Της ρύθμισης με την οποία η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) υπάγεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, υπεραμύνθηκε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τονίζοντας ότι στην δεκαετία του ’80 η εθνική ασφάλεια είχε διαφορετικό περιεχόμενο, σήμερα η ΕΥΠ απαιτείται να τεθεί υπό μια ομπρέλα στην οποία εντάσσεται συνολικά η εθνική ασφάλεια της χώρας.
Η κυβέρνηση, όπως είπε, αποφάσισε να ενοποιήσει όλες τις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της χώρας, ώστε να έχουν πολιτική διεύθυνση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Μια σοβαρή χώρα πρέπει να έχει ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας και όλα τα σώματα να βρίσκονται κάτω από μία ομπρέλα»,τόνισε κατά την συζήτηση για την επεξεργασία της πράξης νομοθετικού περιεχόμενου από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
«Έχουμε κακούς γείτονες, οι οποίοι είναι πολύ επικίνδυνοι όχι μόνο για την εθνική ασφάλεια αλλά και την κοινωνική μας ασφάλεια. Στη γειτονιά μας υπάρχει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μείγμα και χρειάζονται υπηρεσίες που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια της χώρας»,είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Η ΝΔ (δια του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του εισηγητή της Γρ. Αποστολάκου) δήλωσε ότι συναινεί στην σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την επισήμανση ότι εφ’ όσον επελέγη από την κυβέρνηση ο διχασμός του υπουργείου Εσωτερικών, δεν γίνεται αλλοιώς παρά να υπαχθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Στην επισήμανση του Π.Παυλόπουλου ότι ο σημερινός υπουργός υπήρξε κατά το παρελθόν θιασώτης της ενοποίησης των υπουργείων, ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν το αρνήθηκε, ανέφερε, όμως, ότι υπάρχει πλέον μια άλλη νέα δομή και υλοποιείται η ανάγκη να αφοσιωθεί το υπουργείο Εσωτερικών σε αυτό καθ' αυτό το έργο του, στην ανασυγκρότηση του κράτους και την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Επισήμανε δε την ανάγκη στελέχωσης της ΕΥΠ. Ο πρώην υπουργός διαφώνησε με την υπαγωγή της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στην ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτης, τονίζοντας θα είναι λάθος διότι έργο της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι να συντονίζει όλες τις υπηρεσίας που υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Το ΚΚΕ, δια του Αντώνη Σκυλλάκου, καταψηφίζει, εκφράζοντας συνολικά την διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΥΠ ασκεί το έργο της.«Κανένα ποινικό αδίκημα δεν αποκαλύφθηκε για τον τρόπο που λειτουργούν οι κάμερες ανέφερε», σημείωσε.
Ο Αθ. Πλεύρης εξέφρασε την διαφωνία του ΛΑΟΣ για υπαγωγή της ΕΥΠ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιω. Κοραντής επίσης (πρώην διοικητής της ΕΥΠ) είπε ότι είναι λάθος να μετατραπεί η ΕΥΠ σε διωκτική αρχή και απευθυνόμενος προς τον υπουργό συνέστησε: «Αποφύγετε την αστυνομικοποίηση της ΕΥΠ».
«Λίγο απέχω από το να σας πω να καταργήσετε την ΕΥΠ. Αν θέλετε να την διατηρήσετε, όμως, διατηρήστε τε μόνο για την εθνική ασφάλεια» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης και καταψήφισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου