωση των συμβασιούχων, κάτι λιγότερο από 2,2 δισ. ευρώ, από τις παρεμβάσεις στην Υγεία περίπου 1,8 δισ. ευρώ, από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις Οργανισμών άλλα 2 δισ. ευρώ, από τη μείωση των αμυντικών δαπανών 1,2 δισ. ευρώ, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πώς θα εξοικονομηθούν άλλα 1,4 δισ. ευρώ.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει, πάντως, χρόνο για να ξεπεράσει τον πονοκέφαλο που του προκαλούν οι αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο, καθώς από το ECOFIN που συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα. Την Τετάρτη συνεδριάζει το Κολλέγιο Επιτρόπων με ελληνική ατζέντα, την Πέμπτη και την Παρασκευή ξαναπερνάει από το κόσκινο των Βρυξελλών η αξιολόγηση για την Ελλάδα, ενώ η εβδομάδα κλείνει με τη συνάντηση Σαρκοζί - Μέρκελ πριν τη συνεδρίαση του EUROGROUP στις 20 του μήνα, όπου θα προετοιμαστεί ο φάκελος επί του οποίου θα γίνουν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ηγετών στις 23 και 24 του μήνα.
Ενδεικτικές του βαθμού δυσκολίας αυτών των διαβουλεύσεων, είναι οι δηλώσεις του Γερμανού Κεντρικού Τραπεζίτη Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, συμπληρώνοντας ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μια ελληνική χρεοκοπία. "Την απόφαση αυτή θα έχει λάβει η Ελλάδα και θα υποστεί σίγουρα τις δραματικές οικονομικές συνέπειες μιας στάσης πληρωμών. Δεν θεωρώ μια τέτοια απόφαση ιδιαίτερα συνετή και θα ήταν σίγουρα μια δύσκολη κατάσταση για τους εταίρους. Αλλά το ευρώ και στην περίπτωση αυτή θα παραμείνει σταθερό", ανέφερε στη Welt Am Sonntag, στέλνοντας έτσι μήνυμα σε όσους πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί μπορούν να "εκβιαστούν" από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Όσον αφορά, δε, στη συμμετοχή των ιδιωτών στην επιδιωκόμενη λύση, αν και επί του παρόντος δεν φαίνεται φως, οι Γερμανοί εξακολουθούν να πιέζουν σ' αυτήν τη κατεύθυνση. "Και οι ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή και οι τράπεζες, πρέπει να συναινέσουν ότι η Ελλάδα θα πληρώσει αργότερα. Η Ελλάδα πρέπει επιπρόσθετα να ενισχύσει πολύ τις προσπάθειες εξυγίανσης του προϋπολογισμού της και επιτέλους να πάρει στα σοβαρά και με κάθε σαφήνεια την πώληση κρατικής ιδιοκτησίας", δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρος της Κ.Ο. των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, στη Bild Am Sonntag, την ώρα που οι Οίκοι Αξιολόγησης επιμένουν να προειδοποιούν ότι η όποια διακράτηση ομολόγων θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, παρά το ότι ήδη γαλλικές και γερμανικές τράπεζες έχουν αρχίσει να συζητούν και επισήμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Κι εδώ μοιραία τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει στην περίπτωση που τελικά δεν συμμετάσχουν οι ιδιώτες στο δεύτερο "πακέτο" για την Ελλάδα; Πώς θα καλυφθούν τα περίπου 30 δισ. ευρώ που τους αναλογούν, με βάση το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι Ευρωπαίοι; Μήπως τελικά πάμε σε ένα μικρότερο "πακέτο", με στόχο να καλυφθεί δανειακά η Ελλάδα έως το 2013 οπότε και θα μπορεί να υπαχθεί στον Μόνιμο Μηχανισμό, που προβλέπει συν τοις άλλοις και αναδιάρθρωση χρέους; Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ήταν μάλλον σαφής, δηλώνοντας σε ερώτηση για το εάν το "πακέτο" θα φτάσει στα 120 δισ. ευρώ "δεν πιστεύω πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να φτάσουν σε αυτό το ποσό μόνα τους"...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More