23.11.10

Με μιά ματιά...

Ελλάδα

  • Απάντηση σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα έδωσε στη Ρηγίλλης ο Λευτέρης Αυγενάκης μετά την απόφαση του προέδρου της ΝΔ να τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο βουλευτής Ηρακλείου έκανε λόγο για «προαποφασισμένη εκκαθαριστική επιχείρηση του κόμματος από όσους βουλευτές ο κ. Σαμαράς δεν θεωρεί απόλυτα υποταγμένους στην εσωστρεφή και παρωχημένη αντίληψή του για την πολιτική».
  • Την αντίθεσή τους στην κατάργηση τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζουν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτηση που κατέθεσαν στην υπουργό Παιδείας. Συνέχεια υπήρξε και στο θέμα της κατάργησης του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Έκτακτη συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ.Ντόλιο, είχαν αργά το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατά την οποία έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που τους απασχολούν. Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, ενώ αργότερα συνεδριάζει η Ομοσπονδία για να αποφασίσει συνέχιση ή λήξη των κινητοποιήσεων.
  • «Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά και από την Κύπρο» ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Χριστόφιας στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε την ΕΕ να πιέσει την Τουρκία, «αντί να στηρίζει τις παράλογες θέσεις της», ενώ υπογράμμισε την «κόκκινη γραμμή» για τη λύση: συμβιβασμός με τους Τουρκοκύπριους, όχι με τον Αττίλα.
  • Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, έγιναν τα εγκαίνια της νέας φιλανθρωπικής οργάνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή». Η Οργάνωση έχει δημιουργηθεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο και τα γραφεία της βρίσκονται στο Ν.Κόσμο.
Κόσμος
  • Η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου συνεχίστηκε το 2010 στο Ιράν –αν και διακόπηκε προσωρινά μέσα στο Νοέμβριο– διαπιστώνει έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που αναφέρει επιπλέον ότι η συνολική ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου έχει αυξηθεί μέσα στο έτος.
  • «Αν 20 εκατομμύρια άνθρωποι αποσύρουν τις καταθέσεις τους το σύστημα θα καταρρεύσει. Η επανάσταση θα γίνει μέσω των τραπεζών»... Ο θρύλος της Manchester United Ερίκ Καντονά προτρέπει τον κόσμο να αποσύρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες σε ένα βίντεο που κάνει «θραύση» στο Διαδίκτυο και πυροδοτεί online εκστρατεία για «άδειασμα» των λογαριασμών στις 7 Δεκεμβρίου.
  • Δέκα άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Γερμανία. Οι συλληφθέντες θεωρείται ότι σχεδίαζαν επίθεση στο Βέλγιο. Την ίδια στιγμή, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Δανίας προειδοποιούν πως τρομοκρατικές οργανώσεις με έδρα το εξωτερικό σχεδιάζουν επιθέσεις στη χώρα και εφιστούν την προσοχή των Αρχών ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.
  • Ανησυχία για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή εκφράζει η διεθνής κοινότητα μετά τα πυρά πυροβολικού από τη Βόρειο Κορέα κατά νησιού της Νοτίου Κορέας που άφησε δύο Νοτιοκορεάτες στρατιωτικούς νεκρούς. Την επίθεση καταδικάζουν Ουάσινγκτον, ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ ανησυχία εκφράζουν Κίνα, Ιαπωνία και Ρωσία. Για «τεράστια αντίποινα» σε περίπτωση νέας επίθεσης κάνει λόγο η Σεούλ.
  • Προσφυγή κατά της απόφασης της εκλογικής επιτροπής που ανέδειξε ως νικήτρια των εκλογών για την ανάδειξη του γερουσιαστή της Αλάσκας την Λάιζα Μουρκόφσκι, κατέθεσε ο υποστηριζόμενος από το Tea Party -υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων- Τζο Μίλερ, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των εκλογών της 2ας Νοεμβρίου. Κάνει λόγο για... ορθογραφικά λάθη που ακυρώνουν την εκλογή της αντιπάλου του.
Οικονομία
  • Η Fourlis, που έχει το franchise των καταστημάτων IKEA σε Ελλάδα και Κύπρο, ανακοίνωσε την Τρίτη μείωση 71% των καθαρών κερδών εννεαμήνου, εξαιτίας της έκτακτης εισφοράς και της μείωσης της ζήτησης, που προκαλεί η πολιτική λιτότητας. Εξαιρώντας τις επιπτώσεις από την έκτακτη εισφορά ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 12,3 εκατ. ευρώ.
  • Σε 98,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου «Τιτάν» στο εννιάμηνο μειωμένα κατά 5,2% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ ο τζίρος υποχώρησε κατά 1,7%. Η κερδοφορία σε επίπεδο μητρικής υποχώρησε κατά 41,5%, πέφτοντας σε 23,9 εκατ. ευρώ.
  • Το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Πορτογαλίας θα επιτρέψει στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος να περάσει από το Κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό του 2011, απέχοντας από την ψηφοφορία που θα γίνει την Παρασκευή.
Αθλητισμός
  • Το παιχνίδι της Ρόμα με την Μπάγερν στο «Ολίμπικο» ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της Τρίτης για την 5η αγωνιστική του Champions League. Η αυλαία ανοίγει στις 19.30 με τον αγώνα Σπαρτάκ Μόσχας - Μαρσέιγ, ενώ στις 21.45 θα διεξαχθούν τα υπόλοιπα ματς. Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στη φάση των «16» και διεκδικούν την πρωτιά απέναντι σε Ζίλινα και Αγιαξ αντίστοιχα. Μίλαν, Αρσεναλ και Σαχτάρ ελπίζουν να τσεκάρουν απόψε τα εισιτήρια.
  • Με αρκετές απουσίες θα αγωνιστεί την Τετάρτη στο Παγκρήτιο ο Ολυμπιακός κόντρα στον Εργοτέλη, στο β' ημίχρονο της μεταξύ τους αναμέτρησης για την 10η αγωνιστική, που είχε διακοπεί λόγω της ακαταλληλότητας του γηπέδου από τη βροχόπτωση. Σε σχέση με την 18άδα του α' ημιχρόνου ο Τοροσίδης είναι η μοναδική αναγκαστική αλλαγή, με τον Μήτρογλου να παίρνει τη θέση του.
  • Μπορεί ο Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ να δήλωσε ότι θα μετακομίσει τον Ιανουάριο στο Τορίνο για χάρη της Γιουβέντους, ωστόσο η Μάντσεστερ Σίτι διέψευσε κατηγορηματικά το σενάριο αυτό. Ο 26χρονος επιθετικός, πάντως, με δηλώσεις του στo βρετανικό περιοδικό «Sport/Foot» είπε: «Δεν ξέρω τι έχει ο Μαντσίνι μαζί μου, αλλά περιμένω να φύγω από την ομάδα, καθώς η Μάντσεστερ Σίτι έχει έρθει σε συμφωνία με τη Γιουβέντους για τον δανεισμό μου».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More