Μόνιμα μέτρα εδώ και τώρα ζητεί ο Ολι Ρεν
Κρίσιμη για το μέλλον της χώρας μας χαρακτήρισε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν την τρέχουσα περίοδο, καλώντας όλους στο εσωτερικό της Ελλάδας να στηρίξουν τα πρόσθετα μέτρα, που, όπως ανέφερε, απαιτούνται.Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τον Πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης, ο κ. Ρεν τόνισε πως η Κομισιόν υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα στην προσπάθειά της να υπερβεί τις δημοσιονομικές της δυσκολίες και χαρακτήρισε ουσιαστικές τις συνομιλίες που είχε με την κυβέρνηση.
«Συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, στις συναντήσεις διαπίστωσα ισχυρή αποφασιστικότητα να τακτοποιηθούν τα δημοσιονομικά της χώρας» σημείωσε.
Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, επισήμανε πως βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, συμπλήρωσε όμως πως «επειδή ελλοχεύουν κίνδυνοι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%». Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να τα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως τα προτεινόμενα επιπλέον μέτρα θα πετύχουν το στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 4%.
«Πρέπει να ελέγξετε το χρέος σας, πριν αυτό αρχίσει να ελέγχει εσάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τα πρόσθετα μέτρα υπογράμμισε ότι «επαφίεται πλέον στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει και να ανακοινώσει τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος». Υποστήριξε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο σκέλος των δαπανών και επιπλέον τα μέτρα πρέπει να είναι μόνιμα ώστε να επηρεάσουν διαρθρωτικά τη βιωσιμότητα των οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη περικοπή του 14ου μισθού, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεν έδωσε σαφή απάντηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Συζητήσαμε διάφορα μέτρα με την ελληνική κυβέρνηση και εμείς από την πλευρά μας τονίσαμε ότι πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου ώστε να υπάρξει διαρθρωτική επίπτωση επί του προϋπολογισμού».
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική υποστήριξη, ενώ σε ερωτήματα για συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, αρκέστηκε να επαναλάβει πως η ΕΕ διαθέτει τους τρόπους και τα μέσα για να εγγυηθεί την οικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ συνολικά. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι αγορές θα έπρεπε να είναι πεπεισμένες πως η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο της αναφορικά με τη μείωση του ελλείμματος, στην περίπτωση που το σχέδιο της κυβέρνησης και τα επιπλέον μέτρα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαίος Επίτροπος ευχήθηκε, μιλώντας στα ελληνικά, «καλό κουράγιο».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου