23.11.10

Όσοι τους ψηφίσατε τώρα δοξάστε τους!

Τί θα γίνει στο Δημόσιο.

|

Μεγάλα ζητήματα θα ανακύψουν τις επόμενες μέρες, όταν θα αρχίσουν να γίνονται συγκεκριμένες οι...
 
Τί θα γίνει στο Δημόσιο
οδηγίες της τρόικας για το Δημόσιο Τομέα, και θα πρέπει να εφαρμοστούν με εντολή των αρμόδιων υπουργών.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμμέσως πλήν σαφώς προανήγγειλε το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κάτι που όπως είπε προβλέπεται κι από το Σύνταγμα στην περίπτωση κατάργησης θέσεων.
Αν και ο υπουργός για ακόμα μία φορά έσπευσε να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στο στενό δημόσιο τομέα, δεν έκανε το ίδιο και για την περίπτωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι μετατάξεις που θα αφορούν μετακινήσεις υπαλλήλων στο στενό Δημόσιο τομέα, δε θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις.
Πάντως εξήγγειλε «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο (με εξαίρεση τους ευαίσθητους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας). Το κάθε υπουργείο, συνέχισε, θα συντάσσει ένα πρόγραμμα προσλήψεων, το οποίο και θα πρέπει να είναι συμβατό με τον κανόνα αυτό. Για το 2010, συμπλήρωσε, υπολογίζονται 40.000 συνταξιοδοτήσεις, γεγονός που θα ανοίξει 8.000 νέες θέσεις για το 2011.

Αναφερόμενος στις εργασιακές συμβάσεις, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι στο μνημόνιο γίνεται λόγος για απόκλιση από τις κλαδικές και όχι από την εθνική γενική σύμβαση εργασίας, γι΄αυτό και όπως είπε, «δε θα πέσουμε κάτω από 740 ευρώ».
 
Αναφορικά εξάλλου με το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων έκανε λόγο για αναμόρφωση του σχετικού πλαισίου, «σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνοντας ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, υπό την αίρεση, ωστόσο, κάποιων περιορισμών.

Μέτρα υπέρ των ανέργων

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παίρνει μέτρα υπέρ των ανέργων.
Τα μέτρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή, με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης -την υπουργό Λούκα Κατσέλη και τον υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη-, του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχ. Τιμοσίδη και του προέδρου του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια.


Στους τρεις άξονες των δράσεων, που θα υλοποιήσει, η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για τους άνεργους για το 2011. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμάται ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε αυτό θα εντάσσονται 400.000 άνεργοι.


Τα μέτρα προβλέπουν εθνικά ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης εργασίας και κοινωνικής προστασίας, καθώς επίσης και την κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία, που θα προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου κοινωνικής οικονομίας και δράσεις για την κοινωνική εργασία.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More