28.12.09

Οι «αταίριαστοι» του 2009

Για να αλλάξουμε και λίγο το κλίμα .

Τα εκρηκτικά δίδυμα και οι δημόσιες κόντρες που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει

Της Νατάσας Μπαστέα



 

Παραπονεμένοι δεν μείναμε ούτε φέτος. Ουκ ολίγες αντιπαραθέσεις σημάδεψαν το 2009 σε όλους τους τομείς: στην πολιτική, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην τηλεόραση.

Κάποιες από αυτές όμως εξελίχθησαν σε προσωπικές κόντρες, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων.

Θέματα που συζητήθηκαν στη χρονιά που τελειώνει όχι μόνο επειδή έθιξαν καυτά θέματα αλλά και επειδή οι πρωταγωνιστές τους δεν απέφυγαν τις εντάσεις που πρέπει να έχει ένας καλός καβγάς...

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΜΑΡΑ
Ο χειμώνας των γαλάζιων μαχαιριών
ΗΤΑΝ Ο ΚΑΒΓΑΣ της χρονιάς, διότι πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε γενική σύρραξη με προσωπικές επιθέσεις. Οι δύο πρωταγωνιστές, Ντόρα Μπακογιάννη και Αντώνης Σαμαράς, που διεκδίκησαν την αρχηγία της Ν.Δ. μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη μπορεί να περιορίστηκαν σε υπονοούμενα και κάποια χτυπήματα κάτω από τη μέση, οι οπαδοί τους όμως διέθεταν ισχυρό οπλοστάσιο και άρχισαν πυρ! «Μίλα εσύ που είσαι μεγάλος πολιτικός», ακούσαμε να λέει ειρωνικά ο Γιάννης Μανώλης στον Κώστα Κιλτίδη. «Όχι, εσύ πέσ΄ τα που είσαι μεγαλύτερος», αντέτεινε ο Κιλτίδης με ανάλογο ύφος. Δεν προλάβαινε ο Σαμαράς να μιλήσει για το «δάκρυ του εθνάρχη» και έσπευδε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Αφήστε το δάκρυ. Ο εθνάρχης δεν είχε πει διασπάστε το κόμμα και ρίξτε την κυβέρνηση».

Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος ανέλαβε την υπεράσπιση του Σαμαρά λέγοντας «πώς να σχολιάσω αυτό το παραλήρημα;» και ο Θόδωρος Κασσίμης της Ντόρας λέγοντας σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων: «Μου θυμίζουν σαμπουάν δύο σε ένα. Ακούσαμε την Πολιτική Άνοιξη, ακούσαμε και το ΚΕΠ, άντε να μιλήσει και η Ν.Δ.». Η Φωτεινή Πιπιλή όμως ήταν εκεί δίπλα: «Δεν κοιταζόταν ο κ. Κασσίμης στον καθρέφτη όταν ήταν στην κυβέρνηση με Καραμανλή, Μπακογιάννη, Σαμαρά και Αβραμόπουλο; Τι έπαθε τώρα; Μετάλλαξη;». Βαριά λόγια ων ουκ έστιν αριθμός αντηλλάγησαν από τηλεοράσεως μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και ευτυχώς που το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο γιατί ακόμα θα σφάζονταν...
ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΡΡΗ
«Μηνύστε με, μηνύστε με...»
Τον Φεβρουάριο εκδικάστηκε η αγωγή της Ιφιγένειας Ταρινίδου, όπως είναι το πραγματικό όνομα της Έφης Σαρρή, η οποία ήταν υποψήφια βουλευτής του ΛΑΟΣ στις εκλογές του 2007, εναντίον του Λάκη Λαζόπουλου, από τον οποίο ζητούσε 7.600.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση μέσω της εκπομπής του «Αλ Τσαντίρι». Ο Λαζόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να αναφέρεται συχνά-πυκνά στη μήνυση της Έφη Σαρρή παραλλάσσοντας το «Σταυρώστε με» που είχε χρησιμοποιήσει εκείνη ως σλόγκαν στην προεκλογική της εκστρατεία με το «Μηνύστε με, μηνύστε με σε δίκες ξεφτιλίστε με». Οι δικαστές το σκέφτηκαν και αποφάσισαν ότι στη σάτιρα δεν μπαίνουν όρια εκδίδοντας τον Οκτώβριο αθωωτική απόφαση για τον γνωστό ηθοποιό. Η Έφη Σαρρή όταν εκδικαζόταν η υπόθεση είχε φανεί να βουρκώνει (έβγαλε μάλιστα τα μαύρα γυαλιά της για να το δούμε πιο καθαρά) και ο Λ. Λαζόπουλος μετά την απόφαση είπε από την εκπομπή του «Και τώρα μπορείς να κλάψεις», φτιάχνοντας μάλιστα και τρέιλερ που την έδειχνε στο κρεβάτι να τον... περιμένει. Εκ νέου θιγμένη εκείνη απείλησε να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, εκ νέου «απειλημένος» εκείνος συνεχίζει τις σατιρικές αναφορές του. Όπως λέει και το τραγούδι της: «Εμείς δεν έχουμε τίποτα να πούμε, οι δικηγόροι μας όλα θα τα βρούνε...».
 
