15.6.10

Η συνταγή επαναλαμβάνεται....

Υποψίες επανάληψης του φαινομένου δημιουργικής λογιστικής


Η οικονομία άρχισε να τρώει τις σάρκες της

"Ξεκάθαρο είναι ότι η με αυτή τη μέθοδο μείωση των ελλειμμάτων, παραπέμπει στις εποχές της δημιουργικής λογιστικής. Δεν οφείλεται στην αλλαγή των δομών της οικονομίας..."

Του Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλου

Aνοιχτές φαίνεται να αντικρίζει τις πύλες της κόλασης η ελληνική οικονομία, η οποία συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς.Επιβαρυντικός είναι ο ρόλος ατυχών πολιτικών παρεμβάσεων, που στοχεύουν στην επιχειρηματικότητα και στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Δηλαδή στους μοναδικούς μοχλούς, που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο. Τον Απρίλιο του 2010 η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 5,1%, αποτελεί δε προάγγελο της γενικότερης ύφεσης που ενσκήπτει στην οικονομία.

Η Ελλάδα κατέγραψε τον Μάιο αύξηση του πληθωρισμού 5,4%, που τη μεταφέρει στη ζώνη υψηλού κινδύνου. Η απογείωση του πληθωρισμού (στα επίπεδα του 1997) με αρνητική ανάπτυξη, σημαίνει ότι η οικονομία τρώει τις σάρκες της, γεγονός το οποίο σύντομα θα μεταφραστεί σε νέα μείωση της ανάπτυξης και σε αύξηση της ανεργίας. Πρόσφατα στη Βουλή ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών και παρέπεμψε στη συγκράτησή τους μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι στην Ελλάδα αυτοί οι μηχανισμοί ουδέποτε ήταν αποτελεσματικοί. Ελπίδες για πτώση των τιμών μπορούμε να έχουμε μόνο εφόσον απελευθερωθούν οι αγορές και τα διάφορα επαγγέλματα.

Απελευθέρωση που εξαγγέλλεται, αλλά δεν πραγματοποιείται, παρότι η χώρα έχει περιέλθει σε τραγική θέση. Η κυβέρνηση έχοντας θέσει ως πρώτο στόχο τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, επιλέγει να απορροφά όλο και μεγαλύτερη ρευστότητα από την αγορά. Αυτό μεταφράζεται σε βάθυνση της ύφεσης και σε απομάκρυνση όλο και περισσότερο του χρόνου που θα αρχίσει η ανοδική κίνηση της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, που πριν από λίγους μήνες παρομοίαζε την Ελλάδα με τον Τιτανικό, τώρα πανηγυρίζει για την μείωση των ελλειμμάτων και για το ότι καταφέρνουμε να παίρνουμε την επόμενη δόση του δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Η μείωση των ελλειμμάτων, για την οποία επαίρεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν οφείλεται σε αλλαγή της δομής του κράτους, το οποίο παραμένει όπως πάντα δυσκίνητο και προβληματικό.

Επιτυγχάνεται με την επιβολή βαριάς φορολογίας (σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) αλλά και με στραγγαλισμό των αναπτυξιακών δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Στο πρώτο πεντάμηνο του 2010 οι αναπτυξιακές δαπάνες κατέγραψαν μείωση 30%.σε ετήσια βάση, γεγονός που σημαίνει ότι το ΠΔΕ εισέρχεται στην κατάψυξη, προς χάριν της μείωσης των ελλειμμάτων. Μείωση των δαπανών του ΠΔΕ σημαίνει ότι περιορίζονται επίσης σημαντικά οι απορροφήσεις, τα έσοδα δηλαδή του ΠΔΕ, που στο πεντάμηνο του 2010 μειώθηκαν κατά 43,3%.

Τα συγκεκριμένα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, κατευθύνονται στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2010 εισπράχθηκαν από τα κοινοτικά ταμεία 600 εκατ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009. Ξεκάθαρο είναι ότι η με αυτή τη μέθοδο μείωση των ελλειμμάτων, παραπέμπει στις εποχές της δημιουργικής λογιστικής. Δεν οφείλεται στην αλλαγή των δομών της οικονομίας.


Πηγή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More