17.11.10

Με μιά ματιά...

Ελλάδα.

  • Σε «ενθαρρυντικό βήμα» στη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού ελπίζει ο ΟΗΕ από την συνάντηση της Πέμπτης του Μπαν Γκι-μουν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ.Χριστόφια, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
  • Μήνυμα προς τα Σκόπια ότι «όσο επιμένουν στις αδιάλλακτες θέσεις τους, τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη», αλλά και στην Άγκυρα ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που «επηρεάζει βαθύτατα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και αποτελεί «ουσιαστικό πρόσκομμα για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», έστειλε από τη Σόφια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
  • Κινητοποιήσεις ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή οι επιτροπές πολιτών «Ακρίβεια ΣΤΟΠ» της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Κινήσεις Πολιτών Κατερίνης Ενάντια στα Διόδια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των διοδίων στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης.
  • Ένταση επικράτησε το απόγευμα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και προχώρησαν σε συνολικά 48 προσαγωγές. Τα τελευταία μπλοκ σταμάτησαν την πορεία τους, λόγω των επεισοδίων. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία στο κέντρο της Αθήνας και σχεδόν όλοι οι δρόμοι έχουν δοθεί ξανά στην κυκλοφορία.
  • Η Νέα Δημοκρατία βάζει θέμα επανάληψης της ψηφοφορίας της Βουλής επί του πορίσματος για την υπόθεση του Βατοπαιδίου και θα παρουσιάσει το ζήτημα σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη. Οι πρώην υπουργοί παραπέμπονται με άλλο αδίκημα από αυτό που ανέφεραν τα κόμματα της Αριστεράς, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.
Κόσμος.
  • Τη φαντασία των Ρώσων πολιτών επιστράτευσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για να βρουν όνομα στο κουτάβι που του χάρισε ο Βούλγαρός ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ.
  • Συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ντομινίκ Στρος-Καν είχε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ώστε να ενημερωθεί για το πρόγραμμα της γαλλικής προεδρίας στη G20, αν και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012, οπότε οι δύο άνδρες φέρονται σαν οι πιθανότεροι μονομάχοι, υπάρχει και εσωτερικό πολιτικό ενδιαφέρον.
  • Ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα υπογράψει ποτέ το διάταγμα για την εκτέλεση του Ταρέκ Αζίζ, πρώην αντιπροέδρου του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος καταδικάστηκε στις 26 Οκτωβρίου σε θάνατο για το ρόλο του στην δίωξη ισλαμικών κομμάτων.
  • Χιλιάδες φοιτητές βγήκαν την Τετάρτη στους δρόμους της Ιταλίας, διαδηλώνοντας κόντρα στην προωθούμενη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια και στις δρομολογούμενες από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περικοπές στον Προϋπολογισμό. Περισσότερες από 100 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. «Ποιο μέλλον μέσα από τα ερείπια;» ήταν το σύνθημα της διαδήλωσης στη Ρώμη.
  • Η οργή των Ευρωπαίων για τη στάση της Γερμανίας ξεχειλίζει, γράφουν σε δημοσίευμά τους την Τετάρτη οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι όταν ο Γιώργος Παπανδρέου «εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι η Γερμανία ωθεί την Ευρωζώνη στο χείλος μίας νέας κρίσης χρέους, είπε δημόσια αυτό που πολλοί άλλοι ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες έλεγαν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εδώ και εβδομάδες».
Οικονομία.
  • Την ανησυχία του για τα στατιστικά δεδομένα της Ελλάδας εξέφρασε το Ecofin αν και επισημαίνει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν κινηθεί για να διορθώσουν τις ατέλειες του συστήματος.
  • Τις δυνατότητες συνεργασίας του ΟΟΣΑ με την ελληνική κυβέρνηση σε θέματα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας συζήτησαν ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία σε συνάντησή τους στο Παρίσι. Διερευνήθηκε η δυνατότητα συμβολής του Οργανισμού στη διαμόρφωση της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, εν όψει και του νέου επενδυτικού νόμου.
  • Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής (από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) το νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση και διαφάνεια της υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων» (fast track). Ο υπουργός Χ.Παμπούκης λαμβάνοντας υπόψη ενστάσεις που τέθηκαν από την αντιπολίτευση εισήγαγε σχετικές διευκρινίσεις, ενώ υποστήριξε πως «δεν υπάρχει άλλος νόμος με περισσότερα επίπεδα διαφάνειας». Εξέφρασε δε, την ευχή το προσεχές οκτάμηνο ο νόμος να προσελκύσει μία ή δύο επενδύσεις στρατηγικής σημασίας, ει δυνατόν από την αλλοδαπή.
Αθλητισμός.
  • Ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσει σχήματα και νέους παίκτες έχει την ευκαιρία ο Φερνάντο Σάντος στο φιλικό παιχνίδι της εθνικής με την Αυστρία (21:30, Mega). Ο Πορτογάλος τεχνικός αναμένεται να παρατάξει μία 11άδα συνδυασμού παλαιών με καινούργιους όπως Κονέ και Χριστοδουλόπουλο.
  • Φιλικό παιχνίδι μεταξύ του Ολυμπιακού και των φίλων του Ζιντάν και του Ρονάλντο θα διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης, όπως ανακοίνωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ο «Ζιζού».
  • Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου η Λάρισα αποχαιρετά το ιστορικό γήπεδο της και οι προετοιμασίες για τη σχετική φιέστα βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Το ματς με τον Πανιώνιο είναι το τελευταίο των «βυσσινί» που θα διεξαχθεί στο «Αλκαζάρ» και οι ιθύνοντες της λαρισινής ομάδας έχουν σκοπό να αποδώσουν πανηγυρικό τόνο στην αναμέτρηση. Από την Πέμπτη 18 αρχίζει η διάθεση των εισιτηρίων της αναμέτρησης με ειδικές τιμές.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More