17.3.10

Κάνουν αβλαβείς διαβάσεις αναψυχής !!!!!

Η θαλάσσια περιοχή του στενού του Καφηρέα.

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ της παρουσίας τουρκικών πολεμικών στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αττικής, είχαμε προχθές. Πρωταγωνιστής αυτή την φορά η κορβέτα F-500 Bozcaada (Tένεδος τουρκιστί), κλάσης Α-69, όμοια με την "άτυχη" F-501 Bodrum (Βράχο βράχο τον καημό μου...) που το περσινό καλοκαίρι είχε "στενή επαφή" με ύφαλο στο Καστελόριζο.

H τουρκική κορβέτα προσέγγισε χθές το μεσημέρι τα ανατολικά παράλια της Αττικής ,υπό την στενή παρακολούθηση σκαφών του ΠΝ, για να εξέλθει λίγο αργότερα προς το Κεντρικό Αιγαίο μέσω του στενού του Καφηρέα (Άνδρος-Εύβοια) κατά την πάγια -πλέον- τακτική των γειτόνων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα πολεμικά σκάφη που εμπλέκονται στις περίεργες αυτές βόλτες, ξεκινούν την πορεία τους από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και περνάνε άλλοτε ανατολικά και άλλοτε δυτικά της Κέας, έχοντας όμως πάντα ως κοινό παρανομαστή την διέλευση από το στενό του Καφηρέα. Την σημασία του συγκεκριμένου στενού είχαμε τονίσει σε παλαιότερο άρθρο προ μερικών ημερών(1/3 ) , όταν την ίδια πρόκληση είχε επαναλάβει η τουρκική φρεγάτα F-490 Gaziantep τύπου Oliver Hazard Perry. Όπως είχαμε επισημάνει τότε η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άνδρου και Ευβοίας, αποτελεί σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τα τουρκικά υποβρύχια καθώς αποτελεί την "πύλη" για την έξοδο των ελληνικών ναυτικών μονάδων προς το βόρειο Αιγαίο σε περίπτωση κινητοποίησης.

F-500 Bozcaada, A-69 class

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό το οποίο ίσως έχει περάσει απαρατήρητο είναι ότι με την τελευταία "περατζάδα" της τουρκικής κορβέτας, από την συγκεκριμένη περιοχή έχουν περάσει πλέον όλοι οι τύποι σκαφών επιφανείας του Τουρκικού Ναυτικού, γεγονός το οποίο αφήνει υπόνοιες πραγματοποίησης δοκιμών από μέρους των Τούρκων πιθανότατα σε συνδυασμό με υ/β τα οποία κινούνται στην περιοχή. Ξεκινώντας με την Turgutreis τύπου ΜΕΚΟ τον Ιανουάριο του 2009, περνώντας στην φρεγατα Gaziantep τύπου OHP πρίν απο 10 ημέρες , χθές ήρθε και η σειρά των Α-69, με την διέλευση της F-500 Bozcaada.

Τους τελευταίους μήνες η συχνότητα της παρουσίας τουρκικών πολεμικών σκαφών στην περιοχή αλλά και το σχεδόν πανομοιότυπο δρομολόγιο που ακολουθούν έχει προβληματίσει έντονα τους Έλληνες επιτελείς. Ο υπουργός Άμυνας Ευ.Βενιζέλος σε σχετικές του δηλώσεις χθες, αφού μίλησε για οριακή "αβλαβή διέλευση του τουρκικού σκάφους" έσπευσε να υπογραμίσει ότι τηρεί στάση "στρατηγικής ψυχραιμίας"..
  «εν κρυπτώ»


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More