Η στρατηγική του ΛΑ.Ο.Σ. για το δημοψήφισμα στο μεταναστευτικό
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επιβεβαιώνει τις επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών του κόμματός τους, ότι μέχρι τον Μάρτιο – όταν και θα έλθει στην Βουλή προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο – θα σηκώσουν το ζήτημα όσο μπορούν περισσότερο, καθώς γι’ αυτούς αποτελεί προτεραιότητα.
Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αναφέρεται στο νομοσχέδιο λέγοντας ότι: «Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της, θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση σχετικό προσχέδιο νόμου, να παραχωρήσει τη δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αλλοδαπούς, φυσικά μέσα από προϋποθέσεις που αναφέρονται στο ως άνω προσχέδιο. Δεδομένων των πολλών και σοβαρών εθνικών, πολιτικών και κοινωνικών προεκτάσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, θα ήθελα με την παρούσα να ζητήσω, βάσει της διάταξης του άρθρου 143 παράγραφος 2 του κανονισμού της Βουλής, τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με θέμα την παραχώρηση δυνατότητας απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας καθώς και δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς, αλλά και, εν γένει, τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.»
Αυτό που θεωρείται ως το σημαντικότερο κομμάτι της επιστολής του Γιώργου Καρατζαφέρη, είναι ότι θέτει ζήτημα κοινωνικών, πολιτικών και εθνικών προεκτάσεων του νόμου. Η κίνηση αυτή, λίγες μόνο ώρες, μετά την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά επί του ζητήματος, θεωρείται από πολλούς ως «ανάληψη» της πρωτοβουλίας και πάλι από τον ΛΑΟΣ. Λίγες μόνο ώρες πέρασαν και από τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου ότι : «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τίθονται σε δημοψηφίσματα» και η επιστολή αυτή απαντά, από ότι φαίνεται και στον πρωθυπουργό ο οποίος με την δήλωση αυτή θέλησε ουσιαστικά να μετατρέψει σε μη-θέμα το δημοψήφισμα, το οποίο ζητεί ο ΛΑΟΣ.
Πέραν όμως του κομματικών παραμέτρων, αυτή η κίνηση του έμπειρου προέδρου του ΛΑΟΣ, είναι σημαντική σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, καθώς φέρνει ξανά το θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, από την οποία τα καθεστωτικά ΜΜΕ είχαν επιχειρήσει να το αποκαθηλώσουν, ιδιαίτερα μετά το τέλος της ανοιχτής διαβούλευσης στην ιστοσελίδα του υπουργείου εσωτερικών. Και μάλιστα την ίδια στιγμή κατά την οποία φαίνεται ότι η πρώτη ορμητικότητα ενός μεγάλου μέρους του λεγόμενου πατριωτικού χώρου είχε αρχίσει να υποχωρεί.
Από όσα γνωρίζουμε στις 24 του μηνός, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός έχει προγραμματίσει και συνδιάσκεψη για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, όπου και αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν, κατά την διάρκεια του Φεβρουαρίου. Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στήσιμο περιπτέρων – στο πρότυπο των προεκλογικών εκστρατειών -, αλλά και πληρωμένων καταχωρήσεων σε τύπο και ίσως τηλεόραση. Το τελευταίο, αν και πολύ σημαντικό, ακούγεται ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει, καθώς για να στηριχθεί το κόστος μιας διαφημιστικής εκστρατείας στην τηλεόραση, ακόμη και για διάστημα ενάμιση μόλις μήνα, πηγές κοντά στον Γιώργο Καρατζαφέρη λένε ότι θα χρειαστεί ο προϋπολογισμός ενός έτους του κόμματος.
Εν τω μεταξύ τα στελέχη του ΛΑΟΣ έχουν εντολή όπου σταθούν και όπου βρεθούν να σηκώνουν το θέμα. Ιδιαίτερα στις επαφές τους με στελέχη της ΝΔ, τα οποία ελπίζουν να φέρουν σε δύσκολη θέση, λόγω της μη υποστήριξης – μέχρις στιγμής – του αιτήματος για δημοψήφισμα από τον Αντώνη Σαμαρά.
Δημήτρης Παπαγεωργίου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου