26.1.10

Αυτά δεν απασχολούν τον υπουργό ΠΡΟ-ΠΟ ;;

Mπαράζ κλοπών και διαρρήξεων σε ναούς και μοναστήρια του Νομού Ιωαννίνων και ειδικότερα της περιοχής του Ζαγορίου. Αυτές είναι οι εικόνες που εκλάπησαν...


Το μπαράζ κλοπών και διαρρήξεων σε ναούς και μοναστήρια του Νομού Ιωαννίνων και ειδικότερα της περιοχής του Ζαγορίου, έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, καθώς δεν πρόκειται μόνο για βεβήλωση των ιερών χώρων, αλλά και για πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά του Νομού. Οι εικόνες και τα κειμήλια που αφαιρέθηκαν είναι αμύθητης αξίας. Τα περισσότερα δυστυχώς δεν έχουν καταγραφεί και δεν έχουν ψηφιοποιηθεί. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν. Όμως σε δύο περιπτώσεις, ευτυχώς υπήρξε η πρόνοια της καταγραφής του βυζαντινού πλούτου. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου, ο οποίος λεηλατήθηκε παραμονές των Χριστουγέννων και για τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βισικού, στην Καλουτά, από όπου είχαν αφαιρεθεί ιερά κειμήλια παλαιότερα.

Το ψηφιοποιημένο υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ιωαννίνων ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ιωαννίνων με την σημείωση να βοηθήσει όποιος μπορεί να γνωρίζει κάτι για την τύχη των σπάνιων κειμηλίων της περιοχής μας.

epirus-ellas


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More