26.1.10

Ο Αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός....

Η Αλβανική σχιζοφρένεια και η… απόκλιση!


Όταν έγραφε η Ελεύθερη Ωρα, στις 15 Ιανουαρίου, για «αλβανική μεγαλοϊδεατική σχιζοφρένεια», σχετικά με το απερίγραπτο πόνημα της Ακαδημίας Επιστημών των Τιράνων, δεν φανταζόμασταν τη… συνέχεια. Σε ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. Ιωάννη Κοραντή προς τον υπουργό εξωτερικών (και Πρωθυπουργό βεβαίως) Γιώργο Παπανδρέου για το γεγονός ότι το επίσημο Αλβανικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό επιχειρεί παραχάραξη και οικειοποίηση της Ελληνικής ιστορίας της Ηπείρου, έλαβε την εξής… καταπληκτική απάντηση: «σ’ αυτή την τελευταία έκδοση, δεν περιέχονται πολλές αποκλίσεις και διαστρεβλώσεις της ιστορικής πραγματικότητας που υπήρχαν σε προηγούμενες αντίστοιχες εργασίες»!!! Οι Αλβανοί, με άλλα λόγια, μας φτύνουν και εμείς νομίζουμε ότι ψιχαλίζει (ενώ παλιότερα… έβρεχε). Μήπως πρέπει και να τους ευχαριστήσουμε, κύριε Πρωθυπουργέ, που δεν ζητάνε και την Ακρόπολη;

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΡΑΝΤΗ
Στις 23 Οκτωβρίου 2009 ο βουλευτής Επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. απευθύνει ερώτημα προς «τον Αξιότιμο Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Παπανδρέου» με θέμα: «Το επίσημο Αλβανικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό επιχειρεί παραχάραξη και οικειοποίηση της Ελληνικής ιστορίας της Ηπείρου».


Γράφει στην ερώτησή του ο κ. Κοραντής:
«Το επίσημο Αλβανικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό που προ ολίγων ημερών εξέδωσε η Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας, επισημαίνοντας στην εισαγωγή του ότι είναι «εθνικού χαρακτήρα», επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς περί διαχρονικής αλβανικής ταυτότητας της Αρτας, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας. Παράλληλα, υποβαθμίζεται η παρουσία της ελληνικής μειονότητας στις περιοχές που αποτελούν τις πατρογονικές εστίες της, ενώ εξαφανίζεται η ελληνική ταυτότητα περιοχών όπως η Χειμάρρα.
Μεγάλα αποσπάσματά του υπηρετούν τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό και καλλιεργούν τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Τσάμηδων.
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Είναι ενήμερο το Υπουργείο Εξωτερικών για το νέο αυτό πόνημα της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών, που είναι κρατικός φορέας;
Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προς την Αλβανική Κυβέρνηση, προκειμένου να διαμαρτυρηθείτε και να ζητήσετε την αφαίρεση όλων των επίμαχων στοιχείων;
Εχετε κινητοποιήσει την Ακαδημία Αθηνών και άλλους πνευματικούς φορείς προκειμένου να προβούν και αυτοί στις απαραίτητες ενέργειες;
Προτίθεσθε να εγείρετε το θέμα αυτό και σε διεθνή fora, όπως το Συμβούλιο Ευρώπης και ο Ο.Α.Σ.Ε., ειδικότερα ως προς τον τελευταίο, όσο διαρκεί η ελληνική προεδρία αυτού;


Ο ερωτών Βουλευτής
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας ΛΑ.Ο.Σ.».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Απολαύστε τώρα την απάντηση του κ. Παπανδρέου:


«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2009
Α.Π.: 21/10/ΑΣ3672δις
ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων
ΚΟΙΝ.: Διπλ. Γρ., κ. Πρωθυπουργού
Διπλ. Γρ. ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουβέλη
Γραφ. Κ. Γεν. Γραμματέως
Γραφ. Κ. Α΄ Γεν. Δ/ντή
Γραφ. κ. Εκπροσώπου Τύπου
Βουλευτή κ. Ιωάννη Κοραντή
Ε.Δ.: Α3, Ε1, Task Force ΟΑΣΕ
ΘΕΜΑ: «Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 202 από 23/10/2009 Ερώτηση του Βουλευτού κ. Ιωάννη Κοραντή»
Η έκδοση που αναφέρεται στην ερώτησή σας είναι αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής μας.
Εχουμε προβεί σε δέουσες ενέργειες αρμοδίως
Θα πρέπει να αναφέρουμε πάντως πως, σύμφωνα με την αξιολόγηση των υπηρεσιών, σ’ αυτή την τελευταία έκδοση, δεν περιέχονται πολλές αποκλίσεις και διαστρεβλώσεις της ιστορικής πραγματικότητας που υπήρχαν σε προηγούμενες αντίστοιχες εργασίες.
Η πλευρά μας συνεχίζει και θα συνεχίσει να παρακολουθεί το όλο θέμα, εξακολουθώντας να παρεμβαίνουμε ώστε να αποκαθίσταται η απροκατάληπτη παρουσίαση της ιστορικής πραγματικότητος.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ».

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ… ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ
Να…θυμίσουμε στον κ. Παπανδρέου τις λιγοστές… αποκλίσεις και διαστρεβλώσεις που περιέχονται στη «βελτιωμένη» επανέκδοση του Αλβανικού Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού, που είχε κυκλοφορήσει το 1985 επί καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα και κυκλοφόρησε πρόσφατα η Ακαδημία Επιστημών των Τιράνων, με κρατική χρηματοδότηση.
Για την Αλβανική Ακαδημία Επιστημών, τη πνευματική και επιστημονική «ελίτ» της χώρας ουσιαστικά, η περιοχή της Ηπείρου, θεωρείται «αλβανικό εθνικό έδαφος», το οποίο κατέλαβε στρατιωτικά η Ελλάδα το 1912 – 1913.«Τα Ιωάννινα μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι της Τσαμουριάς και άλλα αλβανικά εδάφη εδόθησαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις η οποία τα κατέλαβε στρατιωτικά» γράφει συγκεκριμένα το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό, που «βλέπει» Τσάμηδες σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα. «Η Τσαμουριά είναι μεγάλη γεωγραφική και εθνολογική περιοχή στο νοτιότερο τμήμα των εδαφών που κατοικούνται από Αλβανούς» αναφέρει συγκεκριμένα, κάνοντας λόγο για «γενοκτονία» που υπέστησαν οι Τσάμηδες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τις ελληνικές αρχές, που τους εκδίωξαν από την περιοχή.
Για την αλβανική «πνευματική» ελίτ, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα, ήταν… Αλβανίδα, αφού τα αρχαία ηπειρωτικά φύλα (Θεσπρωτοί, Χάονες, Μολοσσοί κ.α) χαρακτηρίζονται ιλλυρικής και όχι ελληνικής προέλευσης, όπως είναι γενικά αποδεκτό. Ακόμη και ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης, κορυφαία μορφή της ελληνικής επανάστασης του 1821, παρουσιάζεται ως … «Marko Boçari». Αλβανός μισθοφόρος, που απλά … πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων εξεγερμένων κατά των Τούρκων. Ως «αλβανική» προσωπικότητα, υπάρχει καταχωρημένος και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, χωρίς καμία απολύτως αναφορά στην ελληνική καταγωγή του.
Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, στο νότιο τμήμα της χώρας, θεωρούνται «έποικοι» στην περιοχή, από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, αφού σύμφωνα με τους συντάκτες του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού «βρέθηκαν εκεί για να… εργαστούν στα τσιφλίκια των μπέηδων».
Αξίζει να σημειωθεί πως αν οι δύο πρώτοι τόμοι του επίμαχου Αλβανικού Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού, τυπώθηκαν το 2008 στα Τίρανα, κυκλοφόρησαν μόλις πρόσφατα στα αλβανικά βιβλιοπωλεία. Οι υπόλοιποι τόμοι, αναμένεται να εκδοθούν, μέχρι το τέλος του 2010… Καλή ανάγνωση στο Υπουργείο Εξωτερικών!

Ελεύθερη ώρα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More