17.11.10

Να δούμε θα τα πάρουμε...

Κομισιόν: Τον Ιανουάριο η καταβολή της τρίτης δόσης

Για τον Ιανουάριο μετατίθεται η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Προλ.
Βρυξέλλες
Η τρίτη δόση του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα είναι προγραμματισμένη να δοθεί τον Ιανουάριο και η απόφαση θα ληφθεί το Δεκέμβριο, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, ξεκαθαρίζει η Κομισιόν δια του εκπροσώπου της για οικονομικά θέματα Αμαντέου Αλταφάζ με δήλωσή του στον ανταποκριτή της Ναυτεμπορικής στις Βρυξέλλες Νίκο Μπέλλο.
ECOFIN: Συνέντευξη Τύπου Ντ. Ρέιντερς - Ο. Ρεν
Αυτό τόνισε αργότερα και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν. «Επειδή έχει δημιουργηθεί κάποια σύγχυση σε σχέση με το θέμα αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω τις αναγκαίες διευκρινίσεις» σημείωσε, επισημαίνοντας πως ήταν εξαρχής προγραμματισμένο, η πολιτική απόφαση για την παροχή της τρίτης δόσης να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας που θα συνέλθει τον Δεκέμβριο, η δε εκταμίευση θα γίνει λίγες μέρες αργότερα, τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι μετά από χρόνια η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία επικύρωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας χωρίς να προβάλει ενστάσεις ή αντιρρήσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό το γεγονός διότι επιτέλους η Ελλάδα είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστα στοιχεία, κατέληξε ο Επίτροπος.
Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
«Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δε δημιουργεί απολύτως κανένα ταμιακό πρόβλημα στη χώρα μας.
Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η απόφαση θα παρθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου.
Συνεπώς δεν συντρέχει καμία απολύτως ανησυχία ως προς τον χρόνο εκταμίευσης των 9 δισ. ευρώ του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει συνάψει η χώρα μας με τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Παράλληλα, παράγοντες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία εκταμίευσης του δανείου, μετά τη σημερινή νέα συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών ανέφεραν ότι «η διαπραγμάτευση για την τρίτη δόση του δανείου είναι σε καλό δρόμο». Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η εκταμίευση τον Ιανουάριο του μέρους της δόσης που αναλογεί στην ευρωζώνη, «είναι κάτι, το οποίο γνωρίζαμε εδώ και εβδομάδες και συνδέεται με τεχνικούς λόγους».
Διευκρίνισαν επιπλέον, ότι ακόμη και χωρίς την τρίτη δόση, το Δημόσιο έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψουν τις ανάγκες του έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ οι περισσότερες λήξεις ομολόγων είναι τον Μάρτιο. Ενώ, επισήμαναν ότι το ζήτημα είναι κυρίως η ταχεία και ορθή εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.
O Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Προλ στο ECOFIN
Αυστρία: Δεν θα μπλοκάρουμε την καταβολή της τρίτης δόσης
Η Αυστρία δεν θα μπλοκάρει την καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου, ωστόσο θέλει να δει τα ακριβή στοιχεία της Ελλάδας προτού δώσει το «πράσινο φως» για τη συνεισφορά της, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιόζεφ Προλ με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η θέση μας είναι σαφής: Αναμένουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία από την Αθήνα τις επόμενες ημέρες, το Δεκέμβριο, και στη συνέχεια θα καταβάλουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στο πλαίσιο της τρίτης δόσης των δανείων των χωρών - μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, δηλαδή 190 εκατ. ευρώ», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός από τις Βρυξέλλες.
«Δεν θα μπλοκάρουμε την καταβολή της τρίτης δόσης αλλά θέλουμε να δούμε τα ακριβή στοιχεία της Ελλάδας και στη συνέχεια θα στείλουμε τα χρήματα» ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Νωρίτερα, ο κ. Προλ είχε δηλώσει ότι η καταβολή της τρίτης δόσης μετατίθεται για τον Ιανουάριο. Αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε: «Συζητήσαμε επίσης πολύ σύντομα για το θέμα της Ελλάδας και η τρίτη δόση του δανείου θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο, δεν θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο».
«Περιμένουμε τα στοιχεία της Ελλάδας, αλλά τα μεγέθη φαίνονται σημαντικά βελτιωμένα» πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο αυστριακός υπουργός προειδοποίησε χθες ότι η Αθήνα δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο και γι' αυτό η αυστριακή κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει το μερίδιο που της αναλογεί (190 εκατ. ευρώ) για την τρίτη δόση του δανείου.
Στη συνέχεια, ωστόσο, ανασκεύασε διά στόματος του εκπροσώπου του, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν και ότι η Αυστρία δεν έχει πρόθεση να μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More