7.1.10

Τι λέτε κε Βενιζέλε ;;;;;

Νέες προκλήσεις των Τούρκων ανήμερα των Φώτων


tourkika_F16.jpg













Για δεύτερη φορά από τα Χριστούγεννα παραβίασαν οι Τούρκοι το μνημόνιο για τα μέτρα εμπιστοσύνης, στέλνοντας στο Αιγαίο μαχητικά αεροσκάφη ανήμερα της εορτής των Φώτων.
Συγκεκριμένα, και παρά την απαγόρευση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ισχύουν από το 1988, σύμφωνα με τα οποία απαγορεύονται πτήσεις για ασκήσεις στο Αιγαίο κατά τις μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές εορτές των δυο χωρών, η τουρκική αεροπορία έστειλε σήμερα δυο σχηματισμούς με συνολικά 16 αεροσκάφη εντός του FIR Αθηνών.
Τα αεροσκάφη, που δεν είχαν υποβάλλει σχέδια πτήσεως, παραβίασαν έξι φορές τον εθνικό εναέριο χώρο. Τα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας, τέσσερα εκ των οποίων ήταν οπλισμένα, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη επιτήρησης. Εμπλοκές δεν σημειώθηκαν.
Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πρώτη οκτάδα των τουρκικών αεροσκαφών μπήκε στο FIR Αθηννών απο την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου μια ώρα αφότου είχε προσγειωθεί στη Λέσβο ( 9: 30 π.μ) το κυβερνητικό αεροσκάφος GulfStream - 5. το οποίο μετέφερε στο νησί τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για την εορτή των Θεοφανίων. Επίσης εκείνη την ώρα (9: 40 πμ) είχε προσγειωθεί στο Αγαθονήσι το ελικόπτερο SUPER PUMA με το οποίο μετέβη στο νησί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.
Πιο προκλητική ήταν η είσοδος της δεύτερης τουρκικής οκτάδας που έγινε γύρω στη μια και τριάντα το μεσημέρι καθώς αυτό συνέβη ενώ οι Τούρκοι γνώριζαν ότι μόλις είχαν απογειωθεί και βρίσκονταν στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος με τον Πρωθυπουργό και το ελικόπτερο με τον αναπληρωτή υπουργό, από τη Λέσβο και το Αγαθονήσι αντίστοιχα. Τα τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν αυτή τη φορά από την περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου με κατεύθυνση νοτιοδυτική.
Το κυβερνητικό αεροσκάφος με τον κ. Παπανδρέου, συγκεκριμένα, είχε απογειωθεί απο τη Λέσβο 12 λεπτά πριν τα τουρκικά αεροσκάφη μπουν στο FIR Αθήνας. Το ελικόπτερο με τον κ. Δρούτσα απογειώθηκε απο το Αγαθονήσι περίπου την ώρα που τα τουρκικά αεροσκάφη εξέρχοντο προς την Τουρκία.
Πηγές της αεροπορίας ανέφεραν ότι δεν υπήρξε καμία προσέγγιση ή απειλή των τουρκικών μαχητικών με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Σε καμία περίπτωση, έλεγαν οι ίδιες πηγές, τα τουρκικά F 16 δεν είχαν μικρότερη απόσταση απο 40 μίλια απο το κυβερνητικό GulfStream - 5, ενώ η απόσταση τους απο το ελικόπτερο με τον κ. Δρούτσα ήταν περίπου 25 μίλια.
Πάντως σύμφωνα με έγκυρες στρατιωτικές πηγές η ελληνική αεράμυνα η οποία ήταν παρούσα στην περιοχή κατά την δεύτερη είσοδο των τουρκικών αεροσκαφών με δύο F-16 block 52 plus και δυο mirage 2000-5, καθυστέρησε με συγκεκριμένο σχέδιο και τακτικές την πορεία των τουρκικών αεροσκαφών. Σε επιφυλακή άμεσης απογείωσης ήταν και άλλα ζεύγη αεροσκαφών της ελληνικής αεράμυνας σε διάφορες βάσεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Παραβίαση των μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης την ημέρα των Θεοφανίων είχε να γίνει από το 1998. Την παραμονή των Φώτων είχε μεταβεί στο Αγαθονήσι με ελικόπτερο Σινούκ ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος χωρίς να σημειωθεί καμία τουρκική δραστηριότητα.
Τα περασμένα Χριστούγεννα οκτώ τουρκικά αεροσκάφη είχαν μπει απροειδοποίητα και σπάζοντας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, έκαναν πολλές παραβιάσεις για πρώτη φορά, ανήμερα τέτοιας εορτής, μετά απο 12 χρόνια (1997).
Τότε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Ιωάννης Πατσαντάρας, κάλεσε απο τη Λάρισα στο τηλέφωνο τον τούρκο ομόλογο του Κορκάν Πουλατσού, στο Εσκί Σεχίρ, και του επεσήμανε την πρόκληση που έκαναν ανήμερα τα Χριστούγεννα, και πριν καλά καλά τελειώσει ο εκκλησιασμός, οι Τούρκοι. Ο Τούρκος Αρχηγός τακτικής αεροπορίας κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει του ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» και στις συνεχείς επισημάνσεις του κ. Πατσαντάρα περιορίστηκε στη συνέχεια να πει ότι επρόκειτο για μια συνήθη ημέρα πτήσεων....
Η Αθήνα προέβη σε διπλωματικές ενέργειες και ενημέρωσε τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο προβληματίζουν την Αθήνα παρ΄ότι η Ελληνική αεροπορία είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Μάλιστα στην τελευταία μεγάλη θρησκευτική εορτή των Τούρκων κράτησε, όπως λένε αξιωματούχοι του ελληνικού Πενταγώνου, όλα όσα προβλέπονται στο έπαρκο στο Μνημόνιο για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Τα στοιχεία που δείχνουν, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΓΕΕΘΑ, την αύξηση της προκλητικότητας της τουρκικής αεροπορίας, την οποία η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας αντιμετωπίζει με στρατηγική ψυχραιμία, αποτελούν η ποιοτική αναβάθμιση ορισμένων δεικτών της τουρκικής αεροπορικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 2009 οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών έφτασαν τις 51, ενώ οι ίδιοι τόνιζαν ότι πολύ περισσότερες φορές οι σχηματισμοί αεροσκαφών που μπαίνουν στο Αιγαίο χωρίς προειδοποίηση έχουν επιθετικά χαρακτηριστικά.
Είναι αρκετές οι φορές, πρόσθεταν, ιδίως τελευταία που έχουν μπει σε πεδία βολών που είτε είναι ενεργοποιημένα και δεσμευμένα, είτε ακόμα βρίσκονται εκείνη την ώρα ασκήσεις και βολές εν εξελίξει.
Τις ημέρες των εορτών, για πρώτη φορά, οι Τούρκοι «ειδοποίησαν» μέσω ασυρμάτου ελληνικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C130 που είχε απογειωθεί από τη Ρόδο με προορισμό τη Κω μεταφέροντας αδειούχους στρατιωτικούς ότι δήθεν παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο!
Στην επικινδυνότητα ιδίως των υπερπτήσεων ελληνικών νησιών έχουν αναφερθεί και δημόσια αμερικανοί αξιωματούχοι.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More