ΤΕΝ ΚΑΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Ο εραστής που ήταν καβγατζής
«ΕΙΜΑΙ ΕΡΑΣΤΗΣ, δεν είμαι καβγατζής», μας ενημέρωσε στις αρχές Οκτωβρίου ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού Χενκ Τεν Κάτε κι ας πέρασε όλη τη χρονιά προσπαθώντας να μας πείσει για το αντίθετο.

Της δήλωσης αυτής είχε προηγηθεί επίθεση του Ολλανδού σε Ρουμάνο καμεραμάν όταν ο ΠΑΟ βρέθηκε στο Βουκουρέστι για τον αγώνα εναντίον της Ντιναμό. Ίσως διότι ο Τεν Κάτε τα έβαζε διαρκώς με τους δημοσιογράφους φθάνοντας στο σημείο να πει γι΄ αυτούς μιλώντας στους παίκτες του: «Να προσέχετε ακόμα και τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, διότι αυτοί οι τύποι είναι πολύ μαλ... και αυτά που θα δηλώσετε μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον μας. Εγώ δεν έχω πρόβλημα να δέχομαι πυρά. Εσείς προσέχετε τι λέτε και αφήστε τους να πάνε να...».

Κάποια στιγμή προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, η ζημιά όμως είχε γίνει. Ακόμα και η απομάκρυνσή του από τον πάγκο της ομάδας στις αρχές του μήνα προκάλεσε διαφορετικές απόψεις. Στο μυαλό μας πάντως έμεινε ως καβγατζής και ουχί ως εραστής...

ΓΑΒΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ
«Ιερό μοντάζ» στην Ιστορία
ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς για την Ελλάδα ήταν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Καταφέραμε όμως και στραπατσάραμε και αυτή τη γιορτή... Τους επισκέπτες του Μουσείου ενημερώνει για την ιστορία του μνημείου ένα βίντεο διάρκειας 13 λεπτών. Σ΄ αυτό οι υπεύθυνοι είχαν συμπεριλάβει ένα μικρό απόσπασμα από ένα άλλο 7λεπτο φιλμ που είχε γυρίσει ο Κώστας Γαβράς σχετικά με τον Έλγιν και τα κλεμμένα Γλυπτά. Το απόσπασμα είχε διάρκεια 1 λεπτού και 40 δευτερολέπτων και σε αυτό εμφανίζονταν ρασοφόροι χριστιανοί να σκαρφαλώνουν στις μετόπες του Παρθενώνα και να καταστρέφουν τα γλυπτά του Φειδία. Η Ιερά Σύνοδος παραπονέθηκε στον διευθυντή του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή και εκείνος αφαίρεσε 12 δευτερόλεπτα από το βίντεο, χωρίς μάλιστα να ενημερώσει τον σκηνο θέτη. Ο Κώστας Γαβράς φυσικά αντέδρασε έντονα, μίλησε για «λογοκρισία και άσκηση εξουσίας χωρίς αιδώ» και τόνισε ότι «οι χριστιανοί κατέστρεψαν τα είδωλα, είναι γνωστό και ένας ιστορικός όπως ο κ. Παντερμαλής προφανώς το ξέρει αλλά προσπαθεί να αφαιρέσει το στοιχείο ενοχής της Εκκλησίας». Οι δύο άνδρες είχαν «εκτενή διάλογο» και σύμφωνα με ανακοίνωση αποφασίστηκε ότι «το ενημερωτικό φιλμ θα συνεχίσει να προβάλλεται κανονικά» μαζί με όλες τις σκηνές που γύρισε ο Κ. Γαβράς. Όμως στην ανακοίνωση του Δ. Παντερμαλή αναφέρθηκε ότι «ο κ. Γαβράς διευκρίνισε ότι στην επίμαχη σκηνή δεν απεικόνιζε ούτε υπονοούσε ότι οι καταστροφές έγιναν από ιερείς». Ο Κώστας Γαβράς το διέψευσε, επανέλαβε ότι αναφερόταν σε ρασοφόρους χριστιανούς και χαρακτήρισε την όλη υπόθεση «πολύ λυπηρή».
ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Αν νικούσατε το ΄49...»
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ νομίζαμε ότι ήταν μια συνήθης πολιτική αντιπαράθεση. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατηγόρησε το ΚΚΕ για εμπλοκή τόσο στην αγοραπωλησία της Γερμανός όσο και στο σκάνδαλο της Siemens. Χαρακτήρισε μάλιστα την Αλέκα Παπαρήγα «αναιδή», σημειώνοντας ότι εκείνος γνωρίζει για τα οικονομικά του ΚΚΕ «ίσως πιο πολλά από όσα ξέρει εκείνη». Η γ.γ. του ΚΚΕ μίλησε για «αντικομμουνισμό» και «πόλεμο με ανέντιμα μέσα και συνειδητή συκοφαντία». Εκείνος δήλωσε έτοιμος να αρθεί η βουλευτική του ασυλία για να πάει στα δικαστήρια και εκείνη έστειλε επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου ζητώντας του να πάρει θέση για τις βαριές εκφράσεις του βουλευτή. Κατηγόρησε μάλιστα τον Θ. Πάγκαλο ότι «υπονοεί πως ο χώρος του ΚΚΕ τού βάζει γκαζάκια» και πως σε εκδήλωση στο Ναύπλιο δήλωσε ότι «εάν το ΚΚΕ νικούσε το 1949 τότε θα σκότωνε όλους τους αντιφρονούντες». Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με αφορμή τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών της Βουλής και τώρα αναμένουμε την υλοποίηση των απειλών για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.  
ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΣΙΠΡΑ
Το χρονικό μιας «παιδοκτονίας»
«Ο,ΤΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ωραίο τελειώνει με πόνο» λέει το γνωστό άσμα και δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο για τη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον μέντορά του Αλέκο Αλαβάνο. Παρ΄ ότι ο Αλαβάνος τον είχε στηρίξει για να τον διαδεχθεί ως πρόεδρος του Συνασπισμού τον Φεβρουάριο του 2008, η ξαφνική «ακύρωση» της εμφάνισης Τσίπρα και η παρουσία του Αλαβάνου στο ντιμπέιτ που διεξήχθη λίγο πριν από τις ευρωεκλογές έδειξε ξεκάθαρα πως η σχέση τους είχε διαρραγεί ανεπανόρθωτα μέσα σε έναν χρόνο. Μεσολάβησε η πιθανότητα μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα για την οποία είχε ταχθεί υπέρ ο Αλαβάνος αλλά εναντίον ο Τσίπρας- σε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στην οποία οι δύο άνδρες με το ζόρι χαιρετήθηκαν. Τώρα ο Αλ. Αλαβάνος φέρεται να σκέφτεται την ίδρυση Ομίλου Προβληματισμού εκτός πλαισίου δράσης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μια δύσκολη χρονιά.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
«Άλλα μού λες στο τηλέφωνο...»
ΣΕ ΠΟΛΥ υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντιπαράθεση του προέδρου του Συνασπισμού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΝ για διγλωσσία και ότι τον στοχοποιεί ενώ υπερασπίστηκε τις προληπτικές προσαγωγές που έγιναν πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου αναφέροντας: «Αν κάποιοι νομίζουν ότι η κυβέρνηση ήρθε να συνεχίσει τα έργα Παυλόπουλου, να γίνονται καταστροφές για να χαϊδεύονται κάποιοι στην Αριστερά, είναι γελασμένοι». Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι και αναρωτήθηκε δημόσια εάν ο κ. Χρυσοχοΐδης «είναι υπουργός μιας κυβέρνησης που στο πρώτο της Υπουργικό Συμβούλιο κάλεσε τον Συνήγορο του Πολίτη ή υπουργός μιας ιδιότυπης συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΛΑΟΣ». Ο Μ. Χρυσοχοΐδης αποκάλυψε ότι στη διάρκεια των συλλαλητηρίων είχε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα και τόνισε ότι «εκπλήσσομαι για το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις συνομιλίες μας και τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας ότι τελείωσε η «περίοδος ανοχής» προς το κόμμα αυτό. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «τηλεοπτικό κρεσέντο» του υπουργού και κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να παρέμβει.

ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΖΙΜΠΟΥΡ
Έπεσε σερβικός πέλεκυς
ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ της έφθαναν της ΑΕΚ τα πάμπολλα διοικητικά προβλήματα και οι διαπραγματεύσεις με τον Μπομπ Κοζώνη που δεν ευοδώθηκαν, γίναμε μάρτυρες φέτος της κόντρας του προπονητή Ντούσαν Μπάγιεβιτς με τον Γαλλοαλγερινό επιθετικό Ρέφικ Τζιμπούρ. Πολλά τα επεισόδια, είτε στην προπόνηση είτε σε αγώνες. Ο Ρ. Τζιμπούρ παραπονιόταν για διάφορους πόνους- από τα δόντια έως τα γόνατα- και ο Σέρβος κόουτς διαρκώς τον αμφισβητούσε. Έφθασε μάλιστα να δηλώσει ότι «ο Μπλάνκο δεν μπορεί να είναι μόνος του στην επίθεση», ο Ρ. Τζιμπούρ εξοργίστηκε, στις προπονήσεις είχε αψιμαχίες, έφθασε να κλωτσάει μπάλες εναντίον των παικτών όταν ο Ντ.

Μπάγιεβιτς τού έδωσε εντολές που δεν του άρεσαν, για να ακολουθήσει η αποπομπή του. Το πιο γνωστό επεισόδιο βέβαια είναι το ξύλο που έπαιξε σε μια προπόνηση με τον Αργεντινό Σκόκο. Ο Ντούσαν είναι προφανές ότι δεν τον θέλει, όμως εκείνος επιζητεί πλέον απεγνωσμένα να παίξει ώστε να συμπεριληφθεί στην Εθνική Αλγερίας που θα αγωνιστεί στο Μουντιάλ.
s


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More