30.12.10

Εδώ μας στοιχίζει μιά περιουσία!

ΦΤΗΝΗ ΒΕΝΖΙΝΗ

Νέτγκαζέτε 29-12-2010

Και οι δύο χώρες είναι εξαρτημένες από το εξωτερικό, αλλά στη Συρία η βενζίνη είναι πολύ φτηνή.
 
   
    Μετά την τελευταία αύξηση η τιμή της βενζίνης στην Τουρκία έφτασε τις 4 τ.λ.  Μετά την τελευταία αύξηση πολίτες που ζούνε στις περιοχές Κίλις, Γκαζιάντεπ, Χατάϊ, Σαλιούρφα, Μάρντιν, Χακκάρι και Σιρνάκ, άρχισαν να συρρέουν στην Συρία για να προμηθευτούνε φτηνή βενζίνη. Διότι η τιμή της βενζίνης στη Συρία είναι 1,40 τ.λ. Η Συρία στο θέμα του πετρελαίου εξαρτάται όπως και η Τουρκία από το εξωτερικό. Παρά την εξάρτηση όμως αυτή, οι φόροι στην Συρία δεν είναι τόσο υψηλοί  όσο στην Τουρκία. ¨Έτσι όταν η βενζίνη πωλείται στο Κίλις 4 λίρες, 25 χιλιόμετρα πιο πέρα στην πόλη Αζαζ της Συρίας πωλείται προς 1,40. Έτσι  στην Τουρκία με την τελευταία αύξηση για να γεμίσει ένα ντεπόζιτο 55 λίτρων χρειάζονται 220 λίρες, και όταν πληρώνουμε 4 λίρες για ένα λίτρο βενζίνης το 60% των χρημάτων αυτών πηγαίνει στο φόρο   ÖTV. Οι πολίτες που παραπονιούνται για την ακριβή βενζίνη στα μεγάλα αστικά κέντρα, κατευθύνονται στα πρατήρια όπου οι εταιρίες κάνουν  εκπτώσεις, και έτσι δημιουργούνται ουρές σε αυτά.
  
ΘΥΡΑ ΦΤΗΝΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ : ΣΥΡΙΑ
    Ενώ λοιπόν οι πολίτες στις μεγάλες πόλεις περιμένουν με ανυπομονησία τις εκπτώσεις, αυτοί που ζούνε στα ΝΑ είναι πιο τυχεροί. Διότι δίπλα τους υπάρχουν 7 τελωνεία εισόδου προς την γείτονα Συρία. Κάθε μέρα της εβδομάδας πολίτες πηγαίνουν στη Συρία, προμηθεύονται φτηνή βενζίνη και γυρνάνε πίσω.
ΜΕ 75 ΕΥΡΩ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟ ΝΤΕΠΟΖΙΤΟ
 Ειδικά οι διαβιούντες πολίτες σε  Κίλις, Γκαζιάντεπ, Χατάϊ, Σαλιούρφα, Μάρντιν, Χακκάρι και Σιρνάκ επωφελούνται συχνά παίρνοντας φτηνή βενζίνη. Αντίθετα με την Τουρκία, στη Συρία  ένα ντεπόζιτο 55 λίτρων γεμίζει με μόνο 75 τ.λ. Όταν όμως άρχισε να γίνεται εκμετάλλευση του γεγονότος, οι αρμόδιοι των δύο χωρών άρχισαν να ελέγχουν τη βενζίνη και το πετρέλαιο στα επαγγελματικά οχήματα.
Έτσι επήλθε περιορισμός, και τα ερχόμενα από την Συρία ταξί μπορούνε να έχουν 20 λίτρα, ενώ τα TIR 600 λίτρα. Στα οχήματα που υπερβαίνουν αυτό το μέτρο γίνεται μέτρηση και επιβάλλεται πρόστιμο 18 δολαρίων για κάθε λίτρο.
Η φτηνή βενζίνη δεν είναι μόνο στη Συρία, αυτοί που ζούνε κοντά στο Ιράκ, στο Ιράν είναι επίσης πολύ τυχεροί. Διότι η τιμή λίτρου στο Ιράκ είναι 0,80 τ.λ. και στο Ιράν 0,50.
ΑΚΟΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (Τιμή λίτρου)
Τουρκία 2,70 $
Ελλάδα 2,00 $
Γερμανία 1,87 $
Γαλλία 1,74 $
Ουγγαρία 1,61 $
Βουλγαρία 1,47 $
ΗΠΑ 0,74 $


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